Boala Alzheimer: cauze, simptome, tratament

9. 11. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
Boala Alzheimer: cauze, simptome, tratament

Boala Alzheimer afecteaza frecvent persoane aflate la varste de peste 65 de ani, dar se poate instala si la persoane aflate la varste mai tinere. In cele ce urmeaza, va prezentam cauzele, simptomele si metodele de tratament ale bolii Alzheimer.

Ce este boala Alzheimer

Dementa este un termen generic pentru o serie de afectiuni care implica o pierdere a functiei cognitive. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa. Alte tipuri de dementa includ boala Huntington, boala Parkinson si boala Creutzfeldt-Jakob. O persoana poate suferi de mai multe tipuri de dementa.

Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa progresiva cauzata de degenerarea neuronilor, mai multe zone ale creierului fiind afectate, persoana suferind de pierderi de memorie si declin cognitiv. Boala poarta numele Dr. Alois Alzheimer, cel care a descris pentru prima data afectiunea in anul 1906. Boala afecteaza de obicei persoanele cu varste de peste 65 de ani. Simptomele sunt usoare la inceput, acestea agravandu-se in timp.


De ce apare boala Alzheimer

Cauza exacta a bolii Alzheimer nu este inca pe deplin inteleasa, acesta fiind legata de:

  • inaintarea in varsta;
  • factori genetici;
  • depresie netratata;
  • factorii stilului de viata;
  • conditiile asociate cu bolile cardiovasculare;
  • leziuni cerebrale traumatice severe sau repetate;
  • expunere la poluanti din mediu, cum ar fi metale toxice, pesticide si substante chimice industriale.

Cum se manifesta boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afectiune progresiva, ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Pierderile de memorie sunt o caracteristica principala, iar acest lucru tinde sa fie unul dintre primele simptome care se dezvolta. Simptomele comune ale bolii Alzheimer includ pierderi de memorie, probleme de limbaj si comportament impulsiv sau imprevizibil. Simptomele apar treptat, pe parcursul lunilor sau anilor.

Atentie! Daca astfel de simptome apar pe durata unor ore sau zile, o persoana poate necesita asistenta medicala, deoarece acest lucru ar putea indica un accident vascular cerebral.

Simptomele cele mai frecvente ale bolii Alzheimer includ:

  • Pierderi de memorie: O persoana poate avea dificultati in a acumula informatii noi si a-si aminti lucruri. Acest lucru poate duce la:
    repetarea intrebarilor sau conversatiilor;
    pierderea obiectelor;
    uitarea unor evenimente sau a unor programari;
    uitarea drumului spre casa, pierderea pe strada a persoanei.
  • Deficiente cognitive: O persoana poate intampina dificultati cu rationament, sarcini complexe, gandire.
    Acest lucru poate duce la:
    -o intelegere redusa a sigurantei si a riscurilor;
    - dificultati in a efectua plati, in a gestiona bani;
    - dificultatea de a lua decizii;
    - dificultati in indeplinirea sarcinilor care au mai multe etape, cum ar fi imbracatul, luarea mesei.
  • Probleme cu recunoasterea: O persoana poate deveni mai putin capabila sa recunoasca persoane sau obiecte sau mai putin capabila sa utilizeze instrumente de baza. Aceste probleme nu se datoreaza problemelor cu vederea.
  • Probleme cu constientizarea spatiala: O persoana poate avea dificultati in ceea ce priveste echilibrul, mersul sau manipularea obiectelor sau poate avea dificultati in orientarea hainelor catre corpul sau atunci cand se imbraca.
  • Probleme cu vorbirea, citirea sau scrierea: O persoana poate dezvolta dificultati in exprimarea cuvintelor comune sau poate face mai multe erori de vorbire, ortografie sau scriere.
  • Schimbari de personalitate sau comportament: O persoana poate experimenta schimbari in personalitate si comportament care includ:
    -schimbari bruste de atitudine, persoana devine furioasa sau ingrijorata mai des decat inainte;
    -pierderea interesului sau a motivatiei pentru activitatile de care se bucura de obicei;
    -o pierdere a empatiei;
    -comportament compulsiv, obsesiv sau inadecvat din punct de vedere social.


Tipuri de Alzheimer

Exista trei tipuri de Alzheimer:

Alzheimer precoce

Alzheimer timpuriu, cu debut precoce este o afectiune care se manifesta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Aceasta forma a bolii reprezinta doar 5% din totalul cazurilor. Mai multe gene rare pot provoca aceasta afectiune la varste tinere. Persoanele cu sindromul Down prezinta un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer timpuriu.

Alzheimer cu debut tardiv

Alzheimer tarziu, cu debut tardiv este o boala care se manifesta mai ales la persoanele de peste 65 de ani. Nu se cunoaste motivul pentru care unele persoane dezvolta boala si altele nu. Reprezinta forma cea mai frecventa de instalare a bolii.

Alzheimer familial

Atunci cand exista o cauza genetica, afectiunea este cunoscuta sub numele de boala Alzheimer familial. Aceasta este o afectiune rara care se transmite in familie si reprezinta aproximativ 1% dintre cazurile de boala. Diagnosticul este stabilit daca boala afecteaza membrii a cel putin doua generatii.


Fazele bolii Alzheimer

Boala Alzheimer poate varia de la forme usoare pana la forme severe. Stadiile bolii prezinta manifestari specifice si variaza de la o stare de afectare usoara, pana la insuficienta moderata, inainte de a ajunge in cele din urma la declin cognitiv sever. Boala se poate dura chiar si 10 ani sau chiar mai mult. Boala poate avea manifestari diferite, mai blande sau mai severe, mai lente sau mai rapide, de la persoana la persoana.


Stadiul I: Alzheimer timpuriu (preclinic)

Stadiul I reprezinta faza de debut a bolii, dar pana in momentul aparitiei simptomelor neurologice pot trece chiar si cateva zeci de ani. Testele moderne pot depista prezenta proteinelor beta-amiloide care formeaza placi in anumite regiuni ale creierului, care au ca rezultat declansarea bolii.


Stadiul II: Declin cognitiv usor

Stadiul II apar unele probleme de memorie sau gandire, fara a periclita capacitatea de munca sau viata sociala. Persoanele prezinta pierderi de memorie legate de informatii simple, dificultati in luarea unor decizii rapide.


Stadiul III: Alzheimer usor

Acesta este stadiul in care este diagnosticata boala, abia dupa ce simptomele devin evidente. Persoana prezinta probleme de memorie si dificultati cognitive, care pot include urmatoarele:

  • dificultati in amintirea evenimentelor recente,
  • pierderea capacitatii de a planifica si de a indeplini la timp sarcini de lucru,
  • dificultatea de a gestiona banii sau de a plati facturile,
  • schimbari de personalitate si comportament,
  • irascibilitate,
  • pierderea obiectelor folosite frecvent.


Stadiul IV: Alzheimer moderat

In stadiul IV persoana prezinta stari de confuzie, uita frecvent si poate necesita ajutor in desfasurarea vietii cotidiene.
In boala Alzheimer moderata, partile creierului responsabile de limbaj, simturi, rationamente si constiinta sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la urmatoarele simptome:

  • pierderi de memorie si confuzie,
  • pierderea notiunii timpului,
  • dificultatea de a recunoaste prietenii sau familia,
  • incapacitatea de a invata lucruri noi,
  • dificultati in indeplinirea sarcinilor cu mai multe etape, cum ar fi imbracatul hainelor,
  • dificultatea de a face fata unor situatii noi,
  • comportament impulsiv,
  • halucinatii, iluzii sau paranoia.

Stadiul V: Alzheimer sever

In boala Alzheimer severa, placile au afectat sever creierul si au determinat tesutul cerebral sa se micsoreze substantial. In aceasta faza terminala a bolii persoana isi pierde capacitatea de a se misca, de a merge la toaleta, de a manca autonom, de a gestiona viata de zi cu zi, memoria, gandirea si judecata continua sa se deterioreze. Astfel persoana se afla in:

  • incapacitatea de a comunica;
  • imposibilitatea de a parasi patul;
  • dependenta de alte persoane pentru ingrijire.

Diagnosticarea bolii Alzheimer

In cazul in care un medic suspecteaza prezenta acestei conditii de sanatate, acesta va investiga istoricul medical al persoanei, va intreba persoana - si, uneori, familia sau ingrijitorii despre simptomele, manifestarile persoanei.
De asemenea, medicul poate efectua urmatoarele teste:

  • teste cognitive si de memorie, pentru a evalua capacitatea persoanei de a gandi si de a-si aminti evenimente;
  • teste ale functiei neurologice, pentru a le testa echilibrul, simturile si reflexele;
  • teste de sange sau urina;
  • scanare CT sau RMN a creierului;
  • testarea genetica.


O serie de instrumente de evaluare sunt disponibile pentru a evalua functia cognitiva.

Atentie! Testarea precoce a genelor relevante ar putea indica probabilitatea ca o persoana sa aiba sau sa dezvolte afectiunea.

Tratamentul pentru boala Alzheimer

Nu exista niciun tratament pentru vindecarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, unele tratamente pot ameliora simptomele, evolutia si pot imbunatati calitatea vietii persoanei, a familiei si a ingrijitorilor.


Tratamentul medicamentos

Desi nu pot trata boala Alzheimer, unele medicamente pentru simptome cognitive pot reduce simptomele si pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.
Astfel, o gama de medicamentele numite inhibitori de colinesteraza pot usura simptome cognitive, inclusiv pierderi de memorie, confuzie, procesul de gandire modificat si probleme de judecata. Medicamente precum cele de mai jos pot imbunatati comunicarea neuronala si pot conduce la incetinirea evolutiei simptomelor bolii:

  • donepezil – pentru toate stadiile;
  • galantamina - pentru stadii usoare si moderate;
  • rivastigmina - pentru stadii usoare si moderate.


Un alt medicament, numit memantina poate fi introdus in tratamentul bolii Alzheimer in stadiile moderat pana la sever.

Schimbarea stilului de viata si terapie cognitiva

Schimbarile emotionale si comportamentale legate de boala Alzheimer pot fi dificil de gestionat. Persoanele pot experimenta iritabilitate, anxietate, depresie, neliniste, probleme de somn.
Tratarea cauzelor care stau la baza acestor modificari pot fi de ajutor. Unele pot fi legate de efecte secundare ale medicamentelor, disconfort datorat altor afectiuni medicale, probleme cu auzul sau vederea.

Identificarea cauzelor care au declansat aceste comportamente si evitarea sau schimbarea acestor lucruri pot ajuta persoana sa faca fata schimbarilor. Factorii declansatori pot include schimbarea mediului, noi ingrijitori sau faptul ca li se cere sa se spele sau sa schimbe hainele. Poate fi necesara chiar schimbarea mediului de viata pentru a spori confortul, securitatea si linistea persoanei.
In unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru aceste simptome, cum ar fi:

  • antidepresive, pentru starea de spirit scazuta;
  • medicamente antianxietate;
  • medicamente antipsihotice, pentru halucinatii, iluzii sau agresiune.


Optimizarea metabolica – dieta, miscare, vitamine si suplimente recomandate

Persoana trebuie incurajata sa urmeze o dieta sanatoasa si echilibrata si sa urmeze un program zilnic de miscare si somn. Cresterea nivelului de oxigenare celulara prin optimizarea somnului si asigurarea de oxigenare corecta in timpul somnului poate conduce la scaderea inflamatiei sistemice.
De asemenea, pentru restabilirea nivelului optim de substante necesare creierului se poate efectua prin restabilirea valorilor optime de suplimente nutritive, vitamine, minerale, pentru a permite functionarea a organismului, a creierului și prin administrarea de neurotrofice, tonice, suplimente pentru memorie si concentrare substante care sustin direct metabolismul celulelor nervoase si functionarea lor adecvata.

Plan de ingrijire pentru un pacient cu boala Alzheimer

Urmatoarele aspecte fac parte din planul de ingrijire al persoanei bolnave de Alzheimer:

  • Rutina - pentru o persoana afectata de boala Alzheimer, rutina si pastrarea unei vieti normale pot deveni sinonima cu securitatea.
  • Pastrarea autonomiei persoanei - ajuta la pastrarea demnitatii persoanei.
  • Evitarea conflictelor – conflictele provoaca stres persoanei bolnave si ingrijitorului, de aceea este importanta pastrarea calmului.
  • Simplificarea vietii persoanei, a miscarilor cotidiene - simplificati la maximum viata persoanei bolnave pentru a nu o supuse stresului si accidentelor.
  • Ajutarea persoanei sa se mentina intr-o buna forma fizica si mentala – o serie de exercitii adecvate pot mentine capacitatea fizica si psihica a persoanei.
  • Facilitarea comunicarii cu pacientul - comunicarea cu persoana poate deveni dificila de aceea este bine sa va adaptati nevoilor pe parcurs.
  • Utilizarea aide-memoire-ul – pot fi folosite modalitati de a ajuta pacientul sa memoreze si sa se orienteze si sa previna confuzia mentala (albume de fotografii cu membrii familiei cu numele scrise clar, inscriptii sau diferite desene viu colorate lipite in casa, acolo unde este necesar).
  • Ajutarea cu demnitate a persoanei sa efectueze baia si igiena personala, sa se imbrace, sa mearga la toaleta, sa se hraneasca.
  • Evitarea dependentei exagerate – persoana bolnava poate deveni foarte dependenta, dificila de suportat si poate afecta intimitatea si viata personala a ingrijitorului. Este bine sa promovati o stare de siguranta persoanei si sa va pastrati spatiul personal in acelasi timp pentru a evita instalarea depresiei.
  • Fuga - Persoanele cu boala Alzheimer adesea pleaca de-acasa sau fug. Pana la fuga, ele risca sa se piarda. Cand un pacient este singur intr-un loc public, trebuie sa veghem la securitatea sa.
  • Violenta si agresiunea – daca persoana devine dezagreabila, agresiva sau violenta este recomandat sa ramaneti calmi si sa nu aratati sentimente de teama sau frica. Incercati sa descoperiti cauza, astfel incat sa o evitati pe viitor. Daca violenta devine o problema frecvent, aveti nevoie de ajutor.


Atentie! Persoanele din familie sau ingrijitorii care se ocupa de pacientii bolnavi de Alzheimer pot suferi de singuratate, depresie, anxietate datorita contactului permanent cu boala. De aceea, este util ca persoanele din familie si ingrijitorii sa isi pastreze perioade de autonomie si o viata normala sociala in afara ajutorului acordat persoanei bolnave.


Cum poate fi prevenita boala Alzheimer

Factorii modificabili principali care pot ajuta la prevenirea Alzheimer includ:

  • efectuarea unor exercitii fizice regulate;
  • mentinerea unei diete variatae si sanatoase;
  • asigurarea unui sistem cardiovascular sanatos;
  • gestionarea riscului de boli cardiovasculare, diabet, obezitate si hipertensiune arteriala;
  • mentinerea creierului activ pe tot parcursul vietii.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie
Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa care provoaca pierderi de memorie si declin cognitiv. In prezent, nu exista niciun tratament care poate vindeca boala, dar medicamente si alte tratamente pot ajuta la incetinirea evolutiei sau pot usura simptomele cognitive, emotionale, si comportamentale si pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanei.

Referinte suplimentare:
MacGill, Marcus, “What to know about Alzheimer's disease.”, Medical news today, 2020,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/159442, Accesat in 20.10.2021.
NHS. “Alzheimer's disease.” NHS, 2021,
https://www.nhs.uk/conditions/alzheimers-disease/,Accesat in 20.10.2021.
National Institute of Aging, “Alzheimer's Disease Fact Sheet.”, NIH, 2021,
https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-disease-fact-sheet

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor