Calcitonina: ce este, valori, afectiuni indicate

31. 8. 2023 · 8 minute de citit

In acest articol vorbim despre calcitonina, ce rol indeplineste in organism si cum fluctuatiile valorilor sale pot indica diverse afectiuni. Iti spunem cum se masoara nivelul de calcitonina, cum sunt interpretate rezultatele si cum poate fi reglate acestea. In plus, vei afla cum poti preveni bolile asociate nivelului anormal de calcitonina.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Calcitonina: ce este, valori, afectiuni indicate

Calcitonina: definitie si rol

Calcitonina este un hormon produs de glanda tiroida, mai precis de celulele C ale acesteia. Acest hormon joaca un rol esential in reglarea nivelurilor de calciu si fosfat din sange, contribuind astfel la mentinerea sanatatii osoase. Calcitonina ajuta la reducerea nivelului de calciu din sange atunci cand acesta este prea mare, prin inhibarea activitatii osteoclastelor, celulele responsabile cu descompunerea oaselor (eliberand calciu in sange). 

Calcitonina este produsa in glanda tiroida, insa nivelul sau in sange poate fi influentat de diversi factori, inclusiv nivelul de calciu, starea generala a sanatatii, consumul de anumite medicamente si varsta. Importanta calcitoninei este cruciala in mentinerea sanatatii oaselor si a echilibrului mineral in corp. Neregulile in productia acestui hormon pot duce la aparitia unor afectiuni precum osteoporoza sau cancerul tiroidian medular.

Nivelul normal de calcitonina in sange este de 0-5 pg/ml la adulti. In cazul in care nivelul calcitoninei depaseste aceasta limita, acesta poate indica prezenta unor afectiuni precum cancerul tiroidian medular sau hipertiroidismul. Este important sa se efectueze regulat teste de calcitonina pentru a monitoriza nivelul acestui hormon si a depista precoce eventualele probleme de sanatate asociate.

Valori normale si anormale ale calcitoninei

Valorile normale ale calcitoninei pot varia in functie de laboratorul in care se efectueaza testul, dar in general, nivelul normal al calcitoninei este considerat a fi sub 10 picograme per mililitru (pg/ml). Este important de mentionat ca aceste valori pot fi influentate de sex si varsta.

Un nivel prea ridicat sau prea scazut de calcitonina poate indica prezenta unor probleme de sanatate. De exemplu, un nivel prea ridicat poate fi un semn al unor tumori, cum ar fi cancerul tiroidian medular sau alte afectiuni endocrine. De asemenea, anumite medicamente si afectiuni, precum insuficienta renala, pot duce la cresterea nivelului de calcitonina. Pe de alta parte, un nivel prea scazut de calcitonina poate indica o disfunctie a glandei paratiroida sau probleme metabolice legate de calciu.

Daca nivelul calcitoninei este in afara intervalului normal, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza si a stabili un diagnostic precis. De exemplu, in cazul unui nivel prea ridicat, se pot efectua teste imagistice precum ecografia, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica pentru a identifica eventualele tumori. In cazul unui nivel prea scazut, se poate realiza un test de functie paratiroidiana sau se pot efectua teste de sange suplimentare pentru a evalua metabolismul calciului.

Cum se masoara nivelul de calcitonina in corp?

Rezultatele testului de calcitonina pot fi exprimate in unitati de masura cum ar fi picomoli pe litru (pmol/L) sau picograme pe mililitru (pg/mL). Valorile normale si anormale pot varia in functie de laborator si de metoda de testare utilizata. Este nevoie de o interpretare a rezultatului de catre medic, cel care poate recomanda si alte investigatii suplimentare. De asemenea, in anumite situatii, un tratament sau o schimbare a stilului de viata pot fi necesare pentru a regla nivelul de calcitonina.

Testul de calcitonina este un test de sange care masoara nivelul de calcitonina din sange. Pentru a efectua testul de calcitonina, se preleveaza o mica cantitate de sange de la pacient. Aceasta proba de sange este apoi trimisa la laborator pentru analiza. Acolo, nivelul de calcitonina din sange este masurat folosind metode speciale, cum ar fi imunochimia sau analiza moleculara. Pentru realizarea calcitoninei nu este necesara o pregatire speciala. Cu toate acestea, medicul poate recomanda evitarea anumitor medicamente care ar putea afecta rezultatele testului. De asemenea, pacientului i se poate recomanda sa nu se manance sau sa nu se bea nimic cu exceptia apei, cu 8-10 ore inainte de test.

Interpretarea rezultatelor testului de calcitonina se face in functie de nivelurile normale specifice pentru fiecare grup de varsta si sex. Nivelurile normale de calcitonina variaza intre barbati si femei si pot fi afectate si de alti factori, cum ar fi momentul zilei in care este efectuat testul. Este important de stiut ca testul de calcitonina nu este perfect si poate exista riscul de rezultate fals pozitive sau fals negative. De asemenea, ca si in cazul altor teste de sange, exista un risc minim de sangerare, vanatai sau infectie la locul de insertie a acului.

Bolile indicate de nivelul calcitoninei

Bolile indicate de nivelul calcitoninei pot oferi informatii valoroase despre starea sanatatii unei persoane. Iata cateva dintre aceste afectiuni:

  • meduloblastomul: un nivel crescut de calcitonina poate indica prezenta unui meduloblastom, un tip de cancer care se dezvolta in glanda tiroida. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian si este strans legat de nivelul de calcitonina din organism.
  • hipercalcitoninemie: aceasta este o afectiune caracterizata prin niveluri excesive de calcitonina in sange. Desi nu este o boala in sine, hipercalcitoninemie poate fi un simptom al unei afectiuni tiroidiene sau poate indica prezenta unui cancer tiroidian. Este important sa se investigheze cauzele acestei afectiuni pentru a exclude eventualele boli asociate.
  • neoplazia endocrina multipla tip 2: acest sindrom este o afectiune ereditara care poate cauza tumori in glandele endocrine, inclusiv tiroida. Nivelurile crescute de calcitonina pot indica prezenta acestui sindrom. De obicei, se efectueaza teste genetice pentru a confirma diagnosticul.
  • osteoporoza: nivelurile scazute de calcitonina pot fi un indicator al osteoporozei. Calcitonina joaca un rol important in procesul de crestere a oaselor, astfel ca nivelurile sale reduse pot indica o pierdere a masei osoase. Studiile au aratat ca nivelurile scazute de calcitonina sunt asociate cu un risc crescut de fracturi osoase si osteoporoza.

Este important de mentionat ca diagnosticarea acestor afectiuni se face de obicei printr-o combinatie de teste, inclusiv testele de sange pentru calcitonina, investigatii imagistice si, in unele cazuri, teste genetice.

Metode de reglare a nivelului de calcitonina

Un mod eficient de a regla nivelul de calcitonina este administrarea de medicamente specifice recomandate de catre un medic endocrinolog. Acestea pot include calcitonina sintetica, care poate ajuta la reglarea nivelului de calciu din sange. Medicamentele care inhiba secretia excesiva de calcitonina pot fi, de asemenea, utilizate in cazurile in care nivelul acestui hormon este prea ridicat. Administrarea medicamentelor trebuie sa se faca sub supravegherea si cu recomandarea unui specialist.

Alimentele bogate in calciu, vitamina D si fosfor pot ajuta la reglarea nivelului de calcitonina. Consumul de lapte, branzeturi, legume cu frunze verzi si peste poate contribui la mentinerea unui nivel optim al acestui hormon. De asemenea, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool si mentinerea unei greutati sanatoase pot avea un impact pozitiv asupra nivelului de calcitonina.

Unele terapii alternative, precum acupunctura sau yoga, pot ajuta la reducerea stresului si pot contribui la reglarea nivelului de calcitonina. Desi aceste metode nu sunt in mod direct legate de productia de calcitonina, ele pot ajuta la mentinerea unui nivel general de sanatate si pot imbunatati functionarea glandei tiroide.

Este esential ca pacientii cu un nivel anormal de calcitonina sa fie monitorizati in mod regulat de catre un medic pentru a se asigura ca tratamentul este eficient si ca nivelul de calcitonina se mentine in limitele normale. Prin monitorizarea constanta a nivelului de calcitonina, medicul poate ajusta tratamentul si poate interveni in cazul in care nivelul acestui hormon nu este reglat adecvat. Metodele de reglare a nivelului de calcitonina pot varia in functie de cauza si severitatea afectiunii. Este recomandat sa consulti intotdeauna un medic specialist pentru a primi recomandari specifice in functie de situatia ta.

Prevenirea afectiunilor asociate nivelului anormal de calcitonina

Prevenirea afectiunilor asociate nivelului anormal de calcitonina este esentiala pentru mentinerea unei stari de sanatate optime. Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni astfel de afectiuni:

  • adoptarea unui stil de viata sanatos: acest lucru implica o alimentatie echilibrata, bogata in vitamina D si calciu, deoarece acesti nutrienti sunt implicati in metabolismul calcitoninei. De asemenea, este important sa eviti consumul excesiv de alcool si tutun, deoarece aceste substante pot afecta nivelul de calcitonina din organism. In plus, practicarea regulata a exercitiilor fizice poate ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de calcitonina.
  • monitorizarea regulata a nivelului de calcitonina: pentru a detecta din stadii incipiente fluctuatiile nivelului de calcitonina, este recomandata monitorizarea regulata prin teste de sange. Nivelul crescut al calcitoninei poate indica prezenta unei afectiuni precum cancerul medular tiroidian sau alte afectiuni tiroidiene. Prin urmare, efectuarea acestor teste in mod regulat poate contribui la depistarea precoce a unor eventuale probleme de sanatate.
  • medicamentatia preventiva: in anumite situatii, medicii pot recomanda administrarea unor medicamente care pot ajuta la reglarea nivelului de calcitonina. Aceste medicamente pot fi prescrise in functie de starea generala de sanatate a pacientului.

Aceste recomandari sunt generale si pot varia in functie de fiecare individ in parte. Pentru informatii specifice si personalizate, este intotdeauna recomandat sa consulti un medic specialist.

In acest articol am vorbit despre calcitonina, un hormon esential in reglarea nivelului de calciu din organism. Am explicat ce este calcitonina, cum se masoara nivelul acesteia in corp si care sunt valorile normale si anormale. Am analizat si bolile indicate de nivelul calcitoninei, metodele de reglare a acestui nivel si am oferit sfaturi pentru prevenirea afectiunilor asociate cu un nivel anormal de calcitonina.


Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

Cleveland Clinic, „Calcitonin”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22330-calcitonin#:~:text=What%20is%20calcitonin%3F,increases%20your%20blood%20calcium%20levels.

National Library of Medicin, „Calcitonin, the forgotten hormone: does it deserve to be forgotten?”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4370311/

News Medical Life Sciences, „What is calcitonon?”: https://www.news-medical.net/health/What-is-Calcitonin.aspx

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor