Preinfarct: cauze, manifestari si masuri de prim ajutor

21. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Preinfarctul

 

Preinfarctul este o urgenta medicala in care fluxul de sange catre inima este incetinit, din cauza ingustarii arterelor coronare. Simptomele preinfarctului pot fi severe, ca si cele din timpul unui infarct. Medicul specialist este in masura sa faca diferenta intre preinfract si infarctul miocardic propriu-zis. Pe langa tratamentul medicamentos acordat sau interventia chirurgicala de urgenta, pacientul trebuie sa faca schimbari in stilul de viata, pentru a preveni o recidiva.

Preinfarctul poate fi catalogat ca situatie tranzitorie intre angina pectorala si infarct. In literatura de specialitate preinfarctul este asociat cu angina instabila. Problema in preinfarct este ca inima nu primeste suficient sange si oxigen, arterele coronare fiind mult ingustate. Acesta este si motivul pentru care preinfarctul poate duce rapid spre infarct miocardic. 

Pacientul care sesizeaza durere in piept, transpiratie abundenta, ameteala, palpitatii si greata, trebuie sa solicite ajutor medical rapid. Rezultatul unui preinfarct asupra inimii poate fi ceva mai usor, in timp ce un infarct provoaca afectiuni grave. Tratamentul acordat in cel mai scurt timp poate fi extrem de util pentru recuperare. 

Ce este preinfarctul?

Preinfarctul asociat anginei pectorale apare brusc, atunci cand muschiul inimii nu primeste cantitatea normala de sange imbogatit cu oxigen, necesara pentru o buna functionare. Aceasta se poate intampla cand apare un cheag de sange in una sau mai multe artere coronare, care alimenteaza inima sau atunci cand arterele se ingusteaza foarte mult, ca urmare a unor depuneri pe peretii vaselor de sange (1). 

Preinfarctul poate sa apara atat in timpul unei activitati fizice sustinute, in perioadele stresante, cat si in repaus; poti face preinfarct chiar si in somn. Durerea intensa in piept este un prim simptom care duce cu gandul, de cele mai multe ori, la un atac de cord. 

Sunt si situatii in care preinfarctul apare cu ceva timp inaintea unui atac de cord. O intrebare frecventa a celor ce au trecut printr-un preinfarct este legata de cate preinfarcturi poti face inainte de un atac de cord. Raspunsul depinde de mai multi factori. Totusi, pot fi inregistrate mai multe preinfarcturi inaintea unui atac de cord. 

Preinfarctul se produce cand blocajul din arterele care alimenteaza cu sange si oxigen inima a ajuns in punctul critic, iar cel in cauza are nevoie de ajutor medical de urgenta. Un prim ajutor in preinfarct iti poti acorda chiar tu daca stii ca suferi cu inima si ai ascultat cu atentie sfaturile medicului. Daca nu stii ce se intampla, suna la numarul de urgenta, imediat! 

Cat dureaza un preinfarct? 

Fiecare persoana percepe diferit un preinfarct, atat in ceea ce priveste intensitatea acestuia, cat si in privinta manifestarilor. Durata unui astfel de episod poate varia de la un pacient la altul si poate fi de 15 minute sau chiar mai mult (1). 

Pentru pacientul ce sufera un preinfarct perioada poate fi resimtita indelungat. Important este ca aceasta persoana sa beneficieze de ajutor medical in cel mai scurt timp. 

Preinfarct vs. infarct

Un preinfact miocardic apare atunci cand sangele trece cu greu prin arterele ingustate, in timp ce un infarct miocardic se manifesta cand arterele coronariene sunt blocate cu totul (2). In acest din urma caz, sangele cu oxigen nu mai ajunge la muschiul inimii, aceasta nu mai este vascularizata normal si se produc leziuni care conduc fie la stopul cardiac, fie la deces (2). 

Diferentele intre preinfarct si infarct sunt legate de modul in care isi pun amprenta asupra inimii. In cazul unui preinfarct, daunele de la nivelul miocardului sunt mai usoare, in timp ce un infarct poate duce la situatii serioase. 

Preinfarctul si infarctul au simptome asemanatoare si uneori pot fi greu de separat. Cu investigatiile aferente, medicul specialist poate spune cu precizie daca a fost preinfarct sau un infarct propriu-zis. 

Sunt persoane care au trecut peste un episod traumatic, fara a constientiza pe deplin gravitatea evenimentului si cand merg la programare la cardiolog afla ca au dus pe picioare un infarct. Sunt rare astfel de cazuri si nu trebuie sa iti neglijezi sanatatea. 

Preinfarctul: cauze si factori de risc

Cauze

Boala coronariana este cauza principala pentru aparitia unui preinfarct. In interiorul arterelor apar depuneri de colesterol si grasimi, care in timp, duc la consolidarea unei placi de aterom si la evidentierea ateromatozei carotidiene. Ateroamele determina ingustarea peretilor arterelor, care nu mai pot prelua aceeasi cantitate de sange cu oxigen si astfel se instaleaza ateroscleroza (1). Reducerea fluxului sangelui si oxigenului in muschiul inimii face ca durerea in piept sa apara, alaturi de alte simptome specifice. 

Uneori poate fi vorba si de blocarea arterelor secundare de catre un cheag de sange (1). Si in acest caz, obstructia nu opreste complet sangele sa ajunga la inima, ceea ce duce la preinfarct. 

Factori de risc

  • hipertensiune arteriala;
  • istoric familial cu boli de inima;
  • spasme ale arterelor coronare - angina instabila variata sau angina Prinzmetal;
  • diabet;
  • obezitate si lipsa miscarii;
  • colesterol ridicat - colesterol LDL (colesterol rau) mare si colesterol HDL (colesterol bun) mic;
  • inaintarea in varsta;
  • fumatul (1). 

Fata de femei, se pare ca barbatii sunt mai predispusi sa faca preinfarct (1). Cu toate acestea barbatii trecuti de 45 de ani si femeile de peste 55 de ani au un risc mai mare de a face preinfarct (3), daca nu au grija de sanatatea lor si nu adopta un stil de viata sanatos. 

Cum se manifesta preinfarctul? Simptome si semne

Simptomele si semnele preinfarctului se suprapun cu cele ale unui atac de cord, de multe ori cele doua afectiuni fiind confundate. 

Dureri in piept

Simptomele preinfarctului la barbati sunt asemanatoare cu cele de la femei, intensitatea, insa, poate fi diferita. Femeile pot experimenta si alte simptome neplacute, mai mult decat barbatii (3). 

Durerile in zona pieptului pot fi resimtite mai usor sau presiunea exercitata determina senzatia de algie zdrobitoare, ascutita, care pare ca strange musculatura si organele din partea stanga a corpului (3). Uneori durerea iradiaza catre extremitatile superioare si poate ajunge in spate, brate, gat si in regiunea maxilarului (3). 

Daca te numeri printre persoanele care au probleme cu inima, diagnosticate anterior, apelezi la tratamentul tau regulat si acesta nu da rezultate, suna la urgenta pentru ajutor de specialitate!

 

Durerile in jurul pieptului

 

Dificultati respiratorii

Durerea poate duce si la respiratii scurte si suieratoare, ca cele din atacul de panica. Un preinfarct are consecinte si asupra respiratiei, care poate deveni dificila, cu palpitatii si rareori asociata cu dispnee - lipsa de aer (3). Valorile tensiunii arteriale cand faci preinfarct pot sa creasca peste limite.  

Transpiratie 

Transpiratiile intense apar brusc (4). Uneori se pot manifesta ca in oricare alt episod de transpiratie, dupa ce ai un luat un virus. Alteori, poate fi vorba de transpiratii reci, care se manifesta si cand nu faci efort. 

Oboseala intensa

Episoadele de oboseala inexplicabila, cu cateva zile inainte de a surveni preinfarctul pot fi experimentate de unele persoane (4). 

Alte simptome specifice

Daca te intrebi ce simptome ai inainte de preinfarct nu pierde din vedere urmatoarele aspecte (3), (4): greata, ameteala, anxietate, dureri de stomac si indigestie, tulburari de somn, ritm cardiac crescut si batai rapide ale inimii. Oricare dintre acestea pot fi semne al unui preinfarct, pentru care trebuie sa te prezinti la medic, astfel incat sa poti preveni aparitia complicatiilor. 

Ce faci in caz de preinfarct? Masuri de prim ajutor

Apeleaza la ajutor de specialitate urgent

Preinfarctul determina o durere brusca la nivelul pieptului, ce se poate extinde si evolua negativ intr-o perioada extrem de scurta. Daca durerea puternica din piept apare in episoade sau daca s-a manifestat o singura data, in timp ce faceai miscare sau te relaxai, mergi de urgenta la medic! 

Automedicatia

Cei cu boli cardiovasculare pot avea prescriptie pentru nitroglicerina. Iti poti administra doza odata cu aparitia durerilor in piept (4). Daca acum organismul nu raspunde la medicament si criza se prelungeste mai mult de 15 minute, cere ajutorul medicilor specialisti!

Pentru ca durerea in piept poate fi un semn de avertizare al unui atac de cord, ai nevoie de un diagnostic corect si un tratament adecvat. 

Cum se diagnosticheaza preinfarctul?

 

 

Diagnosticarea preinfarctului

 

Istoricul familial este important pentru a fi adus in atentia medicului specialist. Acesta va efectua un examen fizic, va masura tensiunea arteriala si va recomanda si alte investigatii: analize de laborator pentru sange, electrocardiograma, ecocardiografie, teste de stres, angiograma, radiografie, CT (3), (4). 

Abia cand are toate rezultatele, medicul poate spune cu certitudine daca este vorba de preinfarct sau de infarct. 

Tratarea preinfarctului

Tratamentul preinfarctului vizeaza internarea in spital si tinerea sub observatie pentru cateva zile, in functie de gravitatea simptomelor si de capacitatea organismului de a-si reveni dupa un astfel de episod. 

Tratament medicamentos

Atat in perioada spitalizarii, cat si dupa revenirea acasa, medicul specialist iti poate prescrie un tratament personalizat, care sa contina anticoagulante sau produse medicamentoase specifice, menite sa reduca tensiunea arteriala si colesterolul, precum si simptomele de aritmie. Uneori pot fi indicate si medicamentele pentru anxietate (3), dar si medicamente fara reteta pentru afectiuni cardiovasculare. 

Medicul te poate sfatui sa iei si anumite suplimente sau chiar remedii naturiste pentru sistemul cardiovascular

Tratament chirurgical

Arterele care sunt blocate partial pot necesita in anumite conditii, interventii chirurgicale care sa le deschida. Procedura este invaziva, include angioplastie sau chiar montarea unui stent, un tub care sa tina artera deschisa. 

Se poate interveni si cu bypass cardiac, daca medicul considera ca astfel te poate ajuta, pentru a imbunatati fluxul sangvin catre inima (3). 

Schimbarea stilului de viata

O dieta sanatoasa, reducerea stresului prin eliminarea factorilor stresori din viata, pierdere in greutate daca esti supraponderal, renuntarea la fumat, efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, control medical si investigatii periodice - toate sunt recomandari generale la prima vedere, dar in fapt, pot reduce sansele unui atac de cord.  

Alimentatia este importanta pentru cardiaci, de aceea poti gasi aici o lista a alimentelor pentru inima, care respecta nevoile calorice. 

Complicatiile preinfarctului

  • Aritmie cardiaca - ritm cardiac anormal;
  • Insuficienta cardiaca;
  • Atac de cord (4). 

Cum se poate preveni preinfarctul?

Renuntarea la excese si vicii, alaturi de adoptarea unei schimbari in stilul de viata si dieta pot contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima si a preinfarctului. Moderatia si echilibrul vietii profesionale cu cel personal, relaxarea si tratarea la timp a eventualelor boli, sunt factori care contribuie la sanatatea intregului organism. 

Poti utiliza anumite vitamine pentru inima pentru a preveni bolile ce ar putea sa apara. Inainte de a opta pentru acestea, consulta medicul si vezi daca sunt indicate in situatia ta!

Daca stii istoricul familiei tale si te afli pe lista celor cu risc de a dezvolta o afectiune cardiovasculara, nu uita sa iti faci analizele preventiv! Controalele medicale periodice sunt benefice. Acestea ofera informatii legate de gradul de sanatate si evidentiaza boli aflate in faze incipiente, care astfel pot fi tratate cu succes, in cel mai scurt timp. 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate preinfarctului, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Preinfarctul este o afectiune care isi pune amprenta asupra muschiului inimii. Tu alegi cum iti traiesti viata, dar trebuie sa faci eforturi pentru a nu iti pune in pericol sanatatea. La primele semne de durere in piept, mergi de urgenta la medic, pentru a primi ajutorul medical necesar intr-o astfel de situatie! Preinfarctul este o urgenta medicala care netratata, duce la atac de cord. Acesta poate fi fatal. 

Surse de informare:

1. Unstable Angina - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21744-unstable-angina

2. Heart Attack Symptoms, Risk, and Recovery - https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm#:~:text=A%20heart%20attack%2C%20also%20called,main%20cause%20of%20heart%20attack.

3. Unstable Angina - https://www.healthline.com/health/unstable-angina

4. Unstable angina - https://medlineplus.gov/ency/article/000201.htm

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor