Durerea de spate: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Durerea de spate afecteaza un mare segment al populatiei, fiind declansata de cauze diverse si avand manifestari variate. Durerea in sine nu reprezinta de fapt o afectiune, ci apare drept simptom al unor alte boli. Asadar, cheia de a intelege acest disconfort pronuntat este intelegerea cauzelor sale si a modului in care se manifesta. Descopera mai multe despre acest subiect complex al durerilor de spate in cele ce urmeaza.
Ce este durerea de spate?
Durerea de spate este caracterizata de disconfortul resimtit in aceasta zona a corpului. Aceasta poate fi prezenta in orice regiune a spatelui, atat in zona superioara, cat si cea inferioara. Odata cu inaintarea in varsta, vertebrele, articulatiile si ligamentele se deterioreaza, moment in care incep sa apara si durerile. Insa, ele pot fi prezente si din alte cauze.
Cauze
Cauzele durerii de spate sunt foarte diverse, variind in functie de localizare, de intensitate, de durata in care se manifesta etc. Printre acestea, se numara de cele mai multe ori problemele de ordin muscular, precum muschii foarte tensionati si incordati sau spasmele musculare. O afectiune musculara care produce un astfel de simptom este fibromialgia.
Din categoria cauzelor osoase, putem mentiona afectiuni precum osteoporoza sau artrita reumatoida, dar si fracturile, tasarea vertebrelor sau curburile anormale ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoza si lordoza).
Exista si factori fizici care pot determina aparitia durerii, in special in cazul persoanelor care isi petrec mult timp la birou, realizeaza miscari repetitive sau bruste. Asadar, durerile pot aparea in urma unui efort sustinut, a unor miscari nepotrivite, dar si a mentinerii unei pozitii incorecte a spatelui.
In cele din urma, trebuie mentionat faptul ca si alte organe pot provoca aparitia durerilor localizate in aceasta zona. De exemplu, afectiunile renale si cele de natura ginecologica pot cauza dureri de spate lombare, iar cele ale plamanilor duc la aparitia durerilor de spate toracice. Zona Zoster poate, de asemenea, sa provoace dureri in intreaga regiune a spatelui.
Factori de risc
Desi oricine poate suferi de dureri de spate, exista anumiti factori care pot creste riscul de aparitie a acestora, in special cand vine vorba de dureri cronice. Factorii de risc includ:
- Varsta inaintata
- Factorii genetici - o persoana are sanse mai mari de a suferi de dureri cronice de spate daca are un istoric familial al acestor manifestari
- Perioada menopauzei, din cauza fluctuatiei de hormoni
- Sarcina, dar si perioada de alaptare, tot pe fond hormonal
- Stilul de viata sedentar
- Obezitatea, deoarece coloana este supusa la o presiune mai mare, iar efortul necesar de sustinere a corpului este mai crescut
- Ocupatiile care necesita transportul de obiecte grele, miscari repetitive sau timpul prelungit petrecut pe scaun
- Efortul fizic intens si realizarea in mod repetat a unor miscari ce pun multa presiune pe zona spatelui
- Sexul - durerea de spate este intalnita mai des la femei decat la barbati
- Inaltimea - astfel de manifestari sunt mai comune in cazul persoanelor inalte
- Fumatul, care creste riscul de aparitie a tusei si a problemelor pulmonare, care la randul sau pot provoca dureri
- Diferite afectiuni grave (de exemplu cancerul)
- Stresul si starile de anxietate
Tipuri de durere de spate
Exista mai multe criterii dupa care putem clasifica aceste dureri: dupa durata, dupa localizare, dupa origine, dar si dupa felul in care se transmite si se propaga. Astfel, putem identifica mai multe tipuri de dureri.
Dupa durata
Clasificarea dupa durata evidentiaza trei tipuri de durere de spate: acuta, subacuta si cronica. Durerea acuta este cea de durata relativ scurta, de maximum 6 saptamani. In general, aceasta poate disparea odata ce s-a intervenit asupra cauzelor. Un alt tip de durere, cu durata medie, este cea subacuta, care se manifesta pana la 12 saptamani.
Insa, odata ce simptomele persista timp de 3-6 luni sau mai mult, vorbim despre durerea cronica. Aceasta are in general cauze mai serioase si poate marca un simptom al unor afectiuni.
Dupa localizare
Acest criteriu clasifica durerile in functie de zona spatelui si a coloanei vertebrale unde sunt prezente.
Durerile cervicale
Aceasta categorie este localizata in zona superioara a coloanei vertebrale, in zona gatului si a cefei. Ele pot aparea din cauza unor intinderi musculare, dar si a deteriorarii vertebrelor cervicale, a compresiei nervilor din aceasta zona, a unor leziuni mai mult sau mai putin grave sau a unei anomalii de curbura a coloanei (cifoza).
Durerile cervicale pot fi acute, cauzate in general de leziuni minore sau de mentinerea gatului intr-o pozitie necorespunzatoare in timpul somnului. Insa, daca durerea persista, poate fi semnul unei afectiuni mai serioase. Durerea cervicala cronica poate fi insotita si de senzatii de amorteala a membrelor, in urma compresiei unui nerv.
Durerile toracice
Aceste dureri sunt localizate in zona cuprinsa intre baza gatului si primele vertebre lombare. Ele pot fi datorate unor intinderi ale muschilor sau a deteriorarii vertebrelor din aceasta zona, insa pot marca si boli mai grave. Daca durerea este insotita si de disconfort si durere in zona pieptului si senzatii de amorteala, se recomanda un control medical mai amanuntit.
Durerile lombare
Aceste dureri sunt prezente in zona inferioara a spatelui si pot avea atat cauze musculare, cat si de natura osoasa (deteriorarea vertebrelor si a ligamentelor), dar pot fi si rezultatul unor inflamatii sau tasari a nervilor. Durerile lombare se pot accentua in timpul miscarilor si pot iradia si catre picioare sau zona posteriorului.
Durerile din zona coccisului
In cele din urma, durerile de acest tip sunt depistate in zona sezutului si au drept cauza, de cele mai multe ori, sederea prelungita. Insa, ele pot aparea si in urma unei leziuni suferite in aceasta regiune, dar pot marca si prezenta unei afectiuni, in cazul in care acestea persista.
Dupa origine
Conform acestui criteriu, putem diferentia intre durerile de origine musculara, osoasa, articulara si nervoasa. Cele musculare apar in general atunci cand muschii sufera diverse leziuni, dar si in urma mentinerii unei pozitii gresite sau a fortarii musculaturii prin efort fizic.
Durerile osoase sunt puternice si sunt asociate cu fracturi sau cu alte leziuni suferite de oase. Acestea sunt in general localizate exact pe locul traumatismului si, daca nu a avut loc o accidentare, pot marca debutul unei afectiuni osoase sau prezenta unei tumori.
Durerile nervoase apar atunci cand un nerv este ranit, comprimat, lovit etc. Aceasta durere iradiaza de obicei si catre alte zone, poate provoca amorteli si stari de slabiciune si se intensifica odata cu miscarea. Si durerile articulare pot iradia, insa intr-un mod diferit si nu catre zona inferioara a corpului. Acestea au o intensitate destul de mica, insa se pot agrava in timpul unor miscari sau dupa repausul prelungit.
Dupa propagare
Dupa modul in care durerea se propaga (sau nu) catre alte zone, putem identifica alte trei categorii. Durerea axiala este acel tip de durere care ramane localizata doar intr-un punct fix sau intr-o anumita zona, ea poate avea diferite intensitati si se poate resimti atat constant, cat si sub forma de pulsatii.
Dintre durerile care migreaza, le avem pe cele referite si pe cele radiculare. Durerile referite sunt cauzate de o leziune intr-o anumita zona, dar se resimt intr-o alta zona. In schimb, durerile radiculare au origine nervoasa, iar acestea pot migra si mai mult. De exemplu, ele pot iradia catre membrele inferioare.
Diagnostic
Daca durerea persista si este insotita de alte simptome ingrijoratoare, mergi imediat la medic. Acelasi lucru este recomandat si in cazul unei dureri acute, dar care a survenit in urma unei rani sau leziuni mai grave.
Medicul va pune o serie de intrebari referitoare la simptome: cum a aparut durerea, cum se manifesta, in ce zona este prezenta, de cat timp se manifesta etc. Apoi, va dori sa afle si detalii referitoare la istoricul medical, pentru a identifica potentiali factori de risc, si va realiza un examen clinic si va recomanda eventuale investigatii suplimentare.
Acestea includ investigatii imagistice (radiografii, tomografii computerizate, RMN) pentru a vedea starea oaselor, a muschilor si a nervilor si a depista eventuale fracturi, tumori sau leziuni care sa cauzeze durerea. Daca exista suspiciuni cu privire la alte afectiuni, se pot recomanda si alte analize de specialitate.
Tratament
In functie de diagnostic si de severitatea durerilor, medicul poate recomanda mai multe forme de tratament. In cazul durerilor de o intensitate mica, pot fi de ajutor compresele reci sau aplicarea de gheata pentru a combate inflamatia, dar si terapia fizica. Sedentarismul este deseori responsabil pentru durerea de spate, asa ca se recomanda ca pacientul sa ramana cat mai activ.
Medicul poate recomanda si medicamente fara reteta pentru ameliorarea durerilor, dar si unguente speciale. In cazul unui diagnostic mai complex, se poate administra un tratament special, sub supravegherea medicului. Terapia fizica, precum kinetoterapia si fizioterapia, va contribui la calmarea durerii si la redarea mobilitatii. Pentru a asigura relaxarea muschilor se poate recomanda si masajul.
Insa, daca nu exista rezultate vizibile, poate fi necesara chiar si o interventie chirurgicala, de exemplu in cazul herniei de disc.
Prevenire
O mare parte dintre durerile de spate cu care putem avea de-a face pot fi prevenite. In primul rand, asigura-te ca te mentii activ si ca faci miscare zilnic. Daca iti petreci mult timp la birou, ia cate o pauza o data la 30 de minute si ridica-te de pe scaun. Ai grija la miscarile pe care le executi, in special daca trebuie sa transporti obiecte grele.
Incearca sa eviti purtarea incaltarilor cu toc, deoarece acestea pot contribui la deformarea coloanei vertebrale. Nu in ultimul rand, tine cont si de stilul tau de viata. Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamina D si alti nutrienti benefici pentru oase, si ia in considerare renuntarea la fumat.
Durerea de spate reprezinta o problema des intalnita in zilele noastre, in special din cauza lucrului la birou. Insa, aceasta nu reprezinta singura cauza posibila. Asigura-te ca mergi la medic daca durerea persista si daca apar si alte simptome ingrijoratoare.