Osteoartrita (osteoartroza): cauze, simptome, tratament

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
osteoartrita

Osteoartrita (osteoartroza) este una dintre cele mai comune forme de artrita, ce afecteaza persoane adulte din toata lumea. Frecvent a fost diagnosticata la articulatia genunchilor, mainilor, soldului si coloanei vertebrale. Osteoatrita apare in momentul in care cartilajul protector al articulatiilor se deterioreaza partial sau total. Tratamentul ofera ameliorarea simptomelor dureroase si redobandirea flexibilitatii, dar nimic nu mai poate reface cartilajul articular. 

Osteoartrita (osteoartroza) vizeaza unele modificari de structura la nivelul articulatiilor. O serie de factori de risc contribuie la aceasta afectiune, printre acestia amintim varsta, mostenirea genetica, leziunile si traumatismele, unele boli, dar si obezitatea. 

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita sau osteoartroza se regaseste in literatura de specialitate si sub alte denumiri, precum artroza degenerativa, boala degenerativa a articulatiilor sau osteoartrita hipertrofica.Osteoartrita este o artropatie cronica, reuneste mai multe afectiuni articulare cu cauze diferite si se manifesta prin deteriorarea cartilajului articular. Alaturi de subtierea pana la disparitie a cartilajului, la nivel articular au loc si alte modificari ce pot ajunge la hipertrofie osoasa, cu formare de osteofit.

Disparitia totala sau partiala a cartilajului inseamna ca are loc frecarea os pe os si acest fapt determina manifestarile caracteristice - durere, rigiditate, intepenire a zonei afectate, cu imposibilitatea realizarii sarcinilor zilnice. (1) 

Stii ce este cartilajul articular? Un tesut conjunctiv ferm, flexibil, cu o compozitie ce poate fi comparata cu cea a unui cauciuc. Cartilajul acopera capetele oaselor, este alcatuit din apa si proteine si are rol de a reduce frecarea in articulatii, amortizand socurile. Cand este supus unei presiuni, cartilajul se poate comprima, adica isi schimba forma pentru a proteja oasele. Deteriorarea cartilajului poate fi remediata chirurgical partial, dar aceasta nu inseamna ca vindecarea este rapida si nici ca se poate regenera. 

De regula, simptomele osteoartritei apar in timp, odata cu imbatranirea, boala progreseaza de-a lungul anilor, dar sunt si situatii in care afectiunea debuteaza brusc. Problemele in boala degenerativa a articulatiilor pot fi regasite la nivelul tuturor incheieturilor, insa frecvent, pot fi sesizate la genunchi, maini, solduri, coloana vertebrala, zona lombara, gat. (2)

Tipuri de osteoartrita

Osteoartrita primara

Este afectiunea generalizata, des intalnita, ce altereaza degetele de la maini, degetul mare, coloana vertebrala, genunchii, soldurile. 

Osteoartrita secundara

De regula vorbim de o anomalie preexistenta, cu leziuni sau traume repetitive, asa cum sunt cele din domeniul sportiv. Aici pot fi incluse: 

  • artrita inflamatorie - reumatoida, psoriazica sau guta;
    artrita infectioasa;
  • tulburari genetice ale articulatiilor - hipermobilitate articulara sau sindrom Ehlers-Danlos;
  • tulburari congenitale ale articulatiilor;
  • tulburari metabolice ale articulatiilor. (2)

Cauze ale aparitiei osteoartritei

Osteoartrita este o boala de uzura ce apare atunci cand cartilajul articular se deterioreaza partial sau total. Alaturi de aceasta alterare la nivelul cartilajului, apar modificari:

  • osoase;
  • deteriorarea tendoanelor, a ligamentelor si a tesuturilor conjunctive care tin articulatia si fac legatura dintre muschi si os;
  • inflamarea mucoasei articulatiilor. (3)

Exista o serie de factori de risc care conduc la osteoartrita:

  • inaintarea in varsta;
  • sexul - femeile sunt mai predispuse la aceasta boala fata de barbati;
  • persoanele supraponderale sau obeze exercita o presiune suplimentara la nivelul articulatiilor genunchiului si soldului. Tesutul adipos contribuie la cresterea proteinelor in si din jurul articulatiilor ceea ce se traduce in aparitia inflamatiilor;
  • traume si leziuni - ca urmare a unor accidentari la sala, fie pe fondul practicarii unor sporturi;
  • miscari repetitive - sporturile si activitatile care presupun aceleasi miscari ce se repeta de mai multe ori pe zi timp de ani buni pot contribui la osteoatrita;
  • mostenirea genetica;
  • deformari ale oaselor;
  • unele boli metabolice - diabet, hematocromatoza - acumulare lenta de fier in organism. (3)

Simptome in osteoartrita

Simptome in osteoartrita
  • Dureri articulare la inceput usoare apoi tot mai intense;
  • Articulatii intepenite;
  • Sensibilitate crescuta;
  • Pierderea flexibilitatii;
  • Spasm muscular;
  • Contractura;
  • Blocarea mecanica a articulatiilor;
  • Deformari si subluxatii;
  • Rotire anormala in urma careia se aud pocnituri si trosnituri;
  • Inflamatia tesuturilor moi cu umflatura si senzatie de caldura locala;
  • Pinteni ososi sau osteofite - bucati suplimentare de os ce apar in jurul articulatiei afectate. (1), (3)

Tratamentul in osteoartrita

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este recomandat alaturi de terapia fizica. Medicul iti poate prescrie medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, relaxante musculare, corticosteroizi, injectii cu acid hialuronic sau cu steroizi pentru a diminua inflamatia si durerea, analgezice si antidepresive ce au rol de a lupta cu durerile cronice. Medicul iti va comunica daca aceste produse au efecte secundare si la ce trebuie sa fii atent. (1), (2)

Suplimentele alimentare pentru articulatii, oase si muschi pot fi indicate de medic pentru ameliorarea durerilor si imbunatatirea functiei articulatiilor. 

Terapie fizica

Terapeutul iti poate realiza exercitii personalizate pe care le vei putea efectua si la domiciliu, pentru ca muschii sa se intareasca, pentru reducerea durerii si cresterea flexibilitatii. Uneori poti primi indicatie pentru a practica inot, alteori poate fi eficient si suficient mersul pe jos. (3)

Terapie ocupationala

Un specialist in aceasta terapie te va ajuta sa faci fata sarcinilor zilnice, fara a exercita presiune suplimentara pe articulatiile afectate. (3)

Stimularea nervoasa electrica transcutanata

Curentul electric de joasa tensiune poate oferi rezultate in ceea ce priveste ameliorarea durerii articulare de scurta durata. (3)

Interventie chirurgicala

Operatia de inlocuire a soldului sau cea de realiniere a oaselor ofera ajutor in cazurile in care deformarile osoase au dus la alterarea oaselor si la aparitia osteoartritei. (3)

Terapii complementare

Masajul, acupunctura, yoga aduc ameliorarea durerilor articulare, dar si o redobandire a flexibilitatii miscarilor. (1)

Schimbarea stilului de viata

Dieta poate fi o varianta pentru a slabi si a ajunge la o greutate normala, alaturi de pastrarea unui stil de viata sanatos, cu alimente benefice conditiei tale, alaturi de miscare fizica regulata, odihna de calitate si hidratare corespunzatoare. 

Poti opta pentru comprese reci sau calde pe articulatii, pentru calmarea durerilor si reducerea inflamatiilor, dar si pentru utilizarea unor branturi ortopedice pentru un confort sporit al picioarelor. 

Pentru persoanele varstnice, dispozitivele medicale de asistenta, precum un baston sau un cadru pot oferi sprijin pentru ameliorarea stresului articulatiilor. (3)

Acest material este informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Daca te confrunti cu dureri articulare si crezi ca ai osteoartrita (osteoartroza), mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

  1. Osteoarthritis (OA) - https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa
  2. Osteoarthritis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5599-osteoarthritis
  3. Osteoarthritis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

Iti recomandam si:

  • Afectiunile articulatiilor: Artrite si artroze

    Afectiunile articulatiilor: Artrite si artroze

    · 3 minute de citit
    Artritele si artrozele sunt boli comune ale oaselor care afecteaza mobilitatea si starea de bine. Afla acum cum poti identifica si trata artritele si artrozele. 
  • Hemocromatoza idiopatica este o afectiune care se manifesta prin acumulare lenta de fier in organism de-a lungul mai multor ani. Daca nu este tratata, aceasta supraincarcare cu fier poate afecta organe interne cum ar fi ficatul, pancreasul, inima dar si articulatiile.
  • Osteofitele se mai numesc pinteni ososi, ciocuri osoase sau ciocuri de papagal si sunt excrescente osoase care se dezvolta cel mai adesea in apropierea articulatiilor. Afectiunea care consta in aparitia osteofitelor se numeste osteofitoza si se dezvolta mai ales dupa 60 de ani, dar aceasta nu este o regula, adultii tineri pot dezvolta de asemenea osteofite.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor