Infectia cu Trichomonas Vaginalis: Transmitere, manifestari si optiuni de tratament

28. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Infectia cu Trichomonas Vaginalis

Infectia cu Trichomonas Vaginalis este o infectie cu transmitere sexuala, cauzata de un parazit. La femei, Trichomonas Vaginalis poate provoca o scurgere vaginala urat mirositoare, mancarime genitala si urinare dureroasa. Barbatii care au Trichomonas Vaginalis nu prezinta de obicei simptome. Gravidele care au aceasta infectie este posibil sa nasca prematur. Afectiunea se trateaza cu antibioticele prescrise de medicul specialist. Pentru a preveni recidiva infectiei, toti partenerii sexuali trebuie sa fie tratati. Riscul de infectie poate fi redus prin folosirea corecta a prezervativelor la fiecare partida de sex (2).

In acest articol oferim o imagine generala asupra infectiei cu Trichomonas Vaginalis: explicam cauzele, simptomele, optiunile de tratament.

Cum se transmite infectia

Infectia este cauzata de un parazit numit Trichomonas Vaginalis. Parazitul este transmis pe cale sexuala, daca nu se foloseste prezervativul. Se mai poate transmite si prin intermediul jucariilor sexuale. La femei, acest parazit infecteaza in principal vaginul si uretra. In cazul barbatilor, infectia afecteaza uretra, dar si capul penisului sau prostata.

Important de stiut

  • Nu este nevoie ca o persoana sa aiba mai multi parteneri sexuali pentru a transmite infectia cu Trichomonas Vaginalis.
  • Oricine este activ sexual poate transmite infectia.
  • Din ceea ce se cunoaste pana acum, infectia nu se poate transmite prin sex oral sau anal.

De asemenea, infectia nu se poate transmite prin (3):

  • sarut, imbratisare;
  • folosirea tacamurilor;
  • folosirea in comun a unor suprafete (scaunele de toaleta de exemplu).

Cauzele infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Parazitul care provoaca infectia  cu Trichomonas Vaginalis poate fi transmis de la o persoana la alta in timpul sexului. In cazul femeilor, infectia cel mai probabil afecteaza tractul genital inferior. In cazul barbatilor, infectia afecteaza uretra. Alte parti ale corpului (anusul, mainile, gura) nu se pot infecta. 

Factori de risc 

Prezinta risc mai mare de infecție(4):

  • femeile;
  • persoanele care au mai mult de un partener sexual (cu cat sunt mai multi parteneri sexuali cu atat mai mare este riscul);
  • persoanele cu antecedente de Trichomonas Vaginalis;
  • persoanele care fac sex neprotejat.

Simptomele infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Cele mai multe persoane infectate cu Trichomonas Vaginalis nu prezinta simptome de la început, acestea se dezvolta pe parcurs. Cand apar simptomele, acestea difera pentru barbati fata de femei.

Simptomele infectiei cu Trichomonas Vaginalis la femei

La femei, simptomele infectiei includ:

Simptomele infectiei cu Trichomonas Vaginalis la barbati

In cazul barbatilor, infectia provoaca rareori simptome, dar atunci cand acestea apar pot include (3):

  • mancarime, inflamatie sau iritatie la nivelul penisului;
  • senzatie de arsura la urinare sau dupa ejaculare;
  • scurgere;
  • durere la urinare sau in timpul ejacularii.

Cand se recomanda consultul medical

Daca exista simptome ale afectiunii, sau daca exista riscul ca partenerul sa fie infectat trebuie mers la medic pentru ca infectia sa fie tratata adecvat, altfel pot aparea complicatii. 

Complicatiile infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Complicatiile infectiei cu Trichomonas Vaginalis sunt rare. Unele femei care au infectie prezinta un risc crescut de probleme de sanatate. In cazul in care o femeie insarcinata este infectata, acest lucru poate determina nasterea prematura a bebelusului, ceea ce inseamna o greutate mai mica si o dezvoltare inadecvata a acestuia (2)

Infectia cu Trichomonas Vaginalis provoaca iritatii in zona genitala si mai mult decat atat poate facilita infectarea cu virusul imunodeficientei umane (HIV), virusul care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) (4).

 Cel putin un studiu sugereaza ca Trichomonas Vaginalis este asociata si cu un risc crescut de cancer de col uterin sau de prostata. In cazul in care infectia nu este tratata la timp sau adecvat, vindecarea poate dura foarte mult timp (luni).

Diagnosticarea infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Diagnosticarea infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Inainte de consult, se recomanda ca pacientul sa faca o lista care sa includa:

  • detalierea simptomelor, inclusiv cand au inceput acestea;
  • infectiile cu transmitere sexuala pe care le-a avut de-a lungul timpului;
  • numarul de parteneri sexuali din ultimii ani.

Pentru a stabili diagnosticul in cazul unei infectii cu Trichomonas Vaginalis, medicul specialist (4):

  • efectueaza o examinare pelvina;
  • prevaleaza o proba din scurgerea vaginala sau din penis, pe care o trimite la laborator;
  • prevaleaza o proba de urina.

Optiuni de tratament 

Pastile

Trichomonas Vaginalis este putin probabil sa dispara fara tratament, dar infectia poate fi tratata eficient cu antibiotice. Medicul poate recomanda metronidazol (1). Tratamentul este prescris de medicul specialist, acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele, severitatea afectiunii si starea de sanatate a pacientului. Automedicatia in cazul infectiei cu Trichomonas Vaginalis  nu este recomandata. Daca apar efecte adverse in cursul tratamentului, se recomanda intreruperea lui si consultarea medicului. 

Ce trebuie retinut in cazul tratamentului cu antibiotic pentru Trichomonas Vaginalis

  • Tratamentul cu antibiotice trebuie finalizat, chiar daca simptomele afectiunii s-au ameliorat. 
  • Se recomanda renuntarea la sex pana la vindecarea infectiei. In acest fel se previne reinfectarea. Acest lucru dureaza de obicei aproximativ o saptamana dupa terminarea ultimei doze de antibiotic. 
  • Toti partenerii de sex trebuie tratati in acelasi timp, in acest fel se previne reinfectarea.
  • Daca parazitul este vazut la microscop nu mai sunt necesare si teste suplimentare. 
  • Se pot face si alte teste, pentru alte infectii cu transmitere sexuala, pentru ca si acestea sa fie tratate (1).
  • Consumul de alcool in timpul tratamentului si cateva zile dupa tratament poate provoca greata si varsaturi. 
  • Pacientul este retestat dupa tratament, pentru a se vedea daca infectia a disparut. Se face o alta retestare in intervalul de pana la 3 luni dupa tratament, pentru a vedea daca infectia a disparut.

Cum se previne infectia cu Trichomonas Vaginalis

 

Prevenirea infectiei cu Trichomonas Vaginalis

Cel mai bun mod de a preveni infectia cu Trichomonas Vaginalis este sexul in conditii de siguranta. Acest lucru inseamna folosirea prezervativului si spalarea jucariilor sexuale dupa folosire (3). Sunt si alte modalitati de prevenire a riscului de infectie:

  • Limitarea numarului de parteneri sexuali.
  • Evitarea sexului timp de 7-10 zile dupa finalizarea tratamentului cu antibiotice.
  • Evitarea consumului de droguri si alcool, deoarece creste riscul de sex neprotejat.
  • Folosirea prezervativului in timpul sexului. Atentie insa, prezervativul nu previne pe deplin transmiterea infectiei (2).
  • Persoana care suspecteaza o asemenea infectie trebuie sa consulte un medic.
  • Oricine are simptome sau crede că a fost expus infectiei trebuie sa consulte medicul.

Rezumat

  • Trichomonas Vaginalis este o infectie cu transmitere sexuala. Se transmite cu usurinta si poate duce la complicatii. 
  • Tratamentul pentru infectia cu Trichomonas Vaginalis poate preveni complicatiile si stopeaza transmiterea la alte persoane.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre infectia cu Trichomonas Vaginalis au scop pur informativ. Nevoile si simptomele infectiei pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

  1. Mayo Clinic, „Trichomoniasis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichomoniasis/diagnosis-treatment/drc-20378613
  2. Mayo Clinic, „Trichomoniasis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichomoniasis/symptoms-causes/syc-20378609
  3. NHS, „Trichomoniasis”: https://www.nhs.uk/conditions/trichomoniasis/
  4. Medical News Today, „What you should know about trichomoniasis”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307896
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor