Nanism: cauze, simptome, tratament

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Nanism

 

Nanismul este o afectiune care poate genera multe intrebari si preocupari atat pentru tine, cat si pentru familia ta. In articolul nostru, vei descoperi informatii esentiale despre aceasta conditie medicala, de la factorii genetici si de mediu care pot cauza nanismul, pana la simptomele si problemele de sanatate asociate cu aceasta afectiune. De asemenea, vei afla cum se realizeaza diagnosticul si care sunt optiunile de tratament disponibile.

Cauzele nanismului: factori genetici si de mediu

Cauzele nanismului pot fi influentate de factori genetici si de mediu. Printre factorii genetici se numara mutatiile genetice, cauzate de anumite gene specifice, care pot afecta dezvoltarea normala in inaltime. De asemenea, exista si tulburari genetice mostenite, precum acondroplazia sau sindromul Turner, care pot cauza nanism.

Deficitul de hormon de crestere este si el un factor important in aparitia nanismului. Acest hormon este produs in glanda pituitara si este esential pentru cresterea normala a corpului. Lipsa sau insuficienta lui poate duce la o crestere incetinita si poate cauza nanism.

Afectiunile sistemului endocrin, precum hipotiroidismul, pot afecta productia de hormoni necesari pentru dezvoltarea normala in inaltime si pot duce la aparitia nanismului.

In plus, factorii de mediu precum malnutritia, infectiile si expunerea la substante toxice in timpul sarcinii sau copilariei pot contribui la aparitia nanismului. (1,2)

Simptomele nanismului: semne fizice si probleme de sanatate asociate

Semnele fizice ale nanismului includ inaltimea scazuta, proportiile anormale ale corpului, aspectul facial specific si alte caracteristici fizice asociate cu diferite tipuri de nanism. Persoanele cu nanism pot avea trunchiul scurt si membrele lungi sau invers, dar si alte diformitati ale corpului. De exemplu, in cazul nanismului hipofizar, persoana poate avea un cap mare si o frunte proeminenta, iar in cazul nanismului cu displazie metafizara, persoana poate avea membrele inferioare mai scurte decat cele superioare. (2)

Problemele de sanatate asociate cu nanismul includ probleme ale aparatului locomotor, cum ar fi instabilitatea coloanei vertebrale, displazia de sold sau osteoporoza. Persoanele cu nanism pot avea si probleme respiratorii datorate dimensiunilor reduse ale pieptului, precum si intarzieri in dezvoltarea motorie si dificultati in adaptarea la mediul inconjurator.

Nanismul poate avea un impact negativ asupra sanatatii mintale, putand afecta stima de sine si determina aparitia anxietatii, depresiei sau altor tulburari mentale. Este important ca persoanele cu nanism sa primeasca suportul social si familial necesar pentru a face fata acestor probleme.

Simptomele si problemele de sanatate asociate variaza in functie de tipul de nanism. De exemplu, nanismul hipofizar este cauzat de o deficienta a hormonului de crestere, in timp ce nanismul cu displazie metafizara este cauzat de o mutatie genetica. Este important ca diagnosticul sa fie corect si tratamentul sa fie personalizat, avand in vedere specificul fiecarui tip de nanism. (3)

 

Simptomele nanismului

 

Diagnosticul nanismului: metode si etape

Diagnosticul nanismului este un proces complex si poate implica mai multe etape si metode. In general, medicul va efectua o evaluare clinica amanuntita pentru a identifica semnele fizice specifice nanismului, cum ar fi proportiile si dimensiunile corpului si eventualele deformari ale scheletului. In plus, medicul va solicita informatii despre istoricul medical al pacientului si al familiei acestuia pentru a determina daca exista predispozitii genetice pentru nanism. (4)

Pentru a obtine informatii detaliate despre structura osoasa si dezvoltarea fizica a pacientului, medicul poate solicita teste imagistice, cum ar fi radiografiile. Acestea pot ajuta la identificarea tipului de nanism si la excluderea altor afectiuni care pot cauza probleme de crestere. In plus, in cazul in care se suspecteaza o cauza genetica pentru nanism, pot fi efectuate teste genetice pentru a confirma prezenta anumitor mutatii sau anomalii cromozomiale asociate cu aceasta afectiune.

Tratamentul nanismului: optiuni medicale si terapeutice

Tratamentul nanismului poate varia in functie de cauza subiacenta si de simptomele individuale ale fiecarei persoane. In cazul nanismului hipofizar, terapia cu hormoni de crestere poate fi o optiune pentru stimularea cresterii oaselor si a altor tesuturi. Potrivit Asociatiei Endocrinologilor din America, terapia cu hormoni de crestere poate imbunatati statura, forta musculara si densitatea osoasa la persoanele cu nanism hipofizar. Cu toate acestea, exista si riscuri asociate cu aceasta terapie, precum diabetul, hipertensiunea arteriala si cresterea riscului de cancer. De asemenea, terapia cu hormoni de crestere trebuie administrata sub supravegherea unui medic specializat in endocrinologie si poate fi inceputa in copilarie sau adolescenta. (5)

In cazurile in care nanismul este asociat cu probleme ortopedice, interventiile chirurgicale pot fi necesare pentru a corecta aceste probleme si a imbunatati calitatea vietii persoanelor afectate. Potrivit unui studiu publicat in revista Orphanet Journal of Rare Diseases, interventiile chirurgicale pot fi utilizate pentru a corecta deformarile coloanei vertebrale, ale membrelor sau ale articulatiilor la persoanele cu nanism. Cu toate acestea, interventiile chirurgicale pot implica riscuri si trebuie administrate sub supravegherea unui chirurg specializat in ortopedie. (6)

Terapia fizica si ocupationala poate fi benefica pentru persoanele cu nanism, ajutandu-le sa-si dezvolte forta musculara, coordonarea si echilibrul. De asemenea, pot fi recomandate dispozitive ortopedice sau alte echipamente adaptive pentru a facilita realizarea activitatilor zilnice. Potrivit Asociatiei Americane de Terapie Ocupationala, terapia ocupationala poate ajuta persoanele cu nanism sa-si imbunatateasca functionarea zilnica si sa-si dezvolte abilitatile de adaptare. (7)

Persoanele cu nanism se pot confrunta cu dificultati emotionale, sociale si psihologice din cauza stigmatizarii si prejudecatilor asociate cu aceasta afectiune. Consilierea psihologica si suportul din partea familiei, prietenilor si comunitatii pot juca un rol crucial in cresterea increderii in sine si a adaptarii la viata. Potrivit unui studiu publicat in revista Pediatric Endocrinology Reviews, terapia comportamentala poate fi benefica pentru persoanele cu nanism, ajutandu-le sa-si dezvolte abilitatile sociale si de adaptare. (8)

In concluzie, nanismul este o afectiune complexa, cu multiple cauze, simptome si optiuni de tratament. Aprofundarea acestui subiect ne-a permis sa intelegem mai bine factorii genetici si de mediu implicati in aparitia nanismului, semnele fizice si problemele de sanatate asociate, precum si metodele de diagnostic si tratament. Este esential ca persoanele afectate sa beneficieze de suportul medical si terapeutic adecvat pentru a-si imbunatati calitatea vietii. 

Surse:
Centrul National de Informatii Genetice (https://www.genome.gov/)
Institutul National de Sanatate (https://www.nih.gov/)
Asociatia de Nanism si Osteodisplazie (https://www.lpaonline.org/)
Asociatia Americana de Endocrinologie (https://www.endocrine.org/)
Asociatia Endocrinologilor din America - https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/pituitary/nanisms
Orphanet Journal of Rare Diseases - https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13023-020-01424-2
Asociatia Americana de Terapie Ocupationala - https://www.aota.org/-/media/corporate/files/aboutot/healthcare/factsheets/nanisms.ashx
Pediatric Endocrinology Reviews - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130602/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor