Glicemia: Ce este si care sunt valorile normale?

Glucoza este un cuvant de provenienta greceasca - glycos - , care inseamna “dulce”. Glucoza este un tip de zahar care se obtine din alimentele mancate, corpul uman folosindu-l pentru a produce energie. Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. In cele ce urmeaza, va prezentam ce este glicemia, care sunt valorile normale ale acesteia in functie de conditia de sanatate a persoanei.

Cuprins:

  • Ce este glicemia?
  • Care sunt valorile normale ale glicemiei?
  • Cum se testeaza valoarea glicemiei?
  • Ce informatii furnizeaza valoarea glicemiei despre starea de sanatate?

Ce este glicemia?

Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange, adica nivelul zaharului din sange. Substantele care intra in categoria zaharuri/zaharide sunt: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza, glucoza fiind cea mai importanta sursa de energie.

Digestia zaharului si a amidonului din alimentatie se face prin fermenti salivari, pancreatici si intestinali din a caror descompunere rezulta glucidul numit glucoza care traverseaza peretele intestinului, ajungand in sange ca glucoza necesara organismului.

Concentratia glucozei in sange - glicemia - este in mod normal 70-120 mg la 100 ml sau 70-120 mg/dl. Valorile pot varia in functie de metoda de laborator utilizata.

Cateva aspecte importante legate de variatiile valorilor glicemiei:

  • Glicemia este mai ridicata in cazul seniorilor, ajungand pana la 180 mg/dl.
  • Glicemia este cu 15-20% mai mica in cazul femeilor insarcinate.
  • Glicemia poate sa scada sub 65 mg/dl, instalandu-se hipoglicemia.
  • Glicemia poate sa creasca la valori de peste 125 mg/dl, instalandu-se hiperglicemia.
  • Diabetul apare in cazul in care organismul elimina glucoza fara a o putea folosi eficient.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de:

  • tipul de alimentatie,
  • varsta persoanei,
  • starea de sanatate,
  • activitatea fizica desfasurata,
  • factori genetici,
  • nivelul de stres si oboseala,
  • tratamente medicamentoase,
  • momentul din zi la care se masoara – dupa masa se inregistreaza o crestere a valorilor.

In cazul adultilor, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

Momentul zileiValori normale ale glicemiei pentru persoane sanatoaseValori normale ale glicemiei pentru persoane cu diabet
Pe nemancate (8 ore)Sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl)Sub 100 mg/dl
Inainte de masaSub 100 mg/dl (70–99 mg/dl)70–130 mg/dl
1–2 ore dupa servirea meseiSub 140 mg/dl
(intre 70-130 mg/dl)
Sub 180 mg/dl
La culcare 100-140 mg/dl

Sursa: https://www.webmd.com/diabetes/guide/normal-blood-sugar-levels-chart-adults

In cazul femeilor insarcinate, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

Momentul zileiValori normale ale glicemiei pentru femei insarcinate sanatoaseValori normale ale glicemiei pentru femei insarcinate cu diabetValori normale ale glicemiei in cazul diabetului de sarcina sau gestational
Inainte de masa69-75 mg/dl60-99 mg/dl95 mg/dl
1–2 ore dupa servirea mesei105-108 mg/dlSub 140 mg/dl120 mg/dl

Sursa:

https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes-guide/normal-blood-sugar-levels-chart-pregnant-women

In cazul copiilor diabetici, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

Momentul zileiValori normale ale glicemiei pentru copii diabetici sub 6 aniValori normale ale glicemiei pentru copii diabetici de 6-12 aniValori normale ale glicemiei pentru copii diabetici de 13-19 ani
Pe nemancate (8 ore)80-100 mg/dl80-180 mg/dl70-150 mg/dl
Inainte de masa100-180 mg/dl90-180 mg/dl 90-130 mg/dl
1–2 ore dupa servirea mesei Aproximativ 150 mg/dlAproximativ 150 mg/dl

Sursa: https://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes-guide/normal-blood-sugar-levels-chart-young-kids-infants-toddlers

Atentie! Prezentarea are un caracter informativ. In cazul in care va confruntati cu probleme legate de nivelul glicemiei in sange, trebuie sa va adresati unui medic care sa investigheze cazul dumneavoastra specific.

Cum se testeaza valoarea glicemiei?

Testarea glicemiei se poate efectua aleatoriu, prin probe de sange a jeun - pe stomacul gol sau dupa-masa, adica postprandial, valorile fiind interpretate in relatie cu declansarea posibila a unei forme de diabet. Testarea se face la recomandarea medicului.

Se pot recolta 4 tipuri de probe:

  • Glucoza plasmatica/serica determinata a jeun,
  • Glucoza serica determinata la 2 ore postprandial,
  • Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata aleatoriu,
  • Glucoza plasmatica/serica determinata in cadrul testului de toleranta la glucoza - la 2 ore dupa administrarea a 75g glucoza.

In general, testul recomandat pentru screeningul diabetului este glicemia a jeun din sange venos - plasma sau ser.

Glucometrul este aparatul specific folosit pentru monitorizarea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet.

De asemenea, se poate utiliza testul A1c - hemoglobina glicata, marker al controlului glicemic - de cel putin doua ori pe an, pentru a analiza media glicemiei in ultimele 2-3 luni. Testul A1c exprima indirect valoarea medie a glicemiei, acest fapt comportand limitari.

Frecventa de testare a nivelului glicemiei in sange depinde de starea de sanatate a persoanei.

In cazul persoanelor sanatoase recomandarile sunt:

  • Pana la varsta de 45 de ani, nivelul glucozei in sange se masoara la recomandarea medicului.
  • Analiza se efectueaza la fiecare trei ani dupa varsta de 45 de ani.

In cazul persoanelor care sufera de diabet recomandarile sunt:

  • Tip 1, adult: se verifica cel putin de doua ori pe zi, de pana la 10 ori.
  • Tip 1, copil: se verifica de cel putin patru ori pe zi.
  • Tip 2, persoanele care iau insulina sau alte medicamente de management: Frecventa recomandata de testare variaza in functie de doza de insulina si utilizarea oricaror medicamente suplimentare.
  • Tip 2, atunci cand exista un risc scazut de zahar din sange scazut: de cele mai multe ori testele zilnice nu sunt necesare.
  • Gestational: persoanele care urmeaza un tratament cu insulina ar trebui sa efectueze teste pe nemancate, inainte de mese, si 1 ora dupa mese.

Ce informatii furnizeaza valoarea glicemiei despre starea de sanatate?

Interpretarea rezultatelor depinde mai ales de conditia de sanatate a persoanei si de varsta.

O persoana cu niveluri foarte mari sau scazute ale glicemiei ar trebui sa ia urmatoarele masuri:

Nivelul glicemiei pe nemancateNivel de risc si actiune
Sub 50 mg/dlNivel foarte scazut, necesita interventie medicala
70–90 mg/dlPosibil prea scazut, consumati zahar sau consultati un medic
90–120 mg/dlValori in limita normalului
120–160 mg/dlNivel mediu ridicat, consultati un medic
160–240 mg/dlNivel ridicat, incercati sa reduceti nivelul glicemiei
240–300 mg/dlNivel foarte ridicat: necesita interventie medicala
300 mg/dl sau pesteNivel extrem de ridicat: consultati de urgenta un medic

Sursa:https://www.medicalnewstoday.com/articles/317536#interpreting-the-results

Hipoglicemia sau nivelul scazut al glicemiei se instaleaza la valori de sub 65 mg/dl. Acest lucru se intampla cand organismul nu este alimentat corespunzator sau a fost supus unui efort fizic intens.

Atentie! Scaderea concentratiei glucozei in sange la valori foarte mici poate duce la pierderea cunostintei si instalarii starii de coma hipoglicemica.

Cresterea glicemiei sau hiperglicemia apare la persoanele sanatoase si la persoanele care sufera de boli cronice si se instaleaza la valori de peste 125 mg/dl.

Nivelul de glucoza creste atunci cand corpul nu dispune de suficienta insulina sau nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina si se poate manifesta inclusiv pe fondul unui consum excesiv de dulciuri sau al stresului.

O glicemie marita se intalneste in bolile glandelor endocrine.

Cea mai mare crestere a glicemiei se intalneste in diabetul zaharat sau diabetul pancreatic.

Atata timp cat nivelul glicemiei nu devine extrem de periculos, exista modalitati de a reveni la intr-un interval normal atunci cand valorile devin prea mari.

Dieta reprezinta o varianta pentru scaderea glicemiei. Medicii nutritionisti recomanda dieta si stilul de viata echilibrat pentru a reduce nivelul de zahar din sange:

  • limitarea aportului de carbohidrati,
  • reducerea portiilor de mancare sau excluderea anumitor alimente din regim,
  • cresterea aportului de apa pentru a mentine hidratarea si pentru diluarea excesului de zahar din sange,
  • consumul de fibre,
  • aportul de fructe, legume si zarzavaturi,
  • aportul de vitamine si minerale,
  • consumul echilibrat de proteine din surse animale si vegetale,
  • reducerea consumului de zahar, utilizarea alternativa a unor indulcitori,
  • consumul de produse fara zahar,
  • reducerea consumului de alcool si a mancarurilor fast-food,
  • activitate fizica in special dupa masa pentru a arde excesul de zahar din sange,

Daca valorile glicemiei par neobisnuite sau neasteptate, consultati un medic.

Atentie! Cresterea glicemiei la valori foarte mari poate duce la complicatii grave si pana la coma diabetica.

Cand glicemia este crescuta, se poate instala diabetul cu simptome specifice de foame si sete intense, urinare frecventa.

Diabet gestational

In sarcina se poate instala o forma de diabet gestational care se monitorizeaza in sarcina si dupa nastere. De obicei, glicemia revine la normal la 6 saptamani dupa nastere, insa exista riscul de instalare a unui diabet tip 2, in interval de cativa ani.

Diabetul zaharat de tip 1 este determinat de incapacitatea pancreasului de a produce insulina si este in general diagnosticat in copilarie si sub varsta de 35 de ani, nefiind asociat cu obezitatea.

Cel mai frecvent tip de diabet este diabetul de tip 2. Acesta se caracterizeaza printr-un nivel ridicat al glucozei din sange cauzat de faptul ca insulina produsa nu este eficienta. Afectiunea este de obicei diagnosticata la varste adulte, fiind asociata de multe ori cu obezitatea, sedentarismul, stilul de viata nesanatos.

Concluzie

Nivelul glicemiei poate sa creasca sau sa scada temporar in cazul copiilor sau al adultilor sanatosi pe fondul unor factori care tin de alimentatie, stil de viata, efort fizic sustinut. Daca insa va confruntati cu fluctuatii periodice ale glicemiei sau aveti o varsta de peste 45 de ani, este necesar sa efectuati un control de specialitate si teste specifice de sange. In cazul in care nu aveti probleme legate de nivelul glicemiei in sange, urmati o dieta sanatoasa si un regim de viata echilibrat pentru a va pastra conditia de sanatate pe termen lung.

Resurse suplimentare de informare:

American Diabetes Association. “Glycemic Targets: Standards of Medical Care in Diabetes.”, 2020 Diabetes Care 43(Supplement 1): S66-S76, https://care.diabetesjournals.org/content/43/Supplement_1/S66 Accesat in 16.03.2021.

American Diabetes Association. “The Big Picture: Checking Your Blood Glucose.” Diabetes, 2021

https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-glucose, Accesat in 16.03.2021.

Campbell, Amy. “Blood Sugar Chart: What’s the Normal Range for Blood Sugar?” diabetes Self Management, 2020,

https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/blood-glucose-management/blood-sugar-chart/, Accesat in 16.03.2021.

Huizen, Jennifer. Rev. Deborah Weatherspoon. “What are the ideal blood sugar levels?” Medical News Today, 2019

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317536

Accesat in 16.03.2021.

Webmd. “Normal Blood Sugar Levels for Adults With Diabetes.” Webmd

https://www.webmd.com/diabetes/guide/normal-blood-sugar-levels-chart-adults, Accesat in 16.03.2021.