Cartoful dulce - beneficii, proprietati, contraindicatii

11. 8. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
cartofi dulci

Desi cartoful alb este des utilizat in preparatele culinare romanesti, cel dulce este considerat mai sanatos si merita inclus in alimentatie. Cartoful dulce prezinta o serie de proprietati nutritionale superioare cartofului obisnuit. Acesta se gaseste pe rafturile oricarui supermarket si poate fi gatit in numeroase moduri. Sa vedem care este continutul unui cartof dulce, dar si ce beneficii poate aduce si cand este contraindicat. 

Compozitia nutritionala a cartofului dulce

Cartoful dulce este un aliment bogat in nutrienti, fiind considerat un superaliment. Ce contine acesta (1, 2):

  • calorii: 86 kcal/100 g;
  • proteine: 100 g cartof dulce contine 1,6 g proteine; 
  • grasimi: nu contine grasimi; 
  • carbohidrati: un cartof dulce mediu are aproape 30 g carbohidrati, mai bine de jumatate dintre acestia fiind reprezentati de amidon;
  • fibre: un cartof dulce mediu contine aproape 4 g fibre;
  • minerale: este bogat in potasiu, mangan si cupru;
  • vitamine: contine antioxidantul betacaroten (provitamina A–precursorul vitaminei A) din abundenta, dar si o cantitate importanta de vitamina C. O cantitate de doar 100 g asigura mai mult decat necesarul zilnic de vitamina A. Alte vitamine din compozitia cartofului dulce sunt B6, B5 si E. 

Proprietatile si beneficiile cartofului dulce

cartof dulce feliat

Cartoful dulce are o serie de proprietati importante pentru sanatate. De asemenea, atunci cand este integrat intr-o dieta echilibrata, poate aduce anumite beneficii organismului. 

Furnizeaza o cantitate importanta de nutrienti

Spre deosebire de cartoful alb, o portie de cartof dulce asigura cantitati semnificative de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Fiecare dintre substantele nutritive din compozitie are roluri diferite in organism. Cel mai abundent nutrient este beta-carotenul, precursorul vitaminei A, care confera acestui aliment culoarea portocalie specifica.   

Imbunatateste controlul glicemic

Atunci cand este gatit prin fierbere, cartoful dulce are un indice glicemic scazut, deci nu cauzeaza cresteri bruste ale glicemiei. Prin urmare, poate fi integrat cu succes in dieta diabeticilor (3). 

Indicele glicemic masoara capacitatea unui aliment de a creste glicemia. Acesta se clasifica astfel (4):

  • sub 55 – scazut;
  • 56-69 – mediu;
  • peste 70 – ridicat; 

Totusi, indicele glicemic al acestui aliment difera in functie de metoda de preparare, astfel (4):

  • decojit si prajit: 76 (ridicat);
  • decojit si copt timp 45 de minute: 94 (ridicat);
  • decojit si rumenit: 82 (ridicat);
  • fiert timp de 8 minute: 61 (mediu);
  • fiert timp de 30 de minute: 46 (scazut);

Ajuta la prevenirea deficitului de vitamina A

Vitamina A este un micronutrient cu functii importante in organism. Mentine sanatatea functiei vizuale si este implicat in imunitate. Deficitul se asociaza cu tulburari de vedere, sistem imunitar slabit si mortalitate crescuta in randul copiilor si al femeilor insarcinate (2). Datorita continutului ridicat de provitamina A, integrarea acestui aliment in dieta ajuta la prevenirea acestei deficiente nutritionale (2). In acelasi timp, sustine functia vizuala si imuna (1). 

Reduce stresul oxidativ

Carotenoizii din compozitia cartofului dulce sunt antioxidanti puternici. De asemenea, cartoful dulce violet contine cantitati importante de antociani, pigmenti cu actiune antioxidanta (3). Astfel, acest aliment reduce stresul oxidativ provocat de radicalii liberi care se asociaza cu imbatranirea si aparitia bolilor (2). 

Scade riscul unor afectiuni cronice

Datorita proprietatilor antioxidante, antiinflamatoare si hipocolesterolemiante, consumul de cartof dulce ajuta la scaderea riscului de a dezvolta unele boli cronice, precum cancerul, bolile cardiovasculare, degenerescenta maculara legata de varsta si obezitatea (1, 3). 

In orice caz, stilul de viata echilibrat per ansamblu are un rol crucial in mentinerea starii de sanatate. Nu doar cartoful dulce are astfel de beneficii asupra organismului, ci si multe alte fructe si legume.   

Sustine sanatatea microflorei intestinale

Intrucat contine atat fibre solubile, cat si fibre insolubile, cartoful dulce furnizeaza substratul nutritiv necesar microbiotei intestinale. Consumul regulat de cartof dulce ar putea promova cresterea bacteriilor benefice Bifidobacterium si Lactobacillus. De asemenea, sanatatea microflorei intestinale se asociaza cu un tranzit intestinal optim, dar si cu o imunitate puternica (1). 

Totusi, pentru a obtine necesarul zilnic de fibre, este nevoie de o dieta variata care sa includa si cereale integrale, fructe, legume si leguminoase boabe. Cartoful dulce creste aportul de fibre, insa nu asigura doza zilnica recomandata care este in jur de 30 g (1).

Contraindicatii 

In general, cartoful dulce este bine tolerat.

Totusi, acesta contine o cantitate mare de oxalat. De aceea, persoanele predispuse la litiaza renala (pietre la rinichi) ar trebui sa limiteze consumul acestui aliment (2). 

In functie de metoda de preparare termica, indicele glicemic al cartofului dulce variaza. Atunci cand este prajit, copt sau rumenit in cuptor, indicele glicemic este ridicat. De aceea, nu trebuie consumat sub aceste forme culinare de catre persoanele cu diabet zaharat, deoarece provoaca cresteri bruste ale glicemiei (3). Poate fi consumat de acesti pacienti doar fiert, preparat preferabil un timp prelungit (30 de minute). 

Prin urmare, cartoful dulce este un aliment nutritiv care merita introdus in alimentatie, datorita proprietatilor si beneficiilor sale. 

Referinte: 

  1. Julson, Erica. “6 Surprising Health Benefits of Sweet Potatoes.” Healthline, Healthline Media, 9 Jan. 2019, www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits. Accessed 1 Aug. 2022.
  2. ‌Bjarnadottir, Adda. “Sweet Potatoes 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 13 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/sweet-potatoes. Accessed 1 Aug. 2022.
  3. Booth, Stephanie. “Health Benefits of Sweet Potatoes.” WebMD, WebMD, 9 July 2019, www.webmd.com/food-recipes/benefits-sweet-potatoes. Accessed 1 Aug. 2022.
  4. Link, Rachael. “What Is the Glycemic Index of Sweet Potatoes?” Healthline, Healthline Media, 23 Sept. 2019, www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-glycemic-index#glycemic-index. Accessed 1 Aug. 2022.