Trimestrul 2 de sarcina - evolutie si modificari specifice

14. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Trimestrul 2 de sarcina

 

Trimestrul 2 de sarcina continua cu modificarile fizice si psihice a mamei. Fatul creste si devine tot mai puternic. Incepand cu acest moment, burtica devine tot mai vizibila. Iti poti indeplini sarcinile de serviciu si rutina zilnica. La primele semne de contractii sustinute, sangerari sau dureri abdominale trebuie sa mergi de urgenta la medic. In trimestrul 2 de sarcina vei afla sexul copilului si poti incepe pregatirile pentru marea intalnire. 

Trimestrul 2 de sarcina incepe in saptamana 14 si se intinde pana in saptamana 27 de evolutie intrauterina. Cele mai bune saptamani aduc diminuarea sau disparitia greturilor si varsaturilor, un plus de energie, crestere in greutate si un usor dezechilibru emotional. 

Fatul capata forta, organele si sistemele interne se definitiveaza, trasaturile lui devin tot mai apropiate de cele ale unui nou-nascut, comparativ cu primul trimestru de sarcina. Ecografia din trimestrul 2 de sarcina poate dezvalui sexul copilului. 

Dezvoltarea si evolutia copilului

Bratele si picioarele fatului sunt perfect functionale in trimestrul 2 de sarcina, degetele sunt mobile si se misca. Se formeaza organele interne. Desi plamanii se formeaza complet in acest stadiu, nu sunt complet functionali. Organele sexuale se diferentiaza. 

Muschii fetei incep sa devina functionali, fatul isi suge degetul, sughite, isi misca ochii, deschide si inchide pleoapele. Apar genele si sprancenele, unghiile, parul incepe sa creasca si se formeaza amprentele. 

In trimestrul 2 de sarcina apare si puful fin pe corp, lanugo, care va disparea dupa nastere. Corpul va fi acoperit de o substanta alba, grasa, vernix caseosa, cu rol de a proteja pielea sensibila, sub care se pot vedea vasele fine de sange. 

Acum fatul incepe sa acumuleze grasime pentru a se pregati pentru momentul dupa nastere. Incepe sa inghita lichid amniotic, iar rinichii devin functionali si pot elimina urina. 

La jumatatea sarcinii, in saptamana 20 de viata intrauterina, fatul poate auzi, simti si se poate misca atunci cand isi aude mama ca ii vorbeste.

 

Dezvoltarea si evolutia copilului

 

Daca la inceputul trimestrului 2 de sarcina fatul este de marimea unui mar, pana la finalul acestei perioade ajunge sa cantareasca destul de mult, ocupand aproape tot spatiul din uter. 

Modificarile specifice si simptomele sarcinii

Uterul incepe sa se extinda tot mai mult pentru a face loc fatului, motiv pentru care burta incepe sa iti creasca si devine vizibila. Durerile pe care le poti resimti in zona inferioara a abdomenului apar pentru ca muschii sunt in tensiune si incep sa se intinda. Daca durerile sunt puternice vorbeste cu medicul pentru ca iti poate prescrie un tratament corespunzator. 

Contractiile Braxton Hicks sunt neregulate si se pot resimti in zona abdominala in trimestrul 2 de sarcina, dupa o activitate fizica intensa. Aceste contractii sunt normale. Daca ai dureri si iti pare ca ai contractii dese si puternice, mergi de urgenta la medic.

 

Modificarile specifice si simptomele sarcinii

 

Sanii continua sa iti creasca si sa te doara. Pot sa apara pete maronii pe fata, iar pe mijlocul burtii linia intunecata cunoscuta sub numele de „linea nigra”, ce va disparea dupa nastere. 

Unele gravide se plang de obstructie nazala sau usoare sangerari nazale, uneori dureri de cap. Medicul iti poate recomanda un spray cu apa de mare pentru a trata nasul infundat. Poti dormi cu capul pe o perna ridicata, pentru a putea respira mai bine.  

Secretiile vaginale in trimestrul 2 de sarcina sunt usor schimbate. Daca nu ai sangerari, scurgeri urat mirositoare si colorate, nu ai motive de ingrijorare. 

Crampele musculare pot fi chinuitoare, iar durerile de picioare sunt tot mai frecvente in aceasta perioada. De aceea trebuie sa poti alterna perioadele de miscare cu cele de odihna in care stai cu picioarele ridicate. 

Insomniile sunt printre simptomele neplacute ale sarcinii, mai ales daca vin la pachet cu ameteala. Trebuie sa mananci si sa te hidratezi corespunzator. 

O modificare aparte poate sa apara la nivelul dintilor si gingiilor. La primele simptome, mergi la stomatolog. In trimestrul 2 de sarcina pot fi realizate interventii, daca specialistul considera ca sunt necesare. 

Atentie la infectiile tractului urinar care pot sa apara in sarcina. Netratate, pot duce la complicatii. Vorbeste cu medicul pentru a primi tratamentul adecvat atunci cand ai probleme. 

Constipatia, arsurile si durerile de stomac se manifesta in unele cazuri, iar hemoroizii te vor mai chinui o perioada. 

Durerile de spate sunt si ele normale, pe masura ce greutatea ta creste si burtica devine tot mai mare. 

Sfaturi si pasi de urmat in trimestrul 2 de sarcina

In trimestrul 2 de sarcina este cazul sa renunti la hainele de pana acum si sa porti imbracaminte pentru gravide. Daca esti una dintre persoanele care adora pantofii cu toc este momentul sa accepti incaltarile comode. 

Trebuie sa ai grija de tine si corpul tau. Maseaza pielea de pe burta cu unguente impotriva vergeturilor sau cu produse destinate copiilor, intens hidratante.  

Nu iti administra medicamente fara sa ai acordul medicului si nici nu folosi alte produse in afara de cele cu care esti obisnuita. Poti utiliza articole speciale pentru sarcina sau pentru mama si copil. 

Consulta medicul daca ai probleme sau suspiciuni si nu te sfii sa il intrebi orice legat de sarcina. Efectueaza analizele recomandate, inclusiv cele pentru depistarea diabetului gestational si mergi la controalele lunare la care vei face si ecografie. 

Continua să iei vitaminele prenatale si sa ai o dieta echilibrata, fara a exagera cu mancarea. Nu cantitatea este importanta, cat calitatea produselor consumate. 

Citeste tot ceea ce poti despre sarcina si primele luni de viata ale bebelusului, pregateste cele necesare pentru camera lui si decide, impreuna cu medicul specialist, care este cea mai buna varianta de nastere pentru tine. 

In trimestrul 2 de sarcina fatul isi dezvolta toate organele si sistemele, iar transformarile din corpul tau sunt accelerate. Modificarile fizice sunt majore, insa multe dintre simptomele sarcinii dispar dupa nastere. 

Totusi, acest articol are rol strict informativ, insa simptomele si manifestarile sarcinii pot fi diferite la fiecare femeie in parte. Discuta deschis cu medicul si solicita toate informatiile necesare pentru a sti la ce sa te astepti!

Surse de informare:

1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732

2. Pregnancy: Second Trimester - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester

3. The Second Trimester of Pregnancy - https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester

4. The Second Trimester - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester

  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor