Simptome ce pot anunta o sarcina

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Simptomele ce anunta o sarcina

Un test de sarcina si, in cele din urma, un control ginecologic te pot ajuta sa confirmi daca esti sau nu insarcinata, insa cum iti poti da seama daca este nevoie sa faci un astfel de test? Descopera care sunt principalele simptome ale unei sarcini si cand ar trebui sa apara acestea. 

Este important de retinut si faptul ca multe dintre aceste simptome nu semnaleaza automat prezenta unei sarcini. Ele pot fi asociate si cu alte afectiuni, asa ca este important sa ceri sfatul unui medic pentru a descoperi care este cauza exacta a aparitiei acestora.

Cand apar primele simptome de sarcina?

Momentul exact in care incep sa fie resimtite primele simptome ale unei sarcini variaza de la persoana la persoana. Ele pot fi prezente la aproximativ o saptamana dupa ce are loc conceptia, insa nu este o regula. Exista si situatii in care acestea isi fac aparitia abia dupa cateva saptamani.

Care sunt simptomele unei sarcini?

Desi aceste simptome nu ar trebui utilizate pentru a confirma sau infirma prezenta unei sarcini, acestea te pot ajuta sa iti dai seama daca ar trebui sa realizezi un test sau sa mergi la medic. Unele dintre ele sunt foarte des intalnite, in timp ce altele pot parea usor neobisnuite. Iata care sunt acestea.

Intarzierea menstruatiei

Acesta reprezinta principalul semn care ar trebui sa te puna pe ganduri. Daca observi ca menstruatia intarzie sa apara, este recomandat sa realizezi un test de sarcina. Insa, intarzierea menstruatiei nu reprezinta doar un simptom al sarcinii, fenomenul poate avea si alte cauze. De aceea, este recomandat sa faci si o vizita la medicul ginecolog.

Greturi si varsaturi

Urmatorul simptom foarte comun in timpul sarcinii este reprezentat de greturi, care poate fi insotit sau nu de varsaturi. Acestea sunt cel mai cunoscute sub numele de greturi matinale, insa aparitia lor nu se limiteaza doar la perioada diminetii, ci pot fi prezente oricand.

In general, acestea apar la aproximativ doua saptamani dupa ce are loc conceptia si pot persista pana in saptamana a opta. Cel mai probabil, greturile apar in urma schimbarilor hormonale care au loc in aceasta perioada, care afecteaza si procesul de digestie.

Modificari ale sanilor

O alta schimbare timpurie suferita de corp in timpul sarcinii este cea a sanilor. Mai precis, acestia devin mai sensibili si, treptat, incep sa creasca. Pot aparea si modificari de culoare la nivelul areolelor, acestea capatand o nuanta mai inchisa.

La 1-2 saptamani dupa conceptie, schimbarile hormonale produc aceste modificari ale sanilor. Acestia capata un volum mai mare pentru a putea produce lapte si, din aceasta cauza, devin mult mai sensibili si mai durerosi.

Stari de oboseala

Un alt simptom care apare foarte devreme este oboseala pronuntata. Aceasta este un rezultat al mai multor factori, precum schimbarile hormonale (cresterea nivelului de progesteron), scaderea rapida a tensiunii arteriale si a glicemiei.

Sensibilitate crescuta la mirosuri

Desi nu se stie exact ce cauzeaza acest lucru, aceasta sensibilitate este un alt simptom destul de des intalnit printre femeile insarcinate. Diferite mirosuri care in mod obisnuit nu cauzau niciun fel de reactie pot declansa un disconfort pronuntat, chiar si varsaturi. 

Modificarea preferintelor alimentare

Acest simptom se refera la binecunoscutele pofte pe care le asociem deseori cu o sarcina. Poftele isi fac in general aparitia in primul trimestru al sarcinii si pot fi legate de alimente care inainte nu iti erau pe plac. Insa, si opusul este valabil - este posibil ca acum sa ai de-a face cu o aversiune fata de anumite produse care de obicei nu iti ridicau probleme.

Cel mai probabil, tot hormonii sunt cei responsabili cu aceste modificari, insa specialistii nu au gasit un raspuns concret. Astfel de pofte ciudate pot aparea si in timpul altor perioade asociate cu schimbari majore in nivelurile de hormoni, de aceea s-a ajuns la aceasta concluzie.

Urinari dese

Pe masura ce sarcina avanseaza, va aparea si acest simptom. In principiu, urinarile frecvente incep sa isi faca aparitia in jurul saptamanii a sasea, pe masura ce fatul incepe sa exercite presiune in zona vezicii urinare. Tocmai de aceea, ele pot ramane prezente pana la finalul sarcinii.

Cresterea numarului de batai ale inimii

Odata cu dezvoltarea sarcinii, se poate observa o accelerare a ritmului cardiac. Acest lucru este datorat nevoii corpului de a sustine fatul si de a pompa mai mult sange. 

Pot aparea si aritmii datorate schimbarilor hormonale si chiar si hipertensiunea, chiar daca sarcina este in general asociata cu o scadere a tensiunii arteriale. Daca ai de-a face cu o tensiune arteriala crescuta, cere imediat sfatul medicului, deoarece acest simptom poate fi semnul unor probleme mai grave.

Constipatie

Asadar, fluxul de hormoni din timpul sarcinii poate avea un impact asupra bunei functionari a sistemului digestiv. Din aceasta cauza, poate aparea constipatia, care poate cauza la randul sau aparitia balonarii si a crampelor abdominale.

Cresterea temperaturii corpului

Un alt semn ca esti insarcinata poate fi si o temperatura bazala mai ridicata. Temperatura bazala este temperatura inregistrata atunci cand esti in repaus si ar trebui sa se incadreze in limitele normale. Daca aceasta tinde sa creasca, ar putea fi un simptom al sarcinii. Este important de retinut ca si alti factori pot determina cresterea acesteia, de exemplu ovulatia.

Sangerari vaginale

Atunci cand are loc implantarea ovulului fecundat in mucoasa uterina, este posibil sa apara sangerari usoare. Acestea pot fi confundate foarte usor cu inceputul menstruatiei, insa dispar dupa 3-4 zile. Fenomenul este perfect normal si nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa este recomandata realizarea unui test de sarcina dupa observarea acestei sangerari usoare.

Modificari de dispozitie

O alta manifestare prezenta deseori printre primele simptome de sarcina este reprezentata de schimbarile bruste de dispozitie, datorate fluctuatiilor de hormoni. Astfel, femeile insarcinate pot trece cu usurinta de la o stare de spirit pozitiva la una depresiva, de tristete sau chiar si de anxietate.

Congestie nazala

Acest simptom al sarcinii poate parea ciudat, insa realitatea este ca schimbarile hormonale cauzeaza multe modificari in corpul unei gravide. Printre acestea se numara si inflamarea mucoasei nazale. Drept rezultat, acesta se poate infunda cu usurinta sau pot aparea secretiile abundente.

Dureri

Un alt simptom datorat fluxului neregulat de hormoni include aparitia mai multor tipuri de dureri. Durerile de cap sunt destul de comune la debutul sarcinii, putand fi cauzate si de schimbarile tensiunii arteriale si a fluctuatiei sangelui. Odata cu avansarea sarcinii, pot apare si dureri in zona lombara. Acestea pot fi prezente inca de la inceput, insa de obicei sunt intalnite mai des in ultimul trimestru.

Afectiuni cu simptome similare sarcinii

Asa cum putem observa, sarcina provoaca o gama larga de simptome care nu sunt tocmai specifice, asadar acestea pot aparea si din alte cauze. Avand in vedere ca multe dintre ele sunt un rezultat al schimbarilor hormonale, orice disfunctii de acest tip pot provoca simptome similare.

Principalul simptom care ne duce cu gandul la o sarcina este intarzierea si absenta menstruatiei. Insa, acesta poate fi si rezultatul unor afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice, fibromul uterin sau chiar si cancerul ovarian. Problemele glandei tiroide pot si ele sa provoace astfel de simptome.

De asemenea, daca folosesti metode de contraceptie hormonala, orice schimbare in tratamentul urmat ar putea duce la aparitia unor simptome precum sensibilitatea sanilor. Stresul, lipsa odihnei sau stilul de viata dezordonat pot si ele sa provoace cateva dintre simptomele de mai sus, precum si toxiinfectiile alimentare sau alte probleme digestive.

Testul de sarcina - cand ar trebui realizat?

Daca esti activa sexual si ai observat unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, ar trebui sa realizezi un test de sarcina. Deoarece lipsa menstruatiei reprezinta principalul indicator al unei sarcini, poti realiza testul atunci cand depistezi intarzierea.

Daca rezultatul este pozitiv, mergi la un control ginecologic. Medicul va putea sa confirme sau nu prezenta unei sarcini si te va sfatui despre ce trebuie sa faci mai departe. De asemenea, dupa ce a fost confirmat rezultatul pozitiv, poti utiliza un calculator de sarcina pentru a afla calendarul sarcinii.

Daca rezultatul este negativ insa simptomele persista, vizita la medic este in continuare recomandata, deoarece este posibil sa ai de-a face cu o alta afectiune.

Simptomele unei sarcini sunt numeroase si pot varia de la persoana la persoana. De aceea, este important sa fii atenta la orice schimbare care ar putea aparea si sa faci un test de sarcina oricand crezi ca ai putea fi insarcinata. Nu uita, sarcina va trebui confirmata de un ginecolog, care iti va spune tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea esentiala in timpul acestei perioade.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor