Endocardita infectioasa: cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Endocardita infectioasa

Endocardita infectioasa este o infectie ce apare la nivelul endocardului. Aceasta este cauzata de obicei de bacterii, care intra in fluxul sanguin si infecteaza inima. Atunci cand apare endocardita infectioasa, planul de ingrijire trebuie sa fie aplicat cat mai rapid. In caz contrar, se vor distruge valvele cardiace. Uneori se poate ajunge la interventii chirurgicale, pentru ca netratata infectia poate fi fatala. 

Endocardita infectioasa este o infectie rara, cu un impact extrem de puternic la nivelul mucoasei interioare a inimii sau a endocardului. Bacteriile care patrund in organism, si ajung in cele din urma la inima, vor determina endocardita infectioasa. De regula aceasta afectiune apare si se manifesta la persoanele care inregisteaza diverse malformatii sau probleme ale inimii. Numai interventia prompa a medicului specialist poate fi salvarea acestor persoane. 

Atentie: endocardita infectioasa are un protocol bine stabilit pentru ca infectia endocardului poate fi fatala in anumite conditii. De aceea este nevoie de control medical, administrarea unui tratament adecvat, dar si o supraveghere adecvata. 

Ce este endocardita infectioasa?

Endocardita infectioasa este o afectiune cardiaca care este localizata la nivelul endocardului. Pentru a intelege mai bine cum se manifesta aceasta endocardita infectioasa avem un ghid pregatit, astfel incat sa explicam pe lag problemele pe care le poate genera. 

Inima este un organ musculos, format din 4 camere: 2 atrii si 2 ventricule. Inima este alcatuita din 3 straturi, dispuse unul peste celalalt, concentrice. De la exterior la interior, avem: epicardul, miocardul si endocardul. 

In endocardita infectioasa, bacteriile - stafilococi sau streptococi - sau fungii patrund in fluxul sangvin si reusesc sa ajunga la inima, in endocard, stratul interior al acestui organ, responsabil pentru pomparea sangelui. 

In mod normal inima este rezistenta si poate sa faca fata infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci, fluxul de sange contribuind la purtarea acestora departe de zona inimii, nepermitand fixarea microorganismelor cu potential infectios. 

Atunci cand exista diverse afectiuni ale valvelor cardiace, membrana care acopera cavitatile si valvele cardiace - endocardul - nu mai poate proteja inima si apare endocardita infectioasa. Anumite microorganisme din fluxul sanguin sunt mai infectioase decat altele, motiv pentru care in foarte putine cazuri apare endocardita infectioasa pe valvele normale. 

Tipuri de endocardita infectioasa

Endocardita bacteriana subacuta 

Este o infectie care progreseaza lent, uneori nefiind evidentiata sursa de infectie sau portalul de intrare in organism. Este determinat de streptococi si mai rar de stafilococi. Endocardita infectioasa in etiologie presupune dezvoltarea acestei infectii pe valvele anormale, dupa aparitia bacteriemiei asimptomatice, pe fondul infectiilor gastrointestinale, urogenitale sau chiar parodontale. 

Endocardita bacteriana acuta 

Este o varianta cu un progres extrem de rapid si de brusc, iar sursa de infectie este vizibila si evidenta. Fiind extrem de virulenta, endocardita bacteriana acuta poate infecta valvele normale, cauza - streptococii. 

Endocardita valvulara proteica 

Poate sa apara dupa ce a avut loc inlocuirea valvei biologice cu una artificiala. Infectiile se manifesta ca urmare a contaminarii in timpul operatiei sau dupa o perioada mai lunga de la interventia chirurgicala. Cauza: bacteremiile asimptomatice cu streptococi. 

Endocardita: cauze si factori de risc

Cauze

Infectiile bacteriene

Infectiile bacteriene sunt in principal cauzele endocarditei infectioase. Aceste infectii pot porni de la nivelul cavitatii bucale. Extractiile dentare, periajul, ata dentara utilizata la igiena dintilor, dar si bacteriile din gura pot ajunge in sange si pot conduce la infectii. 

Profilaxia endocarditei infectioase, presupune prevenirea infectiilor prin mentinerea unei igiene dentare adecvate.  

Bacteriile ajung in sange si de la suprafata pielii, din sistemul respirator, tractul urinar si din intestine. Se inmultesc excesiv, formeaza colonii si determina producerea unor enzime, favorizand infectia prin distrugerea tesutului. 

Asa cum amentionam anterior, valvele inimii sunt destul de rezistente la infectii, dar cele bolnave, cu deficiente sau cele care au fost inlocuite chirurgical sunt extrem de expuse la contractarea endocarditei infectioase. 

