Pancreas: functii, rol, afectiuni asociate

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Pancreas

 

Pancreasul este un organ alungit, asezat in cavitatea abdominala, in spatele stomacului si in apropierea duodenului. Are o lungime de aproximativ 15-20 de cm si indeplineste functii atat in sistemul digestiv, cat si in cel endocrin. Pancreasul este format din doua parti principale: pancreasul exocrin, care produce enzime digestive, si pancreasul endocrin, care este alcatuit din celulele Langerhans si produce hormoni, precum insulina si glucagonul. 

Functii ale pancreasului

Pancreasul este un organ important din sistemul digestiv si endocrin, avand doua functii principale: secretia de enzime digestive si productia de hormoni, de exemplu, insulina si glucagonul.

Secretia de enzime digestive

Pancreasul produce si secreta enzime precum amilaza, lipaza si proteazele, care ajuta la descompunerea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor in intestinul subtire. Aceste enzime sunt esentiale pentru digestia si absorbtia corecta a nutrientilor din alimente.

Productia de hormoni

Pancreasul are un rol important in sistemul endocrin, fiind responsabil pentru producerea si eliberarea a doi hormoni principali, insulina si glucagonul. Acesti hormoni sunt esentiali pentru reglarea nivelului de glucoza in sange si mentinerea echilibrului energetic al organismului.

Insulina este un hormon care ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, facilitand transportul glucozei catre celule, unde este transformata in energie. Glucagonul actioneaza in mod opus, stimuland conversia glicogenului din ficat in glucoza si eliberand-o in sange pentru a creste nivelul de zahar atunci cand este necesar. 

Functionarea normala a pancreasului implica mentinerea unui echilibru delicat intre productia de insulina si glucagon, astfel incat nivelul de glucoza din sange sa fie constant si sa se mentina in limite sanatoase. Deregularea acestui echilibru poate duce la afectiuni precum diabetul zaharat si hipoglicemia.

Rolul pancreasului

Pancreasul are rol buna functionare a digestiei si in reglarea glicemiei:

Rolul pancreasului in digestie

Productia si secretia enzimelor digestive reprezinta una dintre cele mai importante functii ale pancreasului. Pancreasul produce enzime precum amilaza, lipaza si proteazele, care sunt esentiale in descompunerea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor din alimentele pe care le consumam. Aceste enzime sunt eliberate in intestinul subtire, unde au loc procesele de digestie si absorbtie.

Pe langa productia de enzime, pancreasul secreta si bicarbonat, o substanta alcalina care ajuta la neutralizarea aciditatii chimei gastrice (continutul stomacal) care patrunde in intestinul subtire. Acest lucru este important pentru a proteja mucoasa intestinala si pentru a asigura un mediu optim pentru actiunea enzimelor pancreatice.

Enzimele pancreatice descompun nutrientii in molecule mai mici, care pot fi absorbite in sange. Astfel, amilaza transforma carbohidratii in zaharuri simple, lipaza descompune grasimile in acizi grasi si glicerol, iar proteazele sparg proteinele in aminoacizi. Odata ajunse in sange, aceste substante nutritive sunt transportate la celulele organismului pentru a fi utilizate in diverse procese metabolice.

Pancreasul colaboreaza cu alte organe ale sistemului digestiv, precum ficatul si vezica biliara, pentru a asigura eficienta procesului de digestie. De asemenea, actiunea enzimelor pancreatice este reglata de hormoni precum secretina si colecistokinina, care controleaza secretia de enzime si bicarbonat in functie de nevoile organismului.

Rolul pancreasului in reglarea glicemiei

Insulina si glucagonul sunt doi hormoni importanti produsi de pancreas, care joaca un rol crucial in reglarea glicemiei. Insulina este responsabila pentru scaderea nivelului de zahar din sange, prin stimularea captarii de glucoza de catre celule si inhibarea productiei de glucoza in ficat. Pe de alta parte, glucagonul actioneaza in sens opus, crescand nivelul de zahar din sange atunci cand este necesar, prin stimularea descompunerii glicogenului in ficat si eliberarea glucozei in sange.

Mecanismul de actiune al insulinei si glucagonului implica interactiunea acestora cu receptorii specifici de pe celulele organismului. Insulina se leaga de receptorii celulelor, stimuland captarea de glucoza si favorizand stocarea acesteia sub forma de glicogen. Pe de alta parte, glucagonul se leaga de receptorii specifici de pe celulele hepatice, stimuland descompunerea glicogenului in glucoza si eliberarea acesteia in sange.

Pancreasul joaca un rol crucial in mentinerea echilibrului energetic al organismului prin reglarea fina a nivelului de glucoza din sange si adaptarea la variatiile de nevoi energetice in timpul zilei. Dezechilibrul in reglarea glicemiei poate duce la hipoglicemie (nivel scazut de zahar in sange) sau hiperglicemie (nivel crescut de zahar in sange), care pot avea consecinte serioase precum diabetul zaharat si afectiunile cardiovasculare.

Este important sa mentionam ca diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin controlul nivelului de zahar din sange. Este recomandat sa se evite alimentele bogate in zahar si carbohidrati rafinati, sa se faca exercitii fizice regulate si sa se efectueze controale medicale regulate pentru a depista eventualele probleme de sanatate asociate cu pancreasul.

Afectiuni asociate cu pancreasul

 

Afectiuni asociate cu pancreasul

 

Iata unele dintre afectiunile comune asociate cu pancreasul:

  • pancreatita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea pancreasului si poate fi de doua tipuri: acuta sau cronica;
  • diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate de zahar in sange. Exista doua tipuri principale de diabet: tipul 1 si tipul 2;
  • insuficienta pancreatica exocrina este o afectiune caracterizata prin productia insuficienta de enzime digestive de catre pancreas. 

In concluzie, pancreasul joaca un rol esential in functionarea organismului si are un impact major asupra digestiei si reglarii glicemiei. Afectiunile asociate cu pancreasul, precum pancreatita, diabetul zaharat si cancerul pancreatic, pot avea consecinte grave asupra sanatatii, de aceea este crucial sa fim informati si sa acordam atentie prevenirii si mentinerii sanatatii acestui organ. Adoptarea unui stil de viata sanatos si controalele medicale periodice pot ajuta la prevenirea afectiunilor pancreatice si la mentinerea unui pancreas sanatos.

Surse de informare:

  1. Whitcomb, M.D., Ph.D., David C. “Pancreatic Bicarbonate Secretion: Role of CFTR and the Sodium–Bicarbonate Cotransporter.” Https://Www.gastrojournal.org/Article/S0016-5085(99)70584-6/Fulltext#. Accessed 2 June 2023;
  2. Candina Jordan. “What Is the Pancreas?” WebMD, 22 Nov. 2021, www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-pancreas. Accessed 2 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor