Picior diabetic: Ce este, simptome, tratament

28. 6. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Ce este piciorul diabetic si cum poate fi tratat?

Piciorul diabetic, descris de multe ori ca picior umflat diabetic, reprezinta o problema de sanatate resimtita de multe ori de persoanele care sufera de diabet zaharat. In cele ce urmeaza va prezentam simptomele si problemele asociate piciorului diabetic, metode de tratament si preventie.

Ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic este o complicatie ce poate sa apara pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat. Este estimat ca aproximativ 15% dintre diabetici vor prezenta aceasta complicatie de-a lungul vietii. Diabetul zaharat este o boala cronica metabolica ce se manifesta prin nivel crescut al glicemiei (concentratia de glucoza din sange).

Mecanismul de aparitie al piciorului diabetic este unul complex. Diabetul cauzeaza lezarea nervilor si vaselor de sange, mai ales la nivelul membrelor si, implicit si piciorului/picioarelor. Lezarea nervilor, mecanism denumit neuropatie diabetica, va determina diminuarea sau chiar disparitia sensibilitatii la nivelul piciorului. Din aceasta cauza, pacientii nu vor putea simti taieturi/rani care pot aparea la picior. Taieturile si ranile pot determina infectii si ulceratii la picior. Afectarea vaselor de sange, denumita arteriopatie diabetica, priveaza piciorul de o cantitate adecvata de oxigen. In lipsa oxigenului necesar, vindecarea infectiilor si/ sau ulceratiilor de la nivelul piciorului va fi foarte mult ingreunata.

Asadar, mecanismele de aparitie a piciorului diabetic sunt reprezentate fie de neuropatie diabetica, fie de arteriopatie diabetica, denumita si boala vasculara periferica, fie de o combinatie intre cele doua mecanisme.

Ischemia sau lipsa de oxigen datorata infundarii vaselor de sange si infectia la picior sunt doi factori adjuvanti care pot agrava piciorul diabetic.

Piciorul diabetic poate fi clasificat in functie de predominanta cauzei in:

  • picior neuropatic - in care predomina mecanismul bazat pe neuropatie;
  • picior neuroischemic - in care predomina mecanismul arteriopat, desi este prezent si cel neuropat.

Piciorul diabetic: probleme asociate

Exista o serie de patologii ale piciorului care sunt destul de comune la persoanele sanatoase si nu creeaza probleme, dar in cazul celor diagnosticati cu diabet zaharat pot duce la complicatii semnificative, putand sa se ajunga chiar la amputarea piciorului, in cazul in care nu sunt tratate si manageriate corespunzator.

Piciorul de atlet

Piciorul de atlet este o astfel de problema. Piciorul de atlet este cauzat de o categorie de fungi numite dermatofiti. El se caracterizeaza prin mancarime, inrosirea pielii si aparitia unor crapaturi la nivelul pielii.

Infectiile de la nivelul unghiilor

O alta problema asociata piciorului diabetic este reprezentata de infectiile de la nivelul unghiilor. In mediul cald si umed determinat de zona piciorului (care adesea este imbracat in sosete si incaltaminte) infectia unei unghii se poate raspandi mai departe catre picior si poate cauza probleme.

Calusul

Alta problema asociata afectiunii in cauza este calusul la nivelul piciorului. Calusul este denumirea stiintifica a bataturii si reprezinta o acumulare de piele intarita la nivelul picioarelor, in special la nivelul talpilor din cauza unei distributii inegale a greutatii in picior. Bataturile sunt considerate ceva normal, dar in cazul in care aveti diabetic trebuie sa va adresati medicului pentru a decide daca acestea reprezinta o problema. Nu incercati sa taiati zonele in care aveti bataturi.

Basicile

Basicile de la picior sunt o alta problema asociata, intrucat acestea pot fi porti de intrare pentru germenii capabili sa cauzeze o infectie.

Atentie! Cand tratati basicile este foarte important sa nu le spargeti, intrucat membrana lor are rolul de a proteja piciorul de infectii.

Pielea uscata

Pielea uscata la nivelul piciorului poate reprezenta si ea o problema, intrucat se pot realiza crapaturi la nivelul tegumentului prin care pot patrunde germeni.

Atentie! Este important sa mentineti piele hidratata cu creme si lotiuni de hidratare dermatocosmetice, produse pentru ingrijirea picioarelor si sosete pentru hidratare (Dr. Organic).

Ulceratiile diabetice

Ulceratiile diabetice de la nivelul piciorului pot fi alta problema asociata. Acestea sunt zone de inflamatie a piciorului in care apare o intrerupere a continuitatii pielii ce poate favoriza infectia.

Unghiile crescute in carne

Unghiile crescute in carne sunt si ele un factor de risc, intrucat astfel de unghii pot penetra pielea piciorului cauzand inrosire, umflare, durere si, in final, infectie la nivelul piciorului. Asadar orice problema care poate evolua catre infectie reprezinta un factor de risc pentru piciorul diabetic. De aceea, este important sa folosit produse pentru intretinerea unghiilor precum gelurile pentru unghii deteriorate.

Simptomele piciorului diabetic

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat care prezinta urmatoarele semne si simptome trebuie sa se adreseze medicului, intrucat acestea pot fi manifestari ale piciorului diabetic:

  • senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul piciorului, in special noaptea si in repaus, aceasta fiind manifestarea principala a neuropatiei diabetice,
  • senzatie de arsura la picior,
  • schimbari de culoare a pielii la nivelul piciorului,
  • schimbari de temperatura la nivelul piciorului, picioarele fiind reci la atingere,
  • picior umflat sau glezna umflata,
  • durere accentuata la nivelul piciorului,
  • rani ale piciorului care se vindeca greu sau prezinta scurgeri,
  • unghii crescute in carne,
  • infectii fungice ale piciorului,
  • bataturi si calusuri,
  • zone de piele uscata cu crapaturi, mai ales la nivelul calcaielor,
  • miros neplacut al piciorului, care nu dispare.

Cum se ingrijeste piciorul diabetic?

Iata cele mai importante aspecte legate de ingrijirea piciorului diabetic:

  • Igiena picioarelor

Ingrijirea picioarelor trebuie sa devina o parte din rutina zilnica a fiecarui individ diagnosticat cu diabet. O igiena corespunzatoare a membrului inferior reprezinta o metoda eficienta de preventie a complicatiilor ce pot surveni in urma acestei afectiuni.

  • Urmarea unui tratament adecvat

Cel mai important aspect pentru prevenirea acestor probleme il reprezinta tinerea diabetului sub control. Diabetul tratat corespunzator va impiedica cresterile glicemiei. O glicemie crescuta este factorul primar care duce la afectarea nervilor si arterelor.

  • Tinerea sub observatie a picioarelor

Inspectarea picioarelor de cel putin doua ori pe zi trebuie sa devina parte din rutina zilnica. Verificarea picioarelor are in vedere depistarea de taieturi, crapaturi, bataturi, rani, basici, unghii crescute in carne si schimbarea culorii pielii.

De asemenea, examinarea clinica completa a picioarelor trebuie efectuata anual de catre un medic specialist.

  • Protejarea picioarelor

Protejarea picioarelor este de asemenea foarte importanta. Este recomandata spalarea zilnica cu sapun si apa calda si uscarea atenta a picioarelor.

Incaltamintea trebuie sa aiba o marime adecvata si sa se simta confortabil. Expunerea picioarelor la temperaturi extreme (prea cald sau prea rece) trebuie evitata.

Atentie! In cazul in care in urma verificarilor zilnice sunt constatate oricare din modificarile enumerate mai sus atunci trebuie contactat medicul.

Piciorul diabetic: complicatii

Neglijarea acestei afectiuni poate duce la o serie de complicatii. Printre aceste se numara:

  • infectii ale pielii;
  • Infectii la nivelul oaselor;
  • abcesul;
  • gangrena diabetica;
  • deformari ale piciorului;
  • piciorul Charcot;
  • amputarea.
  • Infectii

Infectiile pielii sunt rezultatul ranilor si taieturilor. Sistemul imunitar al diabeticilor este afectat, iar fluxul sanguin este de cele mai multe ori inadecvat, motiv pentru care aceste infectii se pot raspandi pana la nivelul oaselor. Acestea, in general, se trateaza cu antibiotice. Cazurile severe sunt rare si necesita spitalizare.

  • Abcesul

Abcesul este o colectie de puroi ce se formeaza in interiorul tesuturilor piciorului ca rezultat al raspindirii unei infectii. Acestea se rezolva prin drenajul abceselor.

  • Gangrena

Gangrena inseamna necrozarea degetelor ca rezultat al infectarii cu germeni care ataca zonele de tesut care sunt slab vascularizate. Prevenirea lor se face cu oxigenoterapie la nivelul tesuturilor ischemice.

  • Deformarile

Deformarile sunt rezultatul lezarii nervilor de la picioare, care determina slabiciune musculara.

  • Piciorul Charcot

Piciorul Charcot este o complicatie care se traduce prin slabirea oaselor pana in punctul in care acestea se vor fractura. Afectarea nervilor face ca aceste fracturi sa nu fie resimtite de catre pacient, intrucat acesta nu simte durerea. Ca rezultat al acestor fracturi, piciorul se va deforma cu timpul.

  • Amputarea

Amputarea poate fi necesara atunci cand o infectie a piciorului este neglijata sau neobservata si evolueaza pana intr-un stadiu prea avansat pentru ca tratamentele uzuale sa mai poata salva piciorul.

Din punct de vedere statistic, doar 15-20% din indivizii cu picior diabetic sunt supusi acestei interventii radicale, iar aceste cazuri apar doar in urma neglijarii totale a piciorului diabetic sau diabetului in sine.

Tratamentul piciorului diabetic

Tratamentul acestei afectiuni se imparte in doua categorii, si anume, tratamentul medical non-chirurgical si tratamentul chirurgical.

Tratamentul medical

Tratamentul medical este reprezentat in primul rand de tratamentul bolii de baza, diabetul zaharat. Acest tratament este individualizat si prescris de catre medic fiecarui pacient in parte, in functie de cat de avansata este boala.

Principalele metode de tratament al diabetului zaharat le reprezinta administrarea de antidiabetice orale si insulina.

Pot fi utilizate ca adjuvant si suplimente alimentare specifice pentru diabet precum: Diabetvital (Parapharm), tinctura de brusture, Extract din muguri de dud negru (Plantextract).

De asemenea, este important sa urmariti o dieta cu indulcitori, pe baza de produse fara zahar.

Un tratament corespunzator, insotit de o igiena adecvata a piciorului, va impiedica aparitia ulceratiilor, infectiilor si piciorului diabetic.

Infectiile locale la nivelul picioarelor pot fi depistate imediat si tratate cu medicamente antibiotice prescrise de catre medic.

Atentie! Neglijarea tratamentelor medicale primare si adoptarea unor tratamente care tin exclusiv de medicina alternativa, asa numitele tratamente naturiste, reprezinta un factor de risc major pentru indivizii cu diabet!

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este considerat a fi a doua linie de tratament si este necesar mai ales in cazul infectiilor neglijate care au ajuns intr-un stadiu mai avansat, precum abcesul sau gangrena diabetica.

Abcesele se trateaza prin efectuarea unei incizii la nivelul pielii, urmata drenarea si debridarea abcesului.

Revascularizarea este o procedura care tine de chirurgia vasculara si presupune refacerea vascularizatiei la nivelul piciorului. Aceasta procedura este extrem de importanta, intrucat salveaza piciorul de la amputare.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ. Tratamentul medical este urmat doar la recomandarea unui medic specialist.

Preventia piciorului diabetic

Cea mai importanta metoda de preventie o reprezinta respectarea tratamentului de baza pentru diabet si ingrijirea corespunzatoare a picioarelor.

Principalele sfaturi de urmat pentru preventia piciorului diabetic sunt:

  • igiena si toaleta picioarelor si a unghiilor;
  • efectuarea de controale medicale periodice;
  • prezentarea la medic pentru cea mai mica suspiciune;
  • folosirea unor creme hidratante care previn uscarea pielii;
  • exercitiu fizic pentru a pune in miscare picioare pentru a stimula vascularizatia;
  • evitarea/oprirea fumatului;
  • purtarea de incaltaminte si sosete adecvate.

Concluzie

Diabetul zaharat este o afectiune metabolica cronica severa, dar pentru care, din fericire, exista tratamente medicale adecvate. O persoana diagnosticata cu diabet zaharat si care urmeaza un tratament corespunzator isi poate trai viata la fel ca o persoana sanatoasa, neafectata de aceasta boala.

Referinte suplimentare:

Foot Health Facts. “Charcot Foot.” Foot Health Facts, 2021,

https://www.foothealthfacts.org/conditions/charcot-foot. Accesat in 08.06.2021.

Medicine Matters. “Diabetic complications” Medicine Matters, 2018,

https://diabetes.medicinematters.com/complications/diabetic-foot/diabetic-complications/15490418. Accesat in 08.06.2021.

Pendsey, Sharad P. “Understanding diabetic foot.” International journal of diabetes in developing countries vol. 30,2: 75-9, 2010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2878694/. Accesat in 08.06.2021.

US National Library of Medicine. “Diabetic Foot.” Medlineplus, 2021,

https://medlineplus.gov/diabeticfoot.html. Accesat in 08.06.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor