Paratiroida: ce trebuie sa stii?

19. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
paratiroida

Paratiroida este una dintre glandele care alcatuiesc sistemul endocrin. Prin definitie, rolul unei glande este de a secreta anumite substante de care organismul are nevoie sau de a le excreta in exteriorul corpului. In cazul paratiroidei, are loc secretia parathormonului sau PTH al carui scop principal este de a regulariza cantitatea de calciu din sange. Atunci cand nivelul acestui hormon in organism nu este adecvat, te poti confrunta cu anumite probleme de sanatate serioase. [1]

Din acest articol poti afla cateva informatii importante despre glanda paratiroida: unde este localizata, ce rol are si ce afectiuni poate cauza atunci cand secretia de PTH este prea mica sau prea mare. 

Unde se afla glandele paratiroide? 

Glandele paratiroide sunt, de regula, patru la numar si sunt localizate in spatele glandei tiroide - in forma de fluture si prezenta la nivelul gatului. Uneori, pot fi regasite si de-a lungul esofagului sau in piept, caz in care sunt denumite glande paratiroide ectopice. In mod normal au dimensiunile unui bob de orez - un diametru de aproximativ 3-5 milimetri si o greutate de 30 - 60 de miligrame.  [1, 2]

Desi glanda tiroida si paratiroidele se afla una in proximitatea celeilalte si ambele fac parte din sistemul endocrin, functiile lor nu au nicio legatura. Paratiroida secreta parathormonul pentru a controla nivelul de calciu din sange, in timp ce tiroida produce doi hormoni distincti, importanti, in special, pentru metabolism. 

Ce rol are parathormonul in organism?

Parathormonul contribuie la buna functionare a organismului pentru ca poate regla nivelul de calciu - unul dintre mineralele esentiale pentru corpul uman care ajuta la:

  • functionarea corespunzatoare a sistemului nervos;
  • contractia musculara necesara pentru a efectua miscarile zilnice;
  • coagularea sangelui in cazul unei leziuni;
  • functionarea corecta a inimii.


Nivelul de PTH influenteaza si cantitatea de fosfor (un alt mineral) si vitamina D din sange si oase. Calcitriolul sau vitamina D activa are rolul de a ajuta la cresterea cantitatii de calciu, pe care intestinul o poate absorbi din mancarea consumata, si la eliberarea sa in fluxul sangvin. Totodata, poate preveni pierderea calciului la nivelul rinichilor. Din acest motiv, este mai mult un hormon decat o vitamina. 

De regula, pielea produce vitamina D ca urmare a expunerii la soare, dar exista si anumite alimente bogate in aceasta vitamina. Ulterior, ficatul si rinichii o transforma in acel hormon activ denumit calcitriol. Parathormonul influenteaza acest proces prin stimularea activitatii proteinei care poate produce vitamina D activa. 

Cantitatea de fosfor din sange poate, de asemenea, afecta nivelul de calciu din fluxul sangvin. In corpul uman, calciul si fosforul sunt intr-o relatie invers proportionala - pe masura ce cantitatea de calciu creste, cea de fosfor scade si viceversa. [1, 2]

PTH peste valorile normale

recipient cu sange pentru test PTH

Atunci cand nivelul PTH este anormal de mare, cantitatea de calciu creste peste limita optima, conducand la hipercalcemie si un nivel scazut de fosfor in sange. Prin urmare poti dezvolta anumite simptome specifice:

  • dureri articulare si de oase;
  • urinari si senzatii de sete mai frecvente;
  • dureri sau crampe musculare;
  • oboseala;
  • depresie si/sau pierderi de memorie;
  • apetit scazut;
  • stari de greata si voma;
  • constipatie. [1, 3]

Daca apar astfel de simptome, este important sa te adresezi unui medic specialist in cel mai scurt timp. Acest nivel ridicat de PTH este, de regula, cauzat de hiperparatiroidism, o afectiune dezvoltata atunci cand paratiroida devine hiperactiva si secreta parathormonul in exces. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • prezenta unui adenom paratiroidian - o tumoare benigna (necanceroasa) localizata pe una dintre cele patru glande;
  • hiperplazie - cresterea excesiva a doua sau mai multe glande paratiroide;
  • anumite afectiuni genetice - un exemplu este neoplazia endocrina multipla tip 1;
  • cancerul paratiroidian - este o cauza mai rara. [1, 3]

PTH sub valorile normale

Un nivel scazut de PTH in organism conduce la o cantitate insuficienta de calciu in sange sau hipocalcemie si fosfor in exces. In acest caz, sunt comune următoarele simptome:

  • furnicaturile in regiunea buzelor, degetelor sau picioarelor;
  • crampele musculare;
  • pielea uscata si unghiile casante;
  • ceata cerebrala sau confuzia;
  • convulsiile; 
  • aritmia sau ritmul cardiac neregulat. [2, 6]

Daca identifici astfel de simptome specifice hipocalcemiei, este necesar sa consulti un medic pentru ca nivelul crescut de fosfor din sange cauzat de productia insuficienta de PTH conduce la extragerea calciului din oase. Scopul este de a echilibra nivelul acestor minerale in sange. Prin urmare, exista riscul ca oasele sa devina mai predispuse la fracturi si alte probleme de sanatate. 

Organismul se confrunta cu un nivel scazut de PTH atunci cand se dezvolta hipoparatiroidismul - paratiroida nu este suficient de activa. Aceasta afectiune este mai rara. Principalele sale cauze sunt:

  • deteriorarea glandelor paratiroide - in aproximativ 75% din cazuri aceste glande sunt afectate accidental de o interventie chirurgicala care implica gatul sau glanda tiroida;
  • anumite boli genetice - in mai putin de 10% din cazuri, hipoparatiroidismul este cauzat de afectiuni precum sindromul digeorge care implica o anomalie la nivelul cromozomului 22;
  • unele afectiuni autoimune - sindromul poliglandular autoimun tip 1 (sistemul imunitar ataca glandele paratiroide cauzand hipoparatiroidism cronic), boala addison (implica glandele suprarenale) si anemia pernicioasa (cauzata de deficienta vitaminei b12);
  • nivelul scazut de magneziu - acest electrolit este esential pentru buna functionare a paratiroidei. [2]

Analize si tratamente recomandate

glanda tiroida

De regula, diagnosticarea afectiunilor asociate cu glandele paratiroide implica analize de sange care determina nivelul de calciu si PTH din fluxul sangvin. Alte teste suplimentare care sunt deseori recomandate sunt:

  • osteodensitometria (dexa) - utilizata pentru a determina densitatea minerala a oaselor;
  • ecografia cu ultrasunete - pentru a obtine o imagine a paratiroidei;
  • testele imagistice specifice precum scintigrafia paratiroidiana;
  • determinarea nivelului de 25-oh-vitamina d din sange - persoanele care sufera de hiperparatiroidism primar se confrunta adesea cu o deficienta de vitamina d. astfel medicul poate determina daca sunt necesare suplimente. [4]

Cel mai adesea, tratamentul pentru hiperparatiroidism implica o interventie chirurgicala in cursul careia sunt indepartate glandele paratiroide marite sau afectate de o tumoare. [5] In cazul hipoparatiroidismului, se asigura diminuarea simptomelor prin aducerea nivelului de calciu si al altor minerale din organism la normal. Medicul va recomanda suplimentele necesare in functie de rezultatele analizelor de sange si va monitoriza periodic situatia pentru a realiza ajustarile necesare. [6] 

Glandele paratiroide sunt importante pentru buna functionare a organismului datorita parathormonului pe care il secreta, acesta influentand direct nivelul de calciu din sange. Aparitia simptomelor de hipercalcemie sau hipocalcemie poate afecta atat muschii, cat si functiile cognitive. Din acest motiv este important sa contactezi un medic specialist care poate determina ce investigatii sunt necesare. 

Bibliografie:

  1. Parathyroid Hormone: What It Is, Function & Levels. Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/articles/22355-parathyroid-hormone. Accesat la 16 Jan. 2023.
  2. Parathyroid Disorders | Michigan Medicine. Uofmhealth.org, 2022, www.uofmhealth.org/conditions-treatments/endocrinology-diabetes-and-metabolism/parathyroid-disorders. Accesat la 16 Jan. 2023.
  3. Hyperparathyroidism Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperparathyroidism/symptoms-causes/syc-20356194. Accesat la 16 Jan. 2023.
  4. RSNA, America. Parathyroid Disease. Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/parathyroid-disease. Accesat la 16 Jan. 2023.
  5. Hyperparathyroidism Diagnosis and Treatment Mayo Clinic. Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperparathyroidism/diagnosis-treatment/drc-20356199. Accesat la 16 Jan. 2023.
  6. NHS Choices. Hypoparathyroidism. 2023, www.nhs.uk/conditions/hypoparathyroidism/. Accesat la 16 Jan. 2023.
  • Dr. Max Vitamina D3 1000UI (din micro-alge) este un supliment alimentar care contine Vitamina D3 de origine vegetala, extrasa din licheni (alge). Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la absorbtia si utilizarea normala a calciului si fosforului in organism.
  • Dr. Max Vitamina D este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii dintilor, a sistemului osos si la mentinerea functiei normale a sistemului muscular.

    Iti recomandam si:

    • Durerile articulare pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, dar pot semnala și infecții sau alte afecțiuni. Vei afla din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre cauzele durerilor de la nivelul articulațiilor, despre simptomele și tratarea acestora.
    • Sistemul nervos ajuta la comunicarea dintre diferite parti ale corpului folosind atat semnale electrice cat si chimice pentru a trimite mesajele dorite. Datorita complexitatii acestui sistem, afectiunile care pot aparea pot fi numeroase si variate, cu diferite grade de severitate si simptome prezentate.
    • Amintirile sunt cruciale pentru ceea ce suntem ca ființe umane, iar acest lucru inseamna ca pierderile de memorie reprezinta un motiv serios de ingrijorare, indiferent de varsta sau de sanatate. De ce unele persoane isi pierd memoria in vreme ce altele nu experimenteaza acest lucru chiar la varste inaintate este o intrebare care explica preocuparile cu privite la scaderea abilitatilor de gandire.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor