Factori care influenteaza cresterea copilului

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Dezvoltarea celor mici este influentata de factori de mediu externi (exogeni), dar si de factori de mediu interni (endogeni.) Iata cum!

Cu cat acesti  factori actioneaza in perioadele de crestere mai accelerate, mai exact saptamani si luni dupa nastere, primii ani de viata sau pubertate, cu atat repercusiunile asupra cresterii copilului vor fi mai severe.

Factorii de mediu exogeni semnificativi:

• Alimentatia are un rol deosebit de important si poate influenta cresterea copilului inca din timpul vietii intrauterine; deficitul unor anumite principii alimentare conduc la tulburari hormonale, de mineralizare a oaselor, iar supraalimentatia va duce la obezitate.

• Mediul geografic, microclimatul reprezentat de: aer, soare, lumina si presiunea atmosferica, altitudine, influenteaza cresterea mai ales in primii cinci ani de viata.

• Factorii socio- economici, sunt reprezentati de conditiile de igiena, situatia financiara, conditiile de viata, conditiile de rezidenta.

• Factorii afectiv-educativi se refera la mediul familial, modul de comunicare cu copilul, existenta sau nu, a starilor conflictuale in familie, familii unite, consolidate sau dimpotriva, dezbinate, dezorganizate; intr-o familie armonioasa, care sustine emotional copilul este evident ca dezvoltarea acestuia si cresterea va fi mult mai buna comparativ cu un copil provenit din familiile dezorganizate.

• Exercitiile fizice – sub forma gimnasticii sau a masajului in primele luni de viata, apoi sub forme diferite  in functie de varsta si aptitudini, aduce intotdeauna un plus in dezvoltarea copilului si vor juca un rol pozitiv in crestere. De departe cel mai complex sport, in beneficiul copilului, cu multiple beneficii, este inotul!

• Noxele chimice, radiatiile au intotdeauna un impact negative in raport cu cresterea si dezvoltarea copilului.

Factorii de mediu endogeni influenteaza cresterea staturo-ponderala, dar si cea intelectuala.

Acestia sunt clasificati in:

•  factori genetici

•  factori hormonali

•  factori rasiali

•  factorii patologici – diferite  afectiuni genetice si cromozomiale care influenteaza cresterea (nanismul hipofizar, nanismul tiroidian, sindromul Down)

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor