Cancer pulmonar: cauze, simptome, tratament

3. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
Radiografie pulmonara

 

Cancerul pulmonar sau cancerul la plamani reprezinta principala cauza a mortalitatii prin cancer la nivel mondial. Anual, se face responsabil de decesul a una din cinci persoane diagnosticate cu aceasta boala. Sanatatea plamanilor, atat de esentiala pentru buna functionare a organismului, este pusa la incercare de factorii nocivi din mediul inconjurator, dar si de viciile personale. Desi este o afectiune atat de raspandita, simptomele sale devin sesizabile abia in stadii avansate. Afla in randurile urmatoare ce reprezinta cancerul pulmonar si care sunt manifestarile acestuia. Informeaza-te si previno pe cat posibil factorii favorizanti. 

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este rezultatul unor cresteri anormale de celule in plamani. Denumit in termeni medicali si carcinom bronho-pulmonar sau neoplasm pulmonar, boala accelereaza cresterea si inmultirea celulelor afectate intr-un ritm mai rapid decat al celor sanatoase.

Formatiunile de celule canceroase atasate unele de celelalte poarta denumirea de tumoare la plamani. O astfel de tumoare poate fi benigna sau maligna, cea din urma fiind capabila sa se extinda si sa pericliteze viata pacientului.

Atunci cand celulele canceroase incep sa se dezvolte in interiorul plamanilor, excrescentele formate primesc denumirea de tumori pulmonare primare. In anumite cazuri, formatiunile canceroase se pot desprinde si pot migra prin intermediul vaselor de sande in alte parti ale corpului. Acestea se pot fixa pe organe sau pe oase si se pot dezvolta la randul lor, dand nastere unor metastaze (sau tumori secundare).

Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar poate fi clasat in doua categorii, cel mai frecvent tip fiind adenocarcinomul. Acesta reprezinta pana la 40% dintre cazuri si este urmat de carcinomul scuamos, in proportie de 30%.

Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC-Small Cell Lung Carcinoma)

Este caracterizat drept o forma de carcinom extrem de agresiv, care se raspandeste rapid si afecteaza in mod special persoanele fumatoare. De cele mai multe ori, SCLC este diagnosticat in stadii avansate, cand tratamentul este mult mai dificil de pus in practica. Cancerul pulmonar cu celule mici apare, de regula, la nivelul bronhiilor (caile respiratorii principale ale plamanilor) din centrul plamanilor.

Cancer pulmonar fara celule mici (non-microcelular sau NSCLC-Non Small Cell Lung Carcinoma)

Reprezinta cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, avand insa o rata de diagnosticare cu succes in stadii timpuri in aproximativ 85% dintre cazuri. NSCLC apare sub mai multe forme, evolutia sa fiind influentata de tipul histologic.

Adenocarcinom

Frecvent, acesta se caracterizeaza prin aparitia mutatiilor genetice care determina crestere celulara. Se dezvolta in interiorul celulelor responsabile cu producerea de mucus si cu captusirea cailor respiratorii.

Cancer cu celule scuamoase

Carcinomul de acest tip este descris in literatura de specialitate prin aparitia excrescentelor maligne in celulele plate. Acestea captusesc bronhiile, care sunt mai sensibile in cazul fumatorilor decat la persoanele care nu consuma tutun. 

Carcinomul cu celula mare (nediferentiat)

Aceasta forma de cancer de plaman nu este la fel de raspandita precum celelalte, avand o preponderenta de 10 - 15% dintre cazuri. Denumirea sa provine de la aspectul pe care il iau celulele canceroase atunci cand sunt analizate la microscop.

Pe langa acestea, exista si alte forme de excrescente pulmonare canceroase:

  • Neuroendocrine (apar, de obicei, in celulele neuroendocrine din plamani);
  • Carcinom adenoscuamos; 
  • Carcinom sarcomatoid
  • Mucoepidermoid; 
  • Carcinom adenoid chistic; 
  • Limfom non-Hodgkin; 
  • Sarcom de tesut moale; 
  • Metastaze pulmonare (tumori canceroase care s-au raspandit in plamani dintr-o alta parte a corpului).

Potrivit cercetarilor in domeniu realizate de Worldwide Cancer Research, plamanul este organul in care se poate raspandi aproape orice forma de carcinom.

Cancerul pulmonar: cauze

Cauzele care determina aparitia cancerului bronho-pulmonar nu au fost depistate cu exactitate pana in prezent. Acesta apare ca urmare a dezvoltarii rapide si necontrolate a celulelor canceroase, care poate fi sustinuta de o serie de factori favorizanti.

Conform estimarilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), dintre cazurile diagnosticate, aproximativ 40% sunt persoane care fumeaza in mod activ. De asemenea, circa 45% sunt pacienti care au fumat o perioada indelungata in timpul vietii. Din acest motiv, se considera ca una dintre principalele cauze care duc la aparitia carcinomului la nivelul plamanilor poate fi consumul regulat de tutun.

Potrivit studiilor, exista si o serie de riscuri asociate cu aparitia tumorilor maligne primare la nivelul celulelor pulmonare.

Cancerul pulmonar: factori de risc

Factorii responsabili de cresterea riscului de cancer pulmonar nu se limiteaza la fumat. In general, acestia pot fi impartiti in doua categori: factori de risc nemodificabili si factori de risc modificabili. Din prima categoria fac parte: 

  • varsta; 
  • sexul; 
  • istoricul familial. 

Exemple de factori modificabili sunt: 

  • fumatul; 
  • expunerea la radon; 
  • poluantii interiori; 
  • anumite afectiuni.[KHRISHAN]

Varsta

Se estimeaza ca aproximativ 50% dintre cazurile de cancer pulmonar apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani, iar 37% la persoanele cu varsta peste 75% de ani.

Sexul

La nivel global, barbatii prezinta un risc de doua ori mai ridicat de a fi diagnosticati cu cancer pulmonar si de a-si pierde viata din cauza acestei boli, motivul fiind se pare acela ca ei sunt susceptibili la consumul de tutun. Pe de alta parte, numarul femeilor nefumatoare care dezvolta cancer pulmonar este insa mai ridicat decat cel al barbatilor nefumatori.

Istoricul familial

Istoricul familial de cancer pulmonar creste de 1,7 ori riscul de a dezvolta boala. In cazul in care este vorba de rude de gradul I, riscul creste cu 2 pana la 4 ori.

Fumatul

Dupa cum mentionam anterior, peste 80% din cazurile de cancer pulmonar din lumea occidentala sunt atribuite fumatului. De astfel, fumatul este considerat a fi si principala cauza de deces prevenibila la nivel mondial, iar principalul motiv este tocmai asocierea dintre acest tutun si riscul crescut de cancer pulmonar (impreuna si cu alte tipuri de neoplasme).

Cu cat mai mult timp fumati si cu cat mai mare este numarul de tigari fumate zilnic, cu atat mai ridicat este riscul de a suferi de cancer pulmonar. Potrivit specialistilor, cand o persoana fumeaza, inhaleaza fum de tigara, care este plin de substante cancerigene, ce vor deteriora celulele care captusesc plamanii. La inceput, organismul este capabil sa repare daune provocate de tutun. In timp insa, celulele vor fi atat de afectate incat vor incepe sa actioneze anormal si se ajunge in situatia in care se dezvolta cancerul.

Expunerea la radon

Afecteaza inclusiv persoanele neexpuse profesional si este a doua cauza posibila care favorizeaza aparitia de cancer pulmonar, dupa fumat. Gazul este unul radioactiv, inodor si incolor, care este produs de uraniul din sol si devine o parte a aerului constant din locuinte. 

Poluanti interiori

Expunerea la azbest sau la fumul de carbune poate determina, de asemenea, aparitia tumorilor pulmonare. Mai mult, un factor ridicat de risc il prezinta si alti agenti cancerigeni care pot fi inhalati (praf de lemn, vapori de sudura, arsenic, metale industriale, nichel, beriliu si crom). 

In anumite cazuri, s-a depistat ca poluarea aerului in mediul urban sau industrial, antecedentele genetice, varsta inaintata sau radioterapia toracala au condus la evolutia celulelor maligne la nivelul plamanilor. Un alt factor de risc il reprezinta si consumul de alcool in exces, dar si dietele sarace in fibre dietetice (din fructe si legume). 

Anumite afectiuni

S-a mai constatat ca exista si anumite afectiuni ce pot spori sansele de aparitie a cancerului pulmonar. Printre acestea se numara:

  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
  • Fibroza pulmonara (post TBC, infectii pulmonare repetate);
  • Cancer esofagian, la gat sau cap;
  • Limfomul sau cancerul mamar (se trateaza cu radioterapie toracica pulmonara).

Cancer la plamani: simptome

 

Mulaj plamani

 

In majoritatea situatiilor, cancerul pulmonar nu are simptome specifice in etape incipiente. Fiind dificil de depistat, acesta incepe sa isi faca simtita prezenta in stadii avansate, prin anumite manifestari. Simptome ale cancerului pulmonar pot fi, de exemplu:

  • Scadere ponderala rapida si involuntara;
  • Dispnee de efort (sentiment sufocant aparut in urma unui efort fizic mai mult sau mai putin intens);
  • Astenie marcata;
  • Hemoptizie (tuse cu expectoratii de sange);
  • Tuse cronicizata, seaca;
  • Apetit scazut sau lipsa sa completa pe perioade indelungate;
  • Raguseala/disfonie si senzatia de presiune in gat;
  • Durere toracica si/sau osoasa;
  • Cefalee puternica (durere de cap).

Simptomele cancerului pulmonar in ultima faza pot varia de la o persoana la alta, insa de cele mai multe apar cele mentionate mai sus. Nevoile fiecarui bolnav ajuns in acest stadiu vor varia, de asemenea, in functie de manifestarile bolii. 

Cancerul pulmonar: Complicatii

Prin evolutia sa si prin producerea de modificari la nivelul alveolelor si tesuturilor, carcinomul bronho-pulmonar poate prezenta o serie de complicatii. 

Tulburari respiratorii

Persoanele care sufera de cancer pulmonar manifesta adesea dificultati de respiratie cauzate de expansiunea in valom a tumorii. Acest lucru poate conduce la blocarea sau presiunea cailor respiratorii, favorizand chiar aparitia abceselor pulmonare (pungute cu lichid la nivelul excrescentelor care ingreuneaza expansiunea alveolara normala din timpul respiratiei).

Hemoptizie

In acest tip de complicatie, este posibila aparitia sangerarilor la nivelul parenchimului pulmonar. Astfel, au loc rupturi de septuri alveolare care survin pe masura ce boala evolueaza (poate fi redusa prin tratament medicamentos).

Durere

Desi se spune ca tumorile canceroase nu dor, atunci cand se afla in stadiu avansat, cancerul pulmonar determina dureri accentuate in cavitatea toracica. Acest lucru este cauzat de marirea volumului tumorii (poate fi ameliorata prin medicamentos).

Pleurezie

Reprezinta situatiile in care se acumuleaza cantitati de lichid inflamator la nivelul membranei care captuseste plamaniii (pleura). Este nevoie de tratament specific pentru pleurezie, pentru a eliminarea lichidului si a reducere senzatiile de durere severa.

Metastaze

Sunt caracterizate de extinderea tumorii si in alte zone ale corpului, prin intermediul vaselor de sange (creier, oase). Metastazele pot produce durere, greata, cefalee sau alte simptome care variaza in functie de organul afectat.

Cum se diagnosticheaza cancerul pulmonar?

Pentru stabilirea diagnosticului este esential momentul in care pacientul decide sa faca un control medical. Foarte multe forme de carcinom bronho-pulmonar nu prezinta simptome decat tardiv, fapt care duce la inceperea tratamentului in stadii avansate ale bolii.

Diagnosticul este stabilit, de regula, in functie de cele trei situatii in care se poate afla persoana afectata: 

  1. Screening - se realizeaza prin efectuarea unui computer tomograf pulmonar anual la persoanele care prezinta factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer (de exemplu, pacienti care au renuntat la fumat dupa o perioada indelungata sau au predispozitie genetica);
  2. Investigatii la un pacient suspect - presupune efectuarea analizelor complete de sange, a radiografiei pulmonare sau a unui CT pulmonar, dar si un examen citologic al sputei sau biopsie pulmonara sau ganglionara;
  3. Investigatii pentru identificarea metastazelor - se apeleaza la acest tip de analize in urma diagnosticului de cancer pulmonar. Testele sunt necesare pentru a stabili stadiul bolii si gradul de extindere al tumorii. Investigatiile de stadializare includ examene CT, RMN, PET-CT sau scintigrafii osoase.

Stadiile de dezvoltare ale cancerului sunt cuantificate pe o scara de la I la IV. I reprezinta o forma a bolii care este limitata la nivel pulmonar, iar IV semnifica un cancer metastazat, avansat care s-a extins si in alte zone ale corpului.

Cancerul pulmonar: Optiuni de tratament

In urma diagnosticarii, pacientul cu cancer de plamani urmeaza sa primeasca o schema de tratament individualizata. Aceasta poate fi diferita in functie de tipul cancerului (cu celule mici sau fara celule mici), de marimea si pozitionarea tumorilor, stadiul bolii, existenta metastazelor si starea generala de sanatate. Principalele forme de lupta impotriva bolii sunt:

Interventia chirurgicala

Metoda chirurgicala implica, initial, o evaluare extinsa a stadiului in care se afla cancerul. In stadiile I si II, se incepe cu operatia, care este urmata de abordarea oncologica. Pentru formele avansate, care permit totusi extirparea turmorii, se aplica schema de tratament oncologic - chirurgical - oncologic. 

Rezectia pulmonara cu scop curativ a cancerului aflat in stadiul IV nu este recomandata. Pentru acesti pacienti se apeleaza la tratamentul chirurgical cu scop paliativ.

Chimioterapia

Abordarea chimioterapeutica presupune folosirea de substante care pot distruge celulele tumorale (citostatice). Aceasta poate fi indicata:

  • Inainte de interventia chirurgicala (cu scopul de a diminua marimea tumorii);
  • Dupa operatie (pentru a preveni remisiile bolii);
  • In stadii avansate (pentru a diminua simptomele si a incetini evolutia carcinomului);
  • Ca metoda complementara radioterapiei. 

Radioterapia

Reprezinta utilizarea razelor X pentru a distruge celulele canceroase. Daca starea generala de sanatate a pacientului este precara si nu permite efectuarea unei interventii chirurgicale, medicii pot opta pentru aceasta metoda de tratament.

Ablatia cu radiofrecventa

Se utilizeaza unde radio menite sa distruga celulele tumorale. Se foloseste numai pentru tratamentul cancerelor fara celule mici, care se afla in stadii incipiente.

Terapia tintita

Este indicata pacientilor care prezinta tumori cu alterari genetice. Are ca scop principal inhibarea mutatiilor care favorizeaza multiplicarea celulelor maligne si diminuarea tumorii. 

Imunoterapia

Metoda stimuleaza sistemul imunitar al organismului si il determina sa lupte cu celulele canceroase si sa le elimine. Este cazul anumitor vaccinuri, medicamente imunomodulatoare, al terapiilor autologe celulare sau anticorpilor monoclonali.

Cum se poate preveni cancerul pulmonar?

 

Tigara

 

Una dintre cele mai eficiente metode de preventie a carcinomului bronho-pulmonar o reprezinta renuntarea la fumat. Acest pas mareste speranta de viata chiar si in cazul persoanelor care fumeaza de ani intregi, al fumatorilor in varsta sau fumatorilor care renunta la fumat dupa ce au fost diagnosticati cu cancer.

De asemenea, evitarea mediilor poluate cu rodon, fum sau alte substante toxice pentru plamani poate contribui la diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului pulmonar. Daca lucrati in astfel de contexte, utilizati, pe cat posibil, masti de gaze si protectie pentru nas si gura.

Mai mult, pentru reducerea riscului de aparitie cancerului bronho-pulmonar este indicat sa:

  • Urmati un regim alimentar bogat alimente nutritive (fructe si legume, carbohidrati complecsi, grasimi sanatoase etc.);
  • Evitati inceperea viciului de a fuma;
  • Evitati expunerea pasiva la fumul de tigara;
  • Efectuati exercitii fizice regulate;
  • Faceti evaluari medicale periodice - clinice si paraclinice.

Cancerul pulmonar reprezinta una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Puteti evita dezvoltarea acestei boli daca urmati un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat si daca renuntati la fumat (sau evitati inceperea acestui viciu). 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu reprezinta o sursa de autodiagnosticare. Oricand suspectati existenta unei probleme de sanatate, indiferent de natura acesteia si de simptomele pe care le provoaca, trebuie sa va adresati unui specialist. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si un plan de tratament corect. 

Bibliografie: 

  1. „Cancer Fact Sheets: Lung Cancer”, Global Cancer Observatory, https:///today/data/pdf/fact-sheets/cancers/cancer-fact-sheets-11.pdf 
  2. Krishna Chaitanya Thandra, et al. „Epidemiology of Lung Cancer”, Contemp Oncol (Pozn)., vol. 25, no. 1, 1 Jan. 2021, pp. 45–52, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063897/, https://doi.org/10.5114/wo.2021.103829.
  3. „Lung Cancer - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620. 
  4. „Types of Lung Cancer”, Cancer Research UK, 9 Jan. 2023, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/stages-types-grades/types. 
  5. „What to Expect in the Final Stages of Lung Cancer”,Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/what-to-expect-in-the-final-stages-of-lung-cancer-2249015.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice