Sarcina si alaptarea (100)

Sortare dupa
Sarcina si alaptarea

Sarcina si alaptarea

Nu numai bebelusul merita atentia celor din jur si o ingrijire aparte, ci si mama. Dupa nastere, este bine ca mama sa evite baia fierbinte. De altfel, inainte de iesirea din maternitate, proaspata mamica primeste un set de recomandari necesare pentru a-si asigura o igiena corespunzatoare, necesara tocmai in ideea evitarii aparitiei unor infectii.

Atentia pe care mama trebuie s-o acorde igienei personale este foarte importanta dupa intoarcerea acasa. Igiena post-partum se refera la igiena sanilor si la igiena zonelor care prezinta suturi dupa nastere. Trebuie facuta diferenta intre femeile care au nascut normal (acestea pot face baie) si cele care au nascut prin cezariana (in cazul acestora, suturile nu trebuie udate cel putin vreme de 10 zile).

De altfel, ingrijirea zonelor cu suturi este foarte importanta, trebuie prevenita infectarea acestor zone. In acest sens se pot folosi bai de șezut, pe baza de antiseptice slabe. Acestea nu numai ca ajuta in cazuri de durere, dar si pentru a mentine zona curata. Pentru a evita migrarea germenilor, se recomanda stergerea si spalarea din fata in spate.

Mamicile au nevoie in aceasta perioada din viata lor de produse si medicamente pentru ingrijirea mamei precum: set de alaptare, pompe de san (pompa de san manuala sau electrica), tampoane pentru san, crema pentru mameloane, produse pentru stimularea lactatiei, dischete pentru san, recipiente pentru stocarea laptelui matern.

Daca nu stii exact de ce anume ai nevoie, intreaba medicul specialist, medicul de familie, sau chiar farmacistul. De asemenea, acorda atentie la calitatea produselor pe care le folosesti.