Sifilis: Cauze, simptome, tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit
sifilis-cauze-simptome-tratament

Sifilisul este una dintre cele mai temute boli cu transmitere sexuala, si nu pentru ca nu ar exista un tratament disponibil, ci pentru ca simptomele sale, in fazele incipiente, sunt suficient de discrete incat sa treaca neobservate, lasand boala sa evolueze si sa declanseze diverse complicatii. In continuare, poti afla ce este sifilisul, cum se transmite, cum se manifesta si ce alternative de tratament ai la dispozitie. 

Ce este sifilisul?

Daca te intrebi ce este sifilisul, ei bine, este o infectie bacteriana, transmisa prin contact sexual, produsa de bacteria Treponema pallidum. Ea debuteaza cu aparitia unei leziuni nedureroase in zona genitala, a rectului sau a gurii. Sifilisul se transmite prin contactul cu aceste leziuni primare [1].

Netratata, bacteria poate ramane inactiva in corp timp de ani sau zeci de ani, inainte de a determina aparitia unor complicatii severe, cel mai adesea cu localizare cardiaca sau cerebrala [2]. 

Cum se transmite sifilisul?

Exista mai multe modalitati de transmitere a Treponema pallidum de la un bolnav la altul:

 • Contact sexual neprotejat vaginal, anal sau oral;
 • Contactul cutanat cu leziuni contagioase;
 • Transfuzii de sange si instrumentar medical;
 • De la mama la fat, transplacentar sau la nastere;
 • Sarut, cand in cavitatea bucala exista leziunea caracteristica [3].

Bacteria patrunde prin piele sau mucoase, ajunge in ganglionii limfatici de proximitate si se raspandeste, prin sange, in intregul organism. Perioada medie de incubatie este de 3 - 4 saptamani de la producerea infectiei, dar ea poate varia intre limite foarte largi. Cum se manifesta sifilisul depinde de durata infectiei [4].

Cauzele sifilisului

Sifilisul este determinat de infectia cu o bacterie denumita Treponema pallidum. Cand este vorba despre sifilis, transmiterea cel mai frecvent se realizeaza prin contactul sexual, bacteria patrunzand in corp prin mici abraziuni de la nivelul pielii si al mucoaselor. Sifilisul este contagios in fazele primara si secundara de infectie si, uneori, la inceputul perioadei latente [1]. 

Este important de știut că sifilisul nu se poate răspândi prin utilizarea în comun a toaletei, a cazii de baie, tacamurilor sau a hainelor. In ciuda miturilor despre sifilis, nu te poti imbolnavi la piscina sau in jacuzzi [1]. 

Sifilisul se poate vindeca, dar odata tratat, poate fi contactat din nou.

Unele persoane au un risc crescut de a se imbolnavi de sifilis:

 • Persoanele care fac sex neprotejat;
 • Persoanele cu mai multi parteneri sexuali;
 • Barbatii homosexuali sau bisexuali;
 • Persoanele infectate cu virusul HIV [3]. 

Simptome, forme si complicatii in sifilis

In cazul infectiei cu Treponema este caracteristica evolutia in mai multe faze, simptomele de sifilis variind in functie de acestea. Uneori, aceste faze se pot suprapune partial, iar simptomele pot coexista. Alteori, nu exista nici un fel de simptome [4].

Sifilisul primar

Primul simptom de sifilis este reprezentat de o mica leziune pe piele sau mucoase, denumita sancru. Sancrul apare in locul in care bacteria a patruns in organism. Majoritatea persoanelor infectate au o singura astfel de leziune, dar in unele cazuri leziunile pot fi multiple [1]. 

In medie, sancrul apare la 3 zile dupa expunere. Majoritatea pacientilor nici macar nu il observa pentru ca este nedureros. In multe cazuri, el poate fi localizat in vagin sau in rect, unde nici macar nu este vizibil. Astfel, in sifilisul primar nu apare disconfort local [3].

Sancrul se vindeca de la sine in 3 - 6 saptamani, astfel ca pacientii neinformati nici macar nu ii acorda prea multa atentie. Din pacate, acesta este doar un inceput de sifilis, evolutia dincolo de acest punct putand fi mult mai neplacuta [2].

Sifilisul secundar

La cateva saptamani dupa vindecarea sancrului este posibil ca pacientul sa experimenteze o iritatie cutanata localizata pe torace si abdomen, care apoi se extinde pe tot corpul, inclusiv pe palme si talpi. Iritatia nu determina prurit, dar poate fi insotita de aparitia unor leziuni de forma negilor in cavitatea bucala si in zona intima [4].

La unii pacienti pot aparea si alte simptome: caderea parului, dureri musculare, febra, durere in gat si ganglioni inflamati. Aceste simptome persista cateva saptamani dupa care fie dispar pentru totdeauna, fie dispar si reapar timp de pana la 1 an [1]. 

Sifilisul latent

Atunci cand pacientul nu primeste tratament, boala evolueaza catre o faza latenta, in care simptomele dispar complet. Sifilisul latent se poate extinde pe durata unor ani de zile. La unele persoane nu mai apare nici un fel de simptom, niciodata, in timp ce la altele boala se complica, trecand in etapa sifilisului tertiar [2].

Sifilisul tertiar

Un procent de 15 - 30% dintre pacientii care nu primesc tratament ajung sa dezvolte complicatiile cunoscute ca si sifilis tertiar. In aceasta faza tardiva de boala, aceasta poate afecta creierul, sistemul nervos, ochii, inima, vasele de sange, ficatul, oasele si articulatiile [4]. 

Sifilisul congenital

Sifilisul congenital este diagnosticat la nou-nascutii si bebelusii nascuti de mame cu sifilis, boala fiind transmisibila de la mama la fat in timpul vietii intrauterine. Majoritatea bebelusilor infectati nu au nici un simptom, dar la unii dintre ei pot aparea complicatii la nivelul altor organe si sisteme:

 • Hepatomegalie;
 • Inflamarea ganglionilor,
 • Anomalii de dezvoltare a scheletului:
 • Probleme neurologice [2]. 

Neurosifilisul

Indiferent de etapa de evolutie a bolii, sifilisul poate determina afectarea sistemului nervos. Simptomele pe care le poate genera sunt foarte variate, printre ele numarandu-se:

 • Durerile de cap;
 • Deficientele senzoriale;
 • Dificultati de coordonare;
 • Paralizie;
 • Tulburari de comportament;
 • Dementa [4]. 

Sifilisul ocular

Sifilisul ocular se aseamana neurosifilisului prin aceea ca poate aparea in orice faza a bolii. Mai ingrijorator decat atat este faptul ca poate afecta oricare dintre structurile ochiului, dar cel mai frecvent se manifesta sub forma uveitei si a panuveitei. Ambele pot sa determine scaderea acuitatii vizuale, pana la orbire completa [1]. 

Diagnosticul sifilisului

Diagnosticul oficial de sifilis este formulat de medicul dermato-venerolog, desi leziunile nu sunt suficiente pentru aceasta. Daca exista suspiciunea infectiei treponemice, diagnosticul se pune pe baza testelor de laborator.

 • Testele non-treponemice identifica anticorpii nespecifici. Pe lista analizelor de laborator le intalnesti sub denumirea de VDRL si RPR, utilizate in teste de screening. Din pacate, ele nu sunt specifice, astfel ca pot genera rezultate fals pozitive si fals negative. Diagnosticul definitiv nu se poate baza pe rezultatele acestor doua teste, care trebuie completate de testele treponemice;
 • Testele treponemice sunt specifice si evidentiaza anticorpii impotriva Treponema pallidum. Pe listele de analize de laborator ele sunt denumite FTA-Abs, TPHA sau EIA [2].

Alte metode de diagnostic sunt:

 • Analiza fluidelor corporale, recoltate din sancrul sifilitic;
 • Punctia lombara se efectueaza in special in formele de neurosifilis, cand simptomele sunt sugestive pentru o afectare a sistemului nervos, dar cauzele sunt necunoscute [3]. 

Cui i se adreseaza testele de screening?

In afara persoanelor in cazul carora exista motive intemeiate pentru o suspiciune de infectie treponemica, si care vor fi testate complet, exista si persoane expuse, in cazul carora le sunt recomandate testele de screening. Ele sunt efectuate:

 • Dupa un raport sexual neprotejat;
 • La schimbarea partenerului sexual;
 • In cazul persoanelor cu un numar mare de parteneri sexuali;
 • In cazul femeilor insarcinate;
 • In cazul persoanelor infectate cu HIV;
 • In cazul persoanelor sub tratament pentru prevenirea infectiei cu HIV [4]. 

Optiuni de tratament pentru sifilis

Exista doua tipuri de tratament pentru sifilis:

 • Tratamentul initial;
 • Tratamentul de urmarire.

Tratamentul initial

In ciuda stigmatului social si a ideilor preconcepute legate de bolile cu transmitere sexuala, tratarea sifilisului este foarte importanta. Testarea si tratarea partenerului sau a partenerilor este obligatorie.

Desi nu ajuta la vindecarea propriu-zisa, administrarea de remedii naturiste poate fi in unele cazuri recomandata de catre medic pentru sustinerea organismului. Nu exista, pana in prezent, un remediu naturist care sa trateze sifilisul.

Tratamentul pentru sifilis cu antibiotic, in speta cu penicilina, este singurul eficient impotriva bolii. In cazul unei infectii mai recente de un an, doza unica poate fi suficienta. In infectiile mai vechi, medicul poate recomanda forma de penicilina, dozajul si cat dureaza tratamentul pentru sifilis [2]. 

Tratamentul de urmarire

Medicul trebuie sa monitorizeze daca si cum isi face efectul tratamentul administrat sau daca pacientul s-a reinfectat. Tratamentul de urmarire include mai multe etape:

 • Analize periodice de sange;
 • Evitarea contactului sexual pana la negativarea analizelor;
 • Tratarea completa a partenerilor sexuali;
 • Testarea pacientului pentru alte boli cu transmitere sexuala;
 • Testarea pacientului pentru probleme neurologice si probleme cardiovasculare [4].

Utilizarea unor suplimente alimentare poate ajuta organismul sa faca fata tratamentului cu antibiotic, dar nu trateaza boala. 

Preventie

Avand in vedere ca nu exista un vaccin impotriva acestei infectii, prevenirea bolii se bazeaza pe schimbari ale stilului de viata care reduc riscul de imbolnavire:

 • Abstinenta sau implicarea in relatii monogame;
 • Raporturi sexuale protejate;
 • Screeningul complet al gravidelor [1].

Contraceptia de urgenta nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala [3].


Tratamentul pentru sifilis este relativ simplu si usor de urmat, prin urmare complianta pacientilor diagnosticati este mare. Este foarte important sa te testezi periodic, in cazul in care stii ca stilul tau de viata este unul cu risc pentru boli cu transmitere sexuala, pentru a evita aparitia complicatiilor. 

Bibliografie:

 1. https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis-detailed.htm 
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/syphilis/diagnosis-treatment/drc-20351762
 3. https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/sexually-transmitted-diseases-stds/syphilis 
 4. http://womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/sexually-transmitted-infections.html