Vitamine si minerale
Vitaminele (substante organice) si mineralele (elemente anorganice) sunt foarte importante pentru sanatatea noastra. Ele sunt cele care regleaza procesele metabolice din organism. Asadar, sunt importante pentru sanatate, dar si responsabile de starea noastra de bine. Daca unele dintre vitaminele si mineralele esentiale lipsesc din organismul tau, sistemul imunitar este afectat, te simti obosit orice ai face, nu te poti concentra si racesti mai usor.
Asimilam aceste substante din ceea ce consumam zilnic, acesta este motivul principal pentru care trebuie sa avem o dieta echilibrata.
Sunt doua tipuri de vitamine:
- Liposolubile (solubile in grasimi): vitaminele A, D, E, K;
- Hidrosolubile (se dizolva in apa): vitaminele din complexul B, vitamina C si acidul folic.
Mineralele se clasifica in:
- Macrominerale: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, clor si sulf (necesare in cantitati mari);
- Oligominerale: iod, crom, fier, cupru, seleniu, zinc, mangan, cobalt, molibden (necesare in cantitati mici).
Deficienta de vitamine
Daca nu avem suficienta vitamina A in organism, pielea va deveni uscata, la fel si mucoasele, va scadea acuitatea vizuala nocturna, iar imunitatea se va reduce.
Vitamina C are rol antioxidant si creste, la randul ei, imunitatea. Lipsa ei duce la oboseala, stare de somnolenta, lipsa de rezistenta la efort si la infectii.
Vitamina E insuficienta duce la scaderea imunitatii si la imbatranirea cutanata prematura.
Vitamina K poate cauza probleme de coagulare a sangelui.
Carenta de vitamine B are efecte asupra sanatatii sistemului nervos, parului, pielii, sistemului gastrointestinal.
Deficienta de minerale
Lipsa mineralelor ne afecteaza de asemenea sanatatea. De pilda, cantitatea de zinc influenteaza functionarea sistemului imunitar si apetitul.
Lipsa magneziului este semnalata de apatie, dificultatile de concentrare, tulburarile de memorie, spasmele musculare (acestea pot semnala si lipsa de calciu).
Deficienta de calciu este data de furnicaturi, amortirea membrelor, iritabilitate si palpitatii cardiace.
Lipsa iodului poate duce la oboseala, depresie, crestere in greutate, iar in cazurile grave la hipotiroidie.
Daca nu reusesti sa-ti asiguri vitaminele si mineralele din alimentatie, atunci ar trebui sa optezi pentru suplimente alimentare care sa contina aceste substante. Cel mai bine ar fi ca tratamentul sa fie recomandat de un medic, pentru ca el poate stabili si schema de tratament, dar si durata acestuia. Exista mai multe forme de vitamine si minerale, fie sub forma de comprimate, de comprimate efervescente sau comprimate masticabile. Alege varianta pe care o doresti, dar fii atent la modul de administrare, la doza si respecta intotdeauna indicatiile medicului.