Scaderea colesterolului
Colesterolul in sine nu dauneaza organismului in niciun fel, dar, atunci cand ajunge la valori crescute, colesterolul marit poate deveni extrem de periculos deoarece poate duce la declansarea bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni asociate. Colesterolul marit afecteaza de obicei persoanele de peste 50 ani, insa puteti suferi de colesterol marit in sarcina sau putem discuta si despre colesterol marit la copii. Din fericire exista tratamente pentru scaderea colesterolului, iar o optiune este schimbareai stilului de viata.
Printre cauzele colesterolului marit se numara dieta necorespunzatoare, greutatea, fumatul, lipsa miscarii constante si consumul de grasimi hidrogenate.
Tipuri de colesterol
Exista doua tipuri de colesterol si anume:
- Colesterolul bun, HDL care este produs de organism. Lipoproteinele cu densitatea ridicata vor transporta excesul de colesterol inapoi la ficat, unde va fi procesat si eliminat din organism.
- Colesterolul rau, LDL cel care este un produs al dietei alimentare. Lipoproteinele cu densitate mica vor transporta colesterolul catre tesuturi, in cadrul sistemului arterial de regula, unde se va depozita pe peretii vaselor de sange. In timp poate provoca afectiuni cardiace.
Simptome ale colesterolului marit
Printre simptomele asociate colesterolului marit se numara urmatoarele:
- Hipertensiune - grasimea acumulata in artere duce la depunerea unei placi de aterom pe peretii vaselor de sange, placa ce va ingreuna circulatia sangelui, suprasolicitand astfel inima. In consecinta apare cresterea anormala a presiunii sangelui.
- Cardiopatie ischemica - grasimile depuse pe peretii arterelor formeaza placa de aterom care ingreuneaza circulatia sangelui catre inima, producand angina pectorala sau, daca circulatia sangelui este blocata complet, chiar infarctul miocardic.
- Boala arteriala periferica - este reprezentata de blocarea circulatiei sangvine in vasele de sange periferice, cu precadere la nivelul picioarelor si mainilor, dar si la nivelul arterelor ficatului.
Tratamente pentru scaderea colesterolului
Vom discuta, evident, despre tratamente pentru scaderea colesterolului LDL, cel “rau”. Metodele medicamentoase de a reduce colesterolul constau in administrarea/consumarea unor suplimente alimentare special formulate sau, la recomandarea medicului, a medicamentelor precum statinele sau fibratii. Rezultatele optime se obtin in cazul asocierii tratamentului cu un stil de viata sanatos.