Sinuzita (20)

Sortare dupa
Sinuzita

Sinuzita

Una dintre cele mai cunoscute afecțiuni respiratorii este sinuzita, afecțiune ce se manifestă cel mai des în sezonul rece, dar nu este condiționată doar de vreme. Lăsată netratată, poate deveni sinuzită cronică, ducând la dureri persistente. Din fericire, la fel ca pentru sinuzita acută, pentru sinuzita cronică există multe variante de tratament.

Durerile de sinuzită sunt cauzate de inflamarea sinusurilor, cavități din oasele craniului. Cavitățile sinusale sunt mereu umplute cu aer și sunt căptușite cu mucoasă. Funcția acestora este de a produce mucusul necesar protejării căilor respiratorii de substanțe precum alergenii și poluanții. Ajută, de asemenea, și la oxigenarea creierului.

Tipuri de sinuzită

Există două tipuri principale de sinuzită și anume:

  • Sinuzita acută - este de obicei produsă de o infecție virală. Prezintă o dezvoltare rapidă în urma unui debut subit. Poate dura în medie undeva între două și trei săptămâni și este cea mai comună formă. Dacă este neglijată, boala se poate înrăutăți, transformându-se astfel în sinuzită subacută care poate dura până la trei luni.
  • Sinuzita cronică - deși simptomele pot să lipsească în faza inițială, în cazul sinuzitei cronice, boala poate fi prezentă în organismul suferindului cu câteva luni sau chiar ani înainte. Simptomele se vor declanșa la anumite intervale, cu pauze posibil destul de lungi. Această afecțiune este dificil de tratat, în unele cazuri chiar imposibil, tratamentul medicamentos reușind doar să amelioreze simptomele. Poate fi cauzată și de o infecție de natură fungică sau bacteriană. Care sunt simptomele sinuzitei? 

Atât în cazul sinuzitei maxilare, sinuzitei frontale, sinuzitei cronice și sinuzitei acute este recomandată consultarea unui specialist ORL dacă aveți următoarele simptome:

  • Durere acută la nivelul dinților sau ochilor
  • Durere de cap constantă 
  • Sângerări nazale
  • Febră de peste 38 grade Celsius

Tratamentul sinuzitei

Tratamentul sinuzitei este de obicei personalizat, în funcție de tipul acesteia (sinuzita acută, sinuzita cronică, sinuzita frontal sau maxilara etc.) și constă, de cele mai multe ori, în administrarea unui analgezic sau antiinflamator pentru a atenua durerea, a unui decongestionant nazal și a unui antihistaminic, atunci când inflamația mucoasei este cauzată de un alergen. 

Aceste medicamente pentru sinuzită pot fi achiziționate și în regim OTC (over the counter) - adică medicamente procurate de la farmacie fără rețetă.

Pentru ameliorarea simptomelor din sinuzita, găsești și o serie de suplimente alimentare destinate reducerii inflamatiei mucoaselor și decongestionarii acestora. Dacă simptomele se agravează, este recomandat să mergi la medic. În anumite cazuri, doctorul tău îți poate recomanda un antibiotic pentru infecția sinusurilor.