Durerea de coccis: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Durerea de coccis

Durerea de coccis, cunoscuta si sub numele de coccidinie, poate provoca un disconfort pronuntat si poate avea un impact puternic asupra calitatii vietii. Descopera tot ce ar trebui sa stii despre aceasta: cum se manifesta, care sunt cauzele care determina aparitia sa, cum poate fi diagnosticata, dar si care sunt metodele de tratament si prevenire la care poti apela.

Ce este durerea de coccis?

Durerea de coccis este durerea resimtita la baza coloanei vertebrale. Coccisul face parte din ultima sectiune a coloanei si reprezinta de fapt o ramasita a unei vechi cozi (de aceea este denumit si coada vestigiala). Acesta are o forma triunghiulara si nu este atasat complet de vertebrele sacrale, ceea ce inseamna ca realizeaza miscari usoare in timpul deplasarii sau atunci cand soldurile se misca.

Desi coccisul este considerat un os vestigial, acesta indeplineste totusi o serie de functii in organism, ca de exemplu oferirea de stabilitate si de suport pentru muschi, atat in timpul sederii, cat si al mersului. Insa, deoarece acest os este usor mobil, inseamna ca este predispus la anumite accidentari si ca poate aparea durerea.

Cauzele durerii de coccis

Principala cauza a durerii de coccis este reprezentata de traumatisme. Orice fel de leziune suferita in aceasta zona a corpului va determina aparitia durerii, care variaza in functie de gravitatea ranii. De exemplu, in cazul fracturilor, intensitatea va creste. Durerea de coccis poate aparea si in urma unor activitati care pun presiune in aceasta zona sau a unor miscari repetitive. Anumite sporturi, de exemplu ciclismul, poate cauza astfel de probleme.

Nasterea naturala reprezinta o alta cauza comuna a coccidiniei. Inca din timpul sarcinii, actiunea hormonilor va spori flexibilitatea acestuia, pentru a permite desfasurarea nasterii. Insa, acest lucru nu exclude aparitia durerilor. Capul copilului poate exercita o presiune excesiva asupra zonei, ducand si la intinderea muschilor, dar si a ligamentelor coccigiene.

In cele din urma, exista si cateva afectiuni care pot determina aparitia durerilor in zona coccisului. Acestea includ spondilita, afectiunile degenerative ale oaselor, infectii sau abcese, dar si cancerul

Factori de risc

Desi oricine poate avea de-a face la un moment dat cu durerea de coccis, exista anumiti factori care cresc riscul de incidenta a acesteia. Principalul factor este sexul, femeile fiind mai predispuse la astfel de manifestari. Acest risc este marit nu doar din cauza nasterilor, ci si a formei soldurilor.

Obezitatea reprezinta un alt factor de risc, deoarece greutatea in exces contribuie la o presiune mai mare asupra coccisului. Varsta inaintata completeaza lista, deoarece uzura oaselor, a articulatiilor si a ligamentelor favorizeaza aparitia durerilor osoase si constituie un stres continuu asupra acestei regiuni.

In cele din urma, trebuie sa mentionam si factorii de risc de ordin fizic. Persoanele care isi petrec mult timp asezate, care mentin o pozitie incorecta pe scaun sau care realizeaza miscari ce pot exercita un anumit stres asupra coccisului prezinta un risc crescut de a suferi astfel de dureri.

Simptomele durerii de coccis

Durerea de coccis poate avea diferite intensitati, in functie de cauza exacta a acestora. In general, aceasta ramane concentrata doar in zona coccigiana, insa poate fi asociata cu senzatii de amorteala si furnicaturi ale membrelor in cazul in care este provoacata de prezenta unei tumori.

Intensitatea durerii poate creste in timpul sederii, deoarece se pune o presiune suplimentara pe zona coccisului. Durerea poate fi foarte puternica si in momentul in care pacientul nu mai sta in sezut si se ridica, deoarece are loc deplasarea oaselor soldurilor. Orice miscare care afecteaza zona coccigiana va provoca dureri.

Durerea de coccis este de obicei acuta, daca este asociata cu un traumatism. Insa, exista si riscul ca aceasta sa se cronicizeze daca oasele din aceasta zona sunt afectate, daca sunt afectate ligamentele si muschii si daca inflamatia persista.

Diagnostic

Medicul va incepe consultatia printr-o discutie despre istoricul medical al pacientului si despre simptomele resimtite. Acesta va dori sa stie cum au debutat durerile, cat de intense sunt si daca sunt insotite si de alte manifestari. Apoi, va urma un examen clinic care presupune examinarea locala a zonei afectate.

Acest examen poate consta in palparea coccisului, pentru a descoperi daca pacientul este sensibil si pentru a depista posibili factori declansatori (de exemplu o tumora). Medicul poate alege si sa realizeze un examen intrarectal.

In cazul in care durerea este mai intensa sau mai persistenta si nu se reuseste diagnosticarea prin examen clinic, ar putea fi nevoie de investigatii suplimentare. Tomografia computerizata si RMN pot ajuta la depistarea unor fracturi sau tumori, insa radiografia dinamica poate oferi imagini ale corpului in mai multe pozitii si se poate dovedi mai utila.

Daca medicul suspecteaza prezenta unei tumori sau a unei infectii in corp, poate recomanda si o serie de analize de sange speciale pentru a confirma sau exclude aceasta posibilitate.

Tratament

Exista numeroase metode de tratament la care pacientii cu durere de coccis pot apela. Acestea variaza de la metode simple si schimbari ale stilului de viata pana la proceduri chirurgicale in cazurile mai severe.

Metode nechirurgicale

Pentru durerile mai usoare, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente fara prescriptie medicala, care sa contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei. Durerea poate fi ameliorata si cu ajutorul unor comprese reci sau calde, care pot avea efect calmant si pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamatiei. Pentru a nu agrava simptomele, medicul ar putea recomanda si utilizarea unei perne speciale in timpul sederii.

Daca aceste metode nu dau rezultate, se poate apela si la terapia fizica. Ele includ masajul, manipularea manuala pentru calmarea durerii sau executarea unor exercitii fizice usoare si a intinderilor. Acestea ar trebui realizate fie de un terapeut calificat, fie la sfatul sau sub supravegherea acestuia.

Metode chirurgicale

In general, metodele mentionate mai sus ajuta la o ameliorare a durerii si pot fi utilizate drept tehnici de terapie pentru o perioada mai indelungata. Insa, daca nu se observa nicio imbunatatire a starii pacientului, se poate recomanda si operatia.

Aceasta poarta numele de coccigectomie nu reprezinta o interventie extraordinar de complexa, deoarece nu necesita incizia sau indepartarea muschilor. Coccisul se afla imediat sub piele, asa ca va trebui intervenit doar asupra cartilajelor din jurul sau.

In ciuda acestui fapt, procesul de recuperare este lung si destul de complicat. De aceea, se recomanda doar in anumite situatii sau daca nu se observa niciun rezultat al altor metode de tratament. Cazurile in care aceasta interventie poate fi utila includ prezenta excrescentelor in aceasta zona, un coccis extrem de mobil sau prezenta unui abces.

Prevenire

Exista si moduri prin care poti incerca sa eviti aparitia durerii de coccis. In primul rand, este recomandat sa fii atent la pozitia spatelui atat cand te afli asezat, cat si in picioare sau in timpul mersului. Daca practici vreun sport, opteaza intotdeauna pentru un echipament adecvat, pentru a limita aparitia accidentarilor.

Chiar daca nu faci sport de performanta, este important sa ai un stil de viata cat mai activ si sa faci miscare zilnic. Nu trebuie sa omiti nici alimentatia si sa consumi multe fibre, fructe si legume, astfel incat sa mentii o greutate sanatoasa. Deoarece stresul poate agrava mai multe suferinte, gaseste acele tehnici de relaxare care ti se potrivesc.

Durerea de coccis poate aparea sub mai multe intensitati si se poate manifesta usor diferit in functie de cauza. Daca resimti orice fel de disconfort, este recomandat sa mergi la medic pentru o investigatie, iar acesta iti va recomanda cea mai buna metoda de tratament pentru tine. Nu uita sa mentii mereu o pozitie corecta atat pe scaun, cat si in picioare.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor