Pastila de a doua zi - contraceptia de urgenta
Planificarea familiala si contraceptia nu mai sunt de mult subiecte tabu, informatiile despre acestea putand fi gasite cu usurinta atat in mediul digital, cat si in cadrul unei vizite la ginecolog.
Continutul articolului
Printre acestea se numara si detaliile despre masurile de prevenire a unei sarcini nedorite in cazul in care s-au intretinut relatii sexuale neprotejate sau alte metode contraceptive au esuat.
Este vorba despre pastila de a doua zi, o metoda contraceptiva de urgenta care, dupa cum ii spune si numele, trebuie administrata cat mai repede cu putinta pentru a avea rezultatul scontat.
Ce este pastila de a doua zi
Aceasta pilula a fost creata pentru a intarzia eliberarea unui ovul si a impiedica fecundarea sa de catre un spermatozoid. Mai exact, pastila de a doua zi se administreaza pentru a impiedica aparitia unei sarcini nedorite, nu pentru a provoca un avort.
Tipuri de pilule
In functie de dozajul pe care il contin, dar si de substantele active care se regasesc in ele, pastilele de a doua zi sunt disponibile in doua variante.
Pilula pe baza de ulipristal acetat
Aceasta contine o substanta care opreste eliberarea ovulului si poate fi luata in cel mult cinci zile de la momentul actului sexual. Pentru o eficienta maxima, se recomanda sa fie administrata cat mai repede posibil. De asemenea, deoarece ulipristalul acetat este foarte puternic, este indicat sa consultati un medic specialist inainte.
Pilula pe baza de levonorgestrel
Cunoscut si drept varianta sintetica a progesteronului, levonorgestrelul are rol in reglarea functiilor de reproducere. Acest hormon va stopa eliberarea ovulului daca pastila este luata in cel mult 72 de ore de la contactul sexual. Se poate elibera in farmacii fara prescriptie medicala.
Dozajul pilulelor
- Pastila de a doua zi administrata o singura data, in doza unica;
- Pastila de a doua zi administrata in doza dubla - prima in decurs de 72 de ore dupa actul sexual, a doua la 12 ore mai tarziu.
Cand se administreaza pastila de a doua zi
Situatiile in care se recurge la aceasta metoda contraceptiva pot fi multiple. Pilula de a doua zi se ia, de regula:
- Daca partenerul nu s-a retras la timp, iar sperma a patruns in vagin;
- Daca s-a intrerupt, accidental sau nu, administrarea de anticonceptionale;
- Daca a avut loc un contact sexual neprotejat;
- Daca alte metode contraceptive au esuat (prezervativul sau diafragma s-au rupt sau si-au modificat pozitia).
Avantaje si dezavantaje ale pastilei de a doua zi
Fiind printre singurele metode contraceptive de urgenta, pastila de a doua zi este o solutie sigura in proportie de peste 95% de a evita aparitia unei sarcini nedorite.
Un alt beneficiu al pastilei de a doua zi este faptul ca nu afecteaza fertilitatea, in comparatie cu alte metode contraceptive.
Printre dezavantajele acestei pilule se numara durata scurta in care poate fi administrata. Din acest motiv, sincronizarea este foarte importanta in cazul in care nu se doreste o sarcina.
Chiar daca eficienta sa este demonstrata, aceasta metoda contraceptiva de urgenta nu ar trebui folosita mai des de doua ori pe an. Pilula de a doua zi poate avea efecte negative asupra organismului daca nu este administrata conform recomandarilor.
De asemenea, pastila de a doua zi reprezinta strict o metoda contraceptiva de urgenta, neavand efect in cazul bolilor cu transmitere sexuala. Pentru prevenirea aparitiei acestora, prezervativul este singura solutie care ofera un grad ridicat de protectie.
Contraindicatii ale pastilei de a doua zi
Ca orice alt medicament, pilula de urgenta poate interfera cu alte pastile. Printre acestea se numara tratamentele impotriva infectiilor, a epilepsiei sau suplimentele si ceaiurile care contin sunatoare.
Cand nu se recomanda administrarea pastilei de a doua zi:
- Cand sarcina este deja formata - se poate verifica prin intermediul unui test de sarcina. In acest moment, pastila nu va avea afect si intreruperea sarcinii se poate realiza doar de catre un medic ginecolog;
- Cand exista situatii de sangerari vaginale abundente care nu au reusit sa fie tratate;
- Cand exista alergii la ingredientele din care a fost fabricata pastila (se recomanda intotdeauna citirea prospectului inainte de utilizare).
Bine de stiut despre contraceptia de urgenta
- Administrarea pastilei de a doua zi poate provoca dureri de burta, de cap sau stare de rau;
- Exista sanse ca urmatoarea menstruatie sa vina mai devreme sau mai tarziu decat in perioada in care era preconizata, iar durerile sa fie mai intense;
- Contraceptia de urgenta nu provoaca avort, prin urmare nu este utila in cazul unei sarcini deja formate;
- In situatiile in care apar varsaturi in primele doua ore de la administrarea pastilei de a doua zi, trebuie consultat un medic.
Pastila de a doua zi reprezinta o metoda contraceptiva de urgenta de care este recomandat sa nu se faca abuz. De asemenea, este indicat sa folositi prezervativul pentru evitarea unei sarcini nedorite.
Consultati medicul ginecolog pentru oferirea mai multor alternative de contraceptie si, daca este posibil, inainte de utilizarea pastilei de a doua zi.
Referinte: