Durere
Durerea, acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung) este asociata cu numeroase afectiuni, de la cele organice (fiziologice) la cele mentale, cu impact semnificativ asupra calitatii vietii.
Durerea moderata sau severa este simptomul frecvent in: boli articulare, disfunctii neurologice, cancer, migrena, anemie, afectiuni ale coloanei, psihiatrice, dermatologice, precum si diabet sau afectare pulmonara.
Putem sa combatem durerea, indiferent de tipul acesteia, adoptand un stil de viata sanatos, ceea ce inseamna:
- Somn odihnitor pentru un sistem imunitar puternic; astfel, tinem departe numeroase boli
- Alimentatie bogata in antioxidanti din fructe si legume, care ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi
- Activitate fizica efectuata regulat, cel putin 30 de minute pe zi, pentru a mentine articulatiile flexibile, forta musculara si activitatea cardiaca
- Renuntarea la fumat si evitarea consumului exagerat de alcool, contribuind astfel noi insine la sanatatea pulmonara si prevenirea tulburarilor respiratorii
- Igiena corecta a mainilor, care ne fereste de diverse infectii, una dintre principalele surse de durere
Nu in ultimul rand, screening-ul anual, adaptat la varsta, istoric medical, probleme medicale severe in antecedente, mostenire genetica sau alti factori de risc - este necesar pentru a preveni durerea de orice natura.
De asemenea, durerea poate fi ameliorata cu ajutorul medicatiei analgezice (pentru durerea de masea, de cap, rinichi, cervicala) sau a medicamentelor antiinflamatoare (pentru coloana). Acestea se prezinta sub forma de comprimate, capsule, unguente (unguent antiinflamator), geluri (gel pentru durere de spate) sau creme (crema pentru durerea de genunchi, de oase), care contin ca substanta activa una din urmatoarele:
- Acetaminofen (paracetamol)
- Ibuprofen
- Acid acetilsalicilic
- Aceclofenac
- Antinevralgic
- Cafeina
- Diclofenac
- Codeina
- Indometacin