Sedentarism: ce este si ce afectiuni ii pot fi asociate?

2. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sedentarism

 

Sedentarismul reprezinta lipsa activitatilor fizice si petrecerea unui procent foarte mare din timpul zilnic stand pe loc sau efectuand foarte putina miscare. Acest stil de viata sedentar a devenit o problema globala in ultimii ani, cu statistici care arata ca peste un sfert din populatia globului este afectata. In acest articol poti descoperi care sunt problemele la care te expune sedentarismul si cum pot fi ele combatute.

Ce este sedentarismul?

Sedentarismul este un stil de viata caracterizat prin lipsa de activitate fizica sau de activitati care implica miscare. In acest context, sedentarismul poate include orice forma de inactivitate: statul prelungit pe scaun sau intins pe pat, activitatile care necesita foarte putin efort fizic si lipsa de exercitii regulate. De-a lungul timpului, sedentarismul s-a raspandit si a devenit o problema globala.

Sedentarismul poate avea efecte nocive asupra sanatatii: cresterea in greutate si riscul aparitiei unor boli cronice precum bolile cardiovasculare, obezitatea, bolile de rinichi, bolile articulare sau cancerul. De asemenea, se crede ca sedentarismul joaca un rol important in instalarea diabetului de tip 2 [1]. 

Cauzele sedentarismului sunt foarte variate si pot include factori socio-economici si culturali, stilul de viata, accesul rapid la mijloacele de transport si alte aspecte legate de calitatea mediului. Stilul de viata modern este mai orientat catre tehnologie decat spre miscare, iar folosirea masinii ca mijloc principal de transport poate limita activitatea fizica. 

Afectiuni asociate sedentarismului

Afectiunile asociate sedentarismului sunt numeroase si din ce in ce mai frecvente. Ele includ:

  • bolile cardiovasculare reprezinta o cauza importanta de mortalitate la nivel global. Persoanele care practica un stil de viata sedentar sunt predispuse la hipertensiune arteriala, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Fumatul si obezitatea sunt alti doi factori de risc pentru aceste boli;
  • obezitatea este o afectiune in care cantitatea excesiva de grasime corporala provoaca complicatii medicale si probleme fizice. Acest lucru se intampla deoarece persoanele sedentare au tendinta de a consuma alimente bogate in calorii si grasimi nesanatoase, fara a face suficient exercitiu fizic;
  • bolile renale pot aparea datorita lipsei exercitiilor fizice si a consecintelor unui stil de viata sedentar;
  • boli ale sistemului osteo-articular, cum ar fi osteoporoza sau artrita, pot aparea pe fondul lipsei de miscare si al obezitatii;
  • cancerul nu este determinat, in mod direct, de sedentarism, dar poate fi favorizat de ceea ce presupune un stil de viata sedentar: obezitate, un nivel crescut de inflamatie cronica, expunerea prelungita la factori de mediu cancerigeni etc [2].

 

Afectiuni asociate sedentarismului

 

Factorii care influenteaza cresterea ratelor de sedentarism

Factorii care influenteaza cresterea ratelor de sedentarism sunt multi si variaza de la o persoana la alta. Unul dintre cei mai importanti factori este accesul limitat la spatii publice destinate exercitiilor fizice si lipsa finantelor necesare pentru aderarea la un club de sport sau de fitness. Alti factori sunt schimbarile in ceea ce priveste modul de transport, modul de lucru si absenta educatiei pentru sanatate care sa explice rolul vital pe care il joaca miscarea [3]. 

Cum pot fi prevenite complicatiile sedentarismului?

Efectele adverse ale sedentarismului pot fi combatute prin schimbarea constienta a modului de viata. Exista trei aspecte generale unde trebuie efectuate schimbari, despre care vom discuta in continuare.

Exercitiul fizic

Exercitiul fizic este unul dintre cele mai bune moduri de a preveni sedentarismul si de a ne mentine sanatosi. Facand miscare in fiecare zi putem sa imbunatatim starea fizica si emotionala si sa reducem riscul aparitiei unor afectiuni asociate sedentarismului. 

Chiar si in cel mai aglomerat program se pot aloca cel putin 15-20 de minute pe zi pentru a face exercitii simple, precum plimbari scurte, stretching sau exercitii de respiratie. Aceste activitati pot fi facute chiar si in casa si sunt usor de incorporat in programul zilnic. Daca nu esti atras de perspectiva de a face exercitii singur, pe salteluta, in living, te poti implica in activitati care iti fac placere si care te solicita din punct de vedere fizic: gradinarit, tenis, jogging cu un prieten, badminton cu vecinii etc.

Formarea unui grup de sprijin poate fi foarte importanta pentru mentinerea motivatiei si pentru sustinerea schimbarilor pozitive. Invita membrii familiei sau prietenii sa faceti impreuna plimbari scurte in parcuri sau alte activitati in aer liber. Acest lucru ajuta la pastrarea motivatiei si transforma miscarea intr-o experienta placuta. 

Incorporeaza activitatea fizica in programul zilnic. Foloseste scarile in locul liftului, mergi pe jos la locul de munca sau la intalnirile cu prietenii, fa o plimbare in pauzele de la serviciu. Sunt schimbari mici, care conteaza [2].

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa poate fi una dintre cele mai importante metode de a preveni afectiunile asociate sedentarismului. Elimina din dieta dulciurile, cerealele rafinate, bauturile indulcite, limiteaza aportul de carbohidrati si grasimi nesanatoase si intregul organism va fi castigat: iti va fi mai usor sa mentii o greutate normala, sa reduci riscul de aparitie a hipertensiunii si a bolilor cardiovasculare sau chiar sa previi obezitatea [4].

Limitarea timpului petrecut in fata ecranelor

Limitarea timpului petrecut in fata ecranelor este un factor important care contribuie la prevenirea sedentarismului. Acest lucru li se aplica atat adultilor, cat si copiilor. Limitele de timp pot fi stabilite pentru toate tipurile de ecrane, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele si televizoarele. Aceste limite pot fi crescute sau coborate in functie de nevoile individului si ar trebui sa fie urmate cu strictete de toti membrii familiei, mai ales pentru a-i motiva si pe copii. Utilizarea ecranelor poate fi inlocuita cu activitati in aer liber, activitati sportive, hobby-uri care presupun miscare fizica. 

In concluzie, sedentarismul este o problema majora de sanatate publica in intreaga lume, iar afectiunile asociate cu acest comportament sunt severe si pot fi fatale.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor