Diabetul zaharat: Tipuri, cauze, simptome, tratament

Va confruntati cu niveluri ridicate ale glicemiei? In cele ce urmeaza va prezentam ce inseamna diabetul zaharat, tipuri de diabet, cauze, simptome si metode de tratament.
Ce inseamna diabet zaharat?
Diabetul zaharat este o boala metabolica si care provoaca un nivel ridicat al glicemiei. Hormonul insulina are rolul de a transporta zaharul din sange in celulele organismului pentru a fi stocat sau folosit pentru productia de energie. Atunci cand o persoana sufera de diabet zaharat, organismul sau nu mai produce suficienta insulina sau nu poate folosi in mod eficient insulina pe care o produce.
Nivelurile normale de zahar din sange se situeaza intre 70 si 99 mg/dl, in timp ce o persoana cu diabet zaharat va avea o glicemie mai mare de 126 mg/dl.
Glicemia ridicata netratata pe fondul diabetului zaharat poate afecta nervii, ochii, rinichii si alte organe.
Simptomele generale ale diabetului zaharat includ:
- senzatia de foame si sete crescuta;
- pierdere in greutate;
- urinare frecventa;
- vedere incetosata;
- oboseala extrema;
- rani care nu se vindeca.
Simptome la barbati
In plus fata de simptomele generale ale diabetului zaharat, barbatii pot fi afectati printr-o scadere a apetitului sexual, disfunctie erectila si forta musculara redusa.
Simptome la femei
Femeile cu diabet zaharat pot avea simptome specifice cum ar fi infectii ale tractului urinar, mancarimi ale pielii.
Atentie! O afectiune rara numita diabet insipid nu este legata de diabetul zaharat, desi are un nume similar. Este o afectiune diferita in care rinichii elimina prea mult lichid din organism.
Care sunt tipurile de diabet zaharat
Diabetul zaharat de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet juvenil, este determinat de incapacitatea pancreasului de a produce insulina, acesta forma nefiind asociata cu obezitatea. Afectiunea este in general diagnosticata la varste mici si constituie aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet. Persoanele cu diabet zaharat de tip I sunt insulino-dependente, ceea ce inseamna ca trebuie sa li se administreze insulina artificiala zilnic.
- Cauze
Cauzele diabetului de tip 1 nu se cunosc cu exactitate. Diabetul zaharat de tip 1 prezinta caracteristicile unei boli autoimune in care sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas, unde se produce insulina. De asemenea, se considera ca boala se manifesta pe fond genetic in anumite cazuri sau ca un virus poate declansa atacul asupra sistemului imunitar.
- Simptome
Printre principalele simptome ale diabetului de tip 1 se numara:
- senzatie de foame extrema;
- senzatie crescuta de sete;
- pierdere in greutate neintentionata;
- urinare frecventa;
- vedere incetosata;
- oboseala;
- schimbari de dispozitie.
Diabetul zaharat de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2, apare atunci cand organismul devine rezistent la insulina, iar zaharul se acumuleaza in sange. Nivelul ridicat al glucozei din sange se datoreaza unei productii ineficiente de insulina, organismul fiind lipsit de sursa principala de energie. Afectiunea se manifesta mai ales la persoanele adulte. Diabetul de tip 2 reprezinta cea mai frecventa forma de diabet.
Prediabetul reprezinta o problema de sanatate care afecteaza o mare parte a populatiei globului si se manifesta printr-un nivel ridicat al glucozei in sange, dar nu atat de ridicat incat sa indice o forma de diabet zaharat de tip 2. Prediabetul sau diabetul borderline apare atunci cand glicemia este situata in intervalul de 100 pentru a 125 miligrame pe decilitru (mg/dl).
- Cauze
Diabetul de tip 2 provine dintr-o combinatie de factori genetici si de stil de viata, fiind asociat cu:
- obezitatea;
- sedentarismul;
- stilul de viata dezordonat;
- dieta nesanatoasa.
- Simptome
Principalele simptome ale diabetului de tip 2 includ:
- senzatie de foame extrema;
- senzatie crescuta de sete;
- urinare frecventa;
- vedere incetosata;
- oboseala;
- rani care se vindeca foarte lent.
Diabetul gestational
Diabetul gestational se poate declansa in perioada de sarcina la femei sanatoase, cand organismul poate deveni mai putin sensibil la insulina. Aceasta forma de diabet apare in medie la una din 25 de sarcini. Afectiunea dispare dupa perioada de sarcina, insa creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu. De asemenea, copilul nascut poate dezvolta diabet de tip 2 si forme de obezitate in copilarie.
- Cauze
Diabetul gestational este rezultatul modificarilor hormonale din timpul sarcinii. Hormonii insulino-blocanti produsi de placenta provoaca acest tip de diabet. Pe fondul acestui proces se inregistreaza o glicemie ridicata in timpul sarcinii.
Femeile care sunt supraponderale atunci cand raman insarcinate sau care iau foarte mult in greutate in timpul sarcinii, prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet gestational.
- Simptome
Majoritatea femeilor cu diabet gestational nu prezinta simptome. Afectiunea este adesea detectata in timpul unui test de rutina sau a unui test oral de toleranta la glucoza, care se efectueaza de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Tipurile mai putin frecvente de diabet includ diabetul monogenic si diabetul legat de fibroza chistica.
Diabetul la copii
Copiii pot dezvolta diabet de tip 1 si de tip 2. Controlul glicemiei este deosebit de important la tineri, deoarece boala poate deteriora organe importante, cum ar fi inima si rinichii.
Diabetul de tip 1
Forma autoimuna de diabet incepe adesea in copilarie. Unul dintre principalele simptome il constituie existenta unui nivel ridicat de urina. Setea extrema, oboseala si foamea reprezinta semne ale afectiunii. Boala poate provoca glicemie ridicata si deshidratare, care pot constitui urgente medicale.
Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 a fost o boala rar intalnita la copii. Astazi, in contextul in care mai multi copii sunt supraponderali sau obezi, diabetul de tip 2 devine din ce in ce mai frecvent intalnit la aceasta grupa de varsta.
Complicatiile asociate cu diabetul zaharat
Printre complicatiile asociate diabetului zaharat se numara:
- boli de inima,
- atac de cord,
- accident vascular cerebral,
- neuropatie,
- nefropatie,
- retinopatia si pierderea vederii,
- pierderea auzului,
- leziuni la nivelul picioarelor, cum ar fi infectiile si ranile care nu se vindeca - piciorul diabetic,
- afectiuni ale pielii, cum ar fi infectiile bacteriene si fungice,
- depresie,
- dementa.
Cum se stabileste diagnosticul bolii
Boala este diagnosticata prin intermediul unor teste specifice.
Testele de sange pentru a diagnostica prediabetul si diabetul sunt dupa cum urmeaza:
- Testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazala) - masoara nivelul glicemiei la un anumit moment si se efectueaza dimineata, pe nemancate. Testul poate fi efectuat si random, la cererea medicului pentru a verifica existenta bolii.
- Testarea HBA1C /hemoglobina glicata - furnizeaza informatii estimative privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni. Testul HBA1C nu este normal la persoanele cu anemie.
- Testarea A1C – ofera o imagine a nivelului de zahar din sange in ultimele 3 luni, interpretarea rezultatelor luand in considerare factori precum varsta, anemie, probleme de sange.
Cu cat sunteti diagnosticat mai devreme cu diabet zaharat, cu atat mai repede puteti incepe tratamentul.
Atentie! Pentru a diagnostica diabetul gestational, medicul dumneavoastra va testa nivelul zaharului din sange intre saptamanile 24 si 28 ale sarcinii.
Care este tratamentul pentru diabetul zaharat?
Tratamentul bolii include administrarea de medicamente, preparate injectabile si suplimente alimentare pentru diabet.
Diabetul de tip 1
Insulina este principalul tratament pentru diabetul de tip 1. Acesta inlocuieste hormonul pe care corpul nu este capabil sa il produca. Pe piata sunt disponibile diferite tipuri de insulina grupate in functie de cat timp dureaza efectul acestora. Exista insuline rapide, regulate, intermediare si cu actiune indelungata.
Unele persoane vor folosi o injectie cu o doza de insulina cu actiune indelungata pentru a mentine in mod constant nivelurile scazute de zahar din sange. Alte persoane pot folosi insulina cu actiune scurta sau o combinatie de tipuri de insulina. Indiferent de tip, o persoana va verifica, de obicei, nivelurile de glucoza din sange.
Atentie! Automonitorizarea este singurul mod in care o persoana poate verifica nivelul de zahar din sange. Insulina ajuta persoanele cu diabet zaharat sa traiasca un stil de viata activ. Cu toate acestea, Aceasta poate duce la efecte secundare grave, mai ales in cazul in care o persoana administreaza prea mult.
Atentie! Este esential ca persoanele afectate sa masoare cu atentie insulina si sa urmeze o dieta consecventa care sa echilibreze nivelul zaharului din sange cat mai mult posibil.
Diabetul de tip 2
Dieta si exercitiile fizice pot ajuta unele persoane sa gestioneze diabetul de tip 2. Daca modificarile stilului de viata si ale dietei nu sunt suficiente pentru a va reduce glicemia, persoanei ii sunt administrate medicamente precum inhibitori de alfa glucozidaza, inhibitori ai DPP-4, Inhibitorii SGLT2. Unor persoane cu diabet zaharat de tip 2 li se administreaza si insulina.
Diabet gestational
Persoana afectata monitorizeaza nivelul de zahar din sange de mai multe ori pe zi in timpul sarcinii si urmeaza o dieta adecvata. Aproximativ 20% dintre femeile cu diabet gestational vor avea nevoie de insulina pentru a-si scadea glicemia.
Diabetul si dieta
Alimentatia sanatoasa are un rol determinant in gestionarea diabetului. In unele cazuri, schimbarea dietei poate fi suficienta pentru a controla boala.
Diabetul de tip 1
Nivelul de zahar din sange creste sau scade in functie de tipurile de alimente pe care le mananci. Alimentele amidonoase sau zaharoase fac ca nivelul zaharului din sange sa creasca rapid. Proteinele si grasimile provoaca cresteri mai treptate.
Medicul specialist poate recomanda limitarea cantitatii de carbohidrati pe care persoana o consuma in fiecare zi.
Diabetul de tip 2
Consumul tipurilor potrivite de alimente poate controla atat glicemia si poate ajuta la pierderea in greutate.
Pentru a mentine constant nivelul zaharului din sange, se evita consumul de carbohidrarti si se consuma portii mici pe tot parcursul zilei. Se introduc in meniul zilnic alimente sanatoase precum:
- fructe,
- legume,
- cereale integrale,
- proteine slabe din carne de pasare sau peste,
- grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline si nucile.
Cum poti sa previi diabetul zaharat
Cele mai multe strategii de prevenire a diabetului zaharat implica efectuarea de ajustari simple de dieta si nutritie, activitate fizica.
Iata cateva sfaturi utile pentru prevenirea diabetului zaharat:
- urmati o dieta bogata in alimente proaspete, nutritive, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, proteine slabe, lactate cu continut scazut de grasimi si surse sanatoase de grasimi, cum ar fi nucile;
- eliminati din dieta grasimile saturate si trans, impreuna cu carbohidratii rafinati;
evitati consumul alimentelor bogate in zahar cu calorii care nu au alte beneficii nutritionale, cum ar fi sucurile carbogazoase indulcite, alimentele prajite si deserturile bogate in zahar; - limitati consumul de alcool;
- efectuati cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi in cel putin 5 zile ale saptamanii cum ar fi mersul pe jos, aerobicul, mersul pe bicicleta sau inotul;
- reduceti indicele de masa corporala in cazul in care este necesar;
- folositi remedii naturiste pentru echilibrarea organismului;
- evitati factorii de stres.
Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.
Concluzie
Diabetul este o afectiune care schimba viata persoanei, care necesita o monitorizare atenta a zaharului din sange si urmarea unui stil de viata sanatos. In timp ce diabetul in sine este usor de gestionat, complicatiile sale pot avea un impact grav asupra vietii de zi cu zi, iar unele pot fi fatale daca nu sunt tratate imediat.
Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, administrarea insulinei este singura modalitate de a modera si controla efectele afectiunii.
Monitorizarea regulata a glicemiei si moderarea aportului de glucoza pot ajuta oamenii sa previna complicatiile diabetului de tip 2.
Referinte suplimentare
- Cleveland Clinic. “Diabetes: An Overview.”, Cleveland clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview, Accesat in 08.11.2021.
- Nann, Rachel, “An overview of diabetes types and treatments.”, Medical News Today, 2020, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323627, Accesat in 08.11.2021.
- Watson, Stephanie. “Everything You Need to Know About Diabetes.” Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/diabetes, Accesat in 08.11.2021.