Hipertensiune arteriala (HTA): cauze, simptome, tratament

9. 8. 2023 · 15 minute de citit

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o conditie medicala caracterizata prin cresterea presiunii sangelui arterial. Afectiunea este frecvent intalnita si poate fi foarte grava, daca nu este tratata corespunzator. Tensiunea mare poate sa nu confere simptome, dar este un factor de risc principal pentru boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca, anevrism.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Hipertensiune arteriala (HTA): cauze, simptome, tratament

 

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o conditie medicala caracterizata prin cresterea presiunii sangelui arterial. Afectiunea este frecvent intalnita si poate fi foarte grava, daca nu este tratata corespunzator. Tensiunea mare poate sa nu confere simptome, dar este un factor de risc principal pentru boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca, anevrism. Gestionarea tensiunii arteriale este vitala pentru pastrarea sanatatii si reducerea riscului acestor afectiuni periculoase. Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale se poate realiza prin modificarea dietei, un program de exercitii fizice si un tratament corespunzator. 

In cadrul acestui material va prezentam tot ceea ce trebuie sa stiti despre hipertensiunea arteriala: ce este tensiunea mare, care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, care sunt simptomele, cauzele, tratamentul viabil, dar si modul in care o puteti preveni.

Ce este hipertensiunea arteriala (HTA)?

Hipertensiunea arteriala (HTA) apare atunci cand forta cu care sangele impinge in artere este in mod constant prea mare. Pentru ca de multe ori o persoana afectata nu manifesta simptome, specialistii vorbesc despre tensiune mare ca despre un "ucigas tacut", produce daune fara ca tu sa stii acest lucru. 

Masurarea tensiunii arteriale ia in considerare cat de mult sange trece prin artere si gradul de rezistenta pe care sangele il intalneste in timp ce inima pompeaza. Cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat acestea opun mai multa rezistenta si cu atat tensiunea arteriala va fi mai mare.

Se considera ca o persoana are hipertensiune arteriala atunci cand tensiunea arteriala este in mod constant ridicata. Conform standardelor internationale in materie, hipertensiunea de gradul 1 ca o valoare consecventa de cel putin 140/90 mm Hg.

Hipertensiunea arteriala se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor ani si este o boala silentioasa care poate provoca leziuni ale vaselor de sange si la nivelul creierului, inimii, ochilor si rinichilor. (1)

Tensiunea arteriala reprezinta masurarea presiunii sau a fortei cu care sangele impinge peretii vaselor prin care trece, se realizeaza in milimetri de mercur mmHg, folosind doua valori:

  • tensiune arteriala sistolica - masoara presiunea pe peretii arterelor in momentele in care inima bate sau se contracta;
  • tensiune arteriala diastolica - arata presiunea pe peretii arterelor intre batai, atunci cand inima se relaxeaza. (2)

Cauze ale aparitiei hipertensiunii arteriale (HTA)

Istoricul familial si stilul de viata reprezinta de cele mai multe ori cauza de aparitie a hipertensiunii arteriale. In multe situatii, vorbim de cauze pentru tensiune mare ca rezultat al unei afectiuni subiacente.

Hipertensiunea arteriala care nu se datoreaza unei alte afectiuni sau boli este cunoscuta sub numele de hipertensiune arteriala primara sau esentiala. Daca o afectiune de baza este o cauza a cresterii tensiunii arteriale, medicii numesc aceasta hipertensiune secundara.

Factori de risc pentru tensiune mare

Varsta

Hipertensiunea arteriala este mai frecventa la persoanele care au peste 65 de ani. Tensiunea arteriala poate creste constant odata cu varsta, pe masura ce arterele se intaresc si se ingusteaza.

Greutate

Obezitatea este un factor de risc primar pentru aparitia unei tensiuni mari.

Stil de viata sedentar

Stilul de viata sedentar si dieta dezechilibrata pot creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale.

Consumul de alcool si tutun 

Consumul regulat de cantitati mari de alcool sau tutun poate creste tensiunea arteriala.

Genul 

Barbatii au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala comparativ cu femeile. Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai pana cand femeile ajung la menopauza si lucrurile se pot schimba radical.

Starea generala de sanatate

Bolile cardiovasculare, diabetul, bolile cronice de rinichi, sindromul Cushing, hipertiroidismul si nivelurile ridicate de colesterol pot duce la hipertensiune arteriala, mai ales pe masura ce oamenii imbatranesc. (2), (3), (4)

Simptome in hipertensiune arteriala (HTA)

Hipertensiunea arteriala este, in general, o afectiune silentioasa. Multi oameni nu prezinta niciun simptom. Boala se poate manifesta dupa ani sau chiar la decenii distanta de la aparitie. Chiar si atunci, aceste simptome pot fi atribuite altor probleme.

In lipsa unui diagnostic timpuriu, tensiunea mare poate deteriora inima, vasele de sange si alte organe.

Simptomele de tensiune mare pot include:

  • inrosirea fetei;
  • pete de sange in ochi - hemoragie subconjunctivala;
  • cefalee occipitala;
  • durere retrosternala;
  • ameteala.

Daca persoana manifesta o criza hipertensiva, poate prezenta dureri de cap si sangerari nazale.

Pentru a descoperi daca ai tensiune mare este indicat sa verifici periodic tensiunea arteriala cu ajutorul unui tensiometru pe care sa il achizionezi din farmacie. Un astfel de instrument medical, potrivit si sigur care sa iti ofere rezultate corecte, poate fi utilizat facil acasa, cu respectarea instructiunilor producatorului, pentru o monitorizare eficienta si relevanta a valorilor tensiunii arteriale. (1), (3)

Forme clinice de hipertensiune arteriala (HTA)

HTA primara

Hipertensiunea arteriala esentiala sau primara se dezvolta in timp. Majoritatea oamenilor au acest tip de tensiune mare, pe fondul unor combinatii de elemente:

  • factori genetici - unii oameni sunt predispusi genetic sa dezvolte tensiune mare. Acest lucru poate fi de la mutatii genetice sau anomalii genetice mostenite de la parinti;
  • varsta - persoanele peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a prezenta hipertensiune arteriala;
  • conditii de viata sedentare asociate cu obezitate;
  • consum exagerat de alcool – consumul zilnic poate conduce la risc crescut de a avea tensiune mare;
  • unele boli cronice precum diabet zaharat si/sau sindrom metabolic;
  • aport ridicat de sodiu - exista o asociere intre aportul zilnic ridicat de sodiu, mai mult de 1,5g pe zi si hipertensiunea arteriala.

HTA secundara

Hipertensiunea secundara apare adesea rapid si poate deveni mai severa comparativ cu hipertensiunea arteriala primara. Tensiunea mare secundara apare in contextul unor probleme de sanatate precum:

  • boli de rinichi;
  • apnee de somn obstructiva;
  • probleme cardiace congenitale;
  • probleme ale glandei tiroide;
  • efectele secundare ale medicamentelor;
  • consumul de stupefiante;
  • consumul cronic de alcool;
  • probleme ale glandei suprarenale;
  • anumite tumori endocrine.

HTA refractara

Tensiunea mare refractara se manifesta prin mentinerea valorilor inalte ale tensiunii arteriale dupa administrarea a cel putin 3 medicamente antihipertensive si dupa ce sunt efectuate modificari ale stilului de viata.

HTA maligna

Acesta forma este un sindrom care se manifesta prin cresterea severa a tensiunii arteriale impreuna cu leziuni vasculare ca hemoragii retiniene si edem papilar.(2), (3)

Complicatii in hipertensiunea arteriala (HTA)

  • Artere deteriorate

Arterele sanatoase sunt flexibile si puternice. Sangele curge liber si neobstructionat prin artere si vase sanatoase.
Tensiunea mare face arterele mai dure, mai inguste si mai putin elastice, conducand la aparitia aterosclerozei.
In ateroscleroza legata de hipertensiune arteriala se poate ajunge la insuficienta cardiaca si atacuri de cord, anevrism, insuficienta renala.

  • Inima afectata

Tensiunea mare determina inima sa munceasca prea mult. Presiunea crescuta din vasele de sange forteaza muschii inimii sa pompeze mai frecvent si cu mai multa forta decat in mod normal. Acest lucru poate determina o inima marita, adica un risc crescut de aparitie a unor deficiente precum:

  • insuficienta cardiaca;
  • aritmii;
  • moarte subita cardiaca.
  • Creierul deteriorat

Creierul se bazeaza pe un aport sanatos de sange bogat in oxigen pentru a functiona corect. Tensiunea mare netratata poate reduce alimentarea cu sange a creierului si poate determina:

  • blocaje temporare ale fluxului sanguin catre creier ce se numesc atacuri ischemice tranzitorii IMA;
  • blocaje semnificative ale fluxului sanguin determina moartea celulelor creierului,
  • probleme legate de capacitatea de a invata, memorie, vorbire, cognitie. (5)

Tensiune mare in sarcina

Femeile cu hipertensiune arteriala pot naste copii sanatosi. Insa, femeile cu tensiune arteriala mare care raman insarcinate sunt mai susceptibile de a dezvolta complicatii. Copiii cu parinti diagnosticati cu hipertensiune arteriala pot avea o greutate mica la nastere sau se pot naste prematur. Unele femei pot dezvolta tensiune mare in timpul sarcinii. Afectiunea se inverseaza adesea odata ce copilul se naste. Dezvoltarea hipertensiunii arteriale in sarcina poate creste riscul de a prezenta tensiune mare mai tarziu in viata.
In unele cazuri, femeile gravide cu hipertensiune arteriala pot dezvolta preeclampsie in timpul sarcinii, travaliu prematur, desprindere placentara, accident vascular cerebral. Aceasta afectiune a cresterii tensiunii arteriale poate provoca complicatii renale si ale altor organe. Acest lucru poate duce la nivel ridicat de proteine in urina, probleme cu functia hepatica, lichid in plamani sau probleme de vedere.

Tensiunea mare a mamei poate ingreuna aportul de oxigen necesar copilului in viata intrauterina, precum si capacitatea copilului de a primi nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta, motiv pentru care este posibil ca medicul specialist sa decida nasterea prematura. Aceasta poate insemna aducerea pe lume a unui copil inainte de saptamana 37 de sarcina, cu o greutate mai mica decat in mod normal. (1)

Monitorizarea hipertensiunii arteriale (HTA)

Cel mai adecvat mod de a preveni complicatiile si de a evita problemele de sanatate este de a recunoaste tensiunea arteriala mare. 
Monitorizarea tensiunii arteriale poate ajuta orice persoana sa tina evidenta corecta. Puteti pastra un jurnal al valorilor citite ale tensiunii arteriale pe care sa il prezentati medicului specialist.

Conform standardelor internationale tensiunea mare este cea care in mod constant se prezinta cu valori mai mari de 140 peste 90 de milimetri de mercur (mm Hg).

Citirea sistolica de 130 mm Hg se refera la presiunea din artere atunci cand inima bate si pompeaza sange. Citirea diastolica de 85 mm Hg vizeaza presiunea din artere masurata intre bataile inimii.

 

Tabel

 

Daca citirea indica o criza hipertensiva, asteptati 2 sau 3 minute si apoi repetati testul!

Cand vorbim de o criza hipertensiva, numarul sistolic este de peste 180 mm Hg, sau numarul diastolic este de peste 120 mm Hg. Tensiunea arteriala in acest interval necesita asistenta medicala de urgenta.

Ceea ce trebuie avut in vedere tot timpul este faptul ca valorile tensiunii arteriale sunt diferite pentru copii si adolescenti de cele pentru adulti. (2), (5)

Cum se diagnosticheaza hipertensiunea arteriala (HTA)?

Majoritatea medicilor verifica tensiunea arteriala ca parte a unui consult medical de rutina. In cazul in care tensiunea arteriala ramane ridicata pe parcursul mai multor citiri, medicul specialist va solicita efectuarea mai multor teste precum:

  • analize de laborator de sange;
  • nivelul colesterolului;
  • testarea activitatii electrice a inimii cu o electrocardiograma EKG;
  • ecografia inimii sau a rinichilor.

Aceste teste pot ajuta la identificarea oricaror probleme secundare care cauzeaza tensiunea arteriala mare. (5)

Tratamentul pentru hipertensiune arteriala (HTA)

Tratamentul pentru tensiune mare include administrarea de medicamente, alaturi de modificarea stilului de viata si a dietei.

Optiuni de tratament pentru hipertensiunea arteriala primara

In cazul diagnosticului de tensiune arteriala mare primara, modificarile stilului de viata pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Daca acestea nu sunt suficiente, medicul poate prescrie administrarea unor medicamente specifice.

Optiuni de tratament pentru hipertensiunea arteriala secundara

In cazul in care medicul descopera o problema de sanatate care cauzeaza hipertensiune arteriala, tratamentul se va concentra pe aceasta conditie. Daca un medicament a cauzat cresterea tensiunii arteriale, medicul va oferi un inlocuitor care nu are acest efect secundar.

Planurile de tratament pentru hipertensiune arteriala se pot schimba deoarece schema care a functionat la inceput poate deveni in timp ineficienta. (3)

Tratament medicamentos

Medicul specialist va recomanda la inceput doze mici de medicamente pentru afectiuni cardiologice. Antihipertensivele pot avea doar efecte secundare minore. Adesea, persoanele cu tensiune mare ar putea avea nevoie sa combine mai multe medicamente pentru a gestiona eficient problema lor medicala.

Medicamentele utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari sunt variate si vor fi prescrise de medicul specialist tinand cont de starea de sanatate si de problemele medicale secundare ale fiecarei persoane in parte. 

  • Beta-blocante - fac inima sa bata mai lent si cu mai putina forta. Acest lucru reduce cantitatea de sange pompat prin artere cu fiecare bataie, ceea ce scade tensiunea arteriala. De asemenea, blocheaza anumiti hormoni din organism care pot ridica tensiunea arteriala;
  • Diuretice - nivelul ridicat de sodiu si excesul de lichid din organism pot creste tensiunea arteriala. Diureticele ajuta rinichii sa elimine excesul de sodiu din organism;
  • Inhibitori ai ECA - angiotensina este o substanta chimica care determina strangerea si ingustarea vaselor de sange si a peretilor arterelor. Inhibitorii ECA, enzima de conversie a angiotensinei, impiedica organismul sa produca cat mai mult din aceasta substanta chimica. Acest lucru ajuta vasele de sange sa se relaxeze si reduce tensiunea arteriala;
  • Blocante ale receptorilor angiotensinei II (ARBs) - in timp ce inhibitorii ECA au scopul de a opri crearea de angiotensina, ARBs blocheaza angiotensina de la legarea cu receptorii. Fara substanta chimica, vasele de sange nu se vor strange. Acest lucru ajuta la relaxarea vaselor si scaderea tensiunii arteriale.
  • Blocante ale canalelor de calciu - blocheaza o parte din calciu sa intre in muschii cardiaci ai inimii. Acest lucru duce la batai ale inimii mai putin fortate si la scaderea tensiunii arteriale. 
  • Alfa-2 agonisti - acest tip de medicamente modifica impulsurile nervoase care determina vasele de sange sa se stranga. Acest lucru ajuta vasele de sange sa se relaxeze, ceea ce reduce tensiunea arteriala mare. (5)

Ce poti sa faci cand ai tensiune mare

Schimbarea stilului de viata si a dietei este esentiala atunci cand esti diagnosticat cu tensiune mare, alaturi de urmarea tratamentului prescris de medicul specialist. 

Dezvoltarea unei diete sanatoase pentru inima

O dieta sanatoasa este vitala pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Aceasta trebuie sa puna accentul pe o alimentatie bogata in:

  • fructe;
  • legume;
  • cereale integrale;
  • proteine slabe, cum ar fi pestele.

Medicii recomanda consumul initial a sapte portii mici de fructe si legume in fiecare zi. Apoi se poate adauga o portie mai mult pe zi, timp de 2 saptamani. Dupa cele 2 saptamani, scopul este de a suplimenta cu inca o portie. In final, se ajunge la un aport de 10 portii de fructe si legume pe zi.

Activitate fizica sustinuta si greutate optima

Pe langa faptul ca ajuta la pierderea in greutate, exercitiile fizice pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural si la intarirea sistemului cardiovascular.
Medicii recomanda 150 de minute de activitate fizica in fiecare saptamana. Acest lucru inseamna aproximativ 30 de minute, de 5 ori pe saptamana.

Mentinerea unei greutati moderate, cu o dieta sanatoasa pentru inima si o activitate fizica crescuta, ajuta si in privinta tensiunii mari care poate sa se reduca. 

Gestionarea stresului

Exercitiile fizice sunt o modalitate foarte buna de a gestiona stresul. Alte activitati pot include:

  • meditatie;
  • respiratie profunda;
  • masaj;
  • relaxare musculara;
  • yoga sau tai chi.

Renuntarea la fumat si reducerea cantitatii de alcool

Substantele chimice din fumul de tutun pot deteriora tesuturile organismului si pot intari peretii vaselor de sange. Astfel, fumatorilor cu tensiune mare le este recomandat sa renunte la fumat.
De asemenea, consumul de alcool in exces poate creste tensiunea arteriala.

Limitarea zaharului rafinat

Incercati sa limitati cantitatea de alimente indulcite cu zahar, cum ar fi iaurturile aromate, cerealele si sucurile carbogazoase. Alimentele au continut mare de zaharuri care nu ofera niciun aport benefic organismului, doar calorii goale. 

Reducerea aportului de sodiu

Persoanele cu tensiune mare si cele cu un risc crescut de boli de inima pot fi sfatuite de medic sa pastreze aportul zilnic de sodiu intre 1,500 miligrame si 2,300 miligrame pe zi.
Cel mai bun mod de a reduce sodiul este de a gati mai des alimente proaspete si de a limita cantitatea de alimente procesate sau preambalate consumate care uneori pot fi foarte bogate in sodiu.

Suplimente naturiste

Printre suplimentele alimentare naturiste recomandate pentru sistemul cardiovascular si tensiune arteriala se numara produse regasite in farmaciile fizice si online create special pentru a regla tensiunea arteriala marita, dar si sare cu sodiu redus. Ideal este sa utilizezi astfel de produse numai la indicatia medicului curant care iti stie istoricul medical si dozele optime pentru conditia medicala particulara. (3)

Prevenire

Tensiunea mare poate fi prevenita prin mici schimbari realizate de-a lungul timpului si care sunt benefice oricui isi doreste sa fie sanatos si sa aiba o stare generala cat mai buna.

  • Exercitii fizice regulate – medicii recomanda mersul pe jos, practicarea sustinuta a unor sporturi precum jogging, ciclism, inot pentru prevenirea aparitiei tensiunii arteriale mari;
  • Reducerea stresului - evitarea sau gestionarea stresului poate ajuta o persoana sa controleze tensiunea arteriala. Tehnici recomandate de relaxare care pot ajuta la ameliorarea stresului sunt: meditatia, baile calde, yoga, plimbarile lungi;
  • Renuntarea la fumat - pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace grave si alte probleme de sanatate;
  • Diminuarea consumului de alcool si chiar renuntarea la acest viciu - consumul moderat pana la excesiv de alcool poate creste tensiunea arteriala;
  • Dieta - oamenii pot preveni aparitia tensiunii mari urmand o dieta sanatoasa pentru inima. Se recomanda aportul de legume si fructe, cereale integrale, alimente bogate in fibre, leguminoase, cum ar fi nautul, fasolea, lintea, nuci, peste bogat in omega 3 de doua ori pe saptamana, uleiuri vegetale netropicale, cum ar fi uleiul de masline, produse lactate cu continut scazut de grasimi;
  • Reducerea aportului de sare - scaderea aportului de sare poate fi benefica persoanelor cu si fara hipertensiune arteriala.
  • Gestionarea greutatii corporale – scaderea in greutate conduce la scaderea tensiunii arteriale deoarece inima nu trebuie sa munceasca atat de mult pentru a pompa sange in organism. (2), (3), (5)


Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate ce poate conduce la complicatii daca nu este tratata la timp. Tensiunea mare poate fi tinuta sub control cu tratamentul potrivit. Inca de la primele simptome, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului! Controlului medical periodic poate evidentia aceasta afectiune pentru a fi ingrijita adecvat!

Surse de informare:

1. High Blood Pressure Symptoms and Causes - https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm

2. High Blood Pressure (Hypertension) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4314-hypertension-high-blood-pressure

3. Everything You Need to Know About High Blood Pressure (Hypertension) - https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension

4. Hypertension - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension#:~:text=Hypertension%20(high%20blood%20pressure)%20is,get%20your%20blood%20pressure%20checked.

5. High blood pressure (hypertension) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor