Afectiuni dermatologice (55)

Sortare dupa
Afectiuni dermatologice

Afectiuni dermatologice

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Rolul acesteia este de bariera care ne protejeaza de agresiunea unor factori externi (agenti infectiosi, bacterii, virusi, paraziti).

Dermatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu bolile cutanate si cu anexele pielii (par, unghii). Exista foarte multe afectiuni dermatologice (peste 3.000), cea mai importanta fiind cancerul de piele. Mai sunt si altele: infectiuni cutanate, acnee, boli cu transmitere sexuala, imbatranirea pielii.

De ce trebuie sa consulti dermatologul
Trebuie sa consulti un medic specialist dermatolog atunci cand te confrunti cu o leziune pe piele (alunita, pete) sau cu alte probleme cutanate. Trebuie sa te ingrijorezi daca apar alunite noi, sau daca cele pe care le aveai isi modifica aspectul si culoarea, daca ai acnee sau rani care nu se vindeca, eruptii cutanate, infectii ale unghilor sau modificari ale aspectului acestora.

Dermatologul este cel care recomanda tratamentul, monitorizeaza raspunsul la tratament si evolutia afectiunii. Pentru a stabili un tratament adecvat, medicul face anamneza si examenul clinic. In plus, poate recomanda investigatii suplimentare: analize laborator, dermatoscopie.

Dermatoscopia consta in diagnosticarea leziunilor pigmentare ale pielii si identificarea incipienta a cancerului de piele (melanom). Nu este o procedura sofisticata, inseamna doar examinarea pielii cu ajutorul unui aparat care permite o mai buna vizualizare. Dermatoscopia ar trebui facuta o data pe an sau chiar mai des, mai ales de persoanele cu pielea deschisa, cu multe alunite, sau cu arsuri de piele repetate.

Pericolele verii asupra pielii
Vara, grija fata ce expunerea pielii creste, din cauza razelor ultraviolete, a caldurii, transpiratiei si alergenilor. Tot vara, unele dermatoze se agraveaza in urma expunerii la soare, din cauza transpiratiei excesive, a hiperseboreei, a suprainfectiei bacteriene. De asemenea, pot aparea pusee inflamatorii si accentuarea leziunilor existente (puncte negre de exemplu). Soarele este de vina si pentru dezvoltarea infectiilor cutanate (ajutat fiind de caldura, transpiratie si umiditate).

Tratamentul afectiunilor dermatologice
Te poti proteja de toate aceste neplaceri estivale folosind produse dermatologice adecvate tipului tau de piele, sau afectiunii de care suferi. Fie ca este vorba de unguente dermatologice, sau de creme dermatologice, le poti procura fie direct de la farmacie, eventual in urma recomandarilor farmacistului, fie facand o comanda online.

Atentie la medicamentele si produsele utilizate! Nu uita sa-ti autoexaminezi periodic tegumentele, pentru a vedea daca au aparut modificari de forma, culoare, dimensiuni, structura sau alte simptome in cazul alunitelor. Este bine sa te adresezi medicului dermatolog pentru evaluare cel putin o data pe an. De altminteri, se recomanda consult dermatologic periodic pentru consiliere, diagnostic si managementul afectiunilor dermatologice.