Saptamanile 1 si 2 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

30. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Cuplu fericit

Sarcina este o perioada minunata pentru viitoarele mamici, dornice sa afle ce se intampla in corpul lor, pas cu pas. In saptamana 1 si 2 de sarcina corpul se pregateste pentru marele eveniment. Modificarile majore in sarcina nu se manifesta fizic in aceste prime 2 saptamani, motiv pentru care este posibi sa nu iti dai seama ca esti insarcinata. 

In prima saptamana de sarcina nu se poate vorbi, oficial, de faptul ca esti insarcinata. Data estimata de referinta, care este luata in evidenta de medicul specialist, pentru a calcula conceperea fatului, este prima zi a ultimei menstruatii. 

Conceperea propriu-zisa are loc la aproximativ 2 saptamani dupa incetarea ultimei menstruatii. Practic, la stabilirea datei estimate de concepere, este luata in calcul aceasta perioada in care nu esti cu adevarat insarcinata, desi corpul tau se pregateste in eventualitatea aparitiei unei sarcini.

Un calculator de sarcina iti poate fi de folos in aceasta etapa a sarcinii, deoarece iti va oferi un estimat al datei nasterii, dar si un calendar al sarcinii, care te va ajuta sa gestionezi mai eficient programarile si investigatiile medicale necesare pe tot parcursul sarcinii. 

Ai 40 de saptamani de sarcina in care trebuie sa ai grija de tine si de viitorul bebelus. Pentru a duce sarcina pana la 9 luni, trebuie sa ai o sanatate puetrnica si sa tii cont de sfaturile si recomandarile medicului. Iti poti face un calendar al sarcinii pe saptamani si luni pentru a sti cu ce te confrunti sau pentru a nota prin ce ai trecut. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

In perioada ultimului ciclu menstrual, a avut loc o crestere a estrogenului si a progesteronului, hormoni care au condus la ingrosarea mucoasei uterului. Aceasta pregatire este menita sa sustina ovulul fertilizat. 

In ovare sunt niste saci cu lichid care se numesc foliculi. In interiorul acestora se formeaza ouale. La ovulatie, moment cuprins intre ziua a 9 si 21, un ovul va fi eliberat prin trompa uterina. Acesta are la dispozitie 24 de ore pentru a fi fertilizat de unul dintre spermatozoizii care trec din vagin prin colul uterin si uter,  ajungand la nivelul trompelor uterine. Doar un spermatozoid reuseste sa patrunda in membrana exterioara a ovulului, unde are la dispozitie putin timp pentru a se contopi cu nucleul ovulului. Astfel are loc procesul de combinare a materialului genetic. 

In aceasta faza se determina sexul copilului, baiat daca spermatozoidul poarta un cromozom Y si fata, daca are un cromozom X. Ovulul fertilizat se numeste zigot. In urmatoarele zile el va calatori din trompele uterine spre uter, divizandu-se. 

Ajuns in uter, oul este intr-un nou stadiu supus dezvoltarii. Aici poarta numele de blastocist si incepe sa se adanceasca in mucoasa uterului pentru a se fixa. In toata aceasta perioada, care poate dura 1 - 2 zile, diviziunea celulara continua. Sarcina la 1 si 2 saptamani abia este la inceputul procesului de formare a ei. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Nu putem vorbi de prea multe simptome in saptamanile 1 si 2 de sarcina. Poti observa scurgeri vaginale pe lenjerie, un mucus cervical limpede, alunecos. Este posibil sa simti si un usor disconfort in zona inferioara a abdomenului, cu crampe usoare sau tensiune, cu radierea durerii spre spate. 

Modificarile cervicale sunt specifice. In perioada ovulatiei colul uterin este mai moale, inalt si deschis. Temperatura bazala a corpului poate fi mai ridicata si se poate mentine. 

Ovulatia determina si alte modificari hormonale. Sanii vor fi plini si vor inregistra dureri. In acelasi timp, exista posibilitatea sa simti mirosurile mai intense si mai rapid decat inainte, si sa te confrunti cu un apetit sexual crescut. 

Gonadotropina corionica umana sau HCG, numita si hormonul sarcinii, apare in sangele si urina femeii insarcinate in maximum 10 zile de la fertilizarea ovulului, adica in aceeasi perioada in care ovulul fecundat se fixeaza de peretele interior al uterului. Abia la 10 - 14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat, un test de sarcina din urina iti poate arata daca esti gravida. Cam aceeasi perioada este valabila, cu mici diferente, si in cazul testelor de sange, pentru a vedea daca exista un embrion la 3 sau 4 saptamani.  

Ecografia de sarcina la 1 sau 2 saptamani nu este neaparat relevanta, iar burta nu se vede in aceasta perioada.

Sunt situatii speciale in care la inceput apar sangerari in primele saptamani: mici pete de culoare rosie deschisa sau roz. Acestea, alaturi de lipsa menstruatiei, pot fi un simptom al sarcinii. 

Sfaturi si recomandari pentru aceste saptamani de sarcina

Este important pentru o femeie sa stie perioada de ovulatie, pentru a creste sansele aparitiei unei sarcini. 

Daca ati programat sarcina, deja ai facut analize de sange inainte, pentru a te asigura ca esti sanatoasa si corpul tau o poate sustine. In acest caz, probabil medicul specialist ti-a recomandat vitamine prenatale, pentru ca nutrientii esentiali sa iti ajute corpul sa sustina sarcina, dar si pentru ca fatul sa beneficieze de ingrijire de calitate de la inceput. 

Vitaminele prenatale contin fier, calciu, acid folic si vitamina D. Medicul specialist iti poate indica ce sa iei si cantitatile de care ai nevoie. Uneori, in functie de rezultatul analizelor de sange iti poate oferi o combinatie de produse pentru a reduce riscul de malformatii congenitale la bebelus, precum si pentru mentinerea sanatatii tale. 

In mod normal, si partenerul tau trebuie sa efectueze analizele la zi si sa fie atent la dieta, cu mult timp inainte de conceperea fatului. Nu uita ca in sarcina sunt alimente interzise, dar si inainte de concepere este bine fii atenta la produsele ingerate. 

Trebuie sa ai in vedere o alimentatie sanatoasa, bazata in special pe fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate, derivate din lapte, cereale integrale, proteina animala de calitate, dar consumate cu moderatie. 

Sfaturi pentru parteneri

Test de sarcina

Ideal este ca starea de sanatate a celor doi viitori parinti sa fie buna si niciunul dintre ei sa nu fie fumator. Daca ai fumat, este bine sa renunti la acest viciu inainte de a incerca sa concepi un copil. Sfatul se aplica si partenerului. 

Renunta la alcool si nu lua substante interzise. Medicamentele pentru infertilitate sau suplimentele pentru potenta trebuie administrate cu grija, conform indicatiilor. Vorbeste cu medicul despre acestea si informeaza-l corespunzator si despre istoricul medical al fiecaruia dintre viitorii parinti.

Unele medicamente luate pentru boli cronice pot avea un efect neplacut asupra sarcinii, motiv pentru care este bine sa vorbesti cu medicul curant despre acestea. 

Eliminati stresul si evitati complicatiile. Miscarea in aer liber, practicarea unui sport, masajul sunt activitati pe care le poti face in continuare si care sunt recomandate pentru o stare de bine generala, atat timp cat nu au repercursiuni asupra sanatatii. 

De altfel, medicul de obstetrica-ginecologie iti va spune sa iti continui viata normala, nu trebuie sa faci eforturi suplimentare, sa te stresezi pentru a identifica zilele fertile sau sa te necajesti daca nu apare o sarcina din prima luna in care incercati. 

Efectuarea unui test de sarcina, cumparat din farmacii, in aceasta perioada nu este recomandata, pentru ca testul nu va releva starea de graviditate, chiar daca embrionul s-a sudat in uter. 

Sarcina in primele 2 saptamani nu produce modificari vizile asupra corpului, iar schimbarile care au loc la nivel hormonal si al uterului pregatesc corpul mamei pentru viitoarea sarcina. Fatul este la nivel de conceptie in aceasta perioada. Este foarte posibil sa nu simti ca esti insarcinata si sa descoperi abia cand iti faci primul test de sarcina sau atunci cand mergi la ecografie pentru ca iti intarzie menstruatia.

Surse de informare:

1. You and your pregnancy at 1 to 3 weeks - https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/1-2-3-weeks/

2. Fetal Development: Stages of Growth - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth

3. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302

4. Pregnancy Week by Week - https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor