Vitamina D: Beneficii, surse si rolul acesteia in organism

26. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
vitamina d

Vitamina D sau calciferolul este o substanta nutritiva pe care organismul o produce endogen atunci cand pielea este expusa la razele ultraviolete ale soarelui, care se regaseste in unele alimente, dar care este disponibila si ca supliment alimentar. Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a sistemului osos, sistemului imunitar, fiind implicata si in functii importante ale organismului. O cantitatea insuficienta de vitamina D duce la aparitia deficitului pentru care medicul va recomanda produse speciale, alaturi de o dieta echilibrata. 

Prezentam in cadrul acestui material care sunt beneficiile pe care le ofera vitamina D, din ce surse o poti procura si ce rol are in buna functionare a organismului.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este cunoscuta in literatura de speciale sub denumirea de "calciferol". Ea face parte din cei 24 de micronutrienti care sunt esentiali pentru ca organismul sa functioneze in mod corespunzator. Vitamina D este solubila in grasimi, nu si in apa si contribuie la absorbtia calciului si fosforului in organism, avand rol in mentinerea nivelurilor lor optime. Aceasta vitamina este importanta in dezvoltarea si intarirea oaselor, dar si in cresterea imunitatii la persoanele varstnice si in randul copiilor. (1)

Tipuri de vitamina D

Exista mai multe tipuri de vitamina D: cele cuprinse intre D1 si D5, precum si D12. Doua dintre acestea sunt esentiale pentru mentinerea starii de sanatate: D2 si D3. 

Vitamina D2

Vitamina D2 este cunoscuta si ca ergocalciferol si se poate gasi in diverse vegetale sau tesuturi ale animalelor. Substanta numita ergosterol este cea care ajuta la obtinerea acestei vitamine.

Vitamina D3

Vitamina D3 este cea care se sintetizeaza in organism la contactul cu soarele. Aceasta se obtine prin expunerea la razele UV, cand substanta 7-dehidrocolesterol devine vitamina D3. Exista si in alimentele de provenienta animala, caz in care mai este cunoscuta si sub numele de colecalciferol. (2)

Fie ca ne referim la vitamina D2 sau D3, ambele se pot procura si din alimente, dar si din suplimente alimentare disponibile în farmacia online

Rolul vitaminei D in organism

Vitamina D are un rol foarte important la nivelul organismului. Aceasta contribuie la reglarea nivelurilor de calciu si fosfor, ceea ce duce la intarirea oaselor. De asemenea, vitamina D are rol important si in ceea ce priveste sanatatea musculaturii si in intarirea imunitatii.

Aceasta vitamina ajuta la fixarea calciului in oase si dinti. In plus, vitamina D favorizeaza asimilarea fosforului in intestinul subtire. In acest mod, este esentiala pentru starea optima de sanatate. Pe langa aceste aspecte, vitamina D reduce riscul de fracturi osoase, intrucat blocheaza hormonul paratiroidian, care reabsoarbe tesutul osos si provoaca subtierea oaselor. Deficitul de vitamina D pe termen lung poate determina osteoporoza. (3)

Vitamina D: beneficii

Pielea poate produce in mod natural vitamina D, iar soarele are o contributie esentiala in acest sens. Atunci cand te expui la soare, exceptand perioadele caniculare, pielea transforma provitaminele in calciferoli. Acestia ajung sub forma de esteri si acizi grasi care se depoziteaza in tesuturi si organe. 

Vitamina D sprijina organismul atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Iata care sunt beneficiile pe care le ofera vitamina D:

Intarirea imunitatii

Alaturi de alte vitamine si minerale, vitamina D poate contribui la intarirea imunitatii. Are rol in potentarea modului de actionare a vitaminelor A si C in organism. Totodata, vitamina D sprijina buna functionare a unor glande precum tiroida, paratiroida si hipofiza. 

Reducerea riscului de a dezvolta unele afectiuni

Vitamina D poate fi eficienta in lupta pentru reducerea riscului de a dezvolta afectiuni precum osteoporoza, rahitismul, scleroza in placi, boli inflamatorii intestinale, artrita reumatoida

Reglarea ritmului cardiac

Aceasta vitamina poate contribui la normalizarea functiei neuromusculare si la reglarea ritmului cardiac, scazand, in acest mod, riscul de a face atac de cord sau hipertensiune arteriala. Desi nivelul scazut de vitamina D a fost asociat cu risc crescut de boli de inima nu se stie inca daca vitamina D poate indica problemele de sanatate aparute pe fondul unor boli cronice. 

Buna functionare a creierului

Vitamina D este de ajutor in procesul de formare si dezvoltare a creierului, precum si in buna sa functionare. In acelasi timp se pare ca ar putea contribui la reducerea depresiei si la obtinerea unei stari generale de bine. 

Pierderea in greutate

Vitamina D este importanta pentru organism si poate oferi ajutor chiar si pentru pierderea in greutate si mentinerea mai apoi a unei greutati considerate optime. Unele persoane supraponderale ar putea sa se confrunte cu niveluri scazute ale vitaminei D in organism. Sunt necesare insa mai multe studii pentru ca cercetatorii sa poata stabili cu exactitate rolul vitaminei D in lupta cu pierderea kilogramelor acumulate in plus. (1), (3), (4)

Diminuarea riscului de deces prematur

Studiile realizate pana in prezent au demonstrat ca exista o relatie intre aportul de vitamine si nutrienti din corp pentru buna functionare a sistemelor si organelor si moartea prematura. Deficientele de vitamine pot determina aparitia unor boli cronice grave care pot conduce la deces. Administrarea unor doze regulate cu vitamina D participantilor la studii a aratat ca astfel se diminueaza riscul de dezvoltare a bolilor sau a unor afectiuni care pot determina deces prematur. Desi sunt necesare analize amanuntite in acest sens, deficitul de vitamina D trebuie prevenit pentru ca riscul de deces prematur sa fie diminuat. (4)

Ajutor in lupta cu cancerul

Cercetarile au aratat ca exista o legatura directa intre oamenii care traiesc la altitudini mari si care au un nivel mai redus al vitaminei D in organismul lor si riscul de aparitie a cancerului de colon. Din analizele de laborator a reiesit faptul ca vitamina D poate inhiba dezvoltarea tumorilor si ar putea oferi sprijin in ceea ce priveste incetinirea sau chiar stoparea cresterii tumorilor existente, inclusiv cele de la san, ovare, colon, prostata sau creier.

Pana acum la oameni s-a demonstrat ca nivelul mai ridicat de vitamina D este asociat cu rate mai mic de cancer de diverse tipuri. (4), (5)

Doza necesara de vitamina D

doza necesara de vitamina d

Dieta diversificata asigura aportul necesar de vitamine pentru organism, iar consumul de alimente bogate in vitamina D poate oferi sprijinul corespunzator. Sunt totusi situatii in care sunt esentiale suplimentele alimentare cu vitamina D. 

Atat copiii, cat si adultii pot lua suplimente cu vitamina D, la recomandarea medicului curant care stie istoricul medical si nevoile fiecarei persoane in parte. Doza zilnica recomandata este intre anumite intervale, dupa cum iti prezentam in cele ce urmeaza:

  • copiii cu varsta intre 0 si 12 luni: 10 mcg (400 IU);
  • copiii peste 12 luni si adolescentii: 15 mcg (600 IU);
  • adultii cu varsta in intervalul 18 - 70 de ani: 15 mcg (600 IU);
  • adultii cu varsta de peste 70 de ani: 20 mcg (800 IU);
  • femeile insarcinate sau care alapteaza: 15 mcg (600 IU).

In unele cazuri, medicul poate considera necesar sa ajusteze dozele de vitamina D. Acest lucru se stabileste in urma unui control specializat, in functie de particularitatile fiecarei persoane. 

Pentru a beneficia in mod natural de aport de vitamina D in mod corespunzator, tine cont sa iti expui la soare bratele, fata, spatele si picioarele. Se recomanda ca acest lucru sa aiba loc timp de zece, pana la cincisprezece minute, cu o frecventa de doua sau trei ori pe saptamana, in afara intervalelor orare caniculare. 

Pe masura ce inaintezi in varsta este necesara o cantitate mai mare de vitamina D, astfel ca este indicat sa discuti cu un medic despre necesitatile individuale, pentru a evita scaderea cantitatii adecvate de vitamina D. (6)

Deficitul de vitamina D: simptome

Atunci cand te confrunti cu un deficit de vitamina D, o deficienta frecvent intalnita, poti experimenta probleme cu oasele si muschii. Desi acest lucru este mai prezent la varstnici de peste 65 de ani, chiar si persoanele mai tinere pot sa se confrunte cu deficit de vitamina D care poate fi tratat corespunzator. (7)

Senzatia de oboseala, dureri

Te poti simti foarte obosit si te confrunti cu dureri bruste si intense sau un disconfort care dureaza o perioada indelungata. 

Slabiciune severa la nivelul oaselor sau muschilor

Este posibil sa simti o slabiciune generalizata a oaselor si a tesutului muscular. Deficitul de vitamina D poate conduce la aparitia fracturilor in special in zone precum pelvis, solduri, membre inferioare. Totodată, lipsa vitaminei D ar putea sa determine si probleme in echilibru, de aici si cauzele des intalnite de cazaturi care pot conduce la fracturi la persoanele varstnice. 

Acestea sunt motivele pentru care trebuie sa mergi la medicul specialist de la primele simptome cu care te confrunti. Deficitul de vitamina D poate fi determinat cu ajutorul unei analize de sange, dar si cu ajutorul investigatiilor radiografice care vizeaza densitatea osoasa. (1), (7)

Cauzele deficitului de vitamina D

Nu beneficiezi de expunere la soare 

Lipsa expunerii indeajuns de mari la soare este cauza principala care duce la deficitul de vitamina D. Organismul tau ar putea produce o cantitate redusa din aceasta cand petreci mult timp in locuinta.

Poate exista carenta de vitamina D si daca in zona in care locuiesti nivelul de poluare este mare, daca utilizezi produse cu protectie solara sau daca locuiesti intr-un oras cu blocuri inalte. In aceste situatii este important sa beneficiezi de un aport de vitamina D din alte surse. 

O dieta slaba in alimente ce contin vitamina D

Cu toate ca principala cauza ce duce la deficitul de vitamina D este lipsa expunerii la soare este posibil si ca dieta saraca in alimente ce contin vitamina D sa contribuie la carenta. Adoptarea unei diete echilibrate ofera ajutorul necesar organismului. (1)

Organismul nu poate absorbi corect vitamina D

O probleme de absorbtie cu care te poti confrunta poate sa te impiedice sa sintetizezi corect vitamina D de care ai nevoie de la soare sau din alimentele bogate in aceasta, de aceea medicul poate sa iti prescrie suplimente alimentare. 

Mai sunt si alte cauze ale incapacitatii organismului de a obtine necesarul de vitamina D. Uneori ficatul sau rinichii nu pot transforma vitamina D in forma sa activa, alteori poate fi vorba de administrarea unor medicamente care interfereaza cu capacitatea corpului de a converti sau de a absorbi vitamina D. 

Factori biologici si conditii medicale

Inaintarea in varsta presupune si dezvoltarea problemelor legate de cantitatea de pigment din piele sau de melanina, asadar poate sa apara in aceste conditii deficienta de vitamina D. 

Fibroza chistica, boala Crohn sau boala celiaca sunt afectiuni care pot impiedica intestinele sa absoarba suficienta vitamina D, mai ales daca boala nu este tratata. 

Obezitatea este asociata cu un nivel scazut de vitamina D in organism, celulele grase mentin vitamina izolata nu o elibereaza, asadar persoanele care se confrunta cu obezitate au nevoie de suplimente alimentare cu vitamina D pentru a inregistra un nivel normal in corp. (7), (8)

Factori de risc 

Unele persoane se pot confrunta cu un risc mai mare de a avea deficienta de vitamina D fata de altele. Iata care sunt categoriile vulnerabile: 

  • sugarii alimentati natural;
  • adultii in varsta;
  • persoanele cu piele inchisa la culoare;
  • persoanele obeze;
  • cei cu probleme de absorbtie a nutrientilor - colita ulcerativa;
  • cei care au trecut printr-o interventie chirurgicala - bypass gastric;
  • persoanele care primesc medicamente pentru colesterol, anti-convulsii, steroizi sau pentru slabire. (6), (8)

Surse de vitamina D

surse de vitamina d

Alimente

Tipurile de vitamina D au surse diferite. D3 se poate obtine dupa ce te-ai expus in mod corespunzator la soare, dar o poti procura si din alimente de provenienta animala. In schimb, D2 se poate lua din vegetale si alimente fortificate. 

Iata care sunt alimentele bogate in vitamina D:

  • cod;
  • somon;
  • ton;
  • sardine;
  • creveti;
  • carne si ficat de vita;
  • lapte si iaurt;
  • cereale fortificate;
  • portocale;
  • anumite tipuri de ciuperci;
  • margarina;
  • galbenus de ou;
  • suc de portocale. 

Suplimente alimentare

Exista suplimente alimentare cu vitamina D pentru adulti, dar, totodata, si vitamina D pentru copii. Pentru acestea insa se recomanda sa consulti un medic inainte de a le administra. (1), (2)

Vitamina D: contraindicatii

Anumitor persoane le este contraindicat sa ia suplimente cu vitamina D. De exemplu, cele care au fost diagnosticate cu sarcoidoza, care se confrunta cu pietre la rinichi sau in cazul in care rinichii functioneaza necorespunzator. 

Analizele la sange pot indica niveluri ridicate de fosfor si calciu in cazul unor persoane. Acestora le este contraindicat sa ia suplimente cu vitamina D, deoarece cantitatile din organism ar fi in exces. 

Este important sa retii ca excesul de vitamina D este periculos. Pentru a te asigura ca nivelul acesteia din sange este incadrat in limitele firesti, mergi regulat la controale de rutina. (6)

Acest articol despre vitamina D este strict informativ si nu poate inlocui o consultatie medicala adecvata. Daca intentionezi sa introduci in dieta suplimente alimentare cu vitamina D este recomandat sa vorbesti cu medicul curant inainte, acesta iti poate indica dozele de administrare si perioada adecvata, tinand cont de nevoile reale ale organismului. 

Surse de informare: 

1. Vitamin D Benefits - https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d

2. Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference? - https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d2-vs-d3

3. What are the health benefits of vitamin D? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618

4. Vitamin D - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

5. Vitamin D - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

6. Vitamin D - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

7. Vitamin D Deficiency - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency

8. Vitamin D Deficiency - https://medlineplus.gov/vitaminddeficiency.html

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor