Morfologie fetala trimestrul 1: ce trebuie sa stii despre ea

18. 1. 2024 · 6 minute de citit

Despre morfologia fetala de trimestrul 1 vorbim in acest articol. Iti spunem de ce este importanta si ce anomalii pot fi detectate in cursul acestei prime ecografii. De asemenea, iti spunem cum poti mentine o sanatate optima a fatului.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Morfologie fetala trimestrul 1: ce trebuie sa stii despre ea

Morfologia fetala inseamna in principal studiul formei, structurii si dezvoltarii fatului. In primul trimestru de sarcina este vorba despre identificarea si verificarea dezvoltarii normale a principalelor organe si structuri ale corpului bebelusului:

  • creier;
  • inima;
  • coloana vertebrala;
  • membre.

Ce inseamna morfologia fetala in trimestrul 1?

Morfologia fetala este o ecografie de sarcina, cu alte cuvinte reprezinta un instrument medical care permite medicilor sa obtina o imagine in timp real a fatului si sa masoare diferite parti ale corpului acestuia. Astfel, se poate verifica daca fatul se dezvolta corespunzator si daca toate organele si structurile sale sunt in parametrii normali. In primul trimestru de sarcina, evaluarea morfologiei fetale este de o importanta cruciala. Aceasta permite identificarea precoce a eventualelor anomalii sau conditii medicale, ceea ce la randul sau permite o interventie timpurie si planificarea adecvata a ingrijirii pentru restul sarcinii. Cu toate acestea, morfologia fetala poate fi influentata de o serie de factori. Printre acestia se numara:

  • varsta mamei;
  • istoricul familial de malformatii congenitale;
  • expunerea la substante toxice sau medicamente;
  • starea generala de sanatate a mamei. 

Pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului, este esential ca mama sa mentina un stil de viata sanatos si sa efectueze controale medicale regulate:

  • sa evite expunerea la substante toxice, inclusiv fumatul si consumul de alcool;
  • sa mentina o dieta echilibrata, bogata in nutrienti esentiali pentru dezvoltarea fatului;
  • sa faca exercitii fizice moderate, daca medicul va permite;
  • sa se asigure ca ia toate vitaminele si suplimentele recomandate de medic, inclusiv acidul folic.

Importanta morfologiei fetale in trimestrul 1

Ecografia de sarcina este importanta pentru ca ofera informatii care altfel nu ar putea fi obtinute despre dezvoltarea si sanatatea fatului. Acest test imagistic poate fi asociat si altor investigatii, daca medicul considera necesar. In general, ecografia dureaza 30-45 de minute, iar cand este vorba despre prima ecografie aceasta are rolul de a confirma prezenta sarcinii in cavitatea uterina. Ecografia in sarcina prezinta beneficii importante:

  • nu este invaziva;
  • nu este dureroasa;
  • nu are efecte adverse pentru mama sau bebelus;
  • este precisa;
  • poate fi repetata;
  • ajuta la examinarea organelor fatului;
  • examineaza placenta si cordonul ombilical;
  • depisteaza anumite malformatii;
  • rezultatele se dau pe loc.

Pe parcursul sarcinii, se fac in mod normal 3 ecografii. Prima dintre ele ajuta la:

  • depistarea anomaliilor structurale;
  • evaluarea riscului de anomalii cromozomiale (sindrom Down);
  • planificarea tratamentului in sarcina (daca este cazul).

Ce poti afla la morfologia fetala din trimestrul 1?

Iata ce se poate evalua in urma morfologiei fetale din trimestrul 1:

  • informatii despre dezvoltarea si cresterea fatului;
  • bataile inimii;
  • sistemul nervos (daca exista defecte de tub neural);
  • sistemul digestiv (daca exista defecte ale tractului gastrointestinal);
  • placenta (placenta praevia).

Anomalii comune detectate in morfologia fetala a trimestrul 1

Anomaliile, in contextul morfologiei fetale, sunt definite ca orice deviere de la structura sau functia normala a unui organ sau a unui sistem de organe la fat. Acestea pot fi detectate in timpul primului trimestru de sarcina si pot avea diverse grade de severitate, unele putand fi gestionate, in timp ce altele pot necesita o ingrijire medicala specializata. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de anomalii detectate in trimestrul 1 sunt trisomiile:

Detectarea anomaliilor in trimestrul 1 se realizeaza prin intermediul screeningului de prim trimestru, care include o serie de teste. Acestea implica analiza markerilor biochimici din sangele mamei si masurarea translucentei nucala prin ecografie. Translucenta nucala, o zona de fluid sub pielea din spatele gatului fatului, poate indica prezenta unor anomalii cromozomiale (inclusiv Sindromul Down). Impactul si gestionarea anomaliilor depind de tipul specific de anomalie detectat. In functie de severitate, unele anomalii pot fi gestionate in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere, in timp ce altele pot necesita interventii chirurgicale sau tratamente medicale pe termen lung. De exemplu, in cazul Sindromului Down, nu exista un tratament care sa poata inversa aceasta afectiune, insa exista terapii si programe educationale care pot ajuta copiii cu acest sindrom sa isi imbunatateasca abilitatile fizice si cognitive (2).

Care sunt limitarile scanarii morfologice din primul trimestru?

Scanarea morfologica din primul trimestru poate detecta 50% din toate anomaliile structurale. In acest stadiu incipient al sarcinii, organele vor continua sa se dezvolte si dimensiunea fetala este inca mica, unele malformatii majore pot sa nu fie evidente sau se pot dezvolta doar in sarcina ulterioara. Uneori, anomaliile structurale pot fi suspectate, dar nu pot fi confirmate inca la o scanare morfologica din primul trimestru. In aceste situatii, sunt necesare alte scanari morfologice peste cateva saptamani, pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Acuratetea unei scanari morfologice timpurii depinde de o serie de factori, inclusiv de gravitatea si natura anomaliei, de pozitia fetala, de existenta unei cicatrici chirurgicale.

Cum sa mentii o sanatate optima a fatului in trimestrul 1

  • In primul trimestru de sarcina, alimentatia mamei este cruciala pentru dezvoltarea optima a fatului. Consumul de alimente bogate in nutrienti precum acidul folic, fierul, calciul, vitamina D si omega-3 este esential. Acidul folic, de exemplu, este vital in prevenirea defectelor de tub neural. De asemenea, alimentele cu un risc ridicat de contaminare cu bacterii sau toxine, precum carnea cruda sau nepreparata corespunzator, branzeturile cu mucegai si pestele cu niveluri ridicate de mercur, ar trebui evitate.
  • Un alt aspect vital in mentinerea unei sanatati optime a fatului in trimestrul 1 este evitarea substantelor daunatoare. Studiile arata ca fumatul, consumul de alcool si drogurile pot avea efecte devastatoare asupra dezvoltarii fetale.
  • Monitorizarea medicala regulata este esentiala pentru a asigura sanatatea si dezvoltarea optima a fatului in primul trimestru. Ecografia din trimestrul 1 furnizeaza informatii valoroase despre morfologia fetala si poate identifica orice posibile anomalii sau complicatii. Femeile insarcinate ar trebui sa aiba cel putin o vizita prenatala in fiecare trimestru.
  • Gestionarea stresului si odihna adecvata sunt de asemenea importante pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului in trimestrul 1. Stresul excesiv poate avea efecte negative asupra dezvoltarii fetale, iar somnul insuficient poate duce la probleme de sanatate atat pentru mama, cat si pentru fat. Strategii eficiente de gestionare a stresului pot include yoga prenatala, meditatie sau terapie.

Ce trebuie sa retii despre morfologia fetala de trimestrul 1?

  • morfologia fetala de trimestru 1 are ca scop diagnosticarea precoce a defectelor structurale fetale si depistarea markerilor de anomalii cromozomiale si genetice.
  • identificarea timpurie a markerilor sau anomaliilor permite diagnosticul prenatal de cauza cromozomiala sau genetica si consilierea timpurie cu privire la prognosticul afectiunii. Se poate oferi intreruperea precoce a sarcinii in primul trimestru, daca este indicata.
  • Pentru o scanare morfologica fetala in primul trimestru, se evalueaza urmatoarele structuri: craniul, falx cerebri, plexul coroidian, orbitele, profilul facial, osul nazal, mandibula, transluciditatea nucala, coloana vertebrala, inima cu 4 camere, ritmul cardiac fetal, plamanii, stomacul, insertia cordonului ombilical, vezica urinara, cordonul celor 3 vase, oasele lungi ale membrelor, mainile si picioarele (1).

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Morfologia fetala de trimestrul 1 este esentiala. Se recomanda sa respecti sfaturile medicului ca sa te asiguri ca sarcina se dezvolta normal. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:

(1) HKOG - Info, „First Trimester Fetal Morphology Scan”: https://hkog-info.com/first-trimester-fetal-morphology-scan/

(2) Cleveland Clinic, „First trimester”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor