Ceapa - beneficii, proprietati, contraindicatii

17. 8. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 4 minute de citit

Ceapa alba

Ceapa se consuma in foarte multe modalitati, fiind nelipsita dintr-o varietate de mancaruri. Stii insa ce beneficii poate aduce sanatatii, care sunt proprietatile sale, dar si cand se recomanda evitarea acesteia? Te invitam sa afli toate aceste informatii in cele ce urmeaza.

Beneficiile consumului de ceapa

Potentialele beneficii ale consumului de ceapa au la baza in special continutul ridicat de antioxidanti si de compusi in alcatuirea carora intra si sulful. Nutrientii din aceasta leguma au efect antiinflamator si sunt relationati, printre altele, cu imbunatatirea sanatatii oaselor, reducerea riscului de cancer, scaderea nivelului glicemiei. [1]

Iata cum te poate ajuta ceapa atunci cand este introdusa intr-o dieta echilibrata:

Contribuie la sanatatea sistemului osos

Osteoporoza este o problema de sanatare frecventa, in special in randul femeilor aflate la menopauza. Cu ajutorul unei diete sanatoase, se poate preveni aceasta afectiune. Potrivit unui studiu la care au luat parte femei cu varsta de peste 50 de ani, consumul obisnuit de ceapa este asociat cu densitatea osoasa. 

Mai multe cercetari indica faptul ca aportul nutrientilor din unele fructe, ierburi aromatice si legume, printre care si ceapa, pot contribui la lupta impotriva pierderii densitatii oaselor la femeile aflate la postmenopauza. [1]

Poate fi utila in lupta contra cancerului

Multe tipuri de ceapa contin elemente care ajuta in lupta impotriva cancerului. Sunt printre alimentele cu cel mai ridicat continut de quercetina, un nutrient cunoscut pentru faptul ca este util contra elementelor care pot duce la dezvoltarea cancerului. O dieta bogata in quercetina este asociata cu un risc mai redus de a face cancer pulmonar. [2]

Reduce riscul de a face boli cardiovasculare si infarct

Ceapa contine compusi sulfurici care ii ofera aroma intensa si mirosul intepator, dar care au rol si in reducerea nivelului de colesterol din corp. De asemenea, pot duce la eliminarea cheagurilor de sange, diminuand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a infarctului. Pentru un efect sporit, se recomanda consumul de ceapa cruda, in loc de gatita, deoarece astfel compusii sulfurici ofera beneficii mai mari.

Are rol in gestionarea diabetului zaharat

Atat quercetina, cat si compusii sulfurici din ceapa sunt cunoscuti pentru faptul ca sprijina producerea insulinei, ceea ce inseamna ca aceasta leguma este o alegere care ii poate ajuta pe cei care sufera de diabet zaharat

Ajuta in scaderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer

Flavonoizii care se gasesc in plante sunt din abundenta in ceapa. In urma unui studiu s-a descoperit ca o dieta de lunga durata care este bogata in flavonoizi scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer

Proprietati

Ceapa rosie

Ceapa este utilizata pentru a oferi savoare mancarurilor sau este consumata drept garnitura si poate fi gatita in nenumarate moduri, de exemplu, prajita, coapta, fiarta, pe grill, sotata, sub forma de pudra si se poate consuma si in stare cruda. Aceasta exista in multe variante, forme si nuante, iar cele mai cunoscute tipuri sunt alba, galbena si rosie. Aroma cepelor cuprinde atat versiuni mai dulci, cat si iuti, in functie de varietate si sezon. 

Ceapa cruda are un continut scazut de calorii - doar 40 la o suta de grame. In stare proaspata, contine 89% apa, 9% carbohidrati si 1.7% fibre, cu mici cantitati de proteine si grasimi. Iata ce se afla in o suta de grame de ceapa cruda:

  • 40 de calorii;
  • 89% apa;
  • 9.3 grame de carbohidrati;
  • 4.2 grame de zaharuri;
  • 1.7 grame de fibre;
  • 1.1 grame de proteine;
  • 0.1 grame de grasime. [1]

Ceapa este o sursa buna si de vitamina C, vitamina B6, potasiu, mangan si cupru. [2]

Contraindicatii 

Consumul de ceapa implica si cateva aspecte care pot crea disconfort. De pilda, poate face respiratia neplacuta, iar in cazul unor persoane, ceapa este contraindicata.

Unele persoane pot fi intolerante sau alergice la ceapa. Cazurile de alergii se intalnesc rar, dar intoleranta la ceapa cruda se intalneste frecvent, iar printre simptomele acesteia se afla disconfort stomacal, arsuri stomacale si flatulenta. Este posibil ca anumite persoane sa manifeste reactii alergice la atingerea cepei, indiferent daca au sau nu alergie si cand o consuma. [2]

Exista persoane care pot manifesta intoleranta la carbohidratii si fibrele din ceapa, astfel ca le este contraindicata. Acestea se pot confrunta cu simptome digestive neplacute, precum meteorismul digestiv, crampe abdominale, flatulenta si diaree. 

Daca nu ai alergie sau intoleranta la ceapa, o poti integra intr-o dieta sanatoasa. Acorda atentie hidratarii, odihneste-te indeajuns de mult si fa-ti controalele de rutina, pentru a te asigura ca totul este in regula. Daca nu stii cu siguranta daca ai sau nu alergie ori intoleranta la ceapa, discuta cu un medic alergolog.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de referinta:

1. Bjarnadottir, Adda. “Onions 101: Nutrition Facts and Health Effects.” Healthline, Healthline Media, 8 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/onions#:~:text=Onions%20contain%20antioxidants%20and%20compounds,and%20protect%20against%20blood%20clots, accesat la 10 august 2022;

2. Contributors, WebMD Editorial. “Onions: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-onions, accesat la 10 august 2022.