Trimestrul 3 de sarcina - evolutie si modificari specifice

30. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
femeie insarcinata asezata pe o piatra

Trimestrul 3 de sarcina aduce bucurie pentru ca se apropie momentul mult asteptat. Totusi disconfortul fizic este mai mare, fatul creste si este mai agitat, iar miscarile sunt mai limitate. In trimestrul 3 de sarcina trebuie efectuat un nou set de analize. De asemenea, incepand cu luna 7 poti solicita concediu prenatal, astfel incat sa faci ultimele pregatiri inainte de nastere. 

Ai trecut cu bine peste primele saptamani de sarcina si peste trimestrul 2 al acesteia. Mai ai doar cateva saptamani pana la intalnirea fata in fata cu minunea care a crescut in pantecul tau. Acum au loc noi schimbari, alaturi de transformari fizice si psihice. Bucuria intalnirii poate fi umbrita uneori de momente de panica si ingrijorare pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Continua sa ai o viata activa, in masura posibilitatilor, mananca sanatos, tine cont de sfaturile medicului, mergi la toate controalele, fa analizele recomandate si incearca sa te relaxezi cat poti (1). 

Dezvoltarea si evolutia copilului

Trimestrul 3 de sarcina incepe cu saptamana 28 de viata intrauterina a copilului si tine pana la 40 de saptamani. 

Bebelusul isi definitiveaza organele interne si sistemele corpului care devin functionale la finalul perioadei (2). Copilul creste si continua sa se miste in uter, ocupand tot spatiul. Acum incepe sa isi tina ochii deschisi, pielea este mai neteda, iar structurile nervoase sunt in plina evolutie. 

Desi plamanii sunt complet dezvoltati sunt ultimii care se maturizeaza. Totusi, dupa saptamana 32 de viata intrauterina, copilul poate exersa respiratia, pregatindu-se pentru momentul in care va intra in contact cu aerul (6). 

Nu mai are mult spatiu la dispozitie, nici foarte mult lichid amniotic, in schimb miscarile sunt puternice, ceea ce poate insemna un disconfort pentru mama. 

Incepand cu saptamana 33 este foarte posibil sa isi schimbe pozitia in uter, se pregateste de expulzare, se aseaza cu capul in jos, spre canalul de nastere (2). Oasele craniului sunt inca flexibile, astfel incat sa poata trece prin el. 

Auzul, vazul si mirosul sunt complet dezvoltate, stratul adipos este considerabil si cu cat se apropie de saptamana cu numarul 37, cu atat este tot mai pregatit pentru nastere (3). De fapt, incepand cu aceasta data se considera ca nasterea poate avea loc oricand, in deplina siguranta. 

Copilul nu se naste fix la 40 de saptamani decat in cazuri rare. Nasterea naturala poate surveni cu 2 saptamani inainte de implinirea a 40 de saptamani sau chiar mai devreme, asa cum poate sa apara si la o saptamana dupa termenul estimat. Nasterea prin cezariana este programata si de obicei este realizata in saptamanile 37 - 38 de sarcina, evident cu recomandarea medicului specialist. 

Modificarile specifice si simptomele sarcinii

Modificarile sanilor in timpul sarcinii sunt vizibile. Acestia devin plini si se pregatesc pentru a secreta colostrul sau laptele special, cu care iti vei hrani copilul imediat dupa nastere. La primul copil sanii sunt mai durerosi si secretia de lapte va fi posibila din a doua zi dupa nastere, in timp ce de la a doua sarcina corpul este capabil sa secrete colostrul in ziua expulziei nou-nascutului, fie ca vorbim de o nastere naturala sau una prin cezariana

Vei continua sa iei in greutate si burta va ajunge destul de mare. Este posibil sa ai nevoie de ajutor pentru a te incalta sau pentru a intra la dus. Sunt destul de multe lucruri pe care nu le vei mai putea face. Cere ajutor si nu te pune in pericol! 

Vei obosi foarte repede si vei avea nevoie de mai multe pauze. Nu ridica si nu te apleca pentru a nu presa burta. In plus, poti resimti o lipsa de aer pentru ca uterul are un volum mare si poate apasa diafragma (4). Poate fi dificil sa te odihnesti, majoritatea gravidelor folosesc o perna speciala pentru a sprijini burta, dar iti poti gasi o pozitie confortabila in pat, sprijinita si de pernele normale. 

Daca pana acum ti s-a parut ca urinezi frecvent, acum episoadele sunt si mai dese pentru ca uterul marit apasa si pe stomac si pe vezica urinara (1), (2). Este foarte posibil spre sfarsitul sarcinii sa ai episoade de pierderi involuntare de urina cand razi sau stranuti. 

Constipatia te va insoti pana la nastere si chiar si dupa, alaturi de tranzitul intestinal deficitar, dureri de stomac si arsuri, cu balonare si gaze (2). Poti sa ai hemoroizi in continuare. Te poti confrunta cu dilatatia venelor la nivelul picioarelor si aparitia unor varice in sarcina

Acumulezi multa apa, astfel ca ai picioarele si mainile umflate. Pentru a elimina o parte a acestui disconfort nu sta mult in picioare si cand te asezi ridica picioarele pe un suport. 

Cu cat se apropie momentul nasterii poti experimenta contractiile Braxton Hicks (1), miscari neregulate ale uterului care se pregateste de marele eveniment. Desi nu sunt ingrijoratoare, daca se indesesc sau resimti durere intensa in zona inferioara a abdomenului, mergi de urgenta la medic. 

mama zambeste la nou nascut

Sfaturi si pasi de urmat in trimestrul 3 de sarcina

La inceputul trimestrului 3 de sarcina este timpul sa incepi sa iti pui in ordine lucrurile la munca. La 7 luni vei intra in concediu prenatal, desi poti amana momentul si dupa aceasta data, daca te simti bine. Este bine sa te mentii activa, dar evita calatoriile lungi si pe distante mari. 

Continua sa iei vitaminele prenatale si sa mergi la analize (5). Morfologia fetala din trimestrul 3 de sarcina iti va dezvalui trasaturile fine ale micutului. Cu cat se apropie momentul nasterii, cu atat vei merge mai des la control (3). Medicul iti va indica periodicitatea, ce analize mai trebuie sa faci si veti stabili impreuna cum vei naste - natural sau prin cezariana. Daca esti programata la cezariana, nasterea va fi posibila dupa saptamana 37. 

Fii pregatita, daca ti se rupe apa nu ai la dispozitie mult timp pana cand vei naste. Fa ultimele modificari prin casa pentru copil si este bine sa ai la indemana bagajul de maternitate, cu dosarul medical al analizelor efectuate in sarcina. 

Trimetrul 3 de sarcina poate fi dificil, obositor si extrem de solicitant pentru corpul mamei, dar momentul mult asteptat este foarte aproape. Continua evolutia copilului in vitro si transformarile prin care trece corpul mamei. Dupa saptamana 37 de sarcina nasterea naturala se poate produce oricand.

Surse de informare:

  1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046767
  2. The Third Trimester - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-third-trimester
  3. The Third Trimester - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=third-trimester-85-P01242
  4. Your third trimester guide - https://www.unicef.org/parenting/pregnancy-milestones/third-trimester#look-out
  5. The Third Trimester of Pregnancy - https://www.healthline.com/health/pregnancy/third-trimester-developing-baby
  6. Third Trimester of Pregnancy: Fetal Development - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/third-trimester/
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor