Ateromatoza carotidiana: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Ateromatoza carotidiana

Ateromatoza carotidiana este o afectiune vasculara. Peretii vaselor carotide se pot ingrosa, atunci cand pe interiorul lor se formeaza placi de aterom, in urma unor depuneri de lipide. Aceasta afecteaza circulatia sangelui, ceea ce poate duce, in anumite situatii, la o serie de boli vasculare, printre care, accidente vasculare cerebrale.

Acumularea si depunerea de grasimi sub forma unor placi de aterom pe interiorul vaselor carotide, cele care au rol de irigare a creierului, duce la ingustarea acestora. Sangele nu mai poate circula normal, daca diametrul vaselor de sange devine mic si blocajul determina diverse boli vasculare. Simptomele care apar in aceasta afectiune pot fi de la vedere incetosata si furnicaturi, pana la pierderea echilibrului, confuzie si accident vascular cerebral. 

Acestea sunt semnale de alarma pentru care este nevoie de control medical de urgenta si investigatii amanuntite, pentru a preveni aparitia unor probleme ireversibile sau fatale. 

Ce este ateromatoza carotidiana?

Ateromatoza carotidiana este actiunea prin care grasimea se depune in interiorul mucoasei vaselor carotide, ceea ce duce la obstructionarea fluxului sangvin. Carotidele sunt vasele de sange principale, care duc sangele la creier. De fiecare parte a gatului se afla o carotida mare, care poate fi palpata si simtita daca se atinge gatul. 

Ce sunt depunerile de grasime? Celule macrofage sau resturi, care contin lipide - acizi grasi si colesterol, calciu si tesut conjunctiv fibros. 

Ateromatoza este o afectiune care poate pune viata in pericol. Problemele apar cand artera devine mult prea ingusta, apare o ruptura, se formeaza un cheag de sange care blocheaza un vas de sange, sau o bucata din placa de aterom se desprinde si ajunge in arterele mai mici de la nivelul creierului. 

Ateromatoza coronariana dreapta se manifesta in partea dreapta a gatului, in timp ce ateromatoza coronariana stanga, apare in partea opusa. 

Ateromatoza vs. ateroscleroza

Ateromatoza apare in ateroscleroza. Ateromatoza este diagnosticata in special la persoanele adulte, de varsta mijlocie, la varstnici, desi nici tinerii nu sunt ocoliti de aceasta afectiune, pe fondul stilului de viata, a dietei dezechilibrate si a exceselor. 

Studiile au aratat ca barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte aceasta problema, dar majoritatea adultilor au tare ale ateroamelor care provin din copilarie, iar odata cu inaintarea in varsta leziunile ateromatoase sunt in numar tot mai mare. 

Aterocleroza este cauza unor boli cardiace, cerebrale si vasculare, adesea mortale. Contractarea acestei afectiuni creste morbiditatea pentru multe boli cardiovasculare. 

Ce este ateromatoza carotidiana bilaterala? O afectiune extrem de grava si rara. Ateromatoza carotidiana bilaterala reprezinta ocluzia ambelor artere carotide interne. 

Ateromatoza carotidiana: cauze si factori de risc

 

Ateromatoza carotidiana, cauze si factori de risc

Cauze

Desi uneori ateromatoza carotidiana este asimptomatica, depunerile succesive de grasimi pe placile de aterom duc la dezvoltarea unor complicatii pentru sanatate. Cauzele pentru aparitia semnelor sunt modificarile care apar la nivelul peretilor interni ai vaselor de sange. Cu cat cantitatea de depuneri creste, cu atat este mai probabil sa se produca fisuri si leziuni si apar accidentele vasculare cerebrale. 

Factori de risc

Depunerile pe placile de aterom sunt cauzate de stilul de viata sedentar si de obezitate, dar si de fumat, colesterol ridicat, varsta, mostenirea genetica si existenta unor boli - diabet, lupus, artrita reumatoida sau de prezenta hipertensiunii arteriale. 

Desi, factorii de risc pentru ateromatoza sunt mai mari la barbati, pentru femeile care au intrat la menopauza, creste destul de mult acest risc. 

Ateromatoza carotidiana: simptome

Placile de aterom se formeaza in timp, iar la inceput este posibil ca ateromatoza sa nu manifeste simptome si nici sa nu afecteze in vreun fel buna functionare a organismului. Abia cand peretii vaselor de sange s-au ingrosat foarte mult si fluxul de sange este redus semnificativ, apar semnele, care de regula variaza, atat in ceea ce priveste arterele afectate, cat si fata de volumul blocajului existent in artere. 

Simptome carotidiene

Cand vasele carotide care duc sange la creier sufera un blocaj, din cauza depunerilor pe interior, poate sa apara accidentul vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu. Acesta din urma este un miniaccident vascular cerebral cu simptome de la cateva minute pana la cateva ore, efectele neurologice fiind trecatoare. 

Simptomele sunt: slabiciune resimtita pe o parte a corpului sau chiar paralizie pe acea parte, durere de cap severa, ameteli si pierderi ale echilibrului, probleme cu vorbirea, vorbire neclara sau imposibilitatea de a articula anumite cuvinte, pierderea vederii la un ochi, respiratie ingreunata, dificultati de inghitire. 

Simptome cardiovasculare

Cand arterele care duc sangele la inima sunt blocate partial poate sa se manifeste simptomele unui atac de cord sau ale altor boli de inima. Acestea sunt: dureri in piept, transpiratie excesiva, slabiciune, dureri abdominale, toracice sau de brat, stare generala proasta cu oboseala accentuata. 

Simptome periferice

La nivelul arterelor periferice, care transporta sange la brate si la picioare, ingrosarea placilor de aterom si desprinderea unor bucati sau fisurarea arterelor duc la simptome intense: inrosirea pielii sau schimbarea culorii pielii pe picioare, crampe la nivelul gambelor, care nu trec indiferent de metodele utilizate pentru reducerea durerilor, arsuri la picioare si degete atunci cand corpul este in repaus, leziuni la picioare si degetele acestora care nu se mai vindeca si, nu in ultimul rand, picioare reci mai mereu. 

Oricare dintre simptomele descrise anterior trebuie sa va determine sa cereti ajutor medical de specialitate. 

Cum se diagnosticheaza ateromatoza carotidiana?

Diagnosticul de ateromatoza coronariana va fi pus de medicul specialist dupa efectuarea unui control fizic, verificarea istoricului medical, alaturi de investigatii imagistice amanuntite. 

Testele fizice vizeaza ascultarea arterelor carotide, testarea puterii si a memoriei, precum si capacitatea de a vorbi si de a sustine o conversatie. 

Testele de sange sunt si ele importante pentru verificarea nivelului colecterolului. 

Alte investigatii recomandate si care ajuta medicul la stabilirea diagnosticului corect sunt: ecografia Doppler a arterelor carotide si vertebrale si ecografia Doppler cerebrala, angiografie CT cu substanta de contrast, CT la cap, RMN si chiar angiografie coronariana. 

Este indicat sa ii spuneti medicului daca ati utilizat suplimente alimentare pentru sistemul cardiovascular si dozele administrate sau produsele fara reteta pentru boli cardiovasculare.  

Ateromatoza coronariana: optiuni de tratament

Daca diagnosticul a survenit inainte de a avea un atac vascular cerebral, tratamentul pentru ateromatoza coronariana vizeaza administrarea unor medicamente pe reteta, preventiv, dar si schimbarea stilului de viata: renuntarea la fumat, exercitii fizice si miscare zilnica, dieta echilibrata bazata pe o alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume, cereale integrale, lactate si proteina animala de calitate. 

De asemenea, daca exista alte boli diagnosticate sau care au fost identificate, mai ales acum ele trebuie sa fie tratate corespunzator, medicul specialist fiind cel care va va oferi toate detaliile si schema de tratament personalizata pentru fiecare afectiune si pacient in parte. 

 
Optiuni de tratament a ateromatozei coronariana

 

Tratament medicamentos

Ateromatoza carotidiana care a afectat vasele carotidiene in procent sub 50% poate sa fie tratata cu medicamente adecvate, care vor tine cont si de varsta, stil de viata si stare generala a persoanei. 

Daca vasele sunt afectate in procent mai mare de 50% medicamentele vor fi insotite de interventii chirurgicale, pentru deblocarea vaselor se sange obturate. 

Medicamentele recomandate de specialist sunt destinate reducerii riscului de accident vascular cerebral, scadereapericolului de formare a cheagurilor de sange, pentru reducerea tensiunii arteriale, diminuarea colesterolului si chiar unele pentru diluarea sangelui. 

Tratamentul chirurgical

Poate fi aplicat cand carotidele sunt obturate in procent de 50 - 70% sau cand apar un episod de atac ischemic tranzitoriu sau un accident vascular cerebral. Operatia are menirea de a indeparta placa de pe artera carotida. 

O alta procedura poate fi cea de angioplastie și amplasare a unui stent pentru a deschide artera la capacitatea normala. 

Se mai poate opta, in anumite conditii, si pentru dizolvarea cheagurilor de sange formate pe artere, prin administrarea unei substante speciale. 

Bypassul coronarian este o optiune de avut in vedere.

Varianta potrivita va fi stabilita de medicul chirurg, pentru fiecare pacient in parte, in functie de tipologia si manifestarile afectiunii. 

Tratament naturist

Tratamentul naturist pentru ateromatoza carotidiana utilizat de anumite persoane poate imbunatati viata unora, dar nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ca remediile naturiste pentru sistemul cardiovascular utilizate sunt eficiente. 

Respectati recomandarile si tratamentul indicat de medicul specialist si tineti minte ca un stil de viata sanatos nu trebuie inlocuit cu produse care nu sunt prescrise de doctor. 

Medicul poate recomanda administrarea unor vitamine pentru buna functionare a inimii si implementarea unui regim adecvat pentru cardiaci. 

Cum se poate preveni ateromatoza carotidiana?

Boala carotidiana nu poate fi impiedicata sa apara, dar sunt elemente de avut in vedere pentru a reduce riscurile dezvoltarii unei ateromatoze carotidiene. 

Fumatul este un pericol major pentru sanatate, motiv pentru care renuntarea la acest viciu se afla printre primele recomandari medicale. 

Colesterolul si grasimile trebuie tinute sub control, astfel ca dieta trebuie schimbata pentru a reduce grasimile ingerate si pentru mentinerea unei greutati optime. Acolo unde vorbim de obezitate, cura de slabire va face parte din schema de tratament preventiv, alaturi de exercitii fizice regulate pentru scaderea tensiunea arteriala si o circulatie sanguina buna. 

Riscurile si complicatiile pot fi evitate, prin reducerea consumul de alcool sau eliminarea completa a acestuia, alaturi de gestionarea corecta a altor afectiuni cronice de sanatate. 

Dieta sanatoasa si echilibrata, fara excese, dar si eliminarea factorilor de stres sau un management mai bun al agentilor stresanti pot fi elemente de un real folos pentru sanatate. 

Ateromatoza carotidiana este o afectiune care se caracterizeaza prin aparitia unor stenoze sau obturari la nivelul vaselor coronariene, care duc sangele la creier. Cand aceste blocaje sunt majore, pot sa apara boli de inima, dar si accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu. Un diagnostic corect pus la timp si un tratament adecvat, alaturi de un regim de viata echilibrat, pot tine sub control problema. In cazuri mai grave se ajunge la interventii chirurgicale. 

Ateromatoza carotidiana poate fi descoperita inaintate sa se ajunga la un atac vascular cerebral. Mentinerea unui stil de viata sanatos este o prioritate. 

 Surse de informare:

1. Carotid Artery Disease: Symptoms, Tests, Prevention, and Treatment - https://www.healthline.com/health/carotid-artery-disease

2. Carotid Artery Disease: Causes, Symptoms, Tests, and Treatment - https://www.webmd.com/heart-disease/carotid-artery-disease-causes-symptoms-tests-and-treatment

3. Carotid Artery Disease (Carotid Artery Stenosis) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16845-carotid-artery-disease-carotid-artery-stenosis

4. Carotid Artery Disease - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/carotid-artery-disease

5. Carotid artery disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carotid-artery-disease/symptoms-causes/syc-20360519

6. What Is an Atheroma? - https://www.healthline.com/health/atheroma

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor