Sanii in sarcina: ce trebuie sa stii

5. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Modificarea sânilor în timpul sarcinii

Modificările care se observă la nivelul sânilor în timpul sarcinii sunt un proces normal ale acestei perioade. Deși s-ar putea să experimentezi dureri și sensibilitate sau disconfort, însoțite chiar de schimbarea culorii sau de apariția unor protuberanțe, majoritatea simptomelor de acest fel sunt normale și se datorează reglărilor care se manifestă în organism la nivel hormonal. 

Iată care sunt cele mai semnificative  transformări pe care le poți vedea pe parcursul celor 9 luni în privința aspectului sânilor, ca viitoare mămică.

Evoluția sânilor în timpul sarcinii

Perioada de sarcină aduce cu sine schimbări la nivelul întregului organism al unei femei. Cu toate acestea, cele mai semnificative, pe lângă creșterea în volum a burticii, sunt cele observate la nivelul sânilor. Multe dintre viitoarele mămici se confruntă cu dureri, umflături, culoare diferită a mameloanelor sau vene mai vizibile. Deși în cazul anumitor gravide dimensiunile sânilor pot să nu se modifice foarte mult în aceste luni, pentru majoritatea dintre ele această creștere reprezintă o evoluție normală. 

Toate aceste manifestări depind de evoluția sarcinii în fiecare trimestru în parte și de nivelele diferite de estrogen și progesteron din corp, în tot acest timp. 

Sânii în sarcină - Trimestrul I 

  • Formarea conductelor de lapte și a mugurilor alveolari

Încă din primele două săptămâni de sarcină, în faza foliculară și ovulatorie, apar schimbări, asemănătoare cu cele din timpul ciclului menstrual, la nivelul sânilor. Poți observa că aceștia se întăresc chiar din primele zile de după concepție, în special în partea lor inferioară. Din a doua săptămână, după ce ovulul este fertilizat și se implantează în uter, se dezvoltă și cresc rapid conductele de lapte și mugurii alveolari.

  • Dureri și disconfort la nivelul sânilor

Durerile la nivelul sânilor sunt printre primele simptome care apar la femeile însărcinate, încă din primele 3 săptămâni, un semn evident al acestei condiții. Acest tip de disconfort apare datorită creșterii fluxului sangvin, determinată la rândul ei de schimbările la nivelul țesuturilor glandulare și de hormonii care invadează corpul. 

La unele gravide, de exemplu cele care suferă de sindromul ovarelor polichistice, pot să nu manifeste astfel de senzații  sau durerile să fie mai reduse, deși acest lucru nu indică vreun fel de problemă cu dezvoltarea fătului

  • Creșterea volumului de sânge 

În săptămânile 4-6 de sarcină te poți confrunta, în plus, cu furnicături sau înțepături, în special în zona mameloanelor, datorate creșterii volumului de sânge și deci întinderii pielii. Sunt momentele în care structura sânilor se modifică, deoarece se schimbă felul celulelor și proteinele conținute în laptele matern., în funcție de hormonii lactogeni placentari care transmit celulelor informații privind sexul viitorul tău bebeluș.

  • Areole mamare mai proeminente și pigmentate

La nivelul areolei mamare se poate accentua senzația de disconfort, datorată acțiunii hormonilor estrogeni responsabili pentru formarea țesutului glandular. Areolele devin de obicei mai închise la culoare, mai pigmentate și mai proeminente, mai ales începând cu a șasea săptămână de sarcină. 

  • Sânii cresc în greutate

Creșterea normală în greutate a sânilor pe durata sarcinii se datorează producției de estrogen și progesteron, hormoni care stimulează producția de grăsime din viitorul lapte matern, și care sunt esențiali pentru a crea mediul propice pentru ca embrionul să se dezvolte. 

  • Vasele de sânge au aspect marmorat

În special începând cu săptămâna a opta de sarcină, pe lângă faptul că îți poți simți sânii mai mari și mai dureroși, poți observa un aspect marmorat al acestora. Dacă ai o piele mai deschisă la culoare, vei remarca cum vasele de sânge sunt mai vizibile, din cauza creșterii alveolelor. 

  • Se formează mici umflături în jurul mameloanelor

Tot în jurul săptămânilor 8-9 de sarcină, vei observa cum pe areole, în jurul mameloanelor, se formează mici umflături cu aspect de coșuri. Aceste glande sebacee, sau tuberculii lui Montgomery, secretă un ulei care păstrează pielea suplă și inhibă formarea de bacterii. Fiecare ulei de acest fel este unic, și este cel care îl ajută pe viitorul bebeluș să-și dezvolte instinctul de a se hrăni. Acești tuberculi pot rămâne pe sâni pentru tot restul vieții.

Sânii în sarcină - Trimestrul II 

  • Sânii devin tot mai grei

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, nivelul de estrogen din corp continuă să scadă, de aceea sânii devin tot mai grei datorită circulației crescute a sângelui, pe măsură ce se dezvoltă canalele de lapte.

  • Areole pigmentate și pătate

Modificările hormonale din cel de-al doilea trimestru duc și la stimularea celulelor pigmentare din piele, un proces absolut normal în această perioadă. Areolele continuă însă să crească în dimensiuni, mai ales după săptămâna a 16-a, deoarece sacii areolari încep să fie căptușiți cu celule acinare, care produc laptele matern.

  • Vergeturi

Vergeturile apar pe sâni pe măsură ce aceștia își măresc volumul, și se manifestă sub formă de linii roșiatice, fiind cauzate de modificările țesuturilor care susțin pielea.

  • Sânii încep să producă colostru

În jurul săptămânii a 26-a de sarcină, sânii încep să producă colostru, o substanță care conține zahăr, proteine și mai ales anticorpi, nutrienți de care are nevoie viitorul bebeluș, și care va fi apoi înlocuită de laptele matern. 

  • Pot să apară sângerări ocazionale

În ultima parte a celui de-al doilea trimestru în special, poți observa ocazional pete mici de sânge pe sutien, un proces care se vindecă de obicei de la sine. Durerile de sâni, în schimb, pot să scadă în intensitate.

Sânii în sarcină - Trimestrul III

În această perioadă sânii se pot mări și mai mult, datorită creșterii producției de progesteron. Aceștia sunt pregătiți pentru a produce lapte încă din ultimele săptămâni ale celui de-al doilea trimestru, vasele sangvine sunt tot mai vizibile iar canalele galactofore, care secretă laptele, se dilată tot mai mult.

Sfârcurile, în schimb, devin tot mai pronunțate și se închid la culoare. Mai mult, pielea de pe sâni se întinde și se manifestă senzații de mâncărime. 

 
Sânii în sarcină

Modificările sânilor după sarcină

În general, etapa de creștere și transformare a sânilor nu se încheie imediat după sarcină. Imediat după naștere și pentru scurt timp, aceștia continuă să genereze colostru, înlocuit apoi de laptele matur, astfel de scurgeri fiind absolut normale pentru proaspăta mămică

În momentul în care sânii nu mai produc lapte, de obicei revin la forma pe care o aveau înainte de sarcină. În multe cazuri totuși, ei rămân mai mari și mai lipsiți de elasticitate.

În unele situații, când producția de lapte matern este prea mare, se poate să se manifeste în continuare sângerarea sânilor. În acest caz este necesară folosirea unei pompe, între sesiunile de alăptare ale proaspetei mămici.

Sfaturi pentru a reduce disconfortul

În momentul în care te confrunți cu oricare dintre simptomele de modificare ale sânilor, pe perioada sarcinii, apelează la următoarele recomandări:

  • Folosește un sutien din bumbac, fără întăritură și cu una sau două mărimi mai mari, de fiecare dată când observi modificări în volum ale acestora;
  • Spală delicat zona sfârcurilor, doar cu apă caldă și săpun, în momentul în care încep să apară tuberculii Montgomery, și rezistă tentației de a strânge aceste glande sau de a le curăța cu substanțe prea dure;
  • Suplimentează dieta cu produse care conțin calciu, magneziu și zinc, ce protejează celulele împotriva stresului oxidativ și te ajută să reduci stările de oboseală, extenuare sau iritare. .

Modificările care apar la nivelul sânilor se pot manifesta mai devreme sau mai târziu în oricare dintre cele trei trimestre de sarcină, simptomele asociate fiind diferite, în funcție de organism. Dacă simți oricare dintre aceste manifestări trebuie să știi că ele sunt normale, iar consultul medical periodic îți va confirma dacă este nevoie de vreun fel de intervenție specială.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor