Osteoporoza: Cauze, simptome, tratament

1. 7. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Osteoporoza: Cauze, simptome, diagnosticare si tratament

Osteoporoza este o boala a sistemului osos cu care se confrunta multe persoane aflate la varste adulte. In cele ce urmeaza, va prezentam cauzele si simptomele afectiunii, cat si metode de tratament si preventie.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boala care afecteaza tesutul osos. Oasele din corpul uman sunt intr-o continua remaniere. Aceasta se realizeaza prin doua procese biologice: osteosinteza si osteoliza.

Osteosinteza este formarea de tesut osos nou. Ea este realizata de catre o serie de celule tinere numite osteoblaste.

Osteoliza este un proces prin care osul este resorbit si este realizat de o serie de celule numite osteoclaste. In perioada de crestere, predomina procesul prin care se formeaza tesut osos pana in perioada in care osul isi atinge densitatea optima.

Dupa aceea, cele doua procese se afla in echilibru pana dupa varsta de 40 de ani, cand incepe usor, usor, sa predomine procesul de distrugere a oaselor.

Osteoporoza este definita ca un dezechilibru intre cele doua (este sintetizat prea putin tesut osos si este distrus prea mult) si se manifesta prin oase slabe si fragile din cauza densitatii scazute a osului. Cuvantul in sine, “osteoporoza”, se traduce ca “os poros” sau “os cu pori”. Atunci cand este privit la microscop, osul are o structura asemanatoare cu un fagure de miere. In cazul unui os afectat de osteoporoza, aspectul acestuia va fi caracterizat de spatii prea largi in structura fagurelui de miere. Slabiciunea osoasa cauzata de osteoporoza determina aparitia fracturilor, chiar si la cele mai mici eforturi si contacte.

Zonele cele mai frecvente in care pot sa apara aceste fracturi din cauza osteoporozei sunt reprezentate de:

  • incheietura mainii;
  • soldul;
  • coloana vertebrala.

Osteoporoza afecteaza ambele sexe, dar in special persoanele de sex feminin, astfel ca este de 4 ori mai probabil sa suferi de osteoporoza daca esti femeie decat daca esti barbat. Osteoporoza este mai frecventa la femei din doua motive: dupa menopauza, scaderea secretiei de hormoni estrogeni accelereaza procesele de pierdere osoasa; in cazul barbatilor densitatea osoasa este mai mare si prin urmare este mai putin probabil sa se ajunga in stadiul de osteoporoza.

Osteoporoza: cauze

Desi cauzele exacte care determina osteoporoza n-au fost inca elucidate, se cunoaste procesul prin care aceasta apare: dezechilibrul dintre osteoliza, care este crescuta si osteosinteza, care este scazuta. Acest dezechilibru incepe sa apara odata cu inaintarea in varsta. Cu cat densitatea osoasa maxima atinsa in cursul tineretii a fost mai mare, cu atat este mai scazut riscul de a dezvolta osteoporoza.

Exista o serie de alte boli care se pot asocia frecvent cu osteoporoza. Acestea sunt reprezentate de:

  • boli autoimune - artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, scleroza multipla, spondilita anchilozanta;
  • boli digestive si gastrointestinale - Boala Celiaca, sindrom de intestin iritabil, operatii pentru pierderea in greutate;
  • boli hematologice - siclemia, talasemia, mielom multiplu, leucemii;
  • boli endocrine - diabet, hiperparatiroidism, hipertiroidism, sindrom Cushing, tireotoxicoza, menstruatii neregulate, menopauza precoce, hipogonadism;
  • boli neurologice - Parkinson, accident vascular cerebral.

Osteoporoza: factori de risc

Exista o serie de factori in a caror prezenta riscul de a face osteoporoza va creste. O parte dintre acesti factori de risc sunt neinfluentabili (neputand fi schimbati), in timp ce o parte sunt potential influentabili.

Factorii de risc neinfluentabili sunt reprezentati de:

  • inaintarea in varsta;
  • sexul femeiesc;
  • rasa caucaziana sau asiatica;
  • istoricul familial de fracturi;
  • indicele de masa corporala scazut.

Factorii de risc potential influentabili sunt reprezentati in primul rand de alegeri care tin de stilul de viata al fiecarui individ. Printre acestia se numara:

  • fumatul - care contribuie pana si la afectarea structurii oaselor;
  • consumul regulat de alcool - peste doua pahare de orice bautura alcoolica pe zi;
  • aportul inadecvat de calciu si vitamina D - ambele au rol esential in metabolismul oaselor, stilul de viata sedentar.

Alti factori de risc sunt reprezentati de:

  • niveluri scazute de hormoni sexuali - estrogen in cazul femeilor si testosteron in cazul barbatilor;
  • probleme la nivelul glandei tiroide - hormonii tiroidieni in cantitate mare accelereaza pierderea osoasa; este valabil si in cazul medicamentelor pe baza de hormoni tiroidieni, utilizarea pe termen lung a medicamentelor pe baza de steroizi precum prednison si cortizon;
  • utilizarea altor medicamente precum: anticonvulsivante, antiacide pe baza de aluminiu, inhibitori de pompa de protoni (Nexium de exemplu), antidepresive, heparina, litiu, chimioterapice, metotrexat.

Prezenta bolilor asociate cu osteoporoza mentionate mai sus reprezinta de asemenea un factor de risc, mai ales prin intermediul medicatiei folosite pentru tratamentul acestor boli. In cazul persoanelor care urmeaza astfel de tratamente este indicat sa efectueze controale regulate ale densitatii osoase.

Simptomele osteoporozei

Osteoporoza este considerata a fi o maladie “silentioasa”. De ce “silentioasa”? Pentru ca pret de o lunga perioada este asimptomatica, adica nu prezinta nici o manifestare. Aceasta perioada asimptomatica coincide cu o pierdere progresiva a tesutului osos, lucru care dureaza pana in momentul in care boala se va manifesta clinic prin fracturi. Desi de cele mai multe ori fractura este primul simptom care ridica suspiciunea unei osteoporoze, exista si alte simptome care pot fi cauzate de aceasta maladie. Acestea sunt reprezentate de:

  • durere la nivelul spatelui - sunt produse de niste fracturi reumatologice la nivelul vertebrelor coloanei vertebrale, aceste fracturi fiind diferite de cele clasice;
  • pierderea in inaltime - peste 1,5 cm in decursul unui an;
  • contractia muschilor spatelui din jurul coloanei care determina o postura incovoiata.

Afectarea vertebrelor coloanei vertebrale poate genera o serie de simptome secundare precum:

  • dispneea - dificultati la respiratie;
  • simptome de reflux gastroesofagian;
  • hernii la nivelul abdomenului.

Fracturile clasice care apar in osteoporoza sunt frecvente la nivelul oaselor antebratului si coapsei (oase lungi).

Fracturile reumatologice apar la nivelul vertebrelor coloanei vertebrale si soldului (oase scurte sau late).

Fracturile in aceste zone, mai ales aparute in urma celor mai mici eforturi sau traumatisme, trebuie sa ridice semne de intrebare si sa determine apelarea cat mai rapida la un medic.

Alte manifestari generale ale acestei maladii sunt:

  • dizabilitate progresiva;
  • anxietate;
  • alterarea calitatii vietii.

Cum se diagnosticheaza osteoporoza?

Diagnosticarea osteoporozei se face prin evaluare densitatii minerale osoase. Densitatea minerala osoasa este definita ca fiind un raport intre continutul mineral al osului si masa osoasa. Procedura prin care se cuantifica densitatea osoasa poarta denumirea de osteodensitometrie. Exista mai multe metode de osteodensitometrie: prin raze X, prin ultrasunete si prin izotopi radioactivi.

Cea mai buna si fidela metoda de a evalua densitatea osoasa si implicit de a diagnostica osteoporoza o reprezinta Absorbtiometria centrala cu fascicul dual de raze X (prescurtat DXA).

Rezultatele analizei DXA pot fi urmatoarele:

  • os normal - risc scazut de fracturi spontane specifice osteoporozei;
  • osteopenie - osul incepe sa devina slab si fragil, dar inca nu este in stadiul de osteoporoza, astfel ca in functie de prezenta factorilor de risc se poate sau nu incepe administrarea de tratament;
  • osteoporoza - boala este instalata, riscul de fracturi spontane este crescut, pacientul trebuie sa se adreseze medicului pentru inceperea tratamentului.

Pe langa explorarile care tin de osteodensitometrie, la diagnosticul acestei boli contribuie si analizele uzuale precum si markerii turnover-ului osos, o serie de enzime care se gasesc in sange si care au rol in procesele de osteosinteza si osteoliza.

Un diagnostic complet cuprinde identificarea factorilor de risc, prezenta sau absenta simptomelor, radiografia osoasa normala, descoperirea modificarilor de osteodensitometrie si ale markerilor specifici metabolismului osos.

Osteoporoza: metode de tratament

Instaurarea tratamentului medicamentos se va face in functie de rezultatul osteodensitometriei (DXA).

Tratament medicamentos

In cazul in care riscul de fractura este mic, nu se va administra tratament medicamentos, iar pacientul trebuie sa fie tinut sub observatie prin efectuarea de controale periodice.

In cazul prezentei unui risc crescut de fractura in urma rezultatului DXA, principala metoda de tratament o reprezinta administrarea de bifosfonati. Bifosfonatii sunt analogi structurali ai pirofosfatului, al caror mecanism de actiune este reprezentat de oprirea pierderii osoase (osteolizei). Exemple de bifosfonati sunt: Alendronat, Risedronat, Pamidronat, Zolendronat.

In cazul femeilor care au intrat la menopauza, terapia hormonala poate ajuta foarte mult la mentinerea densitatii osoase. Terapia hormonala cuprinde analogi ai estrogenilor care actioneaza pe tesutul osos, profilul lipidic (mentinerea nivelurilor normale ale colesterolului) si pe sistemul cardiovascular (au rol protector).

Tratament nonfarmacologic

Tratamentul nonfarmacologic al osteoporozei cuprinde:

  • aportul adecvat de vitamina D si calciu (Calciu – 1200 mg/ zi si vitamina D – 400-800 UI/ zi), asa cum este Calciu forte Dr.Hart;
  • aportul de vitamine, minerale, in special vitamina C, zinc, Cupru, Mangan;
  • aportul de suplimente alimentare pentru oase si muschi;
  • exercitiu fizic si sport;
  • schimbarea stilului de viata.

Tratament naturist

O serie de remedii naturiste si plante pot fi de folos pentru vindecarea osteoporozei precum:

  • Coada calului - continut bogat de siliciu, saruri de calciu si magneziu, are efecte pozitive in consolidarea oaselor si vindecarea rapida a fracturilor;
  • Siliciul organic - suport pentru oase si tesutul conjunctiv;
  • Alte plante medicinale recomandate cu rol de suport in sustinerea sistemului osos - urzica, frunzele de mesteacan, coacaz negru, zmeur, troscot, pir medicinal, lemn dulce, talpa gastei, salvie si frunze de papadie;
  • Calciu prin aport de alimente - legume verzi, cereale integrale, alge, produse lactate;
  • Vitamina C, vitamina D din surse naturale - lapte, suc de portocale, cereale;
  • Vitamina K din surse naturale: patrunjel, spanac, salata verde, broccoli, germeni de grau, ulei de masline, ceai verde;
  • Zinc din surse naturale - cereale, fasole uscata, nuci, stridii, ficat, seminte de dovleac;
  • Cupru din surse naturale - fructe de mare, nuci, cereale, ciuperci;
  • Mangan din surse naturale - migdale, ananas, spanac, cartofi dulci, paine integrala.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ. Tratamentul medical se efectueaza conform recomandarilor unui medic specialist.

Exercitii fizice

Exercitiile fizice trebuie efectuate regulat, de cel putin 3 ori pe saptamana, minim 30 de minute. Exercitiile fizice recomandate sunt:

  • gimnastica;
  • alergat;
  • jogging;
  • dans;
  • mersul pe jos.

Dieta

Dieta trebuie sa cuprinda alimente cu o cantitate adecvata de proteine, dar foarte importante sunt alimentele bogate in calciu. precum:

  • produsele lactate (lapte, branza, iaurt);
  • alte surse de calciu precum legumele verzi (varza, brocoli), boabele de fasole, orezul si cerealele fortificate, pestele cu os (somon si sardine);

Dieta in cazul osteoporozei implica, de asemenea:

  • renuntarea la fumat;
  • renuntarea la consumul de alcool.

Cum se poate preveni osteoporoza?

Sunt doua metode principale prin care osteoporoza poate fi prevenita.

Prima este reprezentata de administrarea de medicamente cu rol profilactic. Acestea se administreaza mai ales femeilor care au ajuns la menopauza si se bazeaza in principal prin substitutie cu hormoni.

A doua metoda este reprezentata de schimbarea stilului de viata astfel:

  • renuntarea la fumat si la consumul regulat de bauturi alcoolice;
  • prevenirea caderilor si accidentarilor (corectarea defectelor de vedere si de echilibru, utilizarea de incaltaminte cu antiderapante pentru suprafetele alunecoase);
  • dieta bogata in proteine si calciu;
  • exercitiu fizic (mers pe jos, gimnastica aerobica, alergat, jogging, alte exercitii de rezistenta, in aer liber).

Concluzii

Osteoporoza este o boala care poate fi tratata cu rezultate pozitive, mai ales daca este diagnosticata in faze incipiente. In cazul in care va confruntati cu aceasta boala, consultati un medic specialist pentru a urma cel mai adecvat tratament. In cazul in care nu va confruntati cu aceasta boala, preveniti aparitia ei printr-o dieta corespunzatoare si un regim de viata echilibrat.

Referinte suplimentare:

Ciurea, Petre. Medicina interna: reumatologie. 2013. Editura Medicala Universitara Craiova

National Osteoporosis Foundation. “What is Osteoporosis and What Causes It?”, NOF, 2021, https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/, Accesat in 09.06.2021.

Versus Arthritis. “Osteoporosis.” Versus Arthritis, 2021,

https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/osteoporosis/, Accesat in 09.06.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor