Primul trimestru de sarcina: evolutie si modificari specifice

13. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Primul trimestru de sarcina

 

Primul trimestru de sarcina are o evolutie rapida, transformarile  din interiorul corpului mamei sunt majore. Viitorul bebelus creste in ritm alert, organismul mamei sufera modificari specifice pentru ca sarcina sa fie protejata si corpul pregatit pentru nastere. Acum se face ecografia care sa confirme sarcina si sunt recomandate primele analize medicale. 

Perioada de graviditate este magica, atat pentru mama, cat si pentru viitorul bebelus. Primul trimestru de sarcina trece repede. Desi transformarile care au loc in organismul mamei si a fatului sunt remarcabile, nu sunt inca vizibile in exterior. 

In aceasta etapa, calculatorul de sarcina poate fi un aliat important, care te poate ajuta sa ai o viziune de ansamblu cu privire la etapele de evolutie ale sarcinii.

Dezvoltarea si evolutia copilului

Iata, pe scurt, ce se intampla in primele 13 saptamani de viata intrauterina. 

  • Dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid si s-a format un grup de celule, acestea incep sa se divida rapid, ajung in uter unde se ingroapa in mucoasa uterina, se dezvolta placenta primitiva, tubul neural si sacul amniotic. 
  • Pe masura ce embrionul isi continua cresterea, sistemul nervos al viitorului bebelus incepe sa se contureze, se formeaza creierul si maduva spinarii. Embrionul capata forta si se misca, inima pompeaza sange si se formeaza celulele rosii. 
  • Urmatoarea etapa in dezvoltarea embrionului include conturarea si dezvoltarea sistemului digestiv, al intestinelor si rinichilor, plamanilor si sistemului genital. De asemenea, incep sa se formeze si oasele, scheletul fiind initial moale. 
    • Se diferentiaza si se formeaza primele trasaturi ale viitorului bebelus. Din mormolocul mic, cu capul mai mare decat restul corpului, embrionul se transforma in fat cu brate, picioare, degete, ochi, pleoape, nas, gura, urechi, limba, muguri dentari si, la finalul primului trimestru, unghii. 
    • Acum fatul este suficient de mare cat sa poata fi vizibil de parinti la ecografia realizata de medicul specialist. Daca nu te grabesti cu ecografia, vei putea chiar sa asculti bataile inimii micutului din burta. 

 

Control evolutie sarvina

 

Modificarile specifice si simptomele sarcinii

Lipsa menstruatiei este principalul simptom major al unei sarcini. Insa mai sunt si alte semne care pot anunta sarcina, pe care uneori gravida le poate sesiza, alteori nu, dar care apar in primele saptamani de sarcina. In plus, intensitatea si modul de actiune al simptomelor variaza de la o femeie la alta. 

Sanii se maresc, devin tari, plini si apar durerile, alaturi de crampe in zona inferioara a abdomenului, simptome premergatoare ciclului menstrual, in mod normal. 

Se pot inregistra sangerari sporadice, spotting, care anunta modificarile prin care trece corpul tau care se pregateste sa sustina sarcina. Sangerarile de implantare pot sa apara pe durata primului trimestru de sarcina, atat in primele saptamani dupa ce embrionul ajunge in uter si se fixeaza, cat si mai tarziu. Daca nu pierzi o cantitate mare de sange si nu ai alte simptome nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu uita, menstruatia nu este posibila in sarcina

Greturile si varsaturile sunt un simptom resimtit diferit de gravide. De regula, aceste senzatii dispar la finalul primului trimestru de sarcina. Mirosul continua sa fie un simt intensificat si care iti poate accentua uneori senzatia de greata. Schimbarea gusturilor alimentare, aparitia poftelor sunt semne clare de sarcina, care trebuie confirmate nu doar cu un test rapid acasa, ci si cu o ecografie realizata de medicul de obstetrica-ginecologie. 

Cantitatea mare de hormoni de sarcina secretata isi pune amprenta asupra schimbarilor bruste de stare si a emotivitatii. 

Nevoia de a urina des este normala inca din primele saptamani de sarcina. Tranzitul intestinal are de suferit, apare constipatia, arsurile si durerile de stomac. Aceste fenomene neplacute pot fi accentuate si de fierul din vitaminele prenatale recomandate de medic. Cu ajutorul specialistului poti identifica o modalitate de a reduce disconfortul abdominal, balonarea si gazele. 

Oboseala accentuata este partea care pe multe gravide le pune in incurcatura, pentru ca nevoia de odihna poate fi coplesitoare. Tot concentratia mare de hormoni poate fi cauza starii de oboseala, a ametelilor si durerile de cap. 

Vei incepe sa iei in greutate in aceasta perioada si in ciuda aversiunii fata de anumite produse alimentare, poti descoperi ca ai un apetit crescut. Mananca sanatos, nu cat pentru doi, renunta la alimentele care nu iti fac placere, fa miscare daca nu ai contraindicatii medicale, dormi cat poti de mult si nu uita de hidratare.

 

Evolutia sarcinei

 

Sfaturi si pasi de urmat in primul trimestru de sarcina

Continua sa iti traiesti viata din plin, renunta la vicii si excese pentru ca fatul sa fie sanatos si sa se dezvolte armonios. Cere ajutor atunci cand simti ca nu mai poti, vorbeste cu partenerul despre toate modificarile si mergeti impreuna la medic, dupa ce ai identificat specialistul care sa iti fie alaturi in cele 9 luni de sarcina.  

In aceasta perioada va trebui sa efectuezi primul set de analize de sange si urina. Screeningul prenatal este important pentru depistarea anomaliilor fetale genetice. 

Sarcina trebuie anuntata angajatorului oficial, prin adeverinta tip de la specialist sau de la medicul de familie, care atesta starea de graviditate si numarul de saptamani de sarcina.

Vei merge lunar la control la medicul de obstetrica-ginecologie, vei continua sa iti iei vitaminele prenatale si alte produse prescrise de acesta, conform recomandarilor. 

Ofera informatii relevante medicului specialist despre istoricul tau medical si al partenerului, anunta daca si care sunt tratamentele urmate ca urmare a existentei unor boli cronice, astfel incat acesta sa te poata sfatui si sa iti recomande realizarea unor investigatii suplimentare, acolo unde se impun. 

Comunica medicului daca ai pisica pentru a face si analiza speciala pentru depistarea toxoplasmozei, sa afli daca s-a produs aceasta infectie. 

Asadar, in primul trimestru de sarcina evolutia celor doua suflete interconectate este fantastica, fiecare trecand prin modificari specifice. Corpul mamei se pregateste de sarcina si de nastere. Embrionul se dezvolta si creste tot mai mult, capatand aspect uman. Nu uita ca este important sa ai un medic specialist potrivit, sa mergi la controale, sa faci analizele. De asemenea, este important sa mentii un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata si bucura din plin de toata aceasta perioada unica pentru voi toti. 

Surse de informare:

1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208

2. The First Trimester of Pregnancy - https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester

3. First Trimester - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester

4. What to know about the first trimester of pregnancy - https://www.medicalnewstoday.com/articles/first-trimester-of-pregnancy

  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor