Stres: ce este, cauze, consecinte, gestionare si preventie

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Stresul si gestionarea sa

In zilele noastre stresul nu mai este doar o afectiune comuna, ci pare ca a devenit cu adevarat o epidemie globala. Pe de alta parte, o viata lipsita de stres este un ideal practic de neatins, tocmai de aceea trebuie sa invatam sa traim cu el. Ca sa nu mai spunem ca exista situatii in care stresul poate fi de ajutor. Afla din cele ce urmeaza ce este stresul, dar si ce poti face pentru a-l preveni si a-l impiedica sa se transforme in stres cronic! 

Ce este stresul? 

Stresul este nimic mai mult decat un sistem de adaptare folosit de individ pentru a gestiona agresiunile venite din partea mediului. Astfel, aparitia sa nu doar ca este inevitabila, ci reprezinta si un factor de succes adaptativ. Stresul devine un factor cu adevrat nociv doar in situatia in care resursele noastre de adaptare devin suprasolicitate. 

Pe scurt, stresul este ceea ce simti cand esti tensionat si cand nu ai inca solutii pentru anumite probleme sau situatii din viata de zi cu zi. Cand esti stresat, corpul tau inregistreaza acest fenomen drept un pericol iminent si ofera raspunsuri de tipul celor de fuga sau de lupta. Hormonii eliberati vor accelera bataile inimii, respiratia va deveni mai rapida si nivelul de energie va creste. 

Folosit cum trebuie, stresul te poate ajuta sa faci fata unor situatii limita. In acet caz ne referim la stres acut. Dar, daca apare prea des sau se intinde pe o perioada mult prea lunga de timp, el poate avea consecinte deosebit de nefaste. Acesta este stresul cronic. Inainte de a continua articolul, afla mai multe si despre stresul oxidativ

Care sunt factorii de stres?

Unul dintre cei mai importanti pasi in procesul de tratare a stresului, de altfel si primul pas, este sa ne dam seama care sunt factorii care declanseaza reactia organismului. 

Va fi nevoie sa faci ceva cercetare pe aceasta tema, deoarece nu toti reactionam la aceiasi factori, asadar sursele stresului vor fi destul de diferite de la o persoana la alta. In plus, si efectele stresului vor fi diferite de la un individ la altul, mai ales in functie de caracter. Poti recunoaste stresul prin aparitia incordarii, a nervozitatii, poate a fricii, iar la nivel fizic prin transpiratie si intensificarea ritmului cardiac. Desi factorii de stres nu sunt, in sine, cauza bolilor, ei pot agrava alte afectiuni. 

Astfel, am putea imparti cauzele stresului in mai multe categorii: 

  • Cauze imprevizibile si imposibil de controlat, de exemplu dezastre naturale, razboaie sau diverse boli foarte grave;
  • Etape deosebit de importante in viata, de genul absolvirilor, inceperii unui nou loc de munca, mutarii din casa parinteasca, moartea cuiva foarte drag;
  • Factori de mediu, de exemplu zgomot, poluare sau aglomeratie;
  • Probleme zilnice, precum obligatiile la care nu poti renunta desi iti doresti, lucrul cu persoane care nu-ti plac sau chiar ambuteiajele din trafic. 

Desigur, fiecare persoana in parte va avea propria lista cu factorii de stres. In aceeasi ordine de idei, fiecare persoana va reactiona in mod diferit la stres, in functie de nivelul de vulnerabilitate si adaptabilitate. Simptomele stresului pot fi de natura emotionala, comportamentala, cognitiva, fiziologica sau altele. O problema din ce in ce mai intalnita este stresul psihic, asociat ingrijorator de des cu stresul la locul de munca! 

Consecintele stresului

Consecintele stresului nu sunt doar cele pe termen scurt, adica senzatiile neplacute pe care le resimti in momentul in care esti stresat. Uneori, stresul care ne afecteaza in mod continuu, si pe care alegem sa nu-l gestionam, poate ajunge sa ne afecteze sanatatea, relatiile personale, sociale sau profesionale. 

Grupate pe categorii, consecintele stresului pot fi: 

  • Consecinte subiective, de pilda anxietate, agresiune, indispozitie, nervozitate, sentiment de singuratate, oboseala;
  • Consecinte cognitive, de pilda scaderea atentiei, deficitul de concentrare, imposibilitatea de a lua decizii rationale, blocaje mentale sau hipersensibilitate la critica;
  • Consecinte fiziologice, de pilda cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, a glicemiei, transpiratii reci sau uscaciunea gurii;
  • Consecinte profesionale/sociale, de pilda lipsa randamentului, nevoia de izolare, lipsa de satisfactie la locul de munca, absenteism, scaderea loialitatii fata de organizatie, demisii;
  • Consecinte comportamentale, de pilda tulburari emotionale, comportamente impulsive, abuz de alcool, cafea, tutun, tendinta de a manca excesiv si altele.

Daca stresul nu este gestionat la timp si intr-un mod sanatos, el se poate croniciza si poate afecta: 

  • Plamanii. Poate inrautati simptomele de astm sau bolile pulmonare obstructive cronice;
  • Pielea. Poate produce boli de piele, de exemplu psoriazis sau acnee;
  • Organele reproductive. Poate cauza infertilitate sau probleme de erectie. Stresul in sarcina poate duce la complicatii, iar in cazul menstruatiilor poate produce durere. Stresul si durerea de san sunt de asemenea legate;
  • Muschii. Stresul si tensiunea asociata pot produce dureri de gat, umeri sau lombare;
  • Stomacul. Poate agrava bolile gastroesofagiene sau poate determina aparitia de noi complicatii;
  • Inima. Pe langa faptul ca va contribui la cresterea tensiunii arteriale, stresul poate duce la aparitia ritmului cardiac anormal, la rigidizarea arterelor sau la aparitia cheagurilor de sange. Stresul si durerile in piept pot fi un semn al anginei pectorale
  • Sistemul imunitar. Din cauza stresului creste riscul de imbolnavire, iar in cazul bolilor cronice simptomele vor fi agravate. In acest caz poti recurge la cele mai bune suplimente pentru intarirea imnunitatii! Atentie insa, nu exista destule dovezi stiintifice care sa garanteze eficacitatea suplimentelor. 

Ce organe afecteaza stresul? Cam pe toate! Asta ca sa nu mai vorbim despre ravagiile pe care le poate face pe plan emotional. Nu in ultimul rand, stresul ingrasa! Daca simti nevoia sa mananci ceva de fiecare data cand esti stresat, aceasta strategie de adaptare te va determina sa pui cateva kilograme destul de repede. In timp, stresul poate provoca inclusiv sindromul de oboseala cronica

Modalitati de gestionare, inlaturare sau preventie a stresului

Modalitati de gestionare, inlaturare sau preventie a stresului

Nu exista o metoda universala de a scapa de stres, deoarece fiecare reactioneaza in mod diferit si are nevoi diferite. Asadar, iata cateva strategii care este posibil sa-ti fie de folos: 

Identifica factorii de stres

Asa cum spuneam si mai sus, primul pas este cel in care-ti dai seama ce provoaca stresul. Fie te observi pe parcursul unei zile, fie te apuci de un jurnal. Detasat, s-ar putea sa identifici mai bine sursele de stres. Te poti intreba ce te streseaza pe moment, ce simti din punct de vedere fizic si emotional, dar si ce eviti sa faci. 

Invata sa te adaptezi 

Slabe sanse ca stresul sa dispara cu totul din viata ta, caz in care trebuie sa inveti sa te adaptezi la el. Poti face asta prin schimbarea modului de a gandi si a asteptarilor probabil nerealiste. In plus, ai putea sa muti atentia pe lucrurile pentru care esti recunoscator, nu pe cele care te enerveaza. Schimba situatiile pe care le poti influenta si accepta-le pe cele care nu tin de tine. 

Inarca-ti bateriile

Ai grija sa intreprinzi cel putn o activitate placuta in fiecare zi, indiferent de ce se mai intampla in ziua respectiva. Vezi care sunt lucrurile care te incarca de emotii pozitive si pune-le in practica atunci cand ai ocazia. 

Ajuta-ti corpul 

Nu doar mintea, ci si corpul va fi afectat de stres, asadar gaseste diverse strategii care sa-l ajute. Vorbim despre meditatii, respiratie abdominala, exercitii fizice sau alte activitati care te ajuta sa te relaxezi fizic si psihic. N-ar strica nici sa faci anumite schimbari in ceea ce priveste dieta si nutritia. Pentru inceput ai putea sa eviti pe cat posibil alimentele sarate si grase, dulciurile, alcoolul si produsele cu multa cofeina. 

Gestioneaza eficient timpul 

Pune accent mai ales pe ce este important pentru tine, nu neaparat pe ce este obligatoriu sa faci. Nu renunta la lucruri deosebit de importante precum odihna, socializarea sau hobbyurile tale. Invata sa prioritizezi si incepe cu lucrurile presante. 

Cere ajutor

Nu este deloc o rusine sa ceri ajutor specializat daca simti ca nu mai poti face fata stresului de unul singur. Un specialist va fi in masura sa-ti recomande sedinte de psihoterapie, suplimente alimentare pentru stres si anxietate sau medicamente fara reteta pentru stres si oboseala

De stres propriu-zis nu vei putea scapa niciodata, dar poti invata cum sa traiesti sanatos in ciuda lui!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor