Diabet zaharat tip 2: cauze, simptome, tratament

7. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Diabet zaharat tip 2

 

Diabetul zaharat tip 2 reprezinta o afectiune cunoscuta in mod popular ca „diabet la debut” sau „diabet non-insulino-dependent” si se caracterizeaza prin faptul ca organismul intampina dificultati in a utiliza in mod optim insulina. Cu ajutorul tratamentului si a schimbarilor in stilul de viata, aceasta afectiune poate fi gestionata.

Cauze pentru diabet zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 este forma de diabet intalnita cel mai des. [1]. Pancreasul este responsabil de crearea hormonului numit insulina, care contribuie la transformarea glucozei din alimente in energie. Pancreasul persoanelor care au aceasta forma de diabet produce insulina, dar celulele din organismul lor nu o utilizeaza cum ar trebui. 

Initial, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulina, pentru a ajuta glucoza sa ajunga in celule, dar aceasta ajunge, in schimb, sa se acumuleze in sange. Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia diabetului de tip 2, printre care:

  • factorii genetici;
  • sindromul metabolic - persoanele care au rezistenta la insulina se confrunta, de regula, cu alte afectiuni, printre care hipertensiune arteriala, colesterol marit, nivel ridicat al trigliceridelor, nivel crescut al glicemiei;
  • greutatea in exces;
  • functionarea defectuoasa a unor celule;
  • o cantitate prea mare de glucoza din ficat - atunci cand glicemia este scazuta, ficatul produce si elibereaza glucoza; dupa luarea mesei, glicemia creste, iar ficatul, de regula, isi incetineste activitatea si depoziteaza glucoza pentru ca organismul sa o utilizeze mai tarziu. In cazul persoanelor care se confrunta cu acest tip de diabet, acest proces nu functioneaza normal.

Factori de risc

Unele aspecte cresc riscul de a face diabet de tip 2. Printre acestea se afla urmatoarele [1]:

  • varsta de 45 de ani sau peste;
  • istoricul familial ce include rude de gradul I sau II care au fost diagnosticate cu diabet zaharat;
  • alte afectiuni, de exemplu: nivel ridicat al trigliceridelor, hipertensiune arteriala, prediabet, afectiuni cardiovasculare, obezitate, sindromul ovarelor polichistice, depresie, diabet gestational;
  • obiceiuri de viata nesanatoase: fumatul, stresul, activitatea fizica redusa sau care lipseste, tulburarile de somn.

Simptome

 

Simptomele diabetului zaharat tip 2

 

Deoarece simptomele diabetului de tip 2 pot fi usor de trecut cu vederea, multe persoane pot sa nu constientizeze ca le au. Printre acestea se afla:

  • vedere incetosata;
  • sete accentuata;
  • irascibilitate, oboseala cronica sau senzatia de extenuare;
  • urinare frecventa;
  • amortire sau furnicaturi in maini sau in picioare;
  • senzatie pregnanta de foame;
  • leziuni care nu se vindeca;
  • predispozitie la infectii frecvente;
  • pierdere in greutate in mod neintentionat.

Important de retinut! In cazul in care observi iritatii inchise la culoare in jurul gatului sau al axilelor, mergi la medic pentru un consult de specialitate, intrucat aceste semne pot indica faptul ca incepi sa dezvolti rezistenta la insulina!

Stabilirea diagnosticului de diabet zaharat tip 2

Pentru a stabili diagnosticul, medicul diabetolog va solicita teste de sange si repetarea lor dupa circa doua zile. In cazul in care la primul test de sange apare o valoare crescuta a glicemiei si exista si simptome caracteristice diabetului, este posibil sa nu mai fie necesara efectuarea celui de-al doilea test. 

Medicul poate solicita si alte teste de sange, precum:

  • testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazala)
  • testarea HBA1C (hemoglobina glicata)
  • testarea glucozei plasmatice/serice in orice moment al zilei.

Tratament

Diabetul zaharat de tip 2 este incurabil [1], dar simptomele sale pot fi gestionate cu ajutorul unor schimbari ale stilului de viata si cu tratament medicamentos prescris de medic. Unele persoane pot necesita doar modificarea obiceiurilor de zi cu zi, in vreme ce altele pot necesita o combinatie intre acestea si tratamentul medicamentos.

Modificari ale stilului de viata

Pentru inceput, medicul recomanda schimbari ale stilului de viata care au ca scop mentinerea glicemiei intre valorile considerate optime, cu ajutorul unei diete si al exercitiilor fizice adecvate organsmului pacientului. Printre recomandari se pot afla:

  • urmarea unui regim sanatos, bazat pe un numar redus de calorii, evitarea carbohidratilor (in special a dulciurilor), un numar crescut de legume si fibre, unele fructe - medicul poate alcatui o lista de alimente recomandate si interzise, in functie de particularitatile organismului pacientului;
  • scaderea in greutate si mentinerea unei greutati optime;
  • exercitii fizice cu durata, frecventa si grad de dificultate stabilite de medic;
  • monitorizarea nivelului glicemiei.

Tratament medicamentos

In unele cazuri, medicul poate alcatui o schema de tratament medicamentos ce completeaza stilul de viata sanatos. Diabetologul alcatuieste o schema de tratament pe care o poate modifica pe parcurs, in functie de modul in care afectiunea evolueaza.

Mergi regulat la controale de rutina! In cazul in care ai simptome ce pot fi asociate cu diabet zaharat tip 2, mergi la un consult de specialitate, pentru o diagnosticare adecvata si un tratament adecvat! Automedicatia nu este recomandata.

Sursa de referinta:

1. “Type 2 Diabetes: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes, accesat la 25 ianuarie 2023.

 

  • Dr. Max Ceai din plante pentru glicemie normala este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de amestec din plante, ambalat in plicuri individuale, care prin proprietatile substantelor active continute de acestea contribuie la mentinerea unui nivel normal al glicemiei in sange.

    Iti recomandam si:

    • Monitorizarea glicemiei si dieta in diabet

      Monitorizarea glicemiei si dieta in diabet

      · 2 minute de citit
      Analiza care evidentiaza diabetul este glicemia (valori normale: 60-100 mg% ml sânge). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate sa utilizeze eficient insulina produsa - asa-numita rezistenta la insulina. 
    • Glicemie: ce este si care sunt valorile normale?

      Glicemie: ce este si care sunt valorile normale?

      · 12 minute de citit
      Glucoza este un cuvant de provenienta greceasca - glycos - , care inseamna “dulce”. Glucoza este un tip de zahar care se obtine din alimentele mancate, corpul uman folosindu-l pentru a produce energie. Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. In cele ce urmeaza, va prezentam ce este glicemia, care sunt valorile normale ale acesteia in functie de conditia de sanatate a persoanei.
    • Afla totul despre diabetul zaharat din acest articol. Iti spunem ce este aceasta afectiune, care sunt tipurile de diabet mentionate in literatura de specialitate, inclusiv diabetul la copii, care sunt simptomele fiecarui tip in parte, cum poate fi diagnosticata boala si care sunt metodele eficiente de tratament. Mai mult, vei afla si cum se poate preveni diabetul.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor