Stres si oboseala
Stresul si oboseala reprezinta constante ale vietii noastre moderne, cei mai multi oameni se plang de faptul ca resimt o stare de stres la locul de munca si oboseala permanenta. Tinerii de astazi sunt mai stresati decat erau generatiile precedente la varsta lor.
Stresul este cauza aparitiei:
- afectiunilor cardiace;
- tulburarilor de somn;
- anxietatii;
- depresiei.
Oboseala resimtita puternic sau oboseala permanenta (in urma unui efort fizic sau intelectual prelungit) poate conduce la stres; este o relatie intre cele doua asemanatoare unui cerc vicios.
Cauze, factori de stres
Cele mai importante categorii de cauze ale stresului sunt:
- evenimentele imprevizibile care nu pot fi controlate (catastrofe);
- evenimentele importante din viata personala (situatii care presupun o schimbare majora in stilul de viata): studentia, casatoria, moartea cuiva apropiat;
- problemele cotidiene: trafic intens, certuri cu șefii, lipsa timpului, neintelegeri;
- factori de mediu: poluare, surse puternice de zgomot, conditii climatice.
Simptomele stresului
Inainte de a duce la instalarea unor boli grave, stresul se manifesta prin simptome imediate pe care le poti recunoaste cu usurinta:
- mananci prea mult sau prea putin;
- nu poti dormi suficient sau te trezesti des;
- te izolezi de ceilalti;
- amani sa faci lucruri;
- apelezi la substante ajutatoare: tigari, alcool;
- devii nervos, anxios;
- intervine senzatia ca nu poti sa faci fata situatiilor;
- ai pierderi de memorie, nu te poti concentra;
- nu gasesti solutii la nimic;
- ai dureri de cap;
- ai palpitatii;
- suferi de tulburari digestive;
- sistemul imunitar slabeste (de exemplu racesti mai des).
Cum tratezi stresul
Stresul este mai mult o reactie a noastra la ceea ce se intampla in jur si din acest motiv nu exista un tratament anume. Nu exista o categorie de medicamente pentru stres sau medicamente pentru oboseala. Trebuie identificata cauza simptomelor de stres si oboseala. Medicul poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele:
- somnifere (daca ai probleme cu somnul);
- antidepresive (daca esti depresiv sau anxios);
- suplimente cu minerale;
- suplimente cu vitamine (vitamine care combat stresul): suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. Ai grija sa nu depasesti doza recomandata pentru consumul zilnic.
Este important sa consulti medicul atunci cand te simti extenuat si stresat pentru ca el poate identifica o posibila afectiune (daca aceasta exista), poate recomanda tratamentul adecvat, dozele si durata tratamentului. Sau, daca simptomele nu sunt foarte grave, poate sa-ti recomande cateva remedii naturiste care te pot ajuta in combaterea stresului si reducerea starii de oboseala.