Scor ROMA: ce este, valori, afectiuni indicate

8. 9. 2023 · 6 minute de citit

In acest articol, ne propunem sa va oferim o intelegere cuprinzatoare a ceea ce este scorul ROMA. In cele ce urmeaza, evidentiem importanta sa in medicina, interpretarea valorilor si afectiunile pe care le poate indica. Intelegerea scorului ROMA si a valorilor acestuia poate ajuta la detectarea timpurie a cancerului ovarian, permitand astfel o interventie medicala eficienta.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Scor ROMA: ce este, valori, afectiuni indicate

Ce este scorul ROMA?

Scorul ROMA, acronim pentru "Risk of Ovarian Malignancy Algorithm", este un algoritm folosit in medicina pentru a evalua riscul de malignitate ovariana. Acesta a fost dezvoltat pentru a imbunatati diagnosticarea precoce a cancerului ovarian. Scorul ROMA este utilizat in prezent in multe clinici si spitale din intreaga lume ca parte a evaluarii initiale a femeilor cu tumori ovariene.

Originea scorului ROMA se regaseste in studiile si cercetarile din domeniul oncologiei ginecologice. Acest algoritm utilizeaza rezultatele a doua teste de sange, CA-125 si HE4, impreuna cu statusul menopauzal al pacientei, pentru a calcula riscul de cancer ovarian. CA-125 este o proteina care poate fi crescuta in cazul unor afectiuni precum endometrioza sau inflamatia ovariana, dar si in cazul cancerului ovarian. HE4, pe de alta parte, este o proteina asociata cu malignitatea ovariana si poate fi utilizata in combinatie cu CA-125 pentru a obtine rezultate mai precise in evaluarea riscului de cancer ovarian [1].

Este important ca scorul ROMA sa fie interpretat in contextul clinic al pacientei si sa fie utilizat impreuna cu alte investigatii si informatii relevante. De exemplu, scorul ROMA poate fi afectat de prezenta altor afectiuni ginecologice sau de utilizarea anumitor medicamente. Prin urmare, este necesara evaluarea individualizata a rezultatelor si consultul unui medic specialist inainte de formularea unui diagnostic.

Scorul ROMA nu este un test de screening utilizat pentru populatia generala, ci este mai degraba recomandat femeilor care prezinta simptome specifice sau pentru cele care au un istoric familial de cancer ovarian. Utilizarea acestui scor in practica medicala poate ajuta la identificarea pacientelor care necesita investigatii suplimentare sau consult medical de specialitate.

Care sunt valorile scorului ROMA?

Valorile scorului ROMA reprezinta diferitele rezultate obtinute in urma calcularii scorului ROMA si au o semnificatie specifica in ceea ce priveste riscul de cancer ovarian. Scorul ROMA este determinat utilizand doua componente principale: HE4 (proteina umana a epididimului 4) si CA-125 (antigenul cancerului ovarian 125).

HE4 este o proteina produsa in mod normal de celulele epiteliului ovarian si poate fi crescuta in cazul unor afectiuni precum cancerul ovarian. CA-125 este un marker tumoral specific pentru cancerul ovarian si poate fi, de asemenea, crescut in cazul acestei afectiuni. Scorul ROMA este calculat utilizand o formula matematica ce combina valorile HE4 si CA-125. Rezultatul final este un numar care indica riscul de a avea cancer ovarian. 

Ceea ce influenteaza valorile de referinta pentru scorul ROMA este statusul premenopauza sau postmenopauza al pacientelor. Interpretarile scorului ROMA sunt urmatoarele [2]:

Pentru pacientele aflate la premenopauza: 

  • scor ROMA ≥ 11.4% - aceste valori indica un risc crescut de cancer ovarian epitelial;
  • scor ROMA < 11.4% - aceste valori indica un risc scazut de cancer ovarian epitelial.

Pentru pacientele aflate la postmenopauza:

  • scor ROMA ≥ 29.9% - aceste valori indica un risc crescut de cancer ovarian epitelial;
  • scor ROMA < 29.9% - aceste valori indica un risc scazut de cancer ovarian epitelial.

Valorile anormale ale scorului ROMA pot indica riscul crescut de a dezvolta cancer ovarian. Un scor mai mare decat valorile normale ar putea indica necesitatea unor investigatii suplimentare pentru a exclude sau confirma diagnosticul de cancer ovarian. Pe de alta parte, un scor mai mic decat valorile normale poate indica un risc mai scazut de a avea aceasta afectiune.

Interpretarea valorilor scorului ROMA este de obicei realizata de catre medici specialisti in oncologie. Rezultatele acestui scor pot fi utilizate pentru a ghida deciziile privind tratamentul sau urmarirea pacientilor cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Scorul ROMA nu ofera un diagnostic definitiv, ci reprezinta doar un instrument suplimentar pentru evaluarea riscului de cancer ovarian.

Ce afectiuni poate indica scorul ROMA?

Ce afectiuni poate indica scorul ROMA

Iata ce tipuri de afectiuni medicale poate indica un scor ROMA anormal si cum poate ajuta acesta in procesul de diagnosticare si gestionare a bolilor:

Identificarea cancerului ovarian

Scorul ROMA este un instrument diagnostic extrem de util in identificarea riscului de cancer ovarian. Scorul ROMA poate fi folosit pentru a ajuta la diagnosticul precoce al cancerului ovarian, care este adesea dificil de detectat in stadiile incipiente. Datorita acestei caracteristici, scorul ROMA poate contribui la cresterea sanselor de supravietuire ale pacientelor prin administrarea unui tratament eficient intr-un stadiu timpuriu al bolii. 

Diferentierea intre tumori benigne si maligne

O alta functie importanta a scorului ROMA este capacitatea acestuia de a diferentia intre tumori benigne si maligne. Acesta poate ajuta medicii sa determine daca o tumoare este probabila sa fie cancerigena (maligna) sau nu (benigna), ceea ce poate fi de ajutor in stabilirea modului de tratament. Scorul ROMA combinat cu alte teste de diagnostic, cum ar fi ecografia transvaginala, poate furniza informatii suplimentare pentru a ghida decizia medicala.

Monitorizarea raspunsului la tratament

In unele cazuri, scorul ROMA poate fi utilizat si pentru a monitoriza raspunsul unei paciente la tratamentul pentru cancerul ovarian. Variatiile acestui scor pot indica eficacitatea tratamentului sau pot sugera necesitatea unor ajustari terapeutice. Monitorizarea regulata a scorului ROMA poate ajuta la evaluarea progresiei bolii si la adaptarea tratamentului in consecinta.

Intelegerea si urmarirea scorului ROMA poate ajuta la reducerea anxietatii pacientelor. Fiind constiente de evolutia scorului ROMA si avand acces la informatii clare si actualizate, pacientele pot avea un sentiment de control mai mare asupra starii lor de sanatate. Astfel, se poate reduce nivelul de stres si anxietate asociat cu incertitudinea diagnosticului si a tratamentului.

Informatiile prezentate in cadrul acestui articol au caracter strict informativ. Doar un medic poate interpreta cu precizie scorul ROMA, in functie de particularitatile pacientei. In cazul in care ai suspiciuni cu privire la existenta potentiala a cancerului ovarian, mergi la un consult de specialitate, pentru a beneficia de un diagnostic precis si un tratament adecvat.

Surse de referinta:

1. Zhao, Xingping, et al. “Modified HE4, CA125, and ROMA Cut-off Values and Predicted Probability of Ovarian Tumor in Chinese Patients.” Gland Surgery, vol. 10, no. 11, Nov. 2021, pp. 3097–3105, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8637074/, https://doi.org/10.21037/gs-21-666. Accessed 5 Sept. 2023;

2. Hada, Abha, et al. “Comparison of the Predictive Performance of Risk of Malignancy Indexes 1–4, HE4 and Risk of Malignancy Algorithm in the Triage of Adnexal Masses.” Journal of Ovarian Research, vol. 13, no. 1, 25 Apr. 2020, https://doi.org/10.1186/s13048-020-00643-6. Accessed 5 Sept. 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor