Este posibila menstruatia in timpul sarcinii?

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Menstruatia in timpul sarcinii

Menstruatia in sarcina nu este posibila, dar anumite sangerari pot sa apara, cauzele fiind variate. Menstruatia este o hemoragie de natura fiziologica. Sangerea se produce regulat, din perioada pubertatii si pana la menopauza cand dispare definitiv, cu intrerupere temporara in sarcina si in perioada de alaptare. 

Menstruatia in sarcina nu poate sa apara, dar sangerarile sporadice pot exista. Unele dintre acestea pot semnala afectiuni complicate, in timp ce altele sunt normale, pe masura ce corpul se pregateste pentru sarcina si nastere. 

Menstruatia in sarcina: mit sau adevar?

Chiar daca menstruatia in sarcina nu este posibila, exista sangerari care induc in eroare femeile. Menstruatia este o sangerare lunara, fiziologica, care apare numai la femeile care nu sunt insarcinate. Tocmai lipsa menstruatiei poate fi un prim semn al unei sarcini. 

Pe internet exista o serie de informatii potrivita carora exista femei care pot avea menstruatie in sarcina. Mitul este demontat usor, daca intelegem cum se produce ciclul menstrual si care este rolul lui. 

Aparitia menstruatiei permite corpului femeii sa se pregateasca pentru o sarcina. Ovulatia reprezinta momentul in care ovarul elibereaza un ovul ce poate fi fecundat de spermatozoizi, in maxim 24 de ore. Daca acest lucru nu se intampla, apare menstruatia, ceea ce inseamna ca sangele si mucoasa uterina sunt eliminate prin vagin. 

In situatia in care ovulul intalneste un spermatozoid, are loc fecundarea si ovulul se va stabili in uter si va determina sarcina. 

Menstruatia peste sarcina este un mit care poate induce o siguranta falsa, astfel incat o sangerare anormala, care trebuie sa fie monitorizata de urgenta de specialist, poate fi ignorata si considerata menstruatie normala in prima luna de sarcina. 

Atentie: simptomele menstruatiei in sarcina si senzatia de menstruatie in sarcina sunt total diferite de ciclul menstrual lunar. De asemenea, nu exista menstruatia falsa in sarcina, chiar si dupa un test de sarcina negativ efectuat inainte de confirmarea oficiala. In plus, durerile de sani in sarcina sunt diferite de cele de la menstruatie, deci nu sunt un reper pentru niciuna dintre variante. 

Sangerari in sarcina: posibile cauze

Adaptarea corpului pentru sustinerea sarcinii
In primul trimestru al sarcinii sangerarile pot sa apara cand incep modificarile la nivelul celulelor uterine. Schimbarile de la nivelul colului uterin, precum si transformarile uterului la implantarea ovulului pot cauza sangerari usoare. Daca nu apar si alte simptome puternice sau infectii nu sunt motive de ingrijorare. 

Atentie: dieta in sarcina trebuie sa fie echilibrata, cu alimente bogate in nutrienti, pentru sanatatea mamei si a copilului. 

Controlul periodic

Uneori, chiar si in urma controlului ginecologic periodic pot sa apara mici sangerari in sarcina, dar nu au legatura cu produsele recomandate de medic pentru a fi utilizate. Suplimentele recomandate in sarcina ajuta organismul mamei sa fie pregatit pentru sarcina si nastere. 

Raporturile sexuale

Pe parcursul sarcinii tocmai schimbarile prin care trece corpul femeilor insarcinate pot determina sangerare usoare si dupa un raport sexual. 

 
Raporturile sexuale

Avort spontan

Sangerarea poate fi, in situatii mai grave, semnul unui avort spontan. In acest caz insa nu vorbim de o cantitate mica de sange, ci de o sangerare abundenta, care poate fi considerata menstruatie. Pentru aceasta trebuie consultatie de urgenta. 

Infectii

Aparitia unor infectii la nivelul corpului, cele urinare sunt destul de frecvente la femei, pot determina sangerari usoare. Consultul medical este esential.  

Sarcina ectopica

Alaturi de sangerarea vaginala apare durerea puternica la nivelul pelvisului. De regula fenomenul se manifesta la inceput si poate semnala prezenta unei sarcini ectopice sau extrauterine. 

Placenta previa

Placenta se dezvolta in partea de jos a abdomenului, foarte aproape de colul uterin. Acest lucru impiedica partial sau total travaliul si nasterea, cauzand aparitia sangerarilor usoare, in al treilea trimestru al sarcinii. 

Ruptura de placenta

Acest lucru se poate intampla rar la femeile care au anterior o nastere prin cezariana si vor una naturala apoi. Sangerarea este puternica, abundenta, dar diferita de menstrele normale. Medicul specialist va monitoriza sarcina cu mare atentie, iar daca va constata ca placenta s-a desprins de uter si pune in pericol viata mamei, atunci va recomanda cezariana de urgenta. 

Travaliul prematur

Un travaliu prematur cauzeaza o sangerare cu o cantitate mare de sange, o menstruatie cu cheaguri in sarcina cum gresit este denumita, cu eliminarea unei cantitati mari de mucus. De regula fenomenul apare inainte de saptamana 37 de sarcina si este asociat cu crampe si contractii. Este o urgenta si trebuie consultatie medicala speciala. 

Placenta abruption

Desprinderea placentei de peretele uterului, spre finalul sarcinii cu carmpe inainte de menstruatia in sarcina - un considerent total gresit, cu sangerari abundente, dureri severe, pe fondul unor afectiuni cardiovasculare poate semnala o nastere prematura. 

Sangerari in sarcina: cand trebuie sa mergi la medic?

 

Controm medical al unei gravide

Controlul si investigatiile medicale de urgenta trebuie efectuate cand pe langa sangerarea abundenta care umple rapid un tampon apar si alte simptome: 

  • Crampe, durere, uneori contractii;
  • Cheaguri;
  • Ameteli, stare generala proasta, lesin, piederea cunostintei. 

Sangerarile anormale din timpul sarcinii sunt un pericol atat pentru mama, cat si pentru fat, de aceea este extrem de important sa aveti controale medicale periodice si orice situatie anormala sa fie prezentata medicului de urgenta. 

Existenta anumitor probleme in sarcina, daca sunt respectate recomandarile medicului specialist si tratamentul acordat, nu vor impiedica evolutia fireasca a acesteia. Multe femei care se confrunta cu sangerari si complicatii ale acestora in sarcina pot da nastere unor copii sanatosi, fara a se supune niciunui risc. 

Desi menstruatia nu se poate manifesta in sarcina, sangerarile usoare, durerile de spate, iritabilitatea, crampele pot sa apara pe masura ce sarcina se dezvolta si evolueaza. Simptomele sunt normale, daca nu apar alte complicatii si reprezinta reactii normale ale organismului care se adapteaza continuu starii de graviditate. 

Atentie: nu exista prima menstruatie in sarcina sau ultima menstruatie in sarcina, pot fi doar sangerarile sporadice sau cele care anunta probleme mai grave pentru sanatatea mamei si a fatului. 

Menstruatia in sarcina este un mit care poate pune in pericol atat mama, cat si fatul, daca sangerarile au alte cauze decat cele care vizeaza pregatirea corpului pentru nastere. Orice sangerarea, chiar daca s-a oprit rapid, trebuie adusa la cunostinta medicului curant pentru a fi investigata corespunzator. Netratate, sangerarile pot conduce la pierderea sarcinii sau decesul fatului, cu complicatii grave de sanatate pentru mama. 

Menstruatia in sarcina poate sa nu prezinte motive de ingrijorare, dar uneori pot sa apara probleme majore pentru mama si copil. 

Surse de informare:

1. Can You Get Your Period and Still Be Pregnant? - https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant

2. Can you have a period while pregnant? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322598

3. Can you get your period while you're pregnant? - https://www.babycenter.com/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/can-you-get-your-period-while-youre-pregnant_7102

4. Early Pregnancy Symptoms - https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant

5. Pregnancy: Am I Pregnant? - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor