Sangerarile in timpul sarcinii: De ce apar si cand sunt un semnal de alarma

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

 

Sangerarea vaginala in timpul sarcinii este intotdeauna infricosatoare pentru viitoarea mamica, ce se gandeste, in mod firesc, la tot ce este mai rau. De cele mai multe ori, sangerarea vaginala este inofensiva, dar exista si situatii in care poate semnala o urgenta medicala, de aceea e bine sa iti contactezi medicul ori de cate ori observi acest simptom. In acest articol poti afla mai multe informatii despre semnificatia sangerarilor vaginale in sarcina.

Ce trebuie sa faci daca observi sangerari vaginale in sarcina?

Sangerarile in sarcina sunt destul de des intalnite, iar in multe cazuri nu reprezinta motive de ingrijorare. De exemplu, sangerarile rozalii la inceputul sarcinii pot semnala nidarea, un fapt normal, in care ovulul se implanteaza in mucoasa uterului. Astfel de sangerari au loc, de obicei, cand ar fi trebuit sa ai menstruatia. [1]

Cu toate acestea, deoarece sangerarile pot fi un semn sau simptom si pentru alte afectiuni, se recomanda consultul medical de specialitate. Astfel, atunci cand observi sangerari in sarcina, este indicat sa mergi sa te vada un medic, pentru a stabili cu exactitate care sunt cauzele si ce poti face in continuare. 

Este posibil ca dupa efectuarea examenului ginecologic medicul sa solicite unele investigatii, al caror rol este de a confirma sau a exclude unele afectiuni. Printre investigatiile necesare se pot afla ecografii transvaginale, ecografii abdominale si analize de secretii vaginale. Acestea sunt necesare pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la motivele care au dus la sangerari. 

Care sunt cauzele sangerarii vaginale in sarcina?

La baza sangerarilor in sarcina pot exista mai multe cauze. Unele dintre acestea pot fi serioase, iar altele nu implica motive de alarmare. Este indicat sa mergi la medic, pentru a stabili care sunt acestea.

Printre cele mai comune cauze ce pot duce la sangerari sunt sarcina extrauterina, sangerarile care sunt specifice nidatiei, avortul, sarcina molara, modificari ale cervixului. Alte cauze sunt desprinderea placentei, travaliul ce are loc inainte de termen, placenta previa sau ruptura de uter. 

Mai pot exista si alte cauze care pot duce la sangerari in sarcina, iar un exemplu in acest sens sunt ranile aflate la nivelul cervixului sau al vaginului, cancerul sau polipii.

Cauze ale sangerarii pe trimestre

 

Iata care sunt cauzele pentru sangerari in sarcina, in functie de trimestrele in care apar:

Trimestrul I

Circa 20% dintre femei au sangerari in sarcina, mai ales in primele douasprezece saptamani de sarcina. [2] Poti utiliza calculatorul de sarcina pentru a afla saptamana si implicit trimestrul sarcinii tale, dar si pentru a avea o imagine de ansamblu cu privire la etapele acesteia.

Iata care sunt posibilele cauze care pot duce la sangerari in primul trimestru de sarcina:

  • Sarcina extrauterina, cunoscuta si ca ectopica. Aceasta presupune faptul ca ovulul fertilizat se implanteaza si se dezvolta in afara uterului, in locuri precum in una dintre trompele uterine; [1]
  • Sangerarile de nidatie sau de implantare. Acestea au loc in intervalul de 10 pana la 14 zile dupa conceptie. Ovulul fertilizat se implanteaza in mucoasa uterului; [1]
  • Avortul. Acesta inseamna pierderea brusca a sarcinii inainte de a douazecea saptamana din sarcina; [1]
  • Sarcina molara. Este cunoscuta si sub denumirea de mola hidatiforma. Aceasta apare destul de rar, dar reprezinta una dintre cauzele sangerarii in sargina si necesita interventie medicala de urgenta; [1]
  • Probleme la nivelul cervixului. Printre acestea se pot afla, de exemplu, o infectie cervicala, inflamarea [3] sau modificari ale cervixului, de exemplu, in urma intretinerii de raporturi intime. [1] 

Trimestrul II

Unul dintre motivele care pot duce la sangerari in sarcina este reprezentat de caracteristici nefiresti ale cervixului. Un exemplu in acest sens este deschiderea prematura a cervixului, care poate duce la o nastere inainte de termen. [2] Iata alte cauze posibile:

  • Desprinderea placentei. Aceasta transporta nutrientii si oxigenul la copil si se poate separa de peretii uterului; [3]
  • Travaliul inainte de termen. Ar putea avea loc sangerari in sarcina usoare atunci cand travaliul are loc inainte de termen, mai ales cand exista si alte manifestari, de exemplu, dureri de spate de intensitate redusa, contractii sau presiune la nivelul pelvisului; [3]
  • Placenta previa. Este o afectiune ce se caracterizeaza prin faptul ca placenta acopera cervixul, ceea ce duce la sangerari in sarcina abundente; [3]
  • Ruptura de uter. Este o afectiune ce poate avea loc rar, dar care poate pune viata in pericol. Are loc atunci cand uterul se rupe pe de-a lungul cicatricii care a ramas in urma unei cezariene ce a fost efectuata la un moment dat in trecut. [3]

Trimestrul III

Cauzele de sangerari in sarcina care sunt specifice trimestrului al doilea se pot intalni si in trimestrul al treilea. Astfel, si in acest trimestru este posibil sa apara caracteristici nefiresti ale cervixului, desprinderea placentei, travaliul inainte de termen, placenta previa sau ruptura de uter.

Scurgeri maronii in sarcina

In perioada sarcinii se remarca o crestere a secretiei vaginale, care devine de multe ori deranjant de abundenta. In mod normal,a ceasta trebuie sa fie transparenta sau de culoare usor albicioasa, pana la laptoasa. In mmomentul in care se observa scurgeri maronii, acestea reprezinta un indiciu al prezentei unei sangerari.

Sangele are culoare rosie atunci cand se afla in patul vascular. Odata ce iese din acesta, el se oxideaza si capata culoare maronie. O scurgere vaginala maronie indica, de obicei, o sangerare redusa, nu neaparat foarte recenta. Aceasta provine, in majoritatea cazurilor, de la nivelul cervixului, a carui sensibilitate si rigare sangvina cresc in perioada sarcinii. Desi nu reprezinta neaparat un motiv de panica, este de dorit sa discuti cu medicul despre acest aspect la urmatorul consult sau mai devreme, daca situatia persista sau se repeta.

Simptome si semne de alarma

Secretiile vaginale in timpul sarcinii pot fi normale, cata vreme nu exista cheaguri. Cu toate ca sangerarile in sarcina nu reprezinta intotdeauna un pericol, in unele situatii pot fi problematice. Suna urgent la ambulanta in cazul in care te confrunti cu urmatoarele simptome, intrucat ar putea fi semnele unui avort sau al unei afectiuni grave:

  • Crampe si sangerari in sarcina, durerile fiind localizate in partea de jos a abdomenului;
  • Hemoragie abundenta, insotita sau nu de durere;
  • Scurgeri maronii cu cheaguri in timpul sarcinii;
  • Dureri de cap;
  • Stari de ameteala sau de lesin;
  • Febra mai mare de 38° Celsius, cu sau fara frisoane. [3]

De asemenea, anunta ginecologul daca observi ca sangerarile in sarcina nu se opresc de la sine in scurt timp sau daca, din contra, devin abundente. [4]

Cand trebuie consultat medicul specialist?

Deoarece exista mai multe cauze care pot declansa sangerarile in sarcina, se recomanda sa cosulti medicul obstetrician inca de cand incepi sa le ai. Daca ai nelamuriri, de pilda, despre cat dureaza sangerarile in timpul sarcinii, discuta cu el si despre acestea. Sangerarile nu ar trebui sa fie de lunga durata sau in cantitate mare.

Oprirea sangerarii in timpul sarcinii, raceala in sarcina si trombofilia in sarcina sunt motive pentru care ar trebui sa mergi la consult si este indicat ca medicul sa le monitorizeze. Obstetricianul trebuie sa afle cat mai multe detalii legate de simptomele tale, astfel ca atunci cand iti va face controlul, se va interesa daca pe langa sangerari te confrunti si cu alte stari sau semne. [4]

In situatiile in care te gandesti sa iei suplimente alimentare sau sa incerci remedii naturiste, cere parerea medicului, pentru a te asigura ca sunt adecvate necesitatilor organismului tau. Fiecare persoana are particularitati diferite, iar un specialist te va ajuta sa te orientezi catre durata si cantitatile adecvate.

Atunci cand te confrunti cu sangerari in sarcina, discuta cat mai repede cu medicul tau obstetrician, pentru a programa un consult si a stabili diagnosticul. De asemenea, se recomanda sa discuti cu specialistul si cu privire la ce produse pentru mama si copil este indicat sa folosesti. Adopta o dieta sanatoasa si mergi cu regularitate la controalele medicale de rutina.

 

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de referințe:

  1. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vaginal-bleeding/#:~:text=Implantation%20bleeding,period%20would%20have%20been%20due.
  2. Watson, Stephanie. “Vaginal Bleeding and Blood Clots during Pregnancy.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/baby/guide/bleeding-during-pregnancy.
  3. “Bleeding during Pregnancy Causes.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 20 Jan. 2022, www.mayoclinic.org/symptoms/bleeding-during-pregnancy/basics/causes/sym-20050636.
  4. Chertoff, Jane. “What Causes Spotting in Pregnancy?” Healthline, Healthline Media, 10 May 2021, www.healthline.com/health/pregnancy/spotting-in-pregnancy.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor