Gonoreea: Cauze, simptome, tratament

3. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
Gonoreea

 

Chiar daca activitatea sexuala poate fi placuta, este important ca ambii parteneri sa se asigure ca sunt sanatosi si ca si-au luat toate masurile de protectie posibile. Pe langa bolile cu transmitere sexuala bine cunoscute, precum HIV, SIDA sau chiar HPV, gonoreea este o infectie cauzata de o bacterie care se transmite intre parteneri in timpul actului sexual. Aceasta se raspandeste atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor in aceeasi masura.

Gonoreea afecteaza anumite parti din organism, cum ar fi uretra, rectul sau interiorul gatului. Femeile care se confrunta cu aceasta infectie cu transmitere sexuala, pot sa aiba probleme cu colul uterin. Informeaza-te corect despre cauzele si manifestarile gonoreei, citind articolul de mai jos. Consulta un medic specialist in cazul in care simptomele se agraveaza sau crezi ca esti predispus la aceasta infectie.

Ce este gonoreea?

Gonoreea este, asa cum am amintit anterior, o infectie cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Neisseria Gonorrhoeae. Aceasta infectie se raspandeste in organism mai ales prin sexul vaginal, oral sau anal. Cu toate acestea, chiar si bebelusii a caror mame sunt infectate cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae se pot naste cu aceasta conditie medicala. In cazul copiilor, gonoreea afecteaza in special ochii.

Gonoreea este o infectie destul de contagioasa si se raspandeste mult mai usor in timpul unui act sexual neprotejat, dar poate infecta la fel de bine si doi parteneri care se protejeaza. Mai mult, bacteria se poate raspandi chiar daca barbatul ejaculeaza sau nu in timpul actului sexual.

Gonoreea poate afecta orice tip de persoana, indiferent de sex, varsta sau mediul de provenienta, dar este o infectie mult mai comuna in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani ca urmare a initierii in viata sexuala. Daca aceasta conditie medicala nu este identificata si tratata in mod corespunzator, gonoreea poate duce la probleme grave de sanatate si, in unele cazuri, chiar la infertilitate. Consulta un medic specialist in cazul in care consideri ca ai fost infectat cu o boala cu transmitere sexuala.

Gonoreea: Cauze principale

 

Gonoreea - Cauze principale

 

Gonoreea este cauzata de infectarea unuia dintre parteneri cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae care, ulterior, este transmisa catre celalalt partener in timpul actului sexual. Aceasta bacterie este transmisa mai ales in cazul sexului anal, oral sau vaginal.

Utilizarea unui prezervativ sau unei alte modalitati de protectie poate ajuta la scaderea posibilitatilor de transmitere si contractare a oricarei boli cu transmitere sexuala, inclusiv a gonoreei. Trebuie sa fii constient ca metodele de protectie in timpul unui act sexual nu reprezinta intotdeauna o cale 100% sigura de eliminare a riscului de infectare, mai ales daca nu le utilizezi in mod corespunzator.

In plus, daca stii ca ai mai fost infectat cu o bacterie cu transmitere sexuala inainte, atunci exista o sansa foarte mare sa o contractezi din nou daca te-ai angajat in activitati sexuale cu mai multi parteneri. Netratarea gonoreei in mod corespunzator te poate supune riscului contractarii altor afectiuni cu transmitere sexuala, precum HIV si/sau SIDA.

Gonoreea netratata poate fi transmisa, de asemenea, de la parinte la copil in timpul nasterii.

Gonoree simptome

In multe cazuri, gonoreea nu provoaca simptome vizibile specifice, de multe ori acestea fiind incurcate cu alte afectiuni medicale. Cu toate acestea, gonoreea poate afecta mai multe zone din organism, in special tractul genital.

Cum se manifesta gonoreea in tractul genital

In cazul barbatilor, gonoreea se manifesta prin urmatoarele semne si simptome:

  • Urinare dureroasa sau intepatoare;
  • Eliberarea de puroi de pe varful penisului;
  • Senzatii de durere resimtite la nivelul testiculelor sau umflarea acestora.

In cazul femeilor, gonoreea in tractul genital se manifesta prin:

  • Cresterea cantitatii de secretie vaginala;
  • Infectii vaginale, precum candidoza;
  • Urinare dureroasa sau intepatoare;
  • Sangerari vaginale intre perioadele de menstruatie, cum ar fi dupa un act sexual vaginal;
  • Dureri la nivelul abdomenului sau pelvisului.

Cum se manifesta gonoreea in celelalte zone ale corpului

  • La nivelul rectului. Semnele si simptomele care indica prezenta gonoreei sunt: mancarimea anala, eliberarea puroiului din rect si petele de sange rosu aprins in timpul urinarii sau scaunului;
  • La nivelul ochilor. Infectarea cu o bacterie cu transmitere sexuala poate afecta ochii, provocand dureri oculare, sensibilitate la lumina si prezenta puroiului intr-unul sau ambii ochi;
  • La nivelul gatului. Semnele si simptomele unei infectii a gatului din cauza gonoreei includ durerea in gat si umflarea ganglionilor limfatici;
  • La nivelul articulatiilor. Gonoreea se raspandeste in intregul organism, afectand chiar si articulatiile (artrita septica). Articulatiile infectate ar putea fi mai calde, rosii, umflate si extrem de dureroase, mai ales in timpul miscarii.

Aceste manifestari pot duce, de asemenea, la anumite disfunctii sau tulburari sexuale care pot scadea apetitul sexual atat la barbati, cat si la femei.

Gonoreea la barbati

La barbati, gonoreea poate afecta in mod sever tubii seminiferi de la nivelul testiculelor, determinand disconfort local puternic, usturime sau senzatie de arsura la urinare, inflamatia preputului si scurgeri peniene albicioase, galbui sau verzui. In cazuri rare, gonoreea netratata poate determina infertilitate masculina. De asemenea, gonoreea se poate raspandi in sange si la nivel articular, ajungand in cazuri severe sa puna viata in pericol. Infectia cu gonoreea creste riscul de infectare cu virusul imunodeficientei umane dobandite (HIV). 

Gonoreea la femei

Gonoreea la femei poate determina o secretie vaginala neobisnuita, apoasa, de culoare verzuie sau galbuie, insotita de durere sau usturime in momentul urinarii. Durerea in zona pelvina este ceva mai rar intalnita, dar poate aparea. De asemenea, se pot manifesta simptome precum sangerarile intre menstruatii, cicluri menstruale abundente sau sangerare dupa contactul sexual. 

In absenta tratamentului, gonoreea se poate extinde la nivelul uterului si a trompelor uterine, determinand o forma severa de boala inflamatorie pelvina, cu simptome generale de tipul febrei si cu posibilitatea de formare a abceselor intrapelvine. 

Cum se diagnosticheaza gonoreea?

 

Diagnosticarea gonoreei

 

In diagnosticul gonoreei simptomele nu sunt suficiente pentru un verdict de certitudine. Medicul specialist te poate supune unei evaluari generale, afland istoricul medical al familiei, frecventa activitatilor sexuale sau schimbarii partenerilor si identificand simptomele. In functie de aceasta evaluare, medicul poate parcurge o serie de teste pentru identificarea gonoreei:

Efectuarea testelor de urina

De cele mai multe ori, testarea urinei poate detecta prezenta infectiei cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae in organism.

Testarea unei cantitati de lichid din zonele prin care se contracteaza gonoreea

Medicul specialist poate tampona zona vaginului, penisului, gatului sau rectului pentru a obtine o mostra de lichid (tesut) pentru evaluare. Aceasta metoda de testare a prezentei gonoreei in organism necesita o evaluare de laborator si poate dura cateva zile pentru afisarea rezultatului.

Efectuarea testelor de sange

In cazuri foarte rare sau pentru a identifica alte neregularitati pe care gonoreea le-a provocat in organism, medicul specialist te poate supune unor teste de sange mai amanuntite. Cu toate acestea, testele de sange nu reprezinta o metoda concludenta pentru identificarea gonoreei.

Testarea pentru alte infectii cu transmitere sexuala

Chiar daca raspunsul la evaluarii anterioare este pozitiv sau negativ, medicul iti poate indica o alta serie de teste pentru alte infectii cu transmitere sexuala. Gonoreea creste riscul aparitiei acestor infectii, mai ales pentru chlamydia, care insoteste adesea bacteria Neisseria Gonorrhoeae.

Testarea pentru HIV este, de asemenea, indicata oricarei persoane identificate cu o infectie cu transmitere sexuala.

 Gonoreea: Optiuni de tratament

 

Optiuni de tratament al gonoreei

Gonoreea poate fi usor de tratat printr-un tratament medicamentos recomandat de medicul specialist prin care bacteria sa fie eliminata din organism. Cu toate acestea, este esential pentru individul care a contractat bacteria sa continue tratamentul chiar daca observa rezultate imbunatatite dupa putin timp. In multe cazuri, tratamentul medicamentos nu poate face fata contra bacteriei, atunci fiind prescris si un tratament injectabil care sa sustina ameliorarea simptomelor de gonoree.

Mai mult, discuta cu medicul specialist despre intarirea sistemului imunitar prin administrarea unor suplimente alimentare tonice si vitamine. Astfel, organismul tau va fi mai putin vulnerabil in fata oricarei infectii, chiar si celor cu transmitere sexuala.

In cazul femeilor gravide, acestea trebuie sa stabileasca impreuna cu medicul un tratament convenabil care sa nu afecteze sanatatea sarcinii si sa previna riscul bebelusului de a contracta aceeasi infectie la nastere.

Cu un tratament corespunzator, gonoreea poate fi vindecata. Dar tratarea cu succes a unei infectii cu transmitere sexuala nu te va proteja pe viata de alte afectiuni asemanatoare. Va trebui sa iti asiguri toate masurile de siguranta in timpul sexului pentru a nu te infecta din nou.

Gonoreea: Posibile complicatii

In cazul femeilor, exista sanse mai mari pentru aparitia unor complicatii grave pe termen lung, mai ales daca gonoreea este netratata corespunzator. Infectiile cu transmitere sexuala precum gonoreea si chlamydia se pot raspandi in organism, in zona tractului reproductiv, afectand uterul, trompele uterine si ovarele. Acest lucru poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de boala inflamatorie pelvina, provocand dureri cronice si leziuni ale organelor reproductive.

Iata cum gonoreea netratata poate duce la complicatii majore, cum ar fi:

  • Infertilitatea la femei ca urmare a dezvoltarii bolii imflamatorii pelvine;
  • Infertilitatea la barbati ca urmare a unei epididimite netratate. Epididimita apare atunci cand gonoreea produce inflamarea unui tub mic incolacit in portiunea din spate a testiculelor in care se afla canalele spermatozoizilor;
  • Infectiile care se raspandesc la nivelul articulatiilor si in alte zone ale organismului. Bacteria care cauzeaza gonoreea se poate raspandi prin sange si poate infecta alte parti ale corpului, inclusiv articulatiile. Febra, eruptiile cutanate, durerile articulare, rigiditatea si umflarea articulatiilor sunt semne posibilie pentru raspandirea gonoreei in organism;
  • Riscul crescut pentru contractarea altor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV/SIDA;
  • Complicatii la bebelusi. Bebelusii care contracteaza gonoreea de la mamele lor in timpul nasterii pot sa fie predispusi la orbire, rani la nivelul scalpului sau alte infectii.

Cum se poate preveni gonoreea?

 

Prevenirea gonoreei

Cercetatorii in domeniul sanatatii depun eforturi pentru a dezvolta un vaccin care sa previna transmiterea gonoreei si altor infectii cu transmitere sexuala.

Pentru a reduce riscul infectarii in timpul actului sexual, iata ce poti face:

  • Utilizeaza un prezervativ pentru protectie, inclusiv in timpul sexului anal, vaginal sau oral;
  • Limiteaza-te la un partener sexual pe o anumita perioada de timp. A fi intr-o relatie monogama in care nici unul dintre parteneri nu intretine acte sexuale cu alte persoane este cea mai sigura cale pentru scaderea riscului de infectie;
  • Asigura-te ca tu si partenerul tau v-ati facut o serie de teste cu privire la bolile cu transmitere sexuala inainte sa intretineti actul sexual propriu-zis;
  • Ia in considerare evaluarea regulata. Un screening anual pentru gonoree este indicat femeilor active sexual cu varsta sub 25 de ani, dar si femeilor in varsta cu risc crescut de infectie: femei care au un nou partener sexual, mai mult de un partener, un partener angajat si in alte activitati sexuale sau un partener de sex care are sau a trecut printr-o infectie sexuala.

Protejeaza-te in timpul actului sexual si bucura-te mai mult de placerea oferita decat de tratarea unei infectii cu transmitere sexuala!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare tonice si vitaminele pot imbunatati sistemul imunitar si calitatea vietii, astfel incat sa previna manifestarile gonoreei. Consultati un medic specialist pentru un tratament corespunzator.

Surse de informare:

  1. Gonorrhea - Symptoms and causes - Mayo Clinic
  2. Gonorrhea: Symptoms, Treatment, Causes, and More (healthline.com)
  3. Gonorrhea: Causes, Symptoms, Diagnosis and Treatment - Bhaskar Health Community
  4. Gonorrhea: Symptoms, Causes, Prevention, Diagnosis, and Treatment (webmd.com)
  5. CDC - Gonorrhea Treatment

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor