Antitusive
Printre cele mai comune afectiuni, in orice anotimp, se numara simptomele de tuse. Acestea au cauze diverse: pot fi infectii ale tractului respirator (laringite, bronsite, sinuzite, faringite), inflamatii ale branhiilor, alergii, iritatii ale membranei mucoase din gat, iritatii la nivelul traheei s.a.
In general tusea se manifesta ca raspuns spontan al oganismului, pentru a se elibera de substante iritante ce au patruns pe caile respiratorii. Pot aparea manifestari de tuse si in urma unor situatii emotionale deosebite sau in conditii de stres puternic.
Produsele antitusive, suplimentele alimentare sau medicamentele amelioreaza tusea seaca, productiva sau convulsiva, reduc iritatiile si contribuie la calmarea starii de disconfort ce insoteste episoadele de tuse. Se folosesc antitusive cu efect expectorant si mucolitic, pentru a dizolva mucusul si a usura eliminarea acestuia. Daca simptomele persista dupa administrarea de suplimente alimentare antitusive, se recomanda solicitarea de asistenta medicala.
Cele mai multe suplimente alimentare antitusive sunt sub forma de siropuri de patlagina, sau artar, miere, eucalipt, propolis, menta cu arome de fructe, pentru a fi mai placute la gust, mai ales pentru copii.
Alte forme de prezentare pentru antitusive sunt comprimate, capsule, capsule vegetale, extracte din plante, granule homeopatice s.a.
Nu se administreaza antitusive expectorante in asociere cu sedative, dar pot fi administrate impreuna cu histaminice in caz de alergie si cu medicamente decongestionante pentru nas, atunci cand este vorba despre o raceala puternica.
Este necesar un consult medical de specialitate atunci cand, pe langa tuse, apar simptome precum mucus rosiatic sau sangerari, ameteala, febra peste 38 °C, dureri intercostale, oboseala persistenta, dificultati in respiratie sau la inghitire.