Endocardita: cauze si factori de risc

Catetere

O altă cauza pentru aparitia endocarditei infectioase o poate constitui prezenta unui cateter in organism pentru introducerea unor substante necesare organismului sau pentru eliminarea unor fluide ale corpului. Infectiile ajung in sange daca aceste catetere sunt mentinute in organism o perioada de timp indelungata. 

Consumul unor substante ilegale

Drogurile injectabile, utilizate de dependenti, asa cum sunt cocaina sau heroina, pot favoriza patrunderea in sange a unor infectii bacteriene,  consumul nefiind numai cu seringi de unica folosinta. 

Alti factori de risc pentru aparitia endocarditei infectioase pot fi tatuajele realizat cu ace care nu sunt sterile si piercingurile efectuate in conditii improprii. 

Factori de risc

Riscuri mai mari pentru contractarea unei infectii ale endocardului pot avea persoanele care au probleme de sanatate, dar endodardita infectioasa poate sa apara insa si la persoane care nu au diagnosticate boli de inima. 

Varsta inaintata

Odata cu procesul imbatranirii, organismul tinde sa lupte mai greu cu bolile si infectiile. Uzura poate fi un factor de risc pentru aparitia endocarditei infectioase, intr-un procent mai mare la persoanele trecute de 60 de ani. 

Existenta valvelor artificiale si a celor cu probleme

Valvele cu probleme sau bolnave, cele schimbate cu unele artificiale pot favoriza patrunderea in organism a unor infectii bacteriene sau fungice, care sa migreze si sa ajunga in fluxul sanguin pana la endocard. 

Defecte congenitale ale inimii

Anumite malformatii congenitale cu care o persoana se poate naste pot creste riscul de contractare a unei infectii a endocardului. 

Infectii repetate

Endocardita deterioreaza tesutul cardiac si valvele cardiace, ceea ce poate duce la alte posibile infectii cardiace. 

Un sistem imunitar slabit favorizeaza aparitia infectiilor, iar endocardita infectioasa poate fi doar una dintre acestea. 

Dispozitive medicale

Existenta unui stimulator cardiac implantat poate sa determine aparitia unei infectii la nivelul mucoasei inimii. 

Igiena dentara improprie

Bacteriile care se dezvolta in interiorul gurii, pe fondul unei igiene dentare precare, pot ajunge in sange si apoi sa provoace o infectie a endocardului. 

Endocardita infectioasa: simptome

Simptomele si semnele de endocardita infectioasa pot varia de la o persoana la alta, in functie de cauza si de factorii de risc. 

Febra

Febra poate fi insotita de frisoane, transpiratii abundente diurne sau nocturne, stare generala alterata, apetit scazut si scadere accentuata in greutate. 

Aparitia unor semne vizibile

La nivelul pielii apar: iritatii, inrosiri, inflamatii, rani sau taieturi care nu se mai vindeca, eruptii hemoragice pe membre. Putem vorbi de semne de embolie - durere, paloare, hipotermie, dar si de semne ale unor infectii renale - hematurie, durere puternica. 

Uneori poate fi vorba si de semne de culoare alba care apar la nivelul gurii si al limbii, gura uscata si tuse seaca, dificultati la inghitire, care se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Nu trebuie confundate insa simptomele endocarditei cu cele de bruceloza

Semne de gripa si raceala

Congestia nazala sau nasul care curge, dureri de cap, disconfort accentuat in jurul bazei nasului si al sinusurilor pot fi simptome ale endocarditei infectioase. Uneori congestia nazala va duce la dificultati respiratorii sau respiratii scurte si dese. 

Simptome grave

Ameteala, greata, voma, pierderea cunostintei, urinare cu sange, petesie sau pete de culoare visinie ce apar in gura, in albul ochilor sau pe piele, noduli durerosi la varfurile degetelor, murmur cardiac, dureri in piept si respiratie deficitara - toate acestea sunt semne grave pentru care trebuie un control medical de urgenta. 

Cum se diagnosticheaza endocardita infectioasa?

Diagnosticarea endocarditei infectioase va fi realizata de medic, dupa ce va avea toate informatiile referitoare la istoricul medical al persoanei in cauza, examenul clinic, dar si raspunsuri ca urmare a unor investigatii amanuntite. Specialistul va recomanda realizarea unor analize de laborator, de sange. Criteriile de diagnostic ale endocarditei infectioase tin cont de rezultatele obtinute la ecografii cardiace, electrocardiograma, RMN sau CT, uneori chiar si o radiografie. 

Dupa stabilirea unui diagnostic corect, daca este vorba de endocardita infectioasa, medicul va decide cea mai buna forma de tratament, in functie de nevoile specifice fiecarei persoane diagnosticate. 

Medicul trebuie sa stie daca au fost administrate medicamente fara reteta pentru afectiuni cardiologice, suplimente alimentare, vitamine pentru diverse boli de inima, precum si produse pentru sistemul cardiovascular fara recomandare medicala si care au fost acestea. 

Endocardita infectioasa: optiuni de tratament

Tratamentul endocarditei infectioase difera de la un caz la altul. In acelasi timp, profilaxia endocarditei infectioase presupune eliminarea factorilor de risc si a cauzelor de aparitie. 

Tratament cu antibiotice

Utilizarea antibioticelor da rezultate daca planul de tratament este pus in aplicare cat mai rapid dupa diagnosticare. Ingrijirea pacientului cu endocardita infectioasa poate consta in administrarea de antibiotice intravenos, in spital, sub supravegherea medicului sau a unui amestec de antibiotice. 

Tratament cu antibiotice

O alta etapa poate fi cea in care pacientul continua tratamentul cu antibiotice la domiciliu, de aceasta data fiind vorba de pastile administrate conform recomandarii medicale, cu control medical periodic. 

Daca infectia revine mai puternica dupa o scurta perioada poate fi vorba si despre alte probleme de sanatate, pe care medicul le va descoperi prin analize speciale. 

Uneori, administrarea antibioticelor poate duce la aparitia unor reactii puternice de raspuns din partea organismului, petele rosii pe piele, umflaturile fiind semne care trebuie sa fie aduse la cunostinta medicului specialist. Uneori specialistul va decide oprirea tratamentului, dar sunt si situatii in care va recomanda continuarea acestuia, in ciuda reactiilor aparute, tocmai pentru a tine sub control infectia. 

Alaturi de antibiotice, medicul poate recomanda produse antifungice, acolo unde este cazul. 

Atentie: tratamentul poate sa amelioreze simptomele si disconfortul in cateva zile de la administrare. Pentru unele persoane, problemele pot fi mentinute o lunga perioada de timp, chiar daca antibioticele dau rezultate, iar in aceste cazuri, vindecarea se va produce mai greu. 

Tratament chirurgical

Operatia endocarditei infectioase poate fi necesara pentru corectarea problemelor de la valvele cardiace sau pentru a imbunatati functia inimii. Medicul va prezenta toate riscurile care pot sa apara in cazul unei astfel de interventii chirurgicale. 

In situatia in care antibioticele nu dau rezultate sau daca infectia fungica a produs pagube insemnate la nivelul mucoasei inimii, operatia poate fi o optiune, la care medicul specialist poate recurge pentru evitarea complicatiilor. 

In plus, schimbarea regimului alimentar este o optiune pentru tratamentul infectiei, dar si pentru bolile de inima preexistente. 

Endocardita: posibile complicatii

Bacteriile care produc endocardita infectioasa pot genera aglomerari infectioase care au sanse foarte mari sa se desprinda si infectia ajunge astfel si in alte organe si parti ale corpului. Acesta este motivul pentru care lasata netratata sau fara o reactie rapida, acest tip de infectie poate duce la complicatii grave. 

Probleme cardiovasculare

Afectiunile cardiovasculare, tensiunea arteriala crescuta, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral, embolia pulmonara, abcesele pulmonare ce pot sa ajunga la creier, plamani si alte organe - toate acestea pot sa apara pe fondul problemelor generate de endocardita infectioasa. 

Complicatii renale

Functia rinichilor poate fi afectata de asemenea, insuficienta renala fiind doar una dintre afectiunile ce pot sa apara. 

Marirea splinei

Functiile normale ale splinei sunt afectate si aceasta duce la anemie, infectii frecvente si la tulburari de sangerare. 

Alaturi de acestea, cand infectia s-a raspandit la nivelul corpului, poate sa apara paralizie la nivelul unor parti ale corpului. 

Endocardita infectioasa este o afectiune rara, dar care se intalneste mai des la persoanele varstnice, care au interventii chirurgicale pentru inlocuirea valvelor cardiace sau a celor cu operatii necesare pentru repararea unor malformatii cardiace congenitale. Netratata, infectia se poate raspandi cu rapiditate si, in anumite cazuri, este fatala. Diagnosticul si tratamentul adecvat pot sa duca la vindecare. 

Endocardita infectioasa este o infectie a endocardului, virulenta, care necesita tratament cu antibiotice sau operatie. Vindecarea poate fi de lunga durata. 

Surse de informare:

  1. Endocarditis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16957-endocarditis#:~:text=Infective%20endocarditis%20(IE)%20is%20a,heart%20valves%20and%2For%20chambers.
  2. Endocarditis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576
  3. Infective Endocarditis - https://www.healthline.com/health/infectious-endocarditis
  4. Infectious Endocarditis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557641/
  5. Infective Endocarditis - https://rarediseases.org/rare-diseases/endocarditis-infective/
  6. Endocarditis - https://www.nhs.uk/conditions/endocarditis/
  7. Infective Endocarditis - https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/endocarditis/infective-endocarditis
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor