Scolioza: Cauze, simptome, tratament

11. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 15 minute de citit
Femeie cu scolioza

 

Scolioza duce la curbarea intr-o parte a coloanei vertebrale, iar aceasta curbura se poate produce fie la nivelul coloanei vertebrale superioare, fie in partea inferioara a spatelui.

Scolioza este o afectiune mai frecventa in copilarie sau in adolescenta, adica atunci cand organismul este in crestere si este mai frecventa la femei decat la barbati. Nu intotdeauna scolioza este vizibila. Exista insa situatii in care pacientul cu scolioza are umerii sau soldurile inegale din cauza coloanei vertebrale. In cele mai multe cazuri, pacientul nu are nevoie de tratament, pentru ca afectiunea nu progreseaza. Cu toate acestea, in unele situatii, medicul recomanda kinetoterapie, iar in cazurile grave poate sa se ajunga la interventie chirurgicala. Daca afectiunea este severa, dar nu este tratata adecvat, se poate ajunge la complicatii precum: 

  • dureri cronice; 
  • dificultati respiratorii;
  • capacitate redusa de miscare. 

In acest articol oferim o imagine de ansamblu asupra scoliozei, inclusiv tipurile de scolioza, cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni.

Ce este scolioza

Pacientul cu scolioza prezinta o curbura a coloanei vertebrale in forma de C sau S. Pentru ca un medic sa diagnosticheze un caz de scolioza, este necesar ca aceasta curbura sa fie de cel putin 10 grade. Scolioza poate aparea la orice varsta, dar se manifesta mai ales intre 10-12 ani, sau in timpul adolescentei. Afectiunea este foarte rara la sugari, dar poate afecta bebelusii inainte de implinirea varstei de 3 ani (1).

Nu exista o cauza clar stabilita a scoliozei (scolioza idiopatica este termenul medical folosit in cazul in care nu este identificata o cauza anume a afectiunii). In unele situatii, scolioza poate fi asociata cu paralizia cerebrala, distrofia musculara, spina bifida (1). Exista si cazuri in care scolioza este o anomalie din nastere.

Tipuri de scolioza

 

Tipuri de scolioza

 

Scoliosis Association din Marea Britanie descrie 7 tipuri principale de scolioza (1):

  • scolioza congenitala;
  • scolioza cu debut precoce;
  • scolioza idiopatica; 
  • scolioza degenerativa;
  • scolioza neuromusculara;
  • cifoza lui Scheuermann;
  • scolioza sindromica.

Literatura medicala mentioneaza 2 categorii generale de scolioza:

Scolioza structurata

Scolioza structurata inseamna ca pacientul are o curbura permanenta, iar aceasta este cauzata de o afectiune medicala sau un traumatism. Scolioza structurala este, de departe, cea mai frecventa categorie de scolioza. Acest tip de scolioza afecteaza structura coloanei vertebrale si este considerata permanenta, cu exceptia cazului in care pacientul primeste tratament. Scolioza structurala este considerata o forma mai grava, deoarece curbura nu se indreapta de la sine si poate avea ca rezultat potential o deformare mai mare a coloanei vertebrale.

Scolioza nestructurata

In cazul acestui tip de scolioza, curbura este temporara, iar coloana vertebrala este normala din punct de vedere structural. Acest tip de scolioza se mai numeste si scolioza functionala, este rezultatul unei cauze temporare si implica doar o curbura laterala a coloanei vertebrale (fara rotatia acesteia). Structura coloanei vertebrale este inca normala. Daca pacientul cu scolioza nestructurala trebuie sa se aplece in fata sau sa se intinda, curbura scoliozei dispare in timp ce este mentinuta aceasta pozitie (1).

Clasificarea scoliozei structurate

Exista mai multe tipuri de scolioza structurata:

Scolioza idiopatica

Scolioza idiopatica reprezinta aproximativ 8 din 10 cazuri de scolioza. Acest tip de scolioza se prezinta de obicei in timpul adolescentei, dar poate incepe si mai devreme. Pana in prezent, nu se cunoaste cauza acestui tip de scolioza. Unele cercetari indica faptul ca genetica ar putea juca un rol, dar este probabil sa fie implicati si alti factori, motiv pentru care inca se fac cercetari.

Scolioza degenerativa

Scolioza degenerativa (scolioza adultului) este o afectiune frecventa, care apare mai tarziu in viata, pe masura ce articulatiile coloanei vertebrale degenereaza. In general, scolioza degenerativa se dezvolta la persoanele trecute de 50 de ani si este mai frecventa la femei.

Scolioza neuromusculara

Scolioza neuromusculara se dezvolta uneori la persoanele care prezinta probleme motorii, din cauza unei afectiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara sau paralizia cerebrala. Acest tip de scolioza mai este numit si scolioza miopatica. 

Scolioza congenitala

Scolioza congenitala se dezvolta in uter si se manifesta in copilarie. In majoritatea cazurilor, curbura coloanei vertebrale trebuie corectata chirurgical. Rareori, scolioza este cauzata de o leziune vertebrala sau de o tumoare. De obicei, pacientii care sunt mai tineri (8-11 ani) decat pacientii tipici cu scolioza vor prezenta simptome precum durere, amorteala si o curbura a coloanei toracice spre stanga. Medicul poate solicita teste de diagnostic suplimentare, cum ar fi un test imagistic cu rezonanta magnetica nucleara (RMN), pentru a exclude posibilitatea unei tumori spinale sau a altor leziuni care ar putea fi cauza acestui tip de scolioza.

Diferite modele si tipuri de curbura a scoliozei

Scolioza este adesea descrisa ca o afectiune complexa si misterioasa, nu doar din cauza diferitelor tipuri bazate pe cauzalitate si severitate, ci si din cauza numeroaselor modele/tipuri de curbura diferite ale acestei afectiuni. Cand este privita din lateral, o coloana vertebrala sanatoasa are forma de „S” si va parea dreapta cand este privita din fata si/sau din spate. Curbura sanatoasa si naturala a coloanei vertebrale o face mai puternica, mai flexibila si mai capabila sa absoarba si sa distribuie mai bine stresul mecanic aparut in timpul miscarii. Exista trei sectiuni principale ale coloanei vertebrale: 

  • cervicala (gat);
  • toracica (partea de mijloc/superioara a spatelui);
  • lombara (partea inferioara a spatelui).

In timp ce scolioza se poate dezvolta in oricare dintre aceste sectiuni ale coloanei vertebrale, ea afecteaza cel mai frecvent sectiunile toracica si lombara. Iata care sunt tipurile de curbura ale scoliozei care pot aparea:

  • scolioza toracica: apare atunci cand curba se dezvolta in sectiunea medie/superioara a coloanei vertebrale toracice si este cea mai frecventa localizare a curburii. Coloana toracica este cea mai lunga sectiune vertebrala formata din corpurile vertebrale T1 - T12. O caracteristica a scoliozei toracice este dezvoltarea unui arc costal, deoarece curbura nefireasca a coloanei vertebrale poate afecta cutia toracica, distorsionand pozitia acesteia si iesind mai mult pe o parte decat pe cealalta. In plus, aceasta localizare a curburii este frecvent asociata cu umeri inegali si/sau cu un picior care pare mai lung decat celalalt.
  • scolioza lombara: implica dezvoltarea unei curburi nefiresti a coloanei vertebrale in partea inferioara a spatelui. Deoarece scolioza lombara introduce forte inegale in partea inferioara a corpului, este cunoscuta ca fiind cauza unor solduri si lungimi inegale ale picioarelor. In plus, la adulti, scolioza lombara poate duce la complicatii precum sciatica, deoarece nervul sciatic porneste din partea inferioara a spatelui si se extinde in josul feselor, in partea din spate a piciorului si in picior. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp si, in functie de gradul de afectare a acestuia, durerile de spate pot varia de la usoare la debilitante. Atunci cand scolioza lombara se dezvolta mai tarziu in viata, aceasta poate fi clasificata ca fiind degenerativa, deoarece coloana lombara trebuie sa suporte cea mai mare greutate si, ca atare, este cea mai vulnerabila la degenerarea/deteriorarea coloanei vertebrale.
  • scolioza toracolombara: curbura nefireasca a coloanei vertebrale se dezvolta in partea inferioara a coloanei toracice si in partea superioara a coloanei lombare si, deoarece curba scoliotica se intinde pe doua sectiuni ale coloanei vertebrale, este cunoscuta sub numele de scolioza combinata. Curburile care implica ambele vertebre ale coloanei vertebrale (toracice si lombare) sunt asociate cu scolioza congenitala si/sau neuromusculara si, desi scolioza toracolombara este diagnosticata si la barbati, ea este mai frecventa la femei.
  • dextroscolioza: este considerata o curbura tipica a scoliozei, deoarece se apleaca spre dreapta. In functie de gravitatea afectiunii, dextroscolioza poate face coloana vertebrala sa aiba o forma exagerata de „S” sau o forma de „C”. Dextroscolioza poate fi diagnosticata la orice varsta, indiferent de sex, dar este cel mai frecvent intalnita la adolescente.
  • levoscolioza: este considerata o curbura atipica de scolioza, deoarece se indoaie spre stanga, spre inima. Levoscolioza este frecvent asociata cu scolioza congenitala, neuromusculara si/sau traumatica.

Cauzele scoliozei

Cauza scoliozei nu poate fi intotdeauna determinata, dar ceea ce se cunoaste este faptul ca variaza in functie de tipul afectiunii. Cel mai frecvent tip este scolioza degenerativa (curbele coloanei se manifesta pe masura inaintarii in varsta) (3). Cauzele comune care pot fi identificate de medic sunt (2): 

  • paralizia cerebrala: afecteaza miscarea, invatarea, auzul, vederea, gandirea.
  • afectiuni neuromusculare: afecteaza nervii si muschii. Poate fi vorba despre poliomielita, distrofie musculara.
  • malformatii congenitale: congenital inseamna ca afectiunea este prezenta de la nastere. Scolioza este rara la nastere, dar poate aparea daca oasele coloanei vertebrale se dezvolta anormal. 
  • leziuni ale coloanei vertebrale, infectii.
  • gene specifice: se crede ca exista o gena anume care joaca un rol important in dezvoltarea scoliozei.
  • lungimea piciorului: daca un picior este mai lung decat celalalt este posibil ca persoana sa dezvolte scolioza.
  • osteoporoza: poate provoca scolioza datorita degenerarii osoase.
  • postura incorecta.
  • purtarea rucsacului, sau a gentii pe un umar.

Factorii de risc in cazul scoliozei

Factorii de risc care pot duce la dezvoltarea scoliozei sunt (6):

  • varsta: semnele si simptomele incep din adolescenta;
  • sex: fetele si baietii dezvolta scolioza in acelasi ritm, dar fetele prezinta un risc mai mare de agravare a curbei;
  • istoric medical familial: nu este obligatoriu ca persoanele care au scolioza sa aiba astfel de cazuri in familie.

Simptomele scoliozei

Cele mai multe cazuri de scolioza la adulti si copii nu provoaca simptome, dar exista situatii in care durerea se poate manifesta. Durerile de spate apar din mai multe motive:

  • artrita (artrita juvenila);
  • incapacitatea de a sta in pozitia verticala;
  • slabiciunea musculaturii de baza;
  • de asemenea, durerile se pot manifesta daca exista presiune asupra nervilor coloanei lombare (dureri lombare). 

Scolioza poate duce la modificari in organism (3):

  • pierderea inaltimii;
  • alinierea neuniforma a pelvisului si soldurilor;
  • dificultati de respiratie, pentru ca plamanii nu au loc sa se extinda. Datorita modificarilor in ceea ce priveste forma si dimensiunea toracelui, scolioza afecteaza in unele situatii functia pulmonara (5);
  • intregul corp se inclina intr-o parte.

Simptomele scoliozei la bebelusi

La bebelusi, simptomele scoliozei includ:

  • o deformare intr-o parte a pieptului;
  • probleme cu inima si plamanii, ceea ce duce la dificultati de respiratie si dureri in piept;
  • statul in pozitie culcata cu corpul curbat intr-o parte (2).

In cazul in care un copil nu primeste tratamentul adecvat sau la timp pentru scolioza, acesta prezinta risc crescut sa manifeste afectarea functiei cardiace si pulmonare mai tarziu in viata (1).

Simptomele scoliozei la adolescenti

Cea mai frecventa forma de scolioza apare in adolescenta si este cunoscuta sub numele de scolioza idiopatica adolescentina. Aceasta poate afecta persoanele cu varsta cuprinsa intre 10-18 ani. Simptomele pot include:

  • capul poate aparea putin descentrat;
  • coastele de pe fiecare parte pot avea inaltimi usor diferite;
  • un sold poate fi mai proeminent decat celalalt;
  • este posibil ca hainele sa nu fie uniforme pe corp;
  • un umar sau omoplat poate fi mai inalt decat celalalt;
  • persoana are tendinta de a se inclina intr-o parte;
  • picioarele pot avea lungimi usor diferite;
  • unele tipuri de scolioza pot provoca dureri de spate, dar de obicei acestea nu sunt foarte dureroase.

Cand este nevoie de consult medical

Este recomandat sa fie consultat medicul daca exista suspiciunea ca o persoana are scolioza. Chiar daca nu este ceva grav, este mai bine sa existe parerea unui specialist. Medicul de familie poate examina pacientul si-l poate trimite la medicul specialist pentru stabilirea diagnosticului, efectuarea unor investigatii si identificarea optiunilor de tratament (4). 

Complicatiile scoliozei

Chiar daca in cele mai multe cazuri pacientii prezinta o forma usoara de scolioza, afectiunea poate provoca uneori complicatii precum:

  • probleme cu respiratia: in cazul scoliozei severe, coastele pot pune presiune pe plamani, ceea ce face face mai dificila respiratia;
  • probleme de spate: persoanele cu scolioza sunt mai susceptibile sa aiba dureri cronice de spate;
  • modificari ale corpului: solduri si umeri inegali, coaste proeminente (6). Persoanele care au scolioza sunt constiente de aspectul lor.

Stabilirea diagnosticului in cazul scoliozei 

Consult fizic

Primul pas pe care medicul il face pentru a vedea daca pacientul are sau nu scolioza este consultul fizic. Medicul examineaza spatele, in timp ce pacientul sta cu bratele in lateral. Medicul verifica curbura coloanei vertebrale si daca umerii si zona taliei sunt simetrice. De asemenea, medicul poate solicita pacientului sa se aplece in fata, pentru a identifica orice curbura in partea superioara si inferioara a spatelui. Se pot solicita teste imagistice, pentru a vedea mai bine pozitia coloanei vertebrale. 

Teste imagistice

Testele imagistice pe care medicul le poate recomanda sunt: 

  • radiografie: se obtine o imagine a coloanei vertebrale;
  • rezonanta magnetica nucleara (RMN): testul utilizeaza unde radio si magnetice si se obtin imagini detaliate a oaselor si tesutului din jur;
  • tomografie computerizata (CT): cu ajutorul razelor X se obtin imagini 3D a corpului;
  • scintigrafie osoasa: este un test care evidentiaza anomaliile coloanei vertebrale.

Optiunile de tratament pentru scolioza

 

Tratament pentru scolioza

 

Tratamentul pentru scolioza depinde de numerosi factori:

  • gradul de curbura a coloanei vertebrale;
  • varsta (daca pacientul se afla in perioada de crestere);
  • tipul curburii;
  • tipul scoliozei.

Corsetarea

Corsetarea poate fi de 2 feluri: 

  • corsetare full-time: corsetul poate fi purtat intre 16-23 de ore pe zi. Ideea este aceea ca trebuie purtat tot timpul, mai putin in timpul dusului, ingrijirii pielii si exercitiilor fizice.
  • corsetare pe timp de noapte: corsetul trebuie purtat cel putin 8 ore pe noapte.

Alegerea intre cele doua tipuri de corset se face in functie de dimensiunea si locatia curbelor coloanei, precum si de ceea ce este pacientul dispus sa faca. Unii doctori considera ca purtarea corsetului pe timp de noapte este mai eficienta, pacientii sunt mai dispusi sa-l poarte. Pe de alta parte, ceea ce se stie este ca purtarea corsetului pe tot parcursul zilei este mai eficienta, in conditiile in care corsetul este purtat conform instructiunilor (2). Nu exista un consens medical cu privire la tipul de corset care trebuie recomandat. In general, pentru curburi mai mici de 35 de grade se recomanda purtarea corsetului numai pe vreme de noapte. Pentru curburi mai mari de 35 de grade se recomanda purtarea unui corset pe tot parcursul zilei. 

Interventia chirurgicala

In mod normal, operatia este recomandata in cazul unei curburi mai mari de 40 de grade. Daca exista un diagnostic de scolioza si daca simptomele afecteaza viata de zi cu zi a pacientului atunci medicul poate recomanda interventia chirurgicala.

Fuziunea spinala este operatia standard in cazul scoliozei. Chirurgul foloseste o grefa osoasa, tija si suruburi pentru a fuziona vertebrele. Tija ajuta la mentinerea coloanei intr-o pozitie dreapta. La un moment dat, grefa osoasa si vertebrele se contopesc. La copii, tijele pot fi ajustate pe masura ce acestia inainteaza in varsta.

Riscurile interventiei chirurgicale:

  • sangerare excesiva;
  • recuperare prelungita;
  • durere.

Managementul durerii in cazul scoliozei

Exista terapii care ajuta la gestionarea durerii in cazul scoliozei, dar aceste strategii nu corecteaza scolioza in sine:

  • exercitii: exercitiile fizice nu pot rezolva problema, dar sunt importante pentru starea de bine a pacientului si de asemenea il ajuta sa se mentina mai flexibil;
  • medicamente: unele medicamente precum acetaminofenul, sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii. Trebuie discutat cu medicul despre optiunile de reducere a durerii si inflamatiei. 

Rezumat

  • Scolioza presupune o curbura anormala a coloanei vertebrale. Afectiunea se dezvolta in copilarie sau adolescenta. 
  • Cauza scoliozei este necunoscuta. 
  • Metodele de tratament ajuta la ameliorarea afectiunii.
  • Se recomanda consult medical in cazul in care se suspecteaza un caz de scolioza, pentru ca tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea complicatiilor. 
  • Tratamentul chirurgical poate imbunatati calitatea vietii pacientului si ajuta la gestionarea durerii. 
  • Perspectiva pe termen lung in ceea ce priveste scolioza depinde de cat de severa este curbura spatelui. Pentru cazurile usoare pana la moderate, afectiunea nu interfereaza activitatile de zi cu zi. Persoanele care prezinta forme severe de scolioza pot suferi unele limitari fizice.
  • Mentinerea unei greutati corporale normale si asigurarea unui program regulat de exercitii fizice ajuta la ameliorarea simptomelor asociate scoliozei.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele recomandate pentru scolioza pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile afectiunii difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today, „Everything you need to know about scoliosis”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/190940
  2. Healthline, „Everything you need to know about scoliosis”: https://www.healthline.com/health/scoliosis
  3. Cleveland Clinic, „Adult scoliosis”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15837-adult-scoliosis
  4. NHS, „Scoliosis”: https://www.nhs.uk/conditions/scoliosis/
  5. American Association of Neurological Surgeons”: https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Scoliosis
  6. Mayo Clinic, „Scoliosis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor