Antioxidantii: Ce sunt, tipuri si utilizari

16. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Momentele dedicate ingrijirii personale reprezinta o dovada a iubirii fata de sine. Alege cele mai bune produse pentru nevoile tale pe care sa le incluzi in ritualul de frumusete. Afla ce sunt antioxidantii si ce rol au in organism. Descopera cum poti integra aceste substante benefice in rutina zilnica. 

Ce sunt antioxidantii

Antioxidantii sunt substante care, in principal, impiedica formarea radicalilor liberi sau reduc efectele acestora. Mai exact, antioxidantii protejeaza celulele de procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi. Acesti compusi benefici sunt produsi de organism sau pot fi asimilati din alimente. 

In schimb, radicalii liberi sunt molecule instabile, carora le lipseste un electron. Apar in urma unor procese naturale ale corpului si din cauza unor factori externi: expunerea la soare, fum de tigara, poluare s.a. Simplu spus, acestia fura electronul de care au nevoie de la alte molecule (oxidare), ceea ce deterioreaza celulele sanatoase si poate duce la imbatranirea prematura a organismului, inclusiv a pielii. 

Cu toate acestea, radicalii liberi sunt necesari pentru combaterea unor bacterii, spre exemplu. Problemele apar cand numarul radicalilor liberi il depaseste pe cel al antioxidantilor. Pentru a mentine ordinea, este necesar sa consumi alimente bogate in antioxidanti si, suplimentar, poti folosi produse de ingrijire a pielii care contin astfel de substante benefice. 

Tipuri de antioxidanti 

Sunt multe tipuri de antioxidanti, cu scopul principal de limitare a efectelor negative produse de radicalii liberi. Unele substante sunt mai puternice decat altele, insa studiile din acest domeniu sunt inca in desfasurare. De asemenea, tine cont ca rezultatele obtinute in laborator pot fi diferite de ceea ce se intampla in mod obisnuit cand folosesti anumite produse de ingrijire.

In continuare, iata principalele substante cu rol antioxidant utilizate in multe dintre produsele pentru ritualul de infrumusetare

  • Vitamina C - este unul dintre cei mai folositi antioxidanti in rutina de ingrijire a pielii. Efectele vitaminei C pot fi incetinirea imbatranirii premature, prevenirea deteriorarii pielii cauzate de actiunea razelor solare, ameliorarea petelor pigmentare si a ridurilor;
  • Vitamina E - pe langa rolul antioxidant, vitamina E hidrateaza pielea in profunzime si poate ajuta procesul de refacere a pielii dupa arsuri solare sau rani;
  • Retinol(o forma a vitaminei A) - face parte din categoria antioxidantilor puternici si contribuie la imbunatatirea producerii de colagen si elastina. Astfel, retinolul poate reduce efectul liniilor fine sau al ridurilor;
  • Niacinamida (o forma a vitaminei B3) - are proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Contribuie la hidratarea pielii, calmarea iritatiilor, minimizeaza porii dilatati, reduce ridurile fine si aspectul petelor pigmentare;
  • Coenzima Q10 - se gaseste natural in piele, insa cantitatea de coenzima Q10 scade odata cu inaintarea in varsta. Cele mai importante aspecte ale substantei sunt imbunatatirea elasticitatii pielii si limitarea deteriorarii celulelor in urma expunerii la soare;
  • Acid ferulic - sporeste efectele altor antioxidanti, precum vitamina C si E. In plus, este folosit pentru prevenirea formarii liniilor fine si ridurilor;
  • Resveratrol - este un antioxidant natural pe care il gasesti in produse alimentare precum arahide, struguri, fructe de padure, ceai, vin rosu si alb, ciocolata neagra. Resveratrolul este utilizat in dermatocosmetice anti-imbatranire, hidratante si nu numai. 
  • Flavonoide - se gasesc in mod natural in numeroase fructe si legume. Incetinesc sau previn efectele negative ale radicalilor liberi si protejeaza pielea de radiatiile UV;
  • Carotenoide -  de asemenea, sunt o categorie de antioxidanti prezenta in multe fructe si legume. Unul dintre rolurile carotinoidelor este de a stimula refacerea colagenului si elastinei afectate de razele solare.

Beneficiile antioxidantilor pentru organism

Substantele cu efect antioxidant limiteaza sau combat, printre altele, stresul oxidativ produs de radicalii liberi. Iata ce rol au antioxidantii si care sunt beneficiile lor pentru organism:

  • Prevenirea sau reducerea riscului de afectiuni ale sistemului imunitar, cardiac sau ocular;
  • Prin neutralizarea radicalilor liberi, antioxidantii au un aport asupra sistemului imunitar si reduc riscul de infectii;
  • Prevenirea imbatranirii precoce a intregului organism.

De asemenea, antioxidantii au mai multe beneficii pentru piele:

  • Imbunatatesc aspectul pielii si reduc liniile fine si ridurile - in acest caz, cosmeticele cu antioxidanti sunt utilizate pentru ingrijirea tenului matur si limitarea efectelor imbatranirii precoce a pielii;
  • Datorita proprietatilor antiinflamatoare, previn degradarea celulelor pielii ca urmare a expunerii la radiatii UV;
  • Anumiti antioxidanti, precum vitamina C, contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si, mai mult, reduc aparitia petelor pigmentare si arsurilor solare. Astfel, pielea are un aspect tanar si nuanta acesteia este uniforma.

In plus, descopera ce este colagenul, care sunt efectele anti-imbatranire si cum poate fi stimulata producerea acestei substante. 

Alimente bogate in antioxidanti

Organismul produce in mod natural o serie de antioxidanti. Pentru a ajuta celulele corpului si, implicit, ale pielii, este recomandata dieta echilibrata. De asemenea, poti imbunatati aportul acestor substante prin utilizarea suplimentelor cu antioxidanti, asa cum iti recomanda medicul specialist. 

Include in alimentatia zilnica in special surse vegetale, in forma cruda, bogate in antioxidanti:

  • Fructe - portocale, struguri, afine, zmeura, coacaze negre, mango, cirese, mere, pere, caise, banane, capsuni s.a.;
  • Legume - morcov, cartofi, vinete, brocoli, spanac, varza, conopida, avocado, ceapa, fasole, telina s.a.; 
  • Seminte si plante oleaginoase - seminte de susan, grau, alune, arahide, fistic s.a.;
  • Alte alimente - ciocolata neagra, vin rosu si alb, ceai, tofu, lapte, carne rosie si fructe de mare (bogate in zinc) etc.

Antioxidantii in rutina zilnica de ingrijire a pielii

Ai grija de aspectul sanatos si placut al pielii tale. Afla cum poti integra antioxidantii in rutina de ingrijire personala: creme, lotiuni, seruri, uleiuri, unturi, geluri, spray-uri si diverse tratamente.  

Pentru a beneficia de efectele acestor compusi antioxidanti, aplica local, pe ten sau pe corp, cosmetice potrivite tipului tau de piele si rezultatelor pe care vrei sa le obtii:

  • Solutii si creme hidratante - solutiile precum cele cu o concetratie mica de niacinamide se aplica inainte de a utiliza crema obisnuita de hidratare. De asemenea, crema poate contine antioxidanti, cum ar fi vitamina C sau coenzima Q10;
  • Solutii si creme antirid - antioxidantii au un rol important in reducerea ridurilor si prevenirea imbatranirii premature a pielii;
  • Protectie solara - cremele, lotiunile si emulsiile cu SPF si substante antioxidante protejeaza pielea de actiunile radiatiilor UV si pot impiedica degradarea celulelor. 

Descopera de ce ai nevoie de un ritual de frumusete si ce presupune ingrijirea zilnica, saptamanala si lunara. 

Contraindicatii

In cazul suplimentelor alimentare cu antioxidanti, nu depasi doza zilnica recomandata. In concentratii ridicate, aceste substante pot favoriza procesele oxidative si aparitia unor reactii adverse precum greata. Consulta medicul si tine cont ca aceste produse nu inlocuiesc dieta sanatoasa si echilibrata. 

Cosmeticele pot contine atat antioxidanti naturali, cat si sintetici. De asemenea, este importanta concentratia substantelor. Testeaza produsul pe o portiune mica a pielii si observa efectele. Daca te confrunti cu orice fel de problema, discuta cu medicul dermatolog. 

In acelasi timp, anumite cosmetice cu antioxidanti pot sa nu aiba efectele dorite, daca produsul nu a fost tinul la o temperatura corespunzatoare, spre exemplu. Citeste cu grija eticheta si respecta recomandarile specialistilor. 

Acorda atentie nevoilor pielii tale si foloseste produse de ingrijire potrivite pentru tine. Fa-ti in fiecare zi o declaratie de dragoste prin pastrarea unei rutine de infrumusetare si prin mentinerea unui stil de viata sanatos si echilibrat. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor