Artrita reumatoida: cauze, simptome si tratament

29. 11. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Artrita reumatoida: cauze, simptome si tratament

 

Artrita este o afectiune reumatica destul de des intalnita care presupune inflamatia articulatiilor. Termenul este folosit si pentru a descrie numeroase alte boli de acest tip care pot afecta atat articulatiile cat si tesuturile din jurul acestora. Fiind o afectiune reumatica, aceasta se poate manifesta de cele mai multe ori prin durere, rigiditate si inflamatie la nivelul articulatiilor. In functie de tipul artritei, simptomele pot aparea treptat sau brusc si pot implica in unele cazuri mai multe organe din corp.
Cele mai des intalnite forme de artrita includ osteoartrita si artrita reumatoida, cea din urma implicand atat sistemul imunitar cat si mai multe organe din corp.

Ce este artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatoare de natura autoimuna care poate afecta atat articulatiile cat si alte parti ale corpului cum ar fi pielea, ochii, plamanii, inima si vasele de sange. Prin afectiune autoimuna se intelege atacul eronat al celulelor sanatoase din organism de catre propriul sistem imunitar. Spre deosebire de uzura in timp prezentata de osteoartrita, artrita reumatoida afecteaza direct captuseala articulatiilor provocand inflamatie dureroasa care poate rezulta in cele din urma la eroziune osoasa si diformitate articulara.

Cum se manifesta artrita reumatoida

Semnele si simptomele artritei reumatoide includ de cele mai multe ori durere si umflare a articulatiilor, rigiditatea acestora, in special dimineata sau dupa perioade lungi de inactivitate, si stare de oboseala. In faza incipienta artrita reumatoida tinde sa afecteze articulatiile mai mici ale corpului cum ar fi cele de la degetele mainilor si a picioarelor, progresand apoi odata cu trecerea timpului la articulatiile genunchilor, ale incheieturilor, ale coatelor si asa mai departe.
Anumite persoane cu artrita reumatoida pot prezenta si alte semne si simptome neasociate cu articulatiile. Acestea pot afecta ochii, pielea, inima, plamanii, glandele salivare, tesuturile nervoase etc.
Simptomele artritei reumatoide pot varia in functie de perioda in care se afla. Perioada de exacerbare prezinta o agravare a simptomelor in timp ce perioada de remisie este caracterizata prin diminuarea intensitatii lor pana in punctul de disparitie completa.

Care sunt cauzele artritei reumatoide

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca este cauzata de atacul eronat al tesuturilor sanatoase de catre propriul sistem imunitar. Cu toate acestea, chiar daca se stie ce este artrita reumatoida, nu se stie insa motivul si mecanismul declansator care poate duce la acest atac. In mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ataca bacterii, virusuri si alti patogeni externi, ajutand astfel la combaterea infectiilor.
Daca este prezenta artrita reumatoida, atunci inseamna ca sistemul imunitar trimite anticorpii formati sa atace atat captuseala articulatiilor cat si tesuturile din imprejurimi. Aceste atacuri duc la inflamarea membranei sinoviale care elibereaza la randul ei anumite chimicale. Cele din urma pot afecta oasele, cartilajul, tendoanele si ligamentele din jur. Daca artrita reumatoida nu este tratata, aceste chimicale pot duce gradual la pierderea formei articulatiei, putand duce intr-un final la distrugerea completa a acesteia. Chiar daca aceasta afectiune poate aparea la orice varsta (exista si artrita reumatoida juvenila), de cele mai multe ori aceasta tinde sa apara la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Cum se pune diagnosticul de artrita reumatoida

 

Artrita reumatoida: cauze, simptome si tratament

 

Deoarece nu exista un test specific pentru a evidentia prezenta artritei reumatoide, procesul de diagnosticare poate dura mai mult timp si poate implica multe analize si investigatii. La fel ca orice alta posibila afectiune, diagnosticarea artritei reumatoide incepe printr-un examen clinic general. Cu aceasta ocazie se verifica raza de miscare a articulatiilor, reflexele si forta musculara. De asemenea, se face si o anamneza, proces prin care medicul se va interesa de istoricul medical personal, familial, simptome etc. Daca in urma acestei consultatii medicul suspecteaza prezenta artritei reumatoide, el poate cere efectuarea in continuare a unor teste specifice:

Analize de sange

Chiar daca nu exista un test de sange care sa confirme/infirme prezenta artritei reumatoide, exista mai multe analize care pot oferi indicii mai clare cu privire la prezenta acestei afectiuni. De cele mai multe ori, analizele pentru artrita reumatoida includ:

  • rata de sedimentare a eritrocitelor (ERS sau VSH) - aceasta analiza poate verifica nivelul de inflamatie prezent in organism;
  • proteina C reactiva (CRP) - un alt tip de analiza care poate verifica nivelul de inflamatie;
  • hemoleucograma completa - analiza folosita atat pentru a verifica sanatatea generala cat si pentru a ajuta la inlaturarea altor posibile cauze care ar putea duce la aparitia simptomele prezentate. Hemoleucograma completa poate verifica si prezenta anemiei, fiindca anemia tinde sa fie des intalnita in randul persoanelor cu artrita reumatoida.

Radiografie

Daca analizele de sange nu au oferit informatii importante despre artrita reumatoida, medicul poate cere in continuare anumite teste imagistice pentru a observa atat tesuturile moi cat si posibilele modificari aduse oaselor.
Deoarece artrita reumatoida incipienta afecteaza doar tesuturile moi, tesuturi care nu pot fi evidentiate prin radiografie, acest test este folosit de obicei in cazurile cu artrita evoluata pentru a observa potentialele schimbari aduse oaselor (eroziunea osoasa). Tot cu ajutorul radiografiei medicul poate observa si reducerea distantei dintre oase, fapt care poate insemna degradarea articulatiei.

RMN

Pentru a detecta potentiala inflamatie a articulatiei, medicul poate opta pentru imagistica prin rezonanta magnetica sau IRM/RMN. Deoarece acest test poate identifica schimbari la nivelul tesuturilor moi ale articulatiei inainte de aparitia eroziunii osoase, RMN-ul poate fi folosit ca si un test de diagnostic.
Chiar daca aceasta metoda de investigatie este mai lenta si mai scumpa decat alte proceduri, rezultatele obtinute pot oferi informatii importante cu privire la starea articulatiilor si prezenta artritei reumatoide. Acest fapt este sustinut si de un studiu publicat in 2017 [1] care a concluzionat ca RMN-ul poate oferi informatii mai bune cu privire la articulatiile mici si mari, prezentand o senzitivitate si specificitate mai buna decat metodele cu ultrasunete.

Posibile complicatii

Artrita reumatoida poate creste riscul de aparitie a anumitor afectiuni si complicatii, mai ales daca nu este controlata corespunzator. Cele mai frecvente complicatii ale acestei afectiuni includ:

  • osteoporoza—afectiune care face oasele mai putin rezistente si mai predispuse la fracturare, riscul fiind mai crescut atat din cauza artritei reumatoide cat si din cauza anumitor medicamente folosite pentru a o trata.
  • sindromul de tunel carpian—afectiune caracterizata prin compresia nervului median la nivelul incheieturii, riscul de aparitie a acestei afectiuni fiind mai mare daca artrita reumatoida afecteaza articulatia incheieturii ducand astfel la inflamarea acesteia si la compresia nervului;
  • afectiuni pulmonare—persoanele cu artrita reumatoida pot prezenta un risc mai mare de inflamare si cicatrizare a tesuturilor pulmonare, fapt care poate duce la tulburari de respiratie progresive si dispnee.
  • infectii—acest risc este crescut atat din cauza artritei reumatoide cat si din cauza anumitor medicamente, ambele putand limita functionalitatea sistemului imunitar.

Tratamentul pentru artrita reumatoida

 

Artrita reumatoida: cauze, simptome si tratament

 

Tratamentul artritei reumatoide poate ajuta la reducerea inflamatiei, la ameliorarea durerii si la prevenirea sau incetinirea degradarii articulatiilor. Toate acestea pot avea ca rezultat o reducere a nivelului de dizabilitate si posibilitatea de a avea in continuare o viata activa.
Chiar daca nu exista un tratament bine definit care sa poata vindeca artrita reumatoida, tratamentul introdus din timp sub forma de medicamente, schimbari ale stilului de viata si multe altele poate ajuta la reducerea riscului de deteriorare a articulatiilor si la limitarea efectului afectiunii asupra corpului.

Medicamente antiinflamatoare si analgezice

Tipul de medicamente recomandate de catre medicul specialist poate varia in functie de severitatea simptomelor si de evolutia afectiunii. In general, insa, acesta va prescrie medicamente pentru artrita reumatoida menite sa incetineasca progresul bolii si medicamente menite sa amelioreze anumite simptome cum ar fi durerea. Cele din urma pot fi eliberate si fara reteta medicala. Tot din categoria medicamentelor care pot fi eliberate fara reteta medicala fac parte si anumite creme, geluri si alte medicamente menite sa amelioreze durerile articulare si cele musculare.

Miscare

Prin practicarea unor exercitii specifice se pot obtine atat o ameliorare a durerii prezentate cat si o imbunatatire a flexibilitatii articulatiilor si intarirea muschilor. Realizarea exercitiilor impreuna cu specialistii din domeniul terapiei prin miscare poate asigura o efectuare corecta a miscarilor si un program personalizat pentru fiecare caz in parte.
In functie de nevoile prezentate, sesiunile de exercitii si de miscare pot fi acompaniate si de alte forme de fizioterapie cum ar fi cea pasiva, caracterizata prin ameliorarea durerilor fara implicarea persoanei afectate (masaj, terapie cu temperaturi reci si calde etc).

Dieta

Dieta reprezinta un alt remediu pentru artrita reumatoida prin care se pot ameliora simptomele si inflamatia prezentate. In functie de fiecare caz in parte, medicul sau dieteticianul poate recomanda o „dieta antiinflamatoare" care include alimente bogate in acizi grasi omega-3 cum ar fi seminte de chia, somon, ton si nuci dar si alimente bogate in antioxidanti pentru reducerea inflamatiei: spanac, fasole, capsune, afine etc.
Asa cum exista alimente benefice pentru aceasta afectiune, exista insa si alimente interzise in artrita reumatoida. Printre acestea se numara cele care includ carbohidrati procesati sau grasimi saturate.
Deoarece artrita reumatoida poate fi gestionata eficient daca este tratata din timp, este recomandat un consult medical specializat daca exista simptome asociate cu aceasta afectiune sau daca exista factori care pot creste riscul de aparitie a artritei reumatoide cum ar fi varsta sau istoricul familial.


Referinte:

  1. Sudoł-Szopińska, Iwona, et al. “Rheumatoid Arthritis: What Do MRI and Ultrasound Show.” Journal of Ultrasonography, Medical Communications Sp. z O.o., Mar. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392548/.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor