Valorile normale ale tensiunii arteriale si fluctuatiile care apar

25. 2. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 13 minute de citit

 

Masurarea tensiunii arteriale si tinerea sub control a valorilor acesteia este extrem de importanta pentru functionarea intregului organism. Valori crescute ale tensiunii arteriale inseamna hipertensiune, afectiune care mareste considerabil riscul de accident vascular cerebral, de infarct, insuficienta cardiaca si alte boli care pot duce la deces. Datele sunt ingrijoratoare, tot mai multe persoane tinere sunt diagnosticate cu boli care au la baza hipertensiunea arteriala, considerata o boala care ucide silentios si rapid.  

Inainte de a vorbi despre valorile normale ale tensiunii arteriale si despre fluctuatiile care pot sa apara, este bine sa intelegem ce este tensiunea arteriala si cum poate fi ea determinata corect. 

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor, atat in perioada contractiei, cat si in perioada de relaxare ritmica a inimii. Presiunea arteriala are doua componente de care trebuie sa se tina cont cand se masoara. Prima este cea sistolica, adica presiunea care este exercitata de coloana de sange asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in perioada de sistola). Valorile normale sunt cuprinse intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg). A doua componenta este cea diastolica, adica presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola), cu valori normale sub 85 mm Hg. 

Cum se masoara corect tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este practic rezultatul ciclului cardiac, fiind corelata cu activitatile pe care le desfasuram zilnic, depinzand de sanatatea, de stilul de viata si de varsta fiecarei persoane. 

Masurarea corecta a tensiunii arteriale se realizeaza prin metoda clasica - aparate cu mercur (foarte rar) sau prin metoda moderna, tensiometre electronice. Tensiometrele digitale sunt folosite frecvent, utilizarea lor fiind rapida si usoara, iar interpretarea rezultatelor extrem de usor de realizat pentru orice persoana, fara pregatire medicala. Un tensiometru digital de calitate ofera rezultate corecte si relevante. 

In farmacii se gasesc tensiometre digitale pentru bratautomate sau semiautomate si tensiometre digitale pentru incheietura mainii

Valorile tensiunii arteriale pot fi foarte diferite pentru aceeasi persoana de la o masurare la alta. Totul depinde de ritmul respirator, de miscare, pozitia corpului si starea emotionala. 

Asa cum spuneam sunt doua valori de care se tine cont pentru masurarea tensiunii arteriale. Tensiunea sistolica se masoara cand inima se contracta si tensiunea diastolica se masoara cand inima se relaxeaza. 

Masurarea tensiunii arteriale cu tensiometrul de brat

Cand va luati tensiunea arteriala trebuie sa fiti in repaos, pe un scaun, cu spatele drept, rezemat de spatar, picioarele pe podea, iar bratul trebuie sprijinit pe masa, cotul fiind la nivelul inimii. Manseta tensiometrului trebuie pozitionata putin deasupra incheieturii cotului. In perioada in care tensiometrul inregistreaza valorile nu trebuie sa va miscati si nici sa vorbiti. 

Acelasi lucru se intampla si cand un cadru medical specializat va ia tensiunea inainte de orice consultatie. 

Masurarea tensiunii arteriale cu tensiometrul de incheietura

 

 

Mana pe care se afla tensiometrul trebuie sa fie cu palma in sus. Manseta aparatului va fi fixata la incheietura mainii stangi, iar apoi mana se duce la umarul drept, pentru ca tensiometrul sa fie in dreptul inimii. Are loc masuratoarea si puteti nota valorile.
Nu uitati ca tensiometrele de incheietura au mai putina precizie fata de cele de brat. Explicatia este simpla, artera radiala de la incheietura mainii este mai subtire decat cea brahiala de la nivelul bratului, iar masurarea tensiunii este diferentiata.

Valori normale ale tensiunii arteriale in functie de varsta

Care sunt valorile normale de tensiune arteriala? Valorile normale ale tensiunii arteriale dupa varsta persoanei, pe un tensiometru electronic trebuie sa fie cuprinse intre 90 si 120 presiune sistolica si intre 60 si 80 presiune diastolica.
Tensiunea normala in functie de varsta da valori diferite si de la o masura la alta.

 

 

Tensiunea normala la copii

Tensiunea la copii are valori ceva mai mici decat cele descrise mai sus. Valorile presiunii sistolice pot fi intre 70 si 140, in functie de varsta copiilor, in timp ce presiunea diastolica poate fi cuprinsa intre 50 si 80. Diferente majore pot fi si intre bebelusi, in functie de sexul acestora. 

Tensiunea normala la adulti

Tensiunea arteriala normala pentru adulti este cea in jurul valorii de 120/80 mm Hg. Orice valoare care depaseste 140/90 mm Hg se incadreaza la hipertensiune arteriala, cu risc mare de afectare a sanatatii. 

Tensiune arteriala tabel: valorile sunt in conformitate cu cele acceptate de Societatea Romana de Cardiologie, cu mentiunea ca sunt prezentate tensiunea diastolica valori normale si tensiunea sistolica valori normale, valori optime si valori in hipertensiune.

 

 

Tensiunea normala la batrani

Tensiunea arteriala normala la persoanele varstnice poate fi mai mare decat a adultilor pentru ca vasele de sange isi pierd elasticitatea la inaintarea in varsta. Deci un batran poate avea o tensiune arteriala normala ceva mai mare de 120/80 mm Hg, dar nu trebuie sa depaseasca 140/90 mm Hg pentru ca hipertensiunea arteriala poate fi fatala. 

Studiile au aratat ca barbatii sunt mai predispusi sa faca hipertensiune arteriala. Femeile au valori mai mici ale tensiunii arteriale. 

Ce valori au bataile inimii in functie de varsta

Pulsul este frecventa cu care inima bate. Un puls normal la un adult este cuprins intre 60 si 100 de batai pe minut. Acestea sunt valorile normale de tensiune arteriala si puls, dar ele difera de la o persoana la alta, in functie de varsta, sex, factori genetici, activitatea zilnica etc. 

Spre exemplu, la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani, un puls normal este cuprins intre 70 si 100 de batai pe minut. Pulsul este influentat de activitatea fizica depusa si are valori diferite la copii. Cu cat copilul este mai mic, cu atat pulsul va fi mai crescut. 

Modificari ale tensiunii arteriale normale 

Tensiunea arteriala are valori diferite pe parcursul unei zile, chiar si in cazul unei persoane sanatoase. Poate urca sau cobori, in functie de activitatea realizata, de ritmul acesteia, pe fond de stres, in functie de alimentatie si de odihna sau oboseala acumulata. Tensiunea arteriala este influentata de stilul de viata si influenteaza la randul ei starea de sanatate a organismului. 

Hipotensiune

Hipotensiunea este tensiunea arteriala mică, ale cărei valori se situeaza sub 90/60 mm Hg. O hipotensiune arteriala scazuta nu este un semnal de alarma in cazul persoanelor care nu au afectiuni de sanatate si medicii nu se grabesc sa prescrie tratament pentru aceasta. 

La persoanele varstnice insa, hipotensiunea arteriala este un semn clar de alarma. 

Cauze

Cauzele hipotensiunii arteriale pot fi diferite, de multe ori fiind puse pe seama factorilor hormonali, medicamentosi, problemelor cardiace, cele legate de dilatatia vaselor de sange sau a bolilor hepatice. Hipotensiunea arteriala poata sa apara si la femeile insarcinate. 

Simptome

Cauzele variate aduc si simptome numeroase, diferite de la o persoana la alta. Ametelile, vederea cu probleme, lesinul, oboseala accentuata, greata sau lipsa de concentrare sunt o parte dintre simptome. 

Ele pot exista si in contextul altor probleme de sanatate si uneori pot fi trecute cu vederea. Totusi, la batrani, hipotensiunea este aproape la fel de periculoasa ca hipertensiunea arteriala pentru ca poate sa induca confuzie, respiratie superficiala, rapida, puls rapid si slab. 

Tratament

Pentru persoanele fara alte probleme de sanatate, hipotensiunea arteriala se poate trata printr-o dieta echilibrata, renuntarea la vicii, hidratare intensa, multa miscare in aer liber, dar fara miscari bruste, evitarea perioadelor de suprasolicitare si multa odihna. 

Daca totusi aceste sfaturi practice nu sunt de ajutor si simptomele se agraveaza, medicul de specialitate va fi cel care va decide daca este cazul sa treceti pe tratament medicamentos. 

Medicul este cel care va analiza problemele cu care se confrunta persoana varstnica pentru asigurarea tratamentului corespunzator. 

Hipertensiune

Hipertensiunea arteriala poate fi fatala, in conditiile existentei si altor probleme de sanatate, dar au fost raportate cazuri complicate si la persoane tinere. 

Cauze

Mai multi factori pot converge pentru a cauza hipertensiunea arteriala. Aici sunt incluse cauze variate: genetice, probleme arteriale, sensibilitate sau consum mare de sare, varsta, obezitate, fumat, sedentarism, aspecte etnice, consum de alcool, mancare nesanatoasa, bogata in grasimi, diabet si alte boli, consumul anumitor medicamente, iar lista ramane deschisa. 

Hipertensiunea arteriala poate sa apara la femeile insarcinate, iar in acest caz medicul va decide care este calea de urmat. 

Simptome

Uneori, hipertensiunea nu ofera indicii bolnavului, acesta fiind si motivul pentru care se mai numeste si “ucigasul tacut”. 

In alte cazuri, atunci cand o persoana are hipertensiune arteriala va acuza greata, dureri de cap si varsaturi, ameteala, sangerare nazala, vedere dublata, palpitatii la inima, dar si o senzatie de lipsa de aer sau sufocare. 

Tratament

Cel mai adesea in cazul unui diagnostic de hipertensiune arteriala, in functie de valorile tensiunii inregistrare, de manifestarile bolii, de istoricul familiei si de prezenta sau absenta altor probleme de sanatate, medicul va decide prescrierea unui tratament, continuarea investigatiilor medicale si control medical periodic. 

 

 

Factorii care pot influenta valorile normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala poate fi influentata de o serie de factori, cei mai vulnerabili raman oamenii care au si o predispozitie genetica spre aceasta problema de sanatate. 

Obezitatea

Kilogramele in plus aduc mari probleme de sanatate. Persoanele care au o predispozitie spre ingrasare si ajung sa fie diagnosticate cu obezitate au mari sanse sa dezvolte hipertensiune arteriala. 

Explicatia simplista este ca pentru fiecare kilogram in plus, organismul va realiza o retea de vase de sange noua, de aproximativ 3 km, ceea ce face ca inima sa consume mai multa energie, sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in tot sistemul circulator. Acest lucru inseamna cresterea frecventei cardiace si hipertensiune arteriala. 

Oboseala

Oboseala accentuata isi pune amprenta asupra starii de sanatate. Oboseala este un factor de risc in hipertensiunea arteriala. Exista persoane cu hipertensiune arteriala care dezvolta tulburari de ritm, manifestate si prin oboseala, cu aparitia simptomelor de ameteala. 

Somnul de noapte odihnitor si de calitate este un indicator bun al starii de sanatate. Orice tulburare de ritm duce complicatii. 

Trairile si emotiile zilnice isi pot pune amprenta asupra somnului sau pot induce oboseala accentuata, fara posibilitatea odihnei de calitate, pe fondul agitatiei. 

Oboseala intelectuala duce la epuizare fizica si psihica, somn de proasta calitate si, in timp, poate deveni factor de risc in ceea ce priveste cresterea tensiunii arteriale. 

Tratamente medicamentoase

Unele medicamente pot creste tensiunea arteriala, chiar si pentru persoane care nu au fost diagnosticate cu probleme de sanatate de tipul hipertensiune arteriala. Steroizii, hormonii, antidepresivele, anumite pastile de slabit, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, antiacide cu multa sare si decongestionantele nazale. 

Chiar si consumul unor medicamente pentru raceala si gripa poate creste tensiunea arteriala. Banalul paracetamol poate duce la hipertensiune arteriala, daca este consumat in cantitate mare. 

De aceea este foarte important sa aflati de la medic care sunt medicamentele pe care le puteti luati, pentru ce va sunt ele prescrise si cum pot interactiona intre ele. 

Consumul de alcool

Alcoolul poate influenta tensiunea arteriala. Consumul de alcool zilnic va duce in timp la cresterea tensiunii arteriale. Consumul de alcool creste ritmul cardiac si poate duce si la instalarea fibrilatiei atriale, in timp ce consumul cronic de alcool determina cardiomiopatie alcoolica. 

Problemele pe care alcoolul le produce in organism sunt multiple. Consumul moderat nu este o solutie, asa cum nu este nici consumul ocazional in cantitati mari. 

Pentru persoanele varstnice, consumul de alcool este si mai periculos, in situatia aceasta nu mai poate fi vorba de moderatie, indicatia potrivita este abstinenta. 

Diferite afectiuni

Alte probleme de sanatate pot influenta cresterea tensiunii arteriale. Varsta persoanelor la care apare tensiunea arteriala crescuta este importanta, in aceeasi masura in care si factorii ereditari au un cuvant de spus. 

Diabetul, aritmiile, probleme hormonale si cele de metabolism pot fi factori de risc suplimentari pentru persoanele care au si hipertensiune. 

Posibile complicatii in cazul unor valori anormale ale tensiunii arteriale 

Prevenirea complicatiilor de tipul accident vascular cerebral, anevrism, infarct, insuficienta cardiaca, boli renale etc., se poate face si prin respectarea unui regim alimentar, mentinerea unei greutati optime, renuntarea la vicii, fara excese, reducerea factorilor de stres, exercitii fizice. 

Hipertensiunea arteriala care nu poate fi controlata prin tratament medicamentos si regim alimentar conduce la grave probleme de sanatate. Alaturi de problemele enumerate anterior, hipertensiunea arteriala poate produce si alte afectiuni: atac cerebral, aritmie cardiaca, tulburari de vedere si chiar orbire, dar si un aport insuficient de sange la nivelul membrelor inferioare. 

Cum putem mentine tensiunea la valori normale

Viata cu moderatie nu mai este de multa vreme o sintagma fara sens. Pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, o viata echilibrata inseamna si una indelungata. 

Stil de viata sanatos

Alimentatia sanatoasa, cu o dieta echilibrata este esentiala, iar atentia sporita la produsele care au o cantitate crescuta de sare trebuie sa devina obisnuinta. 

Astfel, alimentele cu continut redus de sare, miscarea zilnica, mentinerea unei greutati optime, evitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, odihna si cat mai putin stres, vor reducere tensiunea arteriala sau chiar vor contribui la prevenirea aparitiei acesteia. 

Analize medicale periodice

Controlul medical periodic este foarte important pentru identificarea tuturor problemelor de sanatate care ar putea sa apara. In plus, un diagnostic la timp poate preveni aparitia complicatiilor. Medicul va stabili daca se impune un tratament de urmat, perioada si, in functie de rezultatele obtinute, schimbarea sau mentinerea stilului de viata cu care sunteti obisnuiti. 

Suplimente recomandate

Alimentatia sanatoasa si miscarea ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea sunt anumite suplimente alimentare pe piata care va ajuta sa obtineti rezultate foarte bune. 

In general aceste suplimente sunt bogate in minerale, acid folic, acizi grasi omega 3, dar si produse care duc la dilatarea vaselor de sange. 

Medicul va poate recomanda cele mai bune produse, in functie de istoricul dumneavoastra medical, pentru a avea grija de inima si cu suplimente alimentare, care pot preveni hipertensiunea arteriala. 

 Valorile normale ale tensiunii arteriale depind in mare masura de factorii genetici, dar si de stilul de viata. Chiar daca fluctuatiile pot sa apara pe parcursul vietii, bine ar fi sa acordati atentie sporita oricaror modificari pe care le sesizati si sa va adresati medicului, atunci cand suspectati o problema. Identificarea la timp a unei posibile complicatii, legata de valorile tensiunii arteriale, poate face diferenta intre viata si moarte. Exista scheme de tratament, dar si schimbari pe care le puteti face, astfel incat sa puteti tine sub control bolile induse de valorile crescute ale tensiunii arteriale. 

 Valorile normale ale tensiunii arteriale si fluctuatiile care pot sa apara pot fi controlate, cu tratament medicamentos si prin schimbarea stilului de viata. 

 Surse:

  1. The best way to measure your blood pressure at home - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-best-way-to-measure-your-blood-pressure-at-home
  2. Low blood pressure (hypotension) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465
  3. Blood pressure: Does it have a daily pattern? - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058115
  4. Is it time to rethink how much you drink? - https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-it-time-to-rethink-how-much-you-drink
  5. Choosing blood pressure medications - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure-medication/art-20046280
  6. https://www.cardioportal.ro/wp-content/uploads/2020/10/Valorile-tensionale.pdf
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